To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

aneby - Sob 27 Gru, 2008 19:02

Tamara napisał/a:
Annakin inaczej wyglądał

no właśnie zastanowiło mnie skąd się wziął Christensen w filmie sprzed kilkunastu lat :mysle:

praedzio - Sob 27 Gru, 2008 19:06

No, tak. Tak to jest jak się nie czyta opisu filmu, do którego się wstawia link :rumieniec:

This is an alternative version of the original ending of Star Wars Episode VI(1983).This is taken from the 2004 DVD release of Return of the Jedi,where the ghostly image of Sebastian Shaw as Anakin Skywalker is replaced with Hayden Christensen.Also in the 2004 DVD release, added to the Special Addition shot of Courascant are the Jedi Temple and Senate building. [For those interensted in the name of the song,it is called "Victory Celebration/End Title" by John Williams]

Poniżej kawałek, o którym mowa:

http://www.imeem.com/peop...ationend_title/

Agn - Sob 27 Gru, 2008 19:08

Zrobili poprawkę. Poprawkę ze wszech miar słuszną i będę bronić swego stanowiska siłom i godnościom osobistom!
Chodziły też słuchy, że mają wpleść Christensena w scenę, w której Luke zdejmuje ojcu maskę, ale to na szczęście nie przeszło (chyba???), bo to już była totalnie bzdura i bez sensu. Duchy - rozumiem. To był duch Anakina, ZANIM przeszedł na CSM. Ale Vaderowi ciało się zmieniało, że ho ho.

Harry_the_Cat - Sob 27 Gru, 2008 19:11

praedzio napisał/a:
O to ci chodzi? http://pl.youtube.com/watch?v=HfHX3mAbyrs
Bardzo mi się podoba! Ale to chyba nie powinno akurat nikogo dziwić. ;)

tak, to to!

dzięki Tamaro. tak mi się zdawało właśnie, że to nowy dodatek.

RaczejRozwazna - Sob 27 Gru, 2008 19:22

Tamara napisał/a:
W oryginalnej wersji kinowej do tego fragmentu muzyka była inna , nie było tych wstawek widoków z miast i Annakin inaczej wyglądał :
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Byłam na tym 13 razy :rumieniec:

wow :mrgreen: Ja to oglądam w całości chyba 4 razy nie licząc róznych smakowitych kąsków, które sobie podglądałam na yt. Co do zakończenia - ta nowa końcówka zdecydowanie bardziej mi się podoba. Hayden bardzo pasuje - tak widomy znak "odkupienia" Anakina. A muzyka jest genialna, taka jakby południowoamerykańska ( :mysle: ), dużo lepsza niż ta infantylna pieśni Ewoków ze starej wersji. (Uff, co za szczęście, że tu są prawdziwe damy, bo zakręceni fani SW to chyba by mnie zjedli :wink: )

Tamara - Sob 27 Gru, 2008 19:33

Ja wolę starą wersję , pewnie kwestia przyzwyczajenia .
Agn - Sob 27 Gru, 2008 19:46

Errr... Rozważna? Tam nie ma chyba zmiany muzyki...
RaczejRozwazna - Sob 27 Gru, 2008 20:15

jest jest. Po pogrzebie Anakina-Vadera, od momentu trąbki - sygnału Ewoka i ta cała zabawa z pojawieniem się duchów na końcu - jest inna muzyka w obu wersjach. kaj nadmieniłam - wolę nową :mrgreen:

Stara wersja
http://pl.youtube.com/wat...feature=related

nowa wersja
http://pl.youtube.com/watch?v=HfHX3mAbyrs

Agn - Sob 27 Gru, 2008 20:19

O kurczę, nie pamiętałam tego! *wstydzi się*
RaczejRozwazna - Nie 04 Sty, 2009 20:10

Wpadła mi w ręce "Zemsta Sithów" (książka) i rzeczywiście,, tak jak mówiła Agn, całkiem niezła. W porównaniu z ksiązkami dotyczącymi Starej Trylogii to nawet wyśmienita. Wnosi dużo i uzupełnia historię Anakina i Obi-wana (świetne są te przemyślenia i rozterki bohaterów), postaci są pogłębione pod względem psychologicznym, motywy przejścia Anakina na CSM są dużo sensowniejsze niż w filmie... Genialne pokazany jest ten zamęt w otoczeniu Skywalkera, że biedak nie umie się już w tym wszystkim połapać.

No i mała refleksja po przeczytaniu ksiązki - Obi wan jednak nie nadawał się do szkolenia Anakina. To był taki zbyt porządny, "klasyczny" jedi, posłuszny we wszystkim Radzie... Jstem pewna, że gdyby Qui - gon żył ten nie dałby się zwieść Palpiemu, a przynajmniej nie tak łatwo.

fajny filmik: historia Anakina w 9 minut

http://pl.youtube.com/watch?v=iHcmiENrGPA

RaczejRozwazna - Wto 06 Sty, 2009 05:55

Genialna stronka!! natknęłam się na nią przypadkiem... Historia polskiej recepcji SW, skany oryginalnych artykułów, wywiadów ze Świata młodych i in. No łezka się kręci w oku normalnie...
Moja młodość :-D

http://www.starwarsy.pl/o...polskistuff.htm

Alicja - Wto 03 Mar, 2009 11:09

zaczynam oglądać Star Wars :rumieniec: po raz pierwszy :rumieniec:

oczywiście w czas młodości i dzieciństwa już wiedziało się kto to Luke i Vader, tekst -Niech moc będzie z tobą był słyszalny, ale ...jakoś mnie to nie pociągało. Postanowiłam nadrobić braki i jadę od początku początków czyli obejrzałam cz. 1 Mroczne Widmo. Zachęciło mnie do dalszych części i czekam na listonosza z cz. 2.

