To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

akne - Sob 12 Maj, 2018 10:52

Widzisz, ja wolę wierzyć, że każdy palant kiedyś się choć trochę poprawi :mrgreen:
A Dudley... nie wiemy, czy nie podziękował po swojemu :-P Moim zdaniem zastosował mechanizm wyparcia, ale w sytuacji, gdy ucieka się z domu przed wojną czy mordercami, porzuca całe życie, może drgnąć jakieś przemyślenie, że człowiekowi idącemu na śmierć należy się ze dwa miłe słowa na koniec. Bo dla mnie w tej scenie Dudley nie miał złudzeń, że skoro Harry zostaje, to raczej się nie uratuje. On był mugolem, dla niego to co widział i sobie wyobrażał było przecież tysiąc razy bardziej przerażające niż dla Harrego.

Admete - Sob 12 Maj, 2018 10:53

Tu taka strona z informacjami o postaciach - o Dudleyu:

http://harrypotter.wikia.com/wiki/Dudley_Dursley

Na dole masz usuniętą z filmu scenę pożegnania Harry'ego z Dudleyem.

Agn - Sob 12 Maj, 2018 11:07

No cóż, dla mnie większość palantów nie ma ludzkiej twarzy i jest to bardzo życiowe.
BeeMeR - Czw 14 Lut, 2019 19:36

Obejrzeliśmy z Adasiem HP Kamień Filozoficzny- dziś chciał powtórki czyli chyba mu się podobało :wink:
Na kolejne części będzie musiał poczekać, ale przynajmniej cokolwiek już kojarzy z tego świata :mrgreen:

Agn - Czw 14 Lut, 2019 21:01

Jeeee!!! Pierwsze koty za płoty! :banan:
Anaru - Sob 16 Lut, 2019 16:12

Trafiony zatopiony! :banan:
milenaj - Nie 17 Lut, 2019 19:59

Eeee Harry Potter ma dla mnie właściwości terapeutyczne. W kłopotach tylko muzyka i film dowolny w tle mnie uspokaja i usypiam.

Więc niech Adaś poznaje, oczywiście według Twojej oceny, któtre części są dla niego odpowiednie :)

BeeMeR - Wto 19 Mar, 2019 17:16

Obejrzałam Komnatę Tajemnic - sama, przypominająco, Adaś ma jeszcze czas na krwawe napisy, hasła "zabić go/szlamę" itp. Oglądam w dubbingu - Dumbledore ma wyjątkowo paskudny głos :roll:
Anaru - Śro 20 Mar, 2019 13:34

Zgadzam się, niestety ma, nie wiem czy w tych późniejszych nie dubbingował kto inny :mysle: , albo się przyzwyczaiłam :mysle: .
Sprawdziłam - przyzwyczaiłam się, ale pamiętam ten głos jako taki starczo-jękliwy. :roll:
https://www.filmweb.pl/pe...ch+Duryasz-7497

BeeMeR - Śro 20 Mar, 2019 14:31

Nestem w połowie Więźnua Azkabanu i już Dumbledore'a gra Michael Gambon, którego bardzo lubię i który jest imho znacznie ciekawszy aktorsko niz nijaki poprzednik. Dubbing wciąż jękliwy :wink:
Agn - Pią 22 Mar, 2019 22:53

Ja tez wole Gambona, ale pisalam juz o tym miliard razy.
W oryginale nie podoba mi sie tez glos Richarda Harrisa. Z dubbingiem nie ogladam - zycie jest wystarczajaco podle, co mam sie dodatkowo katowac. :P

milenaj - Sob 23 Mar, 2019 20:37

Agn napisał/a:

W oryginale nie podoba mi sie tez glos Richarda Harrisa. Z dubbingiem nie ogladam - zycie jest wystarczajaco podle, co mam sie dodatkowo katowac.

A ja się przyzwyczaiłam do dubbingu i akurat Pottera oglądam tylko w dubbingu ;)

BeeMeR - Sob 23 Mar, 2019 20:59

Skończyłam Więźnia - Gambon gra zdecydowanie ciekawiej, nie tak rozwlekle jak poprzednik, dubbingujacy też musi się sprężać, jest lepiej :mrgreen:
milenaj - Sob 23 Mar, 2019 21:44

Cytat:
Skończyłam Więźnia - Gambon gra zdecydowanie ciekawiej, nie tak rozwlekle jak poprzednik, dubbingujacy też musi się sprężać, jest lepiej

Czyżbyś robiła powtórki? ;) Ja chyba znam na pamięć. Bardzo często wracam ;)

BeeMeR - Sob 23 Mar, 2019 21:49

Robię :mrgreen:
milenaj - Sob 23 Mar, 2019 21:53

Mnie to cudownie wręcz odstresowuje :-D
Admete - Sob 13 Kwi, 2019 20:05

Razem z Akne i Riellą przypomniałam sobie dziś filmowy Zakon Feniksa. Film się nie zestarzał.
BeeMeR - Wto 14 Maj, 2019 14:19

Poprawiałam sobie dziś humor sprzątaniem i oglądaniem HP - kończyłam Czarę Ognia tj. Labiryntowa część turnieju trójmagicznego oraz pociągnęłam Zakon Feniksa - jest to odpowiednio mroczne (na głupotki nie mam o dziwo ochoty) ale nie przygnębiające. Szkoda tylko, że pan V nie ma ciekawszego image'u :roll: zwyczajowo czepiłabym się też fryzury :wink: li też jej braku ale akurat ona pasuje :wink:
plejada fajnych i dobrych aktorów w charakterystycznych rolach się nie zmieniła :banan:
:wink:

milenaj - Śro 15 Maj, 2019 21:24

Oj, "Zakon Feniksa" był moja ulubioną częścią swego czasu :)
BeeMeR - Czw 16 Maj, 2019 08:54

To dobry film, dzieciaki dorastają do własnych decyzji, zbroją się tj. Szkolą potajemnie, mamy zakon Feniksa i gwardię Dumbledore'a. No i Uxbridge, jedyną w swoim rodzaju :lol: doskonała jest, Luna też.
Agn - Czw 16 Maj, 2019 19:22

BeeMeR napisał/a:
Luna też.

Odnośnie Luny - to ciekawa historia dot. aktorki, która ją odtwarzała.

milenaj - Czw 16 Maj, 2019 19:25

BeeMeR napisał/a:
No i Uxbridge, jedyną w swoim rodzaju doskonała jest, Luna też.

Tak! :-D

BeeMeR - Czw 16 Maj, 2019 19:32

Dziś obejrzałam Księcia Półkrwi - oj, jaka ładna jaskinia gollumów tam była ;)
Dalej się cieszę, że Dumbledore się zmienił, bo Gambon naprawdę dobrze zagrał. Fajnie tak obserwować, jak dzieciaki wyrosły i się zmieniały w trakcie - w sumie podobny efekt jest w GoT.
Jutro się zasadzam na Insygnia Śmierci 0 zobaczymy jak i czy mi pójdzie ;)

Admete - Czw 16 Maj, 2019 19:50

Robisz powtórki, tak?
milenaj - Czw 16 Maj, 2019 19:53

Ja powtarzam bardzo regularnie. Właściwie to moje wyjście nieraz na chandrę, komedie romantyczne, nawet te sprawdzone już tak nie działają....Jak nie mogę spać.