To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Nie 26 Sie, 2007 20:15

Jak mam pytanie nie fprumowe. Czy jest sposób by uzdrowic zalana sokiem klawiaturę? Da się to rozmontować i wyczyścić? Pierwszy raz mi się cos takiego zdarzyło, dotąd jakos mi sie udawało nie uszkodzić niczego w ten sposób. Klawiatura nie ma jeszcze roku i nie bardzo mam ochotę wydawac pieniądze na nową.
Harry_the_Cat - Nie 26 Sie, 2007 20:32

Porady nt czyszczenia klawiatury też by mi sie przydały.... Wszystko działa bez zarzutu, ale wygląda tragicznie po spotkaniu z koktajlem mlecznym... :rumieniec:
Admete - Nie 26 Sie, 2007 20:34

Moja niestety szwankuje - coś mi się zdaje, że niektóre literki zastrajkowały...Na przykład "r".
Anonymous - Nie 26 Sie, 2007 21:34

Ja ostatnio sobie sprawiłam odkurzacz do klawiatury.
Admete - moze warto rozebrac klawisz po klawiszu i wysuszyc? Ja sobie co jakis czas czyscilam wodą z płynem - najpierw ściągała uklad klawiatury, wyciagałam kazdy klawisz, szorowałam, zamiatałam pędzelkiem sprezynki, suszylam i wkladalam. I na dlugo mialam spokoj. Nie wiem, czy tam mozna - ale mnie skutkowalo...

Harry_the_Cat - Nie 26 Sie, 2007 21:54

AineNiRigani napisał/a:
Ja ostatnio sobie sprawiłam odkurzacz do klawiatury.
Admete - moze warto rozebrac klawisz po klawiszu i wysuszyc? Ja sobie co jakis czas czyscilam wodą z płynem - najpierw ściągała uklad klawiatury, wyciagałam kazdy klawisz, szorowałam, zamiatałam pędzelkiem sprezynki, suszylam i wkladalam. I na dlugo mialam spokoj. Nie wiem, czy tam mozna - ale mnie skutkowalo...

:roll: :roll: :roll:

to chyba nie dla mnie ta metoda....

ŁukaszG - Nie 26 Sie, 2007 22:25

AineNiRigani napisał/a:
Ja sobie co jakis czas czyscilam wodą z płynem - najpierw ściągała uklad klawiatury, wyciagałam kazdy klawisz, szorowałam, zamiatałam pędzelkiem sprezynki, suszylam i wkladalam. I na dlugo mialam spokoj. Nie wiem, czy tam mozna - ale mnie skutkowalo...

W temacie czyszczenia klawiatury mogę tylko zaproponować to samo co Aine. Mi nigdy na szczęście nie przytrafiło się "oblanie" klawiatury, ale średnio raz na pół roku rozkręcam ją, wyciągam wszystkie klawisze i każdy czyszczę. Cały proces jest dość czasochłonny, ostatnio zajęło mi to około 3 godzin, ale po takim czyszczeniu klawiatura wygląda i działa jak nowa - o ile dobrze potem powkładamy klawisze :wink:
Także w przypadku oblania nie mogę zaproponować nic lepszego, szczególnie jeśli był to jakiś słodki napój... a w ostateczności zostaje kupno nowej - na Allegro jest teraz akurat aukcja z bardzo dobrą marki CHICONY za 5zł.

Pozdrawiam
Luc

Admete - Nie 26 Sie, 2007 23:33

To chyba kupię. Nie mam pojęcia jak sie te poszczególne "literki" wyciąga. zdaję sobie sprawę, że ta klawiatura własciwie nie jest zepsuta tylko sklejona, ale cóż...;)
Anonymous - Nie 26 Sie, 2007 23:49

Admete - ale to naprawde prosciutkie jest. podwazasz i wypada samo.
Gunia - Pon 27 Sie, 2007 17:09

Hm... Aż się zawstydziłam swojej klawiatury, jak opowiedzieliście o tym swoim czyszczeniu. :rumieniec: Wygląda koszmarnie i ma więcej kalorii niż cysterna Tic Taców. :D
Admete - Pon 27 Sie, 2007 17:25

Trochę wyczyściłam :-) Na razie bedzie ;-)
Admete - Wto 28 Sie, 2007 21:31

Jakieś fatum nade mną wisi...drukarka się zepsuła. Twierdzi, ze papier się zacina ( nawet jak go wcale nie ma ), nie daje się wyłączyć, stuka, rzęzi, niemal podskakuje.
Nie mam teraz pieniędzy, a drukarka jest mi niezbędna. Musze kupic tanią. Macie jakieś prozpozycje?

ŁukaszG - Wto 28 Sie, 2007 21:46

Admete napisał/a:
Musze kupic tanią. Macie jakieś prozpozycje?

Kup używaną atramentówkę na Allegro, ceny używanych od 30zł, nowe od ok. 60zł.
Jeśli nie zależy Ci na kolorze, wybierz najtańszą, jakiś hp, jeśli używasz koloru lepiej kup taką, gdzie osobno są zasobniki dla kolorów CMY.

