Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 07:03
Mam też rozmowy trumienne
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 12:00
Przeczytałam Baśnie Barda Beedle'a. Urocze są i te komentarze Dumbledora.
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 12:00
Też mi się bardzo podobały.
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 13:04
Najładniejsza ta o Fontannie Szczęśliwego Losu. Chciałabym więcej.
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 13:12
Ona była cudna! Puenty się trochę spodziewałam, ale i tak mi się podobała. Kojarzyła mi się z Czarnoksiężnikiem z krainy Oz.
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 13:26
I ta piętrowa gra z czytelnikiem - Rowling napisała, Polkowski przetłumaczył, ale tłumaczyła też Hermiona, komentarze Dumbledore'a i inne wersje baśni ( ta pani z epoki wiktoriańskiej i upupianie baśni ).
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 13:27
To upupianie baśni i komentarz Dumbledore'a, jak reagują na nowe wersje czytelnicy.
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 17:07
Też bym tak zareagowała
Anaru - Sob 07 Kwi, 2018 23:52
Na TVN Fabuła znowu powtarzają Harry'ego , oczywiście się oglądało
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 10:52
Mam wrażenie, że HP tam leci na okrągło. Ale że filmy ogląda się przyjemnie, to nie przeszkadza. Tylko mam nadzieję, że nie zajadą tematu - w ten sposób mogą obrzydzić najfajniejsze historie...
Admete, jak czytanie idzie? Czemu w sumie porzuciłaś 6. tom?
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 11:21
Bo mnie ciągnęło do ostatniego z powodów heroicznych Szósty przypomniałam sobie częściowo.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 11:34
Oj, w ostatnim tomie sporo tego było. I piękny motyw poświęcenia.
PS Wątek ma już 101 stron. Nic nie sugeruję...
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 11:41
Trzeba będzie nałożyć nowy. W siódmym tomie jest też przeszłość Severusa.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 11:57
Oj tak. Wzruszająca historia. Zawsze na niej płaczę jak dziecko.
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 12:18
Gdyby kiedyś wybrał inaczej...
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 12:24
Trudno powiedzieć, czy by wybrał, bo tu wiele też zależało od Lily. Miała go za przyjaciela, nigdy nie wybrała na partnera, nie wiem, czy mogłaby go zatrzymać. W książce mówiła mu, że obraca się w złym towarzystwie. Severus ze swoją przeszłością bezbronnego dziecka raczej nie wybrałby inaczej... I też szedł prostą drogą do piekła.
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 12:40
Podobno Rowling powiedziała kiedyś w jakimś wywiadzie, że możliwe były romantyczne uczucia między Severusem i Lily, gdyby wybrał inaczej.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 18:05
No, jak dla mnie musiałby się lepiej zachowywać, bo nazywanie jej szlamą to kiepski grunt na rozwój romantycznych uczuć.
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 18:43
Ale ja mam właśnie na myśli fakt, że nigdy by jej tak nie nazwał, gdyby wcześniej pozbył się myśli o czarnej magii.
Tamara - Nie 08 Kwi, 2018 19:30
Ale gdyby Lily i Severus się związali, nie byłoby co czytać, bo nie byłoby Harry'ego
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 19:58
To oczywiste
akne - Pią 11 Maj, 2018 21:32
Obejrzałam wreszcie w spokoju w oryginale Insygnia. Nie pamiętam książki, ale jestem zła na reżysera. Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie ... I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec. Może i dynamika zyskała, ale to świństwo moim zdaniem.
Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża
A najzabawniejszą: zawsze chciałam wypowiedzieć to zaklęcie
Agn - Pią 11 Maj, 2018 23:21
| akne napisał/a: | | Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie ... |
Oj tam się zaraz nie okazał. Dudley raz jeden nie wiadomo dlaczego nie uznał Harry'ego za śmiecia. Wątpię by się zmienił.
| akne napisał/a: | | I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec. |
Zaraz... kiedy?
| akne napisał/a: | | Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża |
Ta scena jest świetnie zrobiona. Ona wygląda jak z rasowego horroru. Owszem, jest okropna, ale naprawdę dobrze robi swoją robotę.
akne - Pią 11 Maj, 2018 23:47
Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry.
Draco w momencie "ożywienia" Harrego rzucił mu własną różdżkę https://www.refinery29.co...-hallows-part-2
Agn - Sob 12 Maj, 2018 00:05
| akne napisał/a: |
Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry. |
Tak, ale jakoś przez bite 2 lata nie czuł potrzeby podziękowania mu za uratowanie tyłka, a nagle wypala z czymś takim. Dudley nie był sentymentalny, nie wiem więc skąd mu się nagle wzięło to wszystko przy pożegnaniu.
Chodziło mi o książkę - a wobec tego nie mam problemu z tym, że tego w filmie ostatecznie nie było. Nie każdy urodzony palant musi się rehabilitować - większość palantami zostaje. I tak dobrze, że skinął grzecznie Harry'emu głową na powitanie 19 lat później - bo to Potter uratował mu tyłek, a nie odwrotnie.
|
|
|