To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Supernatural

Admete - Czw 22 Mar, 2007 16:38

Musiałaś mieć. Wysłałam na pewno. U Ciebie się tytuły nie wyświetlają? Czwarty - na I płycie w I sezonie. Pilot, Wendigo ( o tym stworze w lesie, w starej kopalni ), Dead in the water ( o jeziorze i śmierci dziecka ) no i Phantom traveler o samolotach.
Anonymous - Czw 22 Mar, 2007 17:31

tytuły się wyświetlaja, ale jakos nie zwracałam na nie uwagi...
Wszystkie w/w mam, oprócz samolotu.
Musze chyba sprawdzić.
Ale to bardzo dobra wiadomosc jest :D

Admete - Czw 22 Mar, 2007 17:39

Chyba niedobra, bo się najwyrażniej machnęłam ( ale to dziwne...). Daj znać na priva.
A tu teledysk do tej piosenki o aniołach:

http://www.youtube.com/watch?v=S4rrCGI2cYQ

Anonymous - Czw 22 Mar, 2007 17:42

dobra wiadomosc, bo oznacza, ze co najmniej 2 odcinki jeszcze przede mną :D
Mam na co czekac :D

Admete - Czw 22 Mar, 2007 19:19

Ostatecznie obejrzałam Bloody Mary - pamiętam, że gdy oglądałam ten odcinek pierwszy raz, to sie trochę przestraszyłam - oglądałam wieczorem, jesienią czy zimą wczesną, sama ;-) To też jest wbrew pozorom bardzo dobry odcinek, tyle że widać to dopiero z perspektywy czasu i dalszych zdarzeń. Na pierwszym planie miejska legenda o Krwawej Mary, na drugim wątek wyrzutów sumienia Sama. Oba poprowadzone rewelacyjnie. Sama legenda jest w zasadzie punktem wyjścia, bo naprawdę interesująca jest historia ślepej ( dosłownie ślepej ) zemsty. Nieźle im wyszła ta dziewczyna z twarzą zakryta włosami, która pojawia się w refleksach odbitych od szklanych powierzchni. Lustra, zwierciadła są zwodnicze i maja tyle znaczeń - oznaczają próżność, introspekcję, objawienie, prawdę, odbijają duszę człowieka, mogą być drzwiami, przez które dusza przechodzi. To także wspomnienia - na przykład te, które dręczą Sama - wspomnienia dotyczące Jessiki. Lustra mogą być też tarczą ochronną przeciwko demonom - i to pięknie wykorzystano w odcinku, Winchesterowie, jak w naszej legendzie o bazyliszku, kierują lustro w stronę ducha, żeby mógł zobaczyć prawdę o sobie.
Tak mi się wydaje, że ten serial nie podoba się między innymi ludziom, którzy nie przepadają za odczytywaniem znaków, symboli, nie interesuje ich mitologiczna strona rzeczywistości. Oczywiście Spn to popkultura, ale kto powiedział, że popkultura nie może czegoś przekazać?
Bardzo podobała mi się też rozmowa braci w samochodzie - najpierw gdy Sam powiedział, że zamierza wezwać ducha Mary, a potem już po wszystkim, gdy nie chciał zdradzić tajemnicy :-)

Deanariell - Czw 22 Mar, 2007 19:37

Admete napisał/a:
Nieźle im wyszła ta dziewczyna z twarzą zakryta włosami, która pojawia się w reflksach odbitych od szklanych powierzchni.

Ale sam motyw, kiedy wychodzi już z lustra, przypomina mi scenę z japońskiego horroru "Ring" - tam była podobna dziewczyna wychodząca z telewizora :P

Piękna recenzja odcinka :mrgreen:

Admete napisał/a:
Tak mi się wydaje, że ten serial nie podoba się między innymi ludziom, którzy nie przepadają za odczytywaniem znaków, symboli, nie interesuje ich mitologiczna strona rzeczywistości.

Mnie się wydaje podobnie. Dodatkowo nie podoba się on też ludziom bez zdolności empatycznych, tu cała zabawa polega na wczuciu się w relacje rodzinne Winchesterów, skomplikowane powiązania i zależności pomiędzy braćmi, braćmi i ojcem... Kto nie lubi się "wczuwać", tego może również denerwować powierzchowna warstwa historii (polowania na demony, duchy i upiory) - w końcu wielu uważa te rzeczy za skończone bzdury... :wink:

Admete - Czw 22 Mar, 2007 19:51

Wiem, że to podobne do Ringu, ale ładniej wygląda duch wychodzący ze zwierciadła niż z telewizora, ostatecznie był też film Poltergeist i tam również duchy wyłaziły z tv ;-) ( zawsze mówiłam, że telewizja nas zgubi...;-) ) - wszystko ma powiązania ze wszystkim i w tym cała zabawa. A teraz mi powiedz komu ukradłaś taki świetny avatar? :-D Mają więcej? ;-)
No właśnie niektórzy naprawdę sądzą, że nas interesuje sama fabuła. A to pozory tylko - przecież większości przypadków doskonale znamy te legendy, mity czy opowieści. Sama widziałaś jak szybko potrafimy rozszyfrować pewne rozwiązania fabularne, a przecież bawimy się rewelacyjnie.

Przy okazji zajrzyjcie tutaj - http://community.livejour...lastic/307.html
To jest przedziwne i wariackie. I śmieszne ;-)

Deanariell - Czw 22 Mar, 2007 20:19

Admete napisał/a:
A teraz mi powiedz komu ukradłaś taki świetny avatar?