Pozdrawiam
Luc

Anonymous - Wto 28 Sie, 2007 21:58

admete mam na zbyciu Lexmarka. Nic wielkiego i ambitnego, ale drukowalam niedrogo (kupowałam butle tuszu do drukarek i nabijałam sobie sama kardridż. Butle miałam na cały niemal rok przy nintensywnej eksploatacji) nie wiem jak przetransportowac - musialybysmy sie spotkac w kraku - tak chyba bedzie najlepiej.
Admete - Wto 28 Sie, 2007 22:14

Osobno zasobniki CM...coś tam. Używam czasem koloru choć niezbyt czesto...Spróbuje oddac to truchło do naprawy, moze coś z tym zrobią?
ŁukaszG - Nie 02 Wrz, 2007 13:40

Admete napisał/a:
Osobno zasobniki CM...coś tam. Używam czasem koloru choć niezbyt czesto...Spróbuje oddac to truchło do naprawy, moze coś z tym zrobią?

Oddałaś już? Uzgodnij najpierw cenę do jakiej ma być naprawiona, w tej chwili mało kto chce się bawić w naprawianie atramentówek, cena usługi może być zbliżona do ceny najtańszej w sklepie, a na pewno będzie minimum w okolicach 30zł.

Luc

Admete - Nie 02 Wrz, 2007 18:42

Ojciec naprawił - cos tam pokombinował i działa. On jest czasami niesamowity. Nikt go takich rzeczy nie uczył, a potrafi rozkręcić, poprawić, skręcic i działa ;)
Zabraniam mu tylko rozkręcania komputera ;-)

Gunia - Wto 04 Wrz, 2007 19:01

Czy można gdzieś w Internecie znaleźć listę kodów do znaków? Mam na myśli wklepywanie różnych dziwnych literek typu "e" z kreseczkami w "Bronte" za pomocą klawiatury numerycznej. Nie mam pojęcia jak to się fachowo nazywa.
Anonymous - Wto 04 Wrz, 2007 19:35

Gumiśku, wiem, że Łukas gdzies o tym pisal. Chyba nawet tutaj w technicznym...
praedzio - Wto 04 Wrz, 2007 20:01

W systemie Windows jest tablica znaków. W menu Start otwierasz: Programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Tablica znaków i tam wybierasz którykolwiek ze znaków i w prawym dolnym rogu wyświetla ci się do niego kod, np. literka, o która pytasz ma kod Alt + 0235.
Uwaga, uwaga! Próba: Brontë.

P.S. Aha, ścieżkę dostępu do tablicy znaków podałam pod Windows 2000, mam nadzieję, że pod XP jest podobnie - będę musiała sprawdzić.
P.S.2. Sprawdziłam - ścieżka jest ta sama. :)

Anonymous - Wto 04 Wrz, 2007 20:35

Ja nie wiem, czy Łukasz jakos prosciej tego nie podawal, kurcze przydaloby sie pogrzebac...
Chociaz nie raz sie nad tym zastanawialam, jestem bardziej leniwa niz Gumisiek i pisze bronte bez kropeczek. Ba !! wiedzac, ze jest gdzies odpowiedz, jakos nie chcialo mi sie szukac. Gumis - chyle czola , Praedzio - chyle czola. :oklaski:

ŁukaszG - Wto 04 Wrz, 2007 22:41

AineNiRigani napisał/a:
Ja nie wiem, czy Łukasz jakos prosciej tego nie podawal, kurcze przydaloby sie pogrzebac...

Prościej się nie da, rzeczywiście Tablica znaków jako narzędzie systemowe jest najłatwiej dostępne dla wszystkich. Jak już się odzywam to dodam tylko od siebie, że Tablice znaków można szybko otworzyć wpisując w linie Uruchom (dostępne także skrótem klawiszowym znak Win+R) polecenie: charmap.
Ewentualnie, jak ktoś ma zainstalowany program Corel DRAW, to tam także w dość wygodny sposób można sprawdzać kody po wywołaniu polecenia Znaki specjalne i symbole.

Pozdrawiam
Luc

Gunia - Śro 05 Wrz, 2007 16:52

Cytat:
Gumiśku, wiem, że Łukas gdzies o tym pisal. Chyba nawet tutaj w technicznym

Wiem, że dawał kod do dokładnie tego e, bo stąd mój pomysł, że mogłabym coś takiego znaleźć. Potrzebuję francuskich akcentów.
Dziękuję, za pomoc. Zaraz spróbuję ją znaleźć.
:kwiatki_wyciaga:

ŁukaszG - Śro 05 Wrz, 2007 20:41

Gunia napisał/a:
Cytat:

Wiem, że dawał kod do dokładnie tego e, bo stąd mój pomysł, że mogłabym coś takiego znaleźć. Potrzebuję francuskich akcentów.

Może się jeszcze przydam... e z kropeczkami: 0235, a z akcentem 0224 i 0225 (w drugą stronę), e z kreseczkami: 0232 i 0233 i i: 0236 i 0237. Wszystko jest w Tablicy znaków.

Pozdrawiam
Luc

Gunia - Czw 06 Wrz, 2007 16:03

adminluc napisał/a:
Gunia napisał/a:
Cytat:

Może się jeszcze przydam... e z kropeczkami: 0235, a z akcentem 0224 i 0225 (w drugą stronę), e z kreseczkami: 0232 i 0233 i i: 0236 i 0237. Wszystko jest w Tablicy znaków.

Pozdrawiam
Luc

Dzięki ogromne! :thud: :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga: :kwiatki_wyciaga:

Anonymous - Sob 08 Wrz, 2007 09:43

Wydawało mi się, że o tym czytałam, ale nie mogę nigdzie znaleźć - czy istnieje sposób, by plik wideo z youtube zapisać u siebie na dysku?