To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Gosia - Sob 17 Lis, 2007 10:31

To chyba musi wkroczyc admin. Wiem, ze dzial Literatura byl swego czasu bardzo obrzucany jakims spamem przez internetowe roboty i wykonano jakies zabezpieczenia tego dzialu.
Admete - Sob 17 Lis, 2007 10:34

Jeśli zaznaczyłas jako ignorowane, to wejdź na ten sam link i kliknij, że rezygnujesz z ignorowania. mozliwe jednak, że to jest związane z tym dawnym zabezpieczeniem przed spamem.
maenka - Nie 18 Lis, 2007 20:39

Gosia napisał/a:
To chyba musi wkroczyc admin. Wiem, ze dzial Literatura byl swego czasu bardzo obrzucany jakims spamem przez internetowe roboty i wykonano jakies zabezpieczenia tego dzialu.

Kontaktowalam się z adminem i on powiedział że w ostateczności może wkroczyć i coś tam pozmieniać, ale że wcześniej ktoś juz miał ten problem i poradził sobie bez większych ingerencji w system . Dlatego poradził mi o prośbe z pomocą na forum.

maenka - Nie 18 Lis, 2007 20:40

Admete napisał/a:
Jeśli zaznaczyłas jako ignorowane, to wejdź na ten sam link i kliknij, że rezygnujesz z ignorowania. mozliwe jednak, że to jest związane z tym dawnym zabezpieczeniem przed spamem.

Chyba tak , bo nie jestem w stanie odkliknąć , żeby nie było ignorowane.

Gunia - Pon 19 Lis, 2007 16:58

Tzn. chcesz usunąć tematy z listy ignorowanych?
maenka - Pon 19 Lis, 2007 18:22

Ok
poradziłam sobie co do ignorowania ale dalej nie moge pisac postów do tematów z fanficów. Czy do tego sa potrzebne uprawnienia???

Gunia - Pon 19 Lis, 2007 18:25

Musisz znaleźć się w grupie "wszyscy_zywi". A do tego potrzeba Admina.
maenka - Pon 19 Lis, 2007 18:29

Gunia napisał/a:

Dzięki za informację

Anaru - Śro 21 Lis, 2007 09:09

A mnie się dzisiaj pojawiło coś takiego: :shock:

i przez chwilę nie mogłam sie dostać na forum :?

praedzio - Śro 21 Lis, 2007 09:19

Mnie co jakiś czas też taki komunikat wyskakuje. Raz na tydzień mniej więcej.
ŁukaszG - Śro 21 Lis, 2007 18:36

maenka napisał/a:
Gunia napisał/a:

Dzięki za informację

Zostałaś już dodana do grupy "wszyscy_zywi". Tak jak ktoś wspomniał, została utworzona, jako dodatkowe zabezpieczenie przed "forumowym spamem".

praedzio napisał/a:

Niestety nie mam za bardzo wpływu na tego rodzaju błędy, które głównie wynikają z obciążenia bazy danych na serwerze, gdzie "fizycznie" znajduje się forum. Ja ze swojej strony staram się regularnie optymalizować i synchronizować naszą bazę danych, a także przynajmniej raz na dwa tygodnie wykonuję backup, który dość szybko pozwala odzyskać całą bazę w przypadku jakieś poważnej awarii.
Jeśli to nie problem, to proszę mi dać znać, jeśli tego rodzaju błąd wyskakuje przez czas dłuższy jak kilkanaście minut. Przede wszystkim pomocne może być zapisanie czasu/daty takiego zdarzenia.

Pozdrawiam
Łukasz

maenka - Śro 21 Lis, 2007 22:03

Dzięki, z przyjemnościa w tej chwili nadrabiam zaległosci w czytaniu fanficów. Niedługo na bieżąco będę mogła zacząć uczestniczyć w dyskusjach
Dla Admina z podziękowaniem :kwiatki_wyciaga:

Gosia - Śro 21 Lis, 2007 22:06

To jeszcze nic strasznego. Mnie, co jakis czas, gdy usiluje odczytac nieprzeczytane posty, antywirus szaleje i alarmuje ze jakies Trojany czy bomby zaatakowaly, a krzyczy tak, ze szok! Tak sie dzieje jednego dnia, a na drugi dzien juz jest okay.
praedzio - Śro 21 Lis, 2007 22:08

Gosia napisał/a:
Tak sie dzieje jednego dnia, a na drugi dzien juz jest okay.

Musi za ostre posty piszemy... ;)

Gosia - Śro 21 Lis, 2007 22:10

Tez tak sobie pomyslalam ;) Co za wirusy w Was tkwią? :rotfl:
praedzio - Śro 21 Lis, 2007 22:19

ŁukaszG - Śro 21 Lis, 2007 22:23

Gosia napisał/a:
To jeszcze nic strasznego. Mnie, co jakis czas, gdy usiluje odczytac nieprzeczytane posty, antywirus szaleje i alarmuje ze jakies Trojany czy bomby zaatakowaly, a krzyczy tak, ze szok! Tak sie dzieje jednego dnia, a na drugi dzien juz jest okay.