Eeeeee... zaraz "ukradłaś" :P Pożyczyłam sobie od kogoś z LJ, zresztą z tej stronki o "plastic!Winchesters" :mrgreen: Jak to mówią: szukajcie, a znajdziecie... jest bossski, to fakt i szacuneczek dla pomysłodawcy :thud: Dean the Savior :slina:

Admete - Czw 22 Mar, 2007 20:31

Teraz sama zauważyłam :-) Potem zajrzałam sobie na strone Carmendove - ona robi cudowne avatary. To jest tez jej :-)

Deanariell - Czw 22 Mar, 2007 20:38

I? Ma jakies fajne nowe avki? Może podziel się linkiem? ;)
Admete - Czw 22 Mar, 2007 20:40

http://carmendove.livejournal.com/

Miłego szukania. Część już masz, ale na pewno znajdziesz nowe.

Anonymous - Czw 22 Mar, 2007 21:21

Admete napisał/a:
gdy oglądałam ten odcinek pierwszy raz, to sie trochę przestraszyłam - oglądałam wieczorem, jesienią czy zimą wczesną, sama ;-)

Ja wszystkie oglądałam w godzinach późnowieczornych i późnonocnych :D
A potem sie dziwicie, ze co mocniejsze momenty wrzucam na szybszy podgląd... :mrgreen:

Admete - Czw 22 Mar, 2007 21:46

To już się nie dziwimy :-) Znów wymodziłam :-)

Harry_the_Cat - Czw 22 Mar, 2007 22:20

Fajnie przycięty ten pierwszy.
Harry_the_Cat - Czw 22 Mar, 2007 22:22

Admete napisał/a:
Mam bardzo ładny avatar samowy zrobiony przez Agn, jeślibys kiedyś chciała ;-) Zresztą mam sporo ładnych avatarów z Spn ;-) I moge pomysleć nad jakimś z Born Under...

A tu moje dzisiejsze ;-)

[url=http://img107.images...it6.jpg]Obrazek[/URL]

Rewelka! :kwiatek:

Admete - Czw 22 Mar, 2007 22:24

Dzięki - namęczyłam się. Mnie to z trudem przychodzi, ale coś tam dłubię dla siebie.

Deanariell - Pią 23 Mar, 2007 00:02

Admete napisał/a:
Mnie to z trudem przychodzi, ale coś tam dłubię dla siebie.

Co chcesz? Przecież Ci całkiem fajnie wychodzi :) Mnie się też Requiem podoba.

Anonymous - Pią 23 Mar, 2007 00:12

Mnie też pasują sukienki Admete. Chyba widac, nie? :mrgreen:
Admete - Pią 23 Mar, 2007 20:16

If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair..no dobra to nie ta bajka - może i to samo miasto, ale nastrój nie pasuje do kwiatów we włosach...

Własnie jestem po 17 odcinku Spn - Heart. Zachwycona i zdruzgotana. Bardzo dobry odcinek. bracia trafili do wielkiego miasta i spotkali wilkołaka. I poza tym nic juz nie było proste. Co mamy...wiedźmińskie dylematy, wybór mniejszego zła, strach Sama, że nie zostanie uratowany, ból Deana, że nie jest w stanie pomóc bratu...I dwie świetne piosenki. mam nadzieję dokopac sie do źródeł i dowiedzieć się, co to za utwory. Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam kilka screenów :-)

A na końcu była ta piosenka:

Queensryche › Silent Lucidity

Hush now dont cry
Wipe away the teardrop from your eye
Youre lying safe in bed
It was all a bad dream
Spinning in your head
Your mind tricked you to feel the pain
Of someone close to you leaving the game of life
So here it is, another chance
Wide awake you face the day
Your dream is over...or has it just begun?

Theres a place I like to hide
A doorway that I run to in the night
Relax child, you were there
But only didnt realize it and you were scared
Its a place where you will learn
To face your fears, retrace the tears
And ride the whims of your mind
Commanding in another world
Suddenly, you hear and see
This magic new dimension

Chorus
I-will be watching over you
I-am gonna help you see it through
I-will protect you in the night
I-am smiling next to you...in silent lucidity

If you open your mind for me
You wont rely on open eyes to see
The walls you built within
Come tumblng down, and a new world will begin
Living twice at once you learn
You7re safe froom pain in the dream domain
A soul set free to fly
A round trip journey in your head
Master of illusion, can you realize
Your dreams alive, you can be the guide but...

Trafili z tymi słowami...

Deanariell - Sob 24 Mar, 2007 21:38

Odcinek faktycznie pięknie zakończony :) Łzy Sama i jedna, jedyna łza Deana, ale jakże wymowna... Prawie poczułam emocje tej chwili... :wink: Boję się końca sezonu :razz:
Admete - Sob 24 Mar, 2007 21:43

Myślę, że jakoś mimo wszystko przeżyjemy. I bracia też ;-) zakonczenie było naprawde poruszające, w ogóle cały odcinek był taki melancholijny, mimo kilku zabawnych momentów w pierwszej części. Przeczytałam właśnie szósty odcinek fanfika Nilc o Winchesterach - bardzo dobry angst, gdybyś chciałą dam Ci linka.
Deanariell - Nie 25 Mar, 2007 14:46

Możesz dać :) ale... szósty odcinek?! :cool: Nieźle...
Deanariell - Śro 28 Mar, 2007 19:26

Ile jeszcze do następnego odcinka SPN-u Papo Smerfie? :cry2:
Admete - Śro 28 Mar, 2007 20:27

Piekny avatar ;-) Długo Smerfetko, dopiero po świętach. Moze obejrzymy w piątek powtórkę ostatniego?
Deanariell - Śro 28 Mar, 2007 21:16

Oj piękny... :mrgreen: Znaleziony- nie kradziony... :razz: Co do piątku chętnie, no chyba, że mi coś wypadnie... :neutral: