Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Agn - Śro 10 Sie, 2016 09:50 No dobra, skończyłam, a zatem...
PRZEPIS NA NOWEGO HARRY'EGO POTTERA
Spoiler:
Ingrediencje:
5 pigułek podejrzanego specyfiku wywołującego efekty specjalne w twojej głowie - ułóż je w rządku i ponumeruj
Felix Felicis (dużo!)
2 kije (rozmiar dowolny)
młoda gwardia (sztuk 3)
stara gwardia w starszej o 20 lat odsłonie
przyrządy do kastracji (inwencja własna)
Sposób przyrządzenia.
1. Zażyj pierwszą pigułkę
Wrzuć do kotła starą i młodą gwardię. Przypraw ich losowo przypomnianymi sobie scenami z 7 ksiąg oryginału. Nie przejmuj się, że nie są po kolei albo nie mają niczego wspólnego z treścią twojego nowego dzieła. Zamieszaj. Scenki możesz sobie potem wyławiać z kociołka w dowolnej chwili i wrzucać jako sceny a'la senna mara. Rozepchnie ci to książkę bez większego wysiłku i sensu, ale za to w innej scenie wciśnij 3 lata w Hogwarcie. Kogo interesuje, co tam Scorpius i Albus robili...
2. Zażyj drugą pigułkę, a potem weź do ręki narzędzia kastrujące.
Przygotuj się na krwawe zabawy z mięsem. Wykastruj postacie z oryginalnego charakteru. Zapomnij też o tym, że 7 tomów serii kończy się słowami "All was well". Pamiętaj, to jest TA blizna. Ona MA boleć. Może i siedziała cicho przez 22 lata, ale to jak rana wojenna - odezwie się przy pierwszej zmianie pogody. Rowling się nie zna.
3. Zażyj kolejną pigułkę.
Weź kij.
Weź Albusa Severusa.
Powoli, metodycznie i dokładnie wciśnij mu ten kij w d.
(Nie martw się, nikt nie patrzy.)
To samo zrób z Harrym Potterem i kijem nr 2.
4. Zażyj czwartą pigułkę.
W drugiej części utworu dorzuć nieco sensownych rozwiązań do treści początkowej (tej od czapy). Ale nie za dużo, bo się ktoś jeszcze skapnie, że tak naprawdę miałeś jakiś pomysł. W chwili niepewności dorzuć nieco słodko-pierdzących dupereli.
5. Weź ostatnią pigułkę i obficie popij Felix Felicis.
Leć do Aśki Rowling, niech ci to pobłogosławi. Raduj się, bo to zrobi.
Podpisując się pod zdaniem Eevy w innym wątku - znalazłaś? zostaw to tam, gdzie leżało.Eeva - Śro 10 Sie, 2016 10:00
Agn napisał/a:
Podpisując się pod zdaniem Eevy w innym wątku - znalazłaś? zostaw to tam, gdzie leżało.
TAK!BeeMeR - Śro 10 Sie, 2016 10:07
Agn napisał/a:
PRZEPIS NA NOWEGO HARRY'EGO POTTERA
Brzmi fantastycznie...
Dobrze, że nawet nie planowałam przeczytać Admete - Śro 10 Sie, 2016 11:51 Tez nie planowałam Tamara - Nie 14 Sie, 2016 20:24 Znaczy macie na myśli Przeklęte dziecko ?Agn - Nie 14 Sie, 2016 20:44 Taaa...Harry_the_Cat - Nie 14 Sie, 2016 20:55
Agn napisał/a:
3. Zażyj kolejną pigułkę.
Weź kij.
Weź Albusa Severusa.
Powoli, metodycznie i dokładnie wciśnij mu ten kij w d.
(Nie martw się, nikt nie patrzy.)
To samo zrób z Harrym Potterem i kijem nr 2.
Ahahahahahahahahaha
Agn, zabilas mnie Akaterine - Nie 14 Sie, 2016 21:19 Prawdę mówiąc po recenzji Agn mam ochotę to przeczytać .Tamara - Nie 14 Sie, 2016 23:48 Ja się waham - bo sequele z reguły są wymęczone i do doophy , ale z drugiej strony potteromaniaczyzm się domaga , więc jestem w rozterce Agn - Pon 15 Sie, 2016 09:36 Tylko pamietaj, ze tego nie napisala Aska Rowling.Eeva - Pon 15 Sie, 2016 14:21 Ja zdecydowanie odradzamTamara - Pon 15 Sie, 2016 15:13 A to nieeee , jak nie ona to mowy nie ma gdyby to ona napisała , to jeszcze , ale jeżeli to tylko z błogosławieństwem to dziękuję, postoję Agn - Pon 15 Sie, 2016 18:21 No, moja gleboka analiza zawierala punkt nr 5 nie bez przyczyny. Tamara - Pon 15 Sie, 2016 20:41 No tak , a ja gapa Anaru - Śro 14 Wrz, 2016 10:45 Ktos inny napisał, a ona tylko przyklepała?
Agn cudna recenzja Agn - Śro 14 Wrz, 2016 20:20
Anaru napisał/a:
Ktos inny napisał, a ona tylko przyklepała?
Tak, bo to sztuka teatralna. Dwóch facetów napisało. Dla porządku - oczywiście mam już własny egzemplarz, przeczytam raz jeszcze, może to nabierze większego sensu.
Ale zrobię to kiedy indziej. Caitriona - Śro 28 Wrz, 2016 15:55 Wysłuchałam pierwszego Pottera Dziesięć lat po wszystkich, ale tak jakoś wyszło Powieść mi się bardzo spodobała.
Audiobook mi się podobał, Piotr Fronczewski czyta i robi to bardzo przyzwoicie. Kolejną część też wysłucham, bo nie chce mi się do biblioteki ganiać za książką.Agn - Śro 28 Wrz, 2016 19:06 Powiem szczerze, że mnie akurat czytanie Pottera przez Fronczewskiego strasznie się nie podobało. W tym wypadku wolę tradycyjną książkę. Caitriona - Śro 28 Wrz, 2016 20:22 Mnie się podobało, podkreślało klimat bajkowy Admete - Wto 08 Lis, 2016 05:41 W przyszłym tygodniu w kinach Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć.Agn - Wto 08 Lis, 2016 07:27 Jeeeee!!! Tamara - Wto 08 Lis, 2016 10:47 Od 18 listopada Admete - Sob 19 Lis, 2016 18:15 Byłam na Fantastycznych zwierzętach. Niestety z dubbingiem, który mi trochę psuł odbiór, ale kupię sobie dvd, to będę mogła zobaczyć jak należy. Piękne te wszystkie zwierzęta, które Scamander miał w walizeczce. Przygodowo, fantastycznie - wszytko jak trzeba.Tamara - Sob 19 Lis, 2016 21:33 Ja chyba tradycyjnie poczekam na płytę Mam nadzieję, że będzie z napisami , chociaż wątpię ; ale dobrze , że fajny film Agn - Sob 19 Lis, 2016 22:47
Admete napisał/a:
Przygodowo, fantastycznie - wszytko jak trzeba.
*Agn się raduje* Super! Niedługo pogalopuję do kina na jakiś seans.