Ten problem też już tu kiedyś przerabialiśmy. Zdarza się, że niektóre programy antywirusowe, a konkretnie pamiętam, że chodziło o jakiś jeden darmowy, popularny w Polsce program, - błędnie interpretują fragment kodu php strony forum jako wirus. Przy każdej tego typu okazji uspokajam, że forum jest wolne od wirusów, trojanów i innych możliwych tego typu rzeczy, nie ma powodów do obaw.

Łukasz

Gosia - Śro 21 Lis, 2007 22:34

Tak tez zawsze to interpretowalam i nie balam sie wchodzic na forum mimo tego pogotowia ;) Wiedzialam ze musze to przeczekac :roll:
Mam Kaspersky`ego.

Anaru - Śro 21 Lis, 2007 23:00

Gosia napisał/a:
Mam Kaspersky`ego.

Tak, ze mną przerabialiśmy, pamiętam :mrgreen:
http://forum.northandsout...p?p=74492#74492

Właśnie Kaspersky tak reaguje, jakiś przeczulony jest... :roll:
Jak siedziałam w Londynie to tam w pracy właśnie ten program mi krzyczał, że są trojany kiedy usiłowałam wejść przez "Zobacz swoje posty" oraz "Zobacz posty bez odpowiedzi"
Za to kiedy wchodziłam przez "Zobacz posty nieprzeczytane" nie miałam takiej reakcji... :mysle:
W domu nic mi nigdy nie piszczało na temat forumowych wirusów ;)

adminluc napisał/a:
praedzio napisał/a:

Niestety nie mam za bardzo wpływu na tego rodzaju błędy, które głównie wynikają z obciążenia bazy danych na serwerze, gdzie "fizycznie" znajduje się forum.
Jeśli to nie problem, to proszę mi dać znać, jeśli tego rodzaju błąd wyskakuje przez czas dłuższy jak kilkanaście minut. Przede wszystkim pomocne może być zapisanie czasu/daty takiego zdarzenia.

Dzisiaj to coś, co zescreenowałam, było o 9:05 rano ;)
i właśnie przed momentem, o 23:00... :?

Edit:
A na dodatek przed chwilą (01:08) pojawiło się jeszcze coś innego: :wsciekla:

praedzio - Czw 22 Lis, 2007 09:14

O, właśnie. I u mnie przed chwilą wyskoczyło dwa razy, kiedy zatwierdzałam posty.
Loana - Czw 22 Lis, 2007 09:15

Zgłaszam, ze mi rowniez pojawil sie blad pokazany w poscie wczesniej przez Anaru. Podczas wysylania posta wyskoczyl, chociaz w koncu post sie wyslal (podwojnie).

Edit:
A teraz wyskoczyl mi taki blad:

Wysylalam wlasnie posta, kiedy to mi wyskoczylo. Post nie wyslal sie.

Anaru - Czw 22 Lis, 2007 09:30

Cytat:

Mam nadzieję, że sobie skopiowałaś przed wysłaniem, albo długi nie był, bo IE nie przytrzymuje postów. :confused3: Mnie już forum nauczyło kopiowania absolutnie każdej wypowiedzi przed wysłaniem (tak samo zresztą bramka sms w Mieście Plusa) :? , bo kiedy po półgodzinnym (albo i czasem dłuższym) pisaniu posta nagle wywalał mi się internet przy wysyłaniu, to apopleksji można było dostać... :wsciekla:

Znowu był "debug cośtam SQL error" o 9:24 :confused3:

Anaru - Czw 22 Lis, 2007 09:31

Cytat:

Mam nadzieję, że sobie skopiowałaś przed wysłaniem, albo długi nie był, bo IE nie przytrzymuje postów. :confused3: Mnie już forum nauczyło kopiowania absolutnie każdej wypowiedzi przed wysłaniem (tak samo zresztą bramka sms w Mieście Plusa) :? , bo kiedy po półgodzinnym (albo i czasem dłuższym) pisaniu posta nagle wywalał mi się internet przy wysyłaniu, to apopleksji można było dostać... :wsciekla:

Znowu był "debug cośtam SQL error" o 9:24 :confused3:
I czasem nie chce wysłać posta lub nie wchodzi w ogóle na forum, bo za długi czas oczekiwania :? - coś się rozjechało...

Maryann - Czw 22 Lis, 2007 09:34

Ja już kilka razy "zaliczyłam" dziś komunikat, że post, na który odpowiadam, nie istnieje, albo został właśnie usunięty... :?
Maryann - Czw 22 Lis, 2007 09:35

Ja już kilka razy "zaliczyłam" dziś komunikat, że post, na który odpowiadam, nie istnieje, albo został właśnie usunięty... :?