Mroczne widmo oglądałam z synkiem, niech się uczy "od maleńkości" :wink: Był zachwycony

Admete - Wto 03 Mar, 2009 13:25

Z synkiem, z synkiem oglądać - musi znać podstawy fantastyczne ;)
Alicja - Wto 03 Mar, 2009 15:29

zapowiada się nieźle :wink:
Agn - Śro 04 Mar, 2009 00:21

A przepraszam, jak się sama mamusia zapatruje na SW?
Alicja - Śro 04 Mar, 2009 08:21

mamusia kupiła już 2 kolejne części :-D celem obejrzenia oczywiście :mrgreen:
Gunia - Czw 12 Mar, 2009 12:19

Nie pytajcie jak to się stało, że zajęło mi to pół roku, bo na moje to i tak szybko, ale spieszę się pochwalić, że obejrzałam już w całości starą trylogię. :mrgreen:
Bałam się, że realizacja tych filmów będzie mi teraz zalatywać kurzem (nie bierzcie tego za bluźnierstwo, ja po prostu źle znoszę stare filmy poza pewnymi wyjątkami), ale się bardzo pozytywnie zaskoczyłam, bo okazała się bardzo dobra. Szkoda tylko, że Luke nie był przystojniejszy, za to Harrison po raz pierwszy (i zapewne ostatni) w życiu wydał mi się seksowny. ;) (Uwielbiam Hana. :mrgreen: ) Yoda jest super. :lol: Ale i tak oni wszyscy chowają się do najciaśniejszego zakątka reaktora Gwiazdy Śmierci przy pluszaczkach. :lol: Kurcze, najbardziej wstrząsająca, ostatnia część, a ja siedziałam i zdychałam ze śmiechu. :rotfl:
Z ogólnych refleksji stwierdzam, że te filmy są generalnie za krótkie. Niby bite dwie godziny, ale gdy pojawiały się napisy, ja nieodmiennie "budziłam się" z refleksją "Cholera, to już koniec? Przecież akcja dopiero się rozkręca..." :roll: Ciekawa jestem, jak to było oglądać te filmy kiedy się nie znało zakończenia, bo jednak w dzisiejszych czasach każdy wie jak to się skończy (i to w kilku językach, z czeskim na początek :lol: ).
Nie zrobię chyba żadnej niespodzianki mówiąc, że Darth Vader jest moją ulubioną postacią i to tylko w jednej trzeciej dlatego, że jest mroczny. ;) (Ten jego prywatny motyw muzyczny mnie za każdym razem rozwalał, też chcę taki. :mrgreen: )
Muzyka jest świetna, kostiumy dosłownie wystrzałowe (zwłaszcza ten pt. "Leia u Jabby" :lol: ), sceny walki (zwłaszcza pluszowej) są świetne, a teraz kończę, bo mam zamiar obejrzeć teraz pierwsze trzy części jeśli tylko dostrzegę coś zza wodospadów kataru. :banan_Bablu:
EDIT: Jak teraz patrzę na tego posta, to nie wygląda on poważnie. :lol:

Alicja - Czw 12 Mar, 2009 19:34

Gunia napisał/a:
a teraz kończę, bo mam zamiar obejrzeć teraz pierwsze trzy części jeśli tylko dostrzegę coś zza wodospadów kataru.
EDIT: Jak teraz patrzę na tego posta, to nie wygląda on poważnie.

to wina kataru :wink:
dokupiłam starą trylogię, mam komplet :cheerleader2:

Gunia - Czw 12 Mar, 2009 23:19

No i zaserwowałam sobie kolejne trzy części. :-D Teraz mogę spoglądać na świat z dumnej perspektywy człowieka, który obejrzał "Gwiezdne Wojny" w całości. :lol:
Cóż, Obi-Wan i Anakin stanowili świetny zespół, szkoda, że to się musiało tak skończyć. :( We wszystkich filmach i książkach nic mnie tak nie wpienia jak paskudna manipulacja, więc zaczęło mnie nosić, ale na szczęście tym razem nikt nie ucierpiał, chociaż gdyby mi się taki Darth Sidious napatoczył, to słowo daję, też wykonałabym ten numer z duszeniem. Wredna wesz i tyle. Szkoda, że mistrzowie Jedi nie zdołali okazać się mądrzejsi i nie znaleźli sposobu na ocalenie Anakina, ale cóż.
Jeszcze do mnie nie dotarło, że już "po wszystkim", więc jakoś się trzymam, ale jak dotrze, to chyba będę sobie musiała puścić od początku. :roll:

Balbina - Pią 13 Mar, 2009 07:35

RATUNKU
Czy ktoś nagrywał z telewizorni Gwiezdne Wojny na DVD. Moje dziecko wczoraj się popłakało tak uwielbia GW. Płytka z trzecią częścią "Zemsta Sithów" się przestała otwierać jest jakiś błąd. :cry2: Plisss poratujcie jak możecie :thud:

aneby - Pią 13 Mar, 2009 09:18

Jak się ładnie uśmiechniesz ...... :wink:
Balbina - Pią 13 Mar, 2009 10:17

Uśmiecham się barrrdzo szeroko :mrgreen:
RaczejRozwazna - Pią 13 Mar, 2009 15:11

Kto chętny? :wink:

http://film.onet.pl/0,0,1933255,wiadomosci.html

Gunia - Pią 13 Mar, 2009 18:13

Jeżu, gdzie? Gdzie? :D Ja chcę! :banan:
RaczejRozwazna - Pią 13 Mar, 2009 18:49

A może by Benowi podpowiedzieć? Ben-jedi.... :excited: :thud: