To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Filmy i seriale kostiumowe

praedzio - Czw 27 Lis, 2008 23:23

Ooooo...! To by było naprawdę super! :-D Najgorzej, że nawet angielskich literek nie ma... :(
praedzio - Pią 28 Lis, 2008 06:28

Tutaj ludziska dyskutują sobie nt. tej produkcji: http://www.digitalspy.co....ad.php?t=935906
aneby - Pią 28 Lis, 2008 06:44

Nooooo, dyskusja się rozwija. Najbardziej podoba mi się tekst
Cytat:
Who plays the whore and who plays the devil?
:rotfl:
Podobno tytuł niezbyt dobrze dobrany ? :mysle:

praedzio - Pią 28 Lis, 2008 07:59

Trudno stwierdzić po pierwszym odcinku. Ale moim zdaniem jest ok.

Trochę żal mi męża Angeliki, któy zostaje rozstrzelany pod koniec odcinka. Wkurzał mnie trochę - ale i tak mi go było żal. Za to najbardziej podobała mi się postać Edwarda Sexby'ego. Rewelacyjny! :serce2:

No, Thomas Rainsborough był oczywiście poza konkursem. :mrgreen: :serce:

Balbina - Pią 28 Lis, 2008 09:39

praedzio napisał/a:
Oglądam sobie The Devil's Whore

EDIT: No i obejrzałam pierwszy odcinek.

Tak głupio spytam gdzie? :roll:
bo nie mogę znaleźć

praedzio - Pią 28 Lis, 2008 10:42

Serial leci w środy na TV Channel 4 (telewizja brytyjska) o 21.00. W tę środę był puszczany odcinek 2.
Balbina - Pią 28 Lis, 2008 11:27

dzięki Predzio za informacje niestety nie posiadowywuje :? tego kanału
aneby - Pią 28 Lis, 2008 21:56

Z historii jestem cienka, angielski taki sobie, ale twardo oglądam. :mrgreen: Akcja chyba dopiero się rozwinie po śmierci męża Angeliki. Ten diabeł zupełnie mi tam nie pasuje.
Ni przypiął ni przyłatał :?

praedzio - Pią 28 Lis, 2008 22:25

Taki trochę Bułhakowski, nie? ;)
aneby - Pią 28 Lis, 2008 23:02

:mysle: no może .....
praedzio - Pią 28 Lis, 2008 23:41

W drugim odcinku też się pojawia. Niczym zapowiedź jakiegoś fatum, nieszczęścia.
aneby - Sob 29 Lis, 2008 09:23

Moja znajomość angielskiego nie pozwoliła mi na przełknięcie dwóch odcinków na raz.
Za duży wysiłek umysłowy :wink: :mrgreen:
Dzisiaj dawka druga. :wink:

Admete - Nie 30 Lis, 2008 01:36

Przeszłam jak burza przez oba odcinki. Sexby rządzi! Uwielbiam Johna Simma od czasów Life on Mars - niezależnie od tego, jaka gra rolę ;-) A tutaj ma świetną postać. Jak zwykle gra rewelacyjnie.
Podoba mi się też odtwórczyni głównej roli żeńskiej. Co prawda jej Angelika to taka czarna wdowa ;-) , ale piękna z niej kobieta. Klimatyczne zdjęcia i jeszcze lepsza muzyka. Nie wiem, jak z wiernością historyczną, bo o tamtych czasach w Anglii mam szkolną wiedzę. Ogólnie jednak epoka mi się podoba - ostatecznie to również czasy muskieterów ( Fronda? ) we Francji, a u nas powstanie Chmielnickiego. Gorące czasy były wtedy w Europie.

Spoiler:
Na temat jej mężów - nie mają szczęścia, każdy ginie. Rozbawił mnie pewien komentarz na IMdB:
"That's why she has to marry Sexby. He'd survive everything. At least I hope so. "

Admete - Nie 30 Lis, 2008 13:05

Artykuł i film na temat serialu:

http://www.telegraph.co.u...tvsatfeat15.xml

Sofijufka - Nie 30 Lis, 2008 13:16

Admete, a Gravesa "Żonę pana Miltona" znasz? To ta epoka...
Admete - Nie 30 Lis, 2008 13:46

Nie znam, ale zawsze mogę poznać :-) Będziecie sie śmiać, ale zdarzyło mi się kiedyś przeczytać całą powieść Cartland, bo rozgrywała się właśnie w tej epoce ( no może odrobinę późniejszej, przy powrocie na tron dynastii Stuartów ). Powieśc nazywała się Srebrna klinga i zrobiono z niej film tv. Grała tam młoda Sharon Stone i równie niewinny Hugh Grant. Z produkcji francuskich bardzo podobało mi się Na ostrzu szpady na podstawie Kawalera de Lagardere ( niestety nie posiadam na dvd, szkoda ). natomiast nie lubię francuskiej wersji Cyrano de Bergerac - wolę nasze przedstawienie Teatru TV z Fronczewskim.
Aragonte - Nie 30 Lis, 2008 14:23

