To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Caitriona - Sob 20 Mar, 2010 23:56

No to mam nadzieję, że będzie się Wam Przebudzenie podobało.
(Z góry mówię, że na nasze czasy nie jest to książka w zaden sposób szkokująca)

migotka - Nie 21 Mar, 2010 12:07

ja też bym chciała przeczytać:)
migotka - Nie 21 Mar, 2010 13:14

http://slowemmalowane.blo...zyzni-wola.html

relacje damsko - męskie:)

migotka - Wto 23 Mar, 2010 14:04

http://slowemmalowane.blo...sow-szkice.html

Państwo bez stosów

http://slowemmalowane.blo...-pippy-lee.html

prywatne życie Pippy Lee

Agn - Wto 23 Mar, 2010 21:04

Migotko, pytanie za 100 punktów - czy ty diabelnie szybko czytasz czy masz full czasu na czytanie? Albo robisz to zawodowo? Bo niemal codziennie dajesz nam znać o przeczytanej książce. Po prostu patrzę na to i nie mogę wyjść z podziwu (oraz z radości). :)
migotka - Wto 23 Mar, 2010 21:17

Agn napisał/a:
Migotko, pytanie za 100 punktów - czy ty diabelnie szybko czytasz czy masz full czasu na czytanie? Albo robisz to zawodowo? Bo niemal codziennie dajesz nam znać o przeczytanej książce. Po prostu patrzę na to i nie mogę wyjść z podziwu (oraz z radości). :)

czytam w każdym wolnym czasie, nic nie oglądam (zresztą teraz jest etap Domisi),
recenzje piszę natomiast wtedy kiedy moja córcia śpi, albo mam okienko; czasami książki leżą parę dni czekając

Agn - Wto 23 Mar, 2010 21:33

Czekają parę dni? Coś mi się wierzyć nie chce. Ale zacięcie masz godne podziwu. Troszeczkę ci zazdroszczę tej szybkości, ale tylko tak ciut-ciut. :)

A, właśnie! Skończyłam Ani tu ani tam, czyli Europa dla początkujących i średnio zaawansowanych Billa Brysona. Książkę ową Bill napisał w latach 90-tych, ale dopiero teraz wydano ją w Polsce, trzeba więc o tym pamiętać.
Otóż Bryson pojechał na wycieczkę po Europie. Sentymentalną, dodajmy, jako że 20 lat wcześniej też to zrobił ze swoim kumplem i często poprzedni wypad wspomina. Poprzedni wypad też kieruje go w kolejne miejsca w celach porównawczych.
Jak to u Brysona lekko i zabawnie, ale... Wylazł z niego amerykański cowboy, który jakby po raz pierwszy wlazł w Europę i się dziwi, że ludzie postępują inaczej i mają inne wymagania czy rozwiązania jakichśtam problemów. Niektóre jego komentarze są celne (odnośnie np. UE i prefixu 00, nad którym UE debatowała od lat bodaj 70-tych, a wprowadziła go (co wiemy dzięki dopiskowi tłumacza) w 2002 r.), ale inne... nie wszystkie dowcipy przypadły mi do gustu, niekiedy sięgały okolic krocza i gładko przechodziły do łożnicy, a to nie zawsze jest smaczne. I mam też wrażenie, że autor sporo ubarwił. Owszem, zachwyca go różnorodność Europy, ale z drugiej strony coś mi się wierzyć nie chce, że dosłownie w każdym kraju spotkało go coś głupiego, jakiś wredny kelner czy średnio przyjemna pani z okienka w kasie. Niestety, nie sprawdzę tego.
Czyta się całkiem przyjemnie i służy głównie odprężeniu, jako że trudno uznać to za godziwy przewodnik po Europie, skoro w każdym kraju autor spędził maksymalnie kilka dni i to też niemal ograniczając się do jednego miasta (choć bywały wypady na 2 czy 3 miejscowości).
Lekkie, aczkolwiek wolę jego Zapiski z małej wyspy oraz Zapiski z wielkiego kraju. I zanim ktoś spyta - nie, w Polsce nie był.

Admete - Wto 23 Mar, 2010 21:33

Nie umiem czytać, jak jestem zmęczona i jak się nieustannie spieszę. W efekcie ostatni raz czytałam coś dla przyjemności ( a nie do pracy albo na studia ) w czasie świąt Bożego Narodzenia. Muszę jakoś dotrwać do lipca...
Agn - Wto 23 Mar, 2010 21:38

Admete, napisałaś posta i coś mi się przypomniało - rozprzestrzeniam Alienistę! Pożyczyłam książkę koleżance z pracy, która lubi kryminały, a poszukiwała właśnie jakiegoś dobrego. Dam znać, jak mi poszło pranie mózgu, hehehehe. XD
Zauważam pewną dziwną prawidłowość, że wszystko zaczyna się w waszych okolicach (tj. twoich i Rielli). SPN przypłynął do mnie, po czym rozprzestrzeniłam "zarazę" dalej, z Alienistą jest tak samo - już rozprzestrzeniam. XDDD

Admete - Wto 23 Mar, 2010 21:52

Może koleżance się spodoba :) Pod warunkiem, że lubi takie troszke mroczniejsze kryminały ;)
migotka - Śro 24 Mar, 2010 06:13

Admete napisał/a:
Nie umiem czytać, jak jestem zmęczona i jak się nieustannie spieszę. W efekcie ostatni raz czytałam coś dla przyjemności ( a nie do pracy albo na studia ) w czasie świąt Bożego Narodzenia. Muszę jakoś dotrwać do lipca...

ja ostatnio jestem wiecznie zmęczona i niewyspana
mąż mówi, że to wina książek, ale bez nich "umierałabym", wiem już o tym

Admete - Śro 24 Mar, 2010 08:08

Ja muszę miec spokój i czysty umysł. Zwykle po lekcjach, zebraniach, stosach zadań i sprawdzianów ( setkami, po 150 na tydzień ) nie jestem zdolna do wysiłku umysłowego, a tu jeszcze trzeba się uczyć. Na dodatek bardzo mało rzeczy teraz mi sie podoba, zaczynam książkę i po kilkunastu stronach stwierdzam, że to juz było, styl nie taki, nuda...
Przejdzie mi, jak odpocznę.

BeeMeR - Śro 24 Mar, 2010 09:34

Admete :przytul:
Ja pochłaniałam książki pasjami i masami w szkole, liceum i na studiach, głównie podczas dojazