To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Plotki i newsy filmowe

Anaru - Pią 08 Kwi, 2016 19:10

Filmowcy w tarapatach. Bo egipscy bogowie byli za biali

Choć do premiery daleko, film "Bogowie Egiptu" już budzi ogromne kontrowersje. W mediach zawrzało, gdy okazało się, że role egipskich bóstw powierzono białym aktorom, niemal zupełnie pomijając Arabów czy Afrykanów. Twórcy obrazu już przeprosili, ale dyskusja pod hasłem "jak białe może być współczesne kino" - trwa. Głosy sprzeciwu pojawiły się, gdy się okazało, że w filmie w role bóstw Egiptu wcielili się: Duńczyk, Szkot, Anglik, czterech Australijczyków i Francuzka. Poza jedną istotną rolą nie ma odtwórców arabskich i afrykańskich.

Twórcy filmu "Bogowie Egiptu", którego premiera przewidziana jest na luty przyszłego roku, już za to przeprosili.
Pomimo przeprosin wielu krytyków i przedstawicieli przemysłu filmowego nadal nie pozostawia na twórcach suchej nitki. Aktorka i piosenkarka Bette Midler napisała: "Film 'Bogowie Egiptu', w którym wszyscy są biali? Egipcjanie nigdy w historii ani dzisiaj nie byli biali. Przypomnijcie sobie geografię! To Afryka!".

całość tutaj: http://www.tvn24.pl/kultu...sje,598867.html

I pod spodem komentarze:

tylko ze starozytni egipcjanie byli biali,nie tacy biali jak europejczycy ale biali,arabowie przybyli tam dopiero w 6 wieku,a czarnych bylo bardzo,bardzo mało.Wiele halasu o nic.wypowiadaja sie a niewiedza ze starozytny egipt to nie dzisiejszy egipt.Niech porozmawiaja z egiptologami to sami otworza oczy na swoja glupote

oraz

Warto przypomnieć większości krzykaczom, że bogowie Egiptu wyglądali jak Egipcjanie. Murzyni (głównie Numidyjczycy) byli wyłącznie niewolnikami, więc argument o czarnoskórych odpada. Arabowie też odpadają bo oni podbili Egipt i wymordowali większą część rodowitych Egipcjan. Więc o ile twórcy nie znaleźliby gdzieś jakimś cudem anglojęzycznego Egipcjanina z talentem aktorskim to jak dla mnie mogą zatrudnić nawet Azjatów bo pochodzenie aktorów jest rzeczą wtórną. Scenariusz, reżyseria i gra aktorska są siłą (bądź nie) filmu a nie kolor aktorów.

Trzykrotka - Nie 10 Kwi, 2016 21:16

Cholerna poprawność polityczna. Chyba nie ma drugiego hasła, które ciągnęłoby za sobą taki wianuszek absurdów.
praedzio - Pią 13 Maj, 2016 09:41

Anulowali mi Agentkę Carter i Galavanta - dwa seriale, które były ratunkiem na zimową deprechę.... :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja:

Castle'a też podobno skancelowali, ale to zrozumiałe z uwagi na fakt, że podobno główna bohaterka im się zmyła. ;)

Fibula - Pią 13 Maj, 2016 13:40

praedzio napisał/a:
Anulowali mi Agentkę Carter i Galavanta - dwa seriale, które były ratunkiem na zimową deprechę.... :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja: :frustracja:
Castle'a też podobno skancelowali, ale to zrozumiałe z uwagi na fakt, że podobno główna bohaterka im się zmyła. ;)

Jakiś czas temu czytałam, że ma być kolejny, krótszy sezon bez Beckett, bo aktorce nie zaproponowano nowego kontraktu. :mysle:

Eeva - Pią 13 Maj, 2016 13:45

praedzio napisał/a:
Galavanta

O nieeeeeeeee

http://www.tv.com/news/re...s-145937331636/
Tu wszystkie cancellingi i renewingi ;-)

Szafran - Pią 13 Maj, 2016 14:44

Fibula napisał/a:
praedzio napisał/a:

Jakiś czas temu czytałam, że ma być kolejny, krótszy sezon bez Beckett, bo aktorce nie zaproponowano nowego kontraktu. :mysle:

Chcieli pozbyć się Stany Katic i Tamali Jones. Tłumaczono to cięciami budżetowymi. Po sieci krążyło jednak od dłuższego czasu sporo pogłosek, że Katic i Fillion się prywatnie nie znoszą. Ileś dało się ciągnąć współpracę, ale dłużej to nie było możliwe. Dosyć letni i dyplomatyczny komentarz Filliona na newsa, że jeśli serial będzie przedłużony, to bez Katic, sugerował, że w tym pogłoskach coś może być. Były plany ciągnięcia serialu. Ale reakcja fanów na pomysł Castle'a bez Beckett była bardzo silnie i jednogłośnie negatywna. :> Musi dało producentom do myślenia.

Caitriona - Sob 14 Maj, 2016 03:14

O, nie... Dlaczego zabrali mi Galavanta??... Bu... :cry2: Szkoda też Agentki Carter, fajnie się to oglądało.
Akaterine - Śro 07 Wrz, 2016 15:13

Tom Burke zagra Cormorana Strike'a:
http://www.telegraph.co.u...s-jk-rowling-d/

Moja pierwsza reakcja była na nie, ale tak zaczęłam mu się przyglądać, przypomniałam sobie, jak gra i uznałam, że jest wręcz idealny.

Admete - Śro 07 Wrz, 2016 15:34

Nie znam go chyba...
Aragonte - Śro 07 Wrz, 2016 16:02

Atos z nowych Muszkieterów BBC :mrgreen:
Caroline - Śro 07 Wrz, 2016 17:40

Z wyglądu pasuje :)
Akaterine - Śro 07 Wrz, 2016 17:52

Admete napisał/a:
Nie znam go chyba...

Z tego co pamiętam oglądałaś The Hour - grał w drugim sezonie. Ale pamiętam go tylko dlatego, że niedawno robiłam sobie powtórkę ;) . I widziałam go w Wojnie i pokoju, tzn. w tych paru odcinkach, które dałam radę obejrzeć.
Tylko żeby teraz wybrali fajną Robin :trzyma_kciuki:

Admete - Śro 07 Wrz, 2016 18:10

To jakoś go nie pamiętam ;) Ale zawsze mogę obejrzeć w nowym serialu.
Caitriona - Śro 07 Wrz, 2016 22:44

Ja go znam z serialu The Musketeers, grał Atosa.
Trzykrotka - Czw 08 Wrz, 2016 12:00

Wygląd może być, chętnie obejrzę serial z takim Cormoranem.
Agn - Czw 08 Wrz, 2016 18:44

Nie znam go zupełnie, mam nadzieję, że go dobrze ucharakteryzują. Ale podoba mi się wybór (na razie z wyglądu). Ufam też waszej opinii, że umie grać. No to wszystko w porządku. :)
Niech mu znajdą naprawdę piękną Robin! :trzyma_kciuki:

BeeMeR - Śro 14 Wrz, 2016 19:00

Trochę się boję tej wersji Siedmiu wspaniałych...
http://www.filmweb.pl/vid...polski%29-39938

Admete - Śro 14 Wrz, 2016 19:17

Ja chyba nigdy nie widziałam pierwotnej wersji...O widzę, że gra tam aktor z Iris.
praedzio - Śro 14 Wrz, 2016 19:19

Wygląda na niezłą rozrywkę. ;) Niezła obsada. Na początku nie poznałam Denzela Washingtona. :lol: Dawno go w niczym nie widziałam. :mysle: Ethan Hawke się postarzał, za to Chris Pratt w szczycie formy. ;)
BeeMeR - Śro 14 Wrz, 2016 19:30

Admete napisał/a:
Ja chyba nigdy nie widziałam pierwotnej wersji..
Ja ją właśnie widziałam o wiele za dużo razy, by nowa wersja mi się spodobała ;)
Yula Brynnera bardzo lubię :serce:

Siedmiu samurajów też widziałam ;)

Anaru - Śro 14 Wrz, 2016 23:47

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
Ja chyba nigdy nie widziałam pierwotnej wersji..
Ja ją właśnie widziałam o wiele za dużo razy, by nowa wersja mi się spodobała ;)
Yula Brynnera bardzo lubię :serce:

Siedmiu samurajów też widziałam ;)

Ja też widziałam oba starsze filmy, na Siedmiu Wspaniałych nawet trafiłam ostatnio w TV ;) i tak się zastanawiam co jeszcze z klasyki przerobią na nowe.
Choć żeby było tak do końca politycznie poprawnie i sprawiedliwie, to oprócz murzyna (którego zresztą naprawdę lubię jako aktora) i Koreańczyka (którego chyba nie kojarzę ;) ) powinna być jakaś kobita :roll:

Tę nową wersje oczywiście zobaczę jak się już pojawi, na pewno będzie miała rozmach, zobaczymy czy również duszę.

BeeMeR - Czw 15 Wrz, 2016 07:34

Anaru napisał/a:
i tak się zastanawiam co jeszcze z klasyki przerobią na nowe.
Nie od rzeczy byłoby zrobienie Przeminęło z wiatrem z czarną Scarlett ;)

Anaru napisał/a:
Koreańczyka (którego chyba nie kojarzę ;) )
Ja kojarzę ;) To jeden z najbardziej "hollywoodzkich" aktorów koreańskich ;)
praedzio - Czw 15 Wrz, 2016 07:54

Nie znam go, ale i niczego z nim nie oglądałam. Ja lubię bardzo serial z 1997 roku z Michaelem Biehnem.
Admete - Czw 15 Wrz, 2016 08:34

O - pamiętam ten serial. Podobał mi się.
praedzio - Czw 15 Wrz, 2016 08:44

Tam to byli fajni aktorzy. ;)