Admete, a czemu miałybyśmy się śmiać? :) Dla mnie epoka muszkieterów była kiedyś najbardziej interesująca, potem mi przeszło (między innymi wtedy, kiedy zdałam sobie sprawę z higienicznych aspektów tej epoki :mrgreen: ), ale jakiś sentyment pozostał :)
Admete - Nie 30 Lis, 2008 14:31

Bo to Cartland była ;-) A aspekt higieniczny mi nie przeszkadza, ponieważ te utwory są w zasadzie fikcja na bazie historii ;-)
Sofijufka - Nie 30 Lis, 2008 15:07

a dlaczego mamy się śmiać? Mój wuj, historyk [fakt, że od epoki napoleońskij i XX-lecia międzywojennego] bardzo lubił podczytywać cioci cartlandy, właśnie ze względu na to osadzenie w historii
Admete - Nie 30 Lis, 2008 15:09

Akurat ta jedna powieść, jakoś zapadła mi w pamięć :-)
A tutaj Edward Sexby we własnej osobie. I oczywiście piękna Angelica:

http://www.youtube.com/watch?v=6SkvPpE2H30

Bardzo lubię Johna Simma.

praedzio - Nie 30 Lis, 2008 15:14

Tak myślałam, że Sexby ci podpasuje! :mrgreen: Jest rewelacyjny!!

Spoiler:
Natomiast Rainsborougha mi ukatrupili ( :cry2: ), tak więc Fassbender za dużo się nie nagrał, ale co się pogapiłam, to moje! :P

Niestety, moja zbyt słaba znajomość angielskiego powoduje, że niuansów historycznych nie zrozumiałam do końca - tak więc nie bardzo się mogłam rozeznać, co jak gdzie i dlaczego. Na przykład dlaczego w jednej scenie jest względny pokój, a w następnej tłuką się bez opamiętania. ;)

Angelika naprawdę ma ciekawą urodę, jakby żywcem ściągniętą z jakiegoś obrazu z epoki. Natomiast Sexby.... hmmm... ;) Trochę żałowałam, że nie zażył w pewnym momencie kąpieli w jeziorku. :P :rotfl:

Admete - Nie 30 Lis, 2008 15:19

No nie zażył kąpieli, za to sobie popatrzył ;-) Mnie też sporo ucieka, bo nie rozumiem wszystkiego :-|
praedzio - Nie 30 Lis, 2008 15:27

Na przykład dlaczego usieczono Rainsborougha. :( Ktoś coś nagadał Cromwellowi, czy sam podjął taką decyzję? Bo że z jego rozkazu to było, to się domyśliłam.
Admete - Nie 30 Lis, 2008 15:38

Cytat:
Na przykład dlaczego usieczono Rainsborougha

Tez nie jestem pewna dlaczego. W scenie śmerci są przebitki z modlącym się Cromwellem, ale to nie do końca jasne, za co się modlił, bo tam w pobliżu jest też aresztowanie króla.

Rainsborough to taki socjalista trochę był ;-) Natomiast John Lilburne to wieczny buntownik, walczący z systemem - jakimkolwiek systemem :lol: Więcej czasu spędzał w więzieniu niz na wolności.

Strona serialu:

http://www.channel4.com/e...hore/index.html

Ciekawe wywiady z aktorami:

http://www.channel4.com/e...iews/index.html

Na temat śmierci Rainsborougha "he was apparently killed by four Royalists in a bungled kidnap attempt."

John Lilburne:

"John Lilburne (ur. 1614, zm. 29 sierpnia 1657) - angielski myśliciel polityczny i religijny, filozof; za swoje poglądy religijne (kolportaż pism) wtrącony do więzienia z wyrokiem dożywocia, w 1641 uwolniony dzięki interwencji Długiego Parlamentu, wstąpił do wojska, dosłużył się rangi pułkownika, ustąpił po konflikcie z Oliverem Cromwellem; w swoich poglądach łączył głębokie zaangażowanie religijne - przekonanie o istnieniu niezmienialnego prawa naturalnego z przekonaniem o konieczności radykalnej demokratyzacji ustroju m.in. zniesieniem monarchii i izby wyższej parlamentu, rzecznik tolerancji, wolności religijnej, swobodnej wymiany gospodarczej i prywatnej własności; prekursor teorii podziału władzy"

Źródło: „http://pl.wikipedia.org/wiki/John_Lilburne”

praedzio - Nie 30 Lis, 2008 15:49

Admete napisał/a:
W scenie śmerci są przebitki z modlącym się Cromwellem, ale to nie do końca jasne, za co się modlił, bo tam w pobliżu jest też aresztowanie króla.

Było coś wcześniej, że ktoś, już nie pamiętam kto mówił o Thomasie Cromwellowi. Przez pewien czas oni obaj nie żyli ze sobą zbyt dobrze. Thomas prowadził własną rozgrywkę polityczną a Cromwell własną.