Ekranizacje - Perswazje Persuasion (1995)
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 12:34
I pewnie po Twoim zwróceniu ja zwróciłam bo jakoś Perswazje rzadko oglądałam , wolę je czytać .
Na koncercie Anna za kapitanem nie biegała, tylko szukała go oczami siedząc grzecznie na miejscu i koncert stracił dla niej cały urok, a pan Elton tylko fqr... denerwował
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 12:40
| Tamara napisał/a: | a pan Elton tylko fqr... denerwował |
Elliot, moja droga - z pastorkiem Eltonem z "Emmy" Ci się pomyliło.
Co do kuzyna Elliota to za każdym razem podoba mi się ta rola coraz bardziej, ale może jestem nieobiektywna , bo uwielbiam rolę dziennikarza, którą gra Samuel West w serialu "Mr. Selfridge".
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 13:41
Ależ oczywiście , myślałam Elliot a napisałam Elton , za dużo skakania z wątku do wątku
Muszę sobie przypomnieć film , bo słabo pamiętam .
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 14:01
| Tamara napisał/a: | | Muszę sobie przypomnieć film , bo słabo pamiętam . |
O, i to się nazywa planowanie miłego popołudnia/wieczoru.
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 20:05
Przypomniałam sobie - ale Emmę
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 20:15
| Tamara napisał/a: | Przypomniałam sobie - ale Emmę |
Którą?
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 20:20
Z Kate , żeby być na czasie
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 20:23
Ok, no to może jakieś uaktualnione wrażenia w tamtym temacie?
A kiedy odkurzysz "Perswazje"?
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:01
Najpierw odkurzę Emmę z Gwyneth, albowiem nawracam Młodą na Austen
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:03
A Młoda w jakim wieku?
Co już widziała? I jakie ma wrażenia?
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:16
Młoda 35 , Emma się podobała . Wszystkiego na raz jej nie dam, bo nie ogarnie ona dla rozrywki czyta książki o psychologii i pedagogice
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:23
| Tamara napisał/a: | | Młoda 35 , Emma się podobała . |
Good girl.
Jak psychologia to zapodaj jej "Perswazje'95". I dla kontrastu 2007.
A widziała DiU? Którąkolwiek?
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:26
2007 na szczęście chyba nie mam nie mogę patrzeć na śliniącą się Annę i te biegi po Bath i Mary z zaburzeniami psychicznymi
DiU chyba widziała kawałki Jedynej Słusznej, ale głowy nie dam , bo dopiero od niedawna zaczęła wykazywać tolerancję dla kostiumowców chyba dopiero poprzedniego lata namówiłam ją na Nad Niemnem
Anna z Peswazji 2007 robi na mnie stale wrażenie niedomytej
BeeMeR - Wto 02 Lut, 2021 21:31
Bardzo słusznie, pokazuj i oglądaj Ausen
annmichelle - Wto 02 Lut, 2021 21:36
Tamara, cieszę się, że pokazałaś najpierw "Emmę" z Kate, a nie zaczęłaś od tej z zeszłego roku.
Co do szczegółów z "Perswazji'07" - no proszę Was - nie w tym temacie.
Właśnie poczytałam sobie dzisiaj z ciekawości opinie niemieckich widzów o tych dwóch ekranizacjach "Perswazji" i powiem Wam, że wyłapali wszystkie niuanse, nieścisłości, zarzuty jaki wypływały na tym forum. Czyli nie tylko my jesteśmy czepialskie. Plusy i minusy obu ekranizacji, ale tylu pięknych słów z uzasadnieniem o "P'95" to chyba po polsku nie udało mi się jeszcze przeczytać. Miód na moje serce.
Tamara - Wto 02 Lut, 2021 21:59
| annmichelle napisał/a: | | Tamara, cieszę się, że pokazałaś najpierw "Emmę" z Kate, a nie zaczęłaś od tej z zeszłego roku. |
No ba, najchętniej bym zaczęła od dania jej książki, ale wiem ze miałaby kłopoty z przebrnięciem bo inny typ umysłu i wyobraźni, więc najpierw Kate, potem Gwyneth i dopiero Emma 2020
annmichelle - Śro 03 Lut, 2021 10:31
| Tamara napisał/a: | najpierw Kate, potem Gwyneth i dopiero Emma 2020 |
Rozsądnie i dobra taktyka: po co kobietę zniechęcić do całej Austen na początku zapodając jej "Emmę'20".
Lepiej najpierw pokazać najlepsze ekranizacje , a jak da radę - niech obejrzy też te, hm, (myślę nad właściwym słowem, żeby nie zranić uczuć innych )...inne.
Tamara - Śro 03 Lut, 2021 10:34
Sądzę, że Emma 2020 będzie jej się baaardzo podobać tylko chcę, żeby najpierw poznała dobrze treść . Romolę kiedyś obejrzymy w ramach przeglądu filmów postmodernistycznych
BeeMeR - Śro 03 Lut, 2021 10:37
Nie zamęcz jej jedną jedyną Emmą w wielu odmianach na raz, są też inne opowieści
DiU choćby obejrzyjcie porządnie
Trzykrotka - Śro 03 Lut, 2021 10:39
Ależ oczywiście, że Emma 2020. powinna się młodszemu pokoleniu podobać. Nie skojarzy jej się z nudą i "paniami w koszulach nocnych." Ja bardzo lubię wersję 1996, ale jest ona zrobiona najbardziej konserwatywnie, najbardziej w stylu BBC i "po bożemu," a akurat w przypadku tej powieści Jane to niekoniecznie jest wielka zaleta dla tych, co pierwszy raz.
Tamara - Śro 03 Lut, 2021 10:50
BeeM- nie grozi jej zamęczenie mamy mało czasu na oglądanie i nie bardzo jest kiedy. teraz korzystamy z faktu, że dekoder się rozkraczył i Władca Pilota nie może tv oglądać bez przerwy , a technik do naprawy będzie dopiero w piątek
Trzykrotko myślę, że ta wersja też dlatego jest dobra, bo klimatem najmniej odbiega od oryginału , i poza przerobionym z wiadomych przyczyn finałem, jest najwierniejsza powieści . Emma z Gwyneth jest cukierkową bajką , 2020 jaka jest - każdy widzi , a romolowa to w ogóle nie jest Emma, bo jest na superpoważnie
annmichelle - Śro 03 Lut, 2021 11:00
Hm, dziewczyny, ale zauważyłyście, że to jest temat o "Perswasjach'95"?
Tamara - Śro 03 Lut, 2021 11:48
Taaaak to tylko taka mała dygresja była
Trzykrotka - Śro 03 Lut, 2021 20:35
A swoją drogą to ciekawe, że w przypadku Perswazji 1995, też jak najbardziej konserwatywnych i zrobionych "po bożemu" i bardzo dobrze zrealizowanych nie ma jakoś powszechnego zachwytu. Podejrzewam, dlaczego - jacy oni wszyscy są po angielsku brzydcy...
RaczejRozwazna - Śro 03 Lut, 2021 20:46
Ale ta Anna nie była brzydka. Owszem, Ciaran ma specyficzną urodę, ale bardzo męską.
O ile pamiętam - a dawno widziałam, choć nie jeden raz - problemem dla mnie był brak jakiejkolwiek chemii między bohaterami. Właściwie poza ostatnimi scenami możemy się czuć jak całe otoczenie Anny, nic niewiedzące ani się niedomyślające tego co między nimi było.
O ile pamiętam - w książce było dużo więcej owej skrywanej pasji.
|
|
|