To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Supernatural

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 00:44

Obejrzałam wreszcie do końca pilota i dalej pozostaję we frakcji Sama, aczkowiek obaj bracia są zabójczy, te interakcje między nimi są wspaniałe :mrgreen:
Oblepiony błockiem Dean wyłażący z rzeki i mówiący "jest super" :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dobra, jeszcze nie ma pierwszej, to zapuszczę drugi odcinek :wink:

Admete - Sob 07 Cze, 2008 00:50

Zapuszczaj koniecznie. Zawsze miło czytać o wrażeniach nawróconych na Spn ;) I pomysleć, że kiedys w tym wąteczku pisałam tylko ja i Riella ;-)
Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 01:43

Obejrzałam Wendigo, ale napiszę o skojarzeniu związanym z pilotem.
Mam wrażenie, że kluczem do przeznaczenia, zapętlenia losów braci jest Sam, hmmm :mysle:
Najpierw matka, potem dziewczyna, i ta postać w fotelu... Hmmmm, chyba odpuszczę sobie doczytywanie wątku, żeby uniknąć spoilerów :wink:

A tak w ogóle to za jakiś tydzień będę mogła oglądać I sezon w jakości DVD, haaaa :mrgreen: i z polskimi napisami!...

A teraz może jednak pójdę spać :wink:

Admete - Sob 07 Cze, 2008 09:08

Sam jest ważny, ale bez Deana - cóż...Obaj sa ważni ;-)
Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 10:19

Pewnie, że obaj :mrgreen:
Heh, przypomniała mi się ta scena na początku Wendigo - sen Sama, on nad grobem swej dziewczyny - to było wzorowane na scence z Carrie, tak?
Obawiam się, że większości nawiązań nie wyłapię, bo horrorów zasadniczo nie oglądam, ale to zauważyłam... poza wiadomymi agentami :wink:

Harry_the_Cat - Sob 07 Cze, 2008 11:04

Aragonte, ja jako neofitka w ogóle nic nie wyłapie ;)
Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 11:07

Obawiam się, że na tej scenie z Carrie z wyłażącą spod ziemi ręką się skończy :wink:
Ja też neofitka, Kocie.

Admete, a moje wnioski dotyczące Sama wzięły się ze skojarzeń z filmem, którego w sumie nie oglądałam, czyli z Dzieckiem Rosemary - nie mówię, że był takim dzieckiem, ale Tamta Strona ma na niego na pewno oko :wink:

Edit: zastanawiam się, czy wziąć się za robotę, czy obejrzeć 3. odcinek :rumieniec: Może jednak byłoby lepiej nie oglądać wszystkich w środku nocy?

Admete - Sob 07 Cze, 2008 11:34

Aragonte Sam jest specjalnym dzieckiem, nawet nie wiesz jakim, ale to wychodzi bardzo powoli i tak naprawdę nawet po 3 sezonie nie wiemy na pewno, co będzie dalej. Teraz seria skończyła się w takim momencie, że pozostaje tylko zagryzać paluchy. Nie chcę Ci spoilerować, ale się podziało. Ostatecznie bracia mogą nawet stanąc kiedys po dwóch stronach barykady. Wszysko jest możliwe...
Tu możecie znaleźć mnóstwo ciekawostek i informacji;

http://supernaturalwiki.c...title=Main_Page

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 11:53

Sam - dziecko specjalnej troski, hyhy :wink:

Wiesz co, na razie nie będę za dużo czytać spoilerów, Admete, pozabawiam się zgadywaniem. Spoilerami będę się pewnie posiłkować w okolicach tego inkryminowanego 8. odcinka, żeby jakoś go przetrwać :lol:

Rozumiem, że Caitriona ma cały sezon II i III? :wink:
Ja mam I i kawałek II chyba...

Admete - Sob 07 Cze, 2008 12:08

Caitri ma całość :-) My z Riella już dręczymy jej siostrę w Stanach o wydanie dvd sezonu 3 :-)
praedzio - Sob 07 Cze, 2008 12:17

W sumie ten ósmy odcinek nie był taki zły! :) Nie dopracowano tylko jednej sprawy, a poza tym, jak najbardziej OK. Baaardzo kojarzył mi się z X-Files.
Lubię te pierwsze odcinki, bo mam wrażenie, że były kręcone na innej taśmie czy cuś (ja trochę niegramotna w tych sprawach, sorry) - chodzi mi o to, że kolory w filmie były takie zgaszone, surowe - bliższe czerni i bieli, jeśli rozumiecie o co mi chodzi. Podobny chwyt chyba zastosowano w początkach X-Files, i możliwe, że w Twin Peaks ale głowy nie dam.

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 12:20

Może to kwestia filtrów czy czegoś podobnego? :mysle:
praedzio - Sob 07 Cze, 2008 12:26

Całkiem możliwe. Jednak efekt jest naprawdę niesamowity. Buduje atmosferę grozy, niezwykłości, taki "Supernatural Effect". :mrgreen:
Harry_the_Cat - Sob 07 Cze, 2008 12:44

Zgadzam się z praedzio - kolory są świetne. Ale ja na razie widziałam tylko odcinki 1-8 :D

a teraz spadam na ten ślub... trzymajcie za mnie kciuki! :cry2:

praedzio - Sob 07 Cze, 2008 12:49

:trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:

Miłej zabawy! Mimo wszystko. :D :hello:

Caitriona - Sob 07 Cze, 2008 13:42

Aragonte napisał/a:
Rozumiem, że Caitriona ma cały sezon II i III?
Ja mam I i kawałek II chyba...

Ja mam całość! Mam całość! :D (Admete :kwiatek: :kwiatek: ) Także jakby co to służę :mrgreen: Im więcej zarazonych tym lepeij i weselej!
praedzio napisał/a:
kolory w filmie były takie zgaszone, surowe - bliższe czerni i bieli, jeśli rozumiecie o co mi chodzi.

Zgadzam się - są takie fajne cienie, czasem 'niedoświetlenia', czerń. Bardzo fajne efekty.
Aragonte napisał/a:
Sam - dziecko specjalnej troski, hyhy

Haha! :mrgreen: W sumie trafne określenie - Dean się nim opiekuje, a w Sammym tkwią dziwne siły. Jestem okropnie ciekawa co będzie dalej - ten ostatni odcinek 3 serii kończy się niesamowicie.

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 14:23

Taaa, zachęcaj mnie... ja dopiero obejrzałam 3 odcinek I serii :wink:

Edit: na pewnym forum przeczytałam coś, co w sumie powinnam zauważyć - to, że zarówno zamordowana matka Winchesterów, jak i dziewczyna Sama zostały ułożone na tym suficie w określony sposób i kojarzą się z tarotowym Wisielcem z Wielkich Arkanów. Może i coś w tym jest, ale Wisielec jest odwrócony :mysle:

Caitriona - Sob 07 Cze, 2008 18:30

To spokojnie, ale systematyczne oglądaj dalej ;) :D

PS Nie ma za Aragonte! :D

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 18:36

Może przynajmniej dogonię Kota w tym oglądaniu i nie będę sama jedna wlokła się w ogonie :-P
praedzio - Sob 07 Cze, 2008 18:38

Aragonte, nie wiem, co mi się bardziej podoba - twój avek, czy napis nad nim :mrgreen:

Jedno i drugie cieszy oczy. :D

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 18:41

Avek pożyczyłam od Caitri :kwiatek: Ne miałam siły ryć w 100 stronach wątku, żeby wydłubać jakieś sensowne zdjęcie, a potem poddać je niefachowej obróbce...

Ze spoilerów wywnioskowałam, że to Sam będzie tym bardziej demonicznym z braci W. Nie powiem, brzmi to baaardzo interesująco, mrrrrr :mrgreen:

Praedzio, z powodu SPN mój powrót do pracy tfurczej moze się opóźnić, ale za to jakie pole inspiracji! :wink:

praedzio - Sob 07 Cze, 2008 18:45

Ja to rozumiem doskonale, ale co na to Gosia? :mysle:

P.S. To już 100 stron? :shock: No, prawie! Niedługo jubileusz.... :banan:

Aragonte - Sob 07 Cze, 2008 18:51

Gosia faktycznie może protestować :wink:

Jubileusz... :banan_czerwony: i może nowy wątek? Bo nie wiem, na ile ten stary będzie czytelny przy takiej liczbie stron. 100 będzie za dwie strony, a co to dla nas :-P

Caitriona - Sob 07 Cze, 2008 18:55

Hmm, już 100 stron? Nieźle! :D :D Może rzeczywiscie zamknąć tą część i założyć SPN II ;)
praedzio - Sob 07 Cze, 2008 19:00

Trochę żal... Tak pięknie w końcu się ten wątek zaczął... Z przyjemnością mi się czytało dyskusje Admete i Rielli. Może niech one, jako założycielki wątku, zadecydują?