To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Admete - Sob 07 Kwi, 2018 07:03

Mam też rozmowy trumienne :)
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 12:00

Przeczytałam Baśnie Barda Beedle'a. Urocze są i te komentarze Dumbledora.
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 12:00

Też mi się bardzo podobały. :)
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 13:04

Najładniejsza ta o Fontannie Szczęśliwego Losu. Chciałabym więcej.
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 13:12

Ona była cudna! Puenty się trochę spodziewałam, ale i tak mi się podobała. Kojarzyła mi się z Czarnoksiężnikiem z krainy Oz.
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 13:26

I ta piętrowa gra z czytelnikiem - Rowling napisała, Polkowski przetłumaczył, ale tłumaczyła też Hermiona, komentarze Dumbledore'a i inne wersje baśni ( ta pani z epoki wiktoriańskiej i upupianie baśni ;) ).
Agn - Sob 07 Kwi, 2018 13:27

To upupianie baśni i komentarz Dumbledore'a, jak reagują na nowe wersje czytelnicy. :lol:
Admete - Sob 07 Kwi, 2018 17:07

Też bym tak zareagowała :wink:
Anaru - Sob 07 Kwi, 2018 23:52

Na TVN Fabuła znowu powtarzają Harry'ego ;) , oczywiście się oglądało ;)
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 10:52

Mam wrażenie, że HP tam leci na okrągło. ;) Ale że filmy ogląda się przyjemnie, to nie przeszkadza. Tylko mam nadzieję, że nie zajadą tematu - w ten sposób mogą obrzydzić najfajniejsze historie...

Admete, jak czytanie idzie? Czemu w sumie porzuciłaś 6. tom?

Admete - Nie 08 Kwi, 2018 11:21

Bo mnie ciągnęło do ostatniego z powodów heroicznych :wink: Szósty przypomniałam sobie częściowo.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 11:34

Oj, w ostatnim tomie sporo tego było. I piękny motyw poświęcenia. :serce:

PS Wątek ma już 101 stron. Nic nie sugeruję...

Admete - Nie 08 Kwi, 2018 11:41

Trzeba będzie nałożyć nowy. W siódmym tomie jest też przeszłość Severusa.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 11:57

Oj tak. Wzruszająca historia. Zawsze na niej płaczę jak dziecko. :(
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 12:18

Gdyby kiedyś wybrał inaczej...
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 12:24

Trudno powiedzieć, czy by wybrał, bo tu wiele też zależało od Lily. Miała go za przyjaciela, nigdy nie wybrała na partnera, nie wiem, czy mogłaby go zatrzymać. W książce mówiła mu, że obraca się w złym towarzystwie. Severus ze swoją przeszłością bezbronnego dziecka raczej nie wybrałby inaczej... I też szedł prostą drogą do piekła. :(
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 12:40

Podobno Rowling powiedziała kiedyś w jakimś wywiadzie, że możliwe były romantyczne uczucia między Severusem i Lily, gdyby wybrał inaczej.
Agn - Nie 08 Kwi, 2018 18:05

No, jak dla mnie musiałby się lepiej zachowywać, bo nazywanie jej szlamą to kiepski grunt na rozwój romantycznych uczuć.
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 18:43

Ale ja mam właśnie na myśli fakt, że nigdy by jej tak nie nazwał, gdyby wcześniej pozbył się myśli o czarnej magii.
Tamara - Nie 08 Kwi, 2018 19:30

Ale gdyby Lily i Severus się związali, nie byłoby co czytać, bo nie byłoby Harry'ego :-P
Admete - Nie 08 Kwi, 2018 19:58

To oczywiste ;)
akne - Pią 11 Maj, 2018 21:32

Obejrzałam wreszcie w spokoju w oryginale Insygnia. Nie pamiętam książki, ale jestem zła na reżysera. Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie :-P ... I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec. Może i dynamika zyskała, ale to świństwo moim zdaniem. :nudelkula1_zolta:
Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża :obrzydzenie: :obrzydzenie: :obrzydzenie:
A najzabawniejszą: zawsze chciałam wypowiedzieć to zaklęcie :-P

Agn - Pią 11 Maj, 2018 23:21

akne napisał/a:
Wyciął sceny z pożegnaniem Harrego przez kuzyna, który wreszcie nie okazał się... same wiecie ...

Oj tam się zaraz nie okazał. Dudley raz jeden nie wiadomo dlaczego nie uznał Harry'ego za śmiecia. Wątpię by się zmienił.
akne napisał/a:
I na końcu scenę z Malfoyem, kiedy rzucał Harremu różczkę, także pokazując ludzką twarz na koniec.

Zaraz... kiedy?
akne napisał/a:
Za to najobrzydliwszą sceną jest zamiana staruszki w węża

Ta scena jest świetnie zrobiona. Ona wygląda jak z rasowego horroru. Owszem, jest okropna, ale naprawdę dobrze robi swoją robotę. :)

akne - Pią 11 Maj, 2018 23:47

Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry.

Draco w momencie "ożywienia" Harrego rzucił mu własną różdżkę https://www.refinery29.co...-hallows-part-2

Agn - Sob 12 Maj, 2018 00:05

akne napisał/a:

Nie wiadomo za co? Moim zdaniem za poprzednią akcję z dementorami w tunelu. Wtedy Dudley , z czym się musi zmagać Harry.

Tak, ale jakoś przez bite 2 lata nie czuł potrzeby podziękowania mu za uratowanie tyłka, a nagle wypala z czymś takim. Dudley nie był sentymentalny, nie wiem więc skąd mu się nagle wzięło to wszystko przy pożegnaniu.
akne napisał/a:
Draco w momencie "ożywienia" Harrego rzucił mu własną różdżkę https://www.refinery29.co...-hallows-part-2

Chodziło mi o książkę - a wobec tego nie mam problemu z tym, że tego w filmie ostatecznie nie było. :P Nie każdy urodzony palant musi się rehabilitować - większość palantami zostaje. I tak dobrze, że skinął grzecznie Harry'emu głową na powitanie 19 lat później - bo to Potter uratował mu tyłek, a nie odwrotnie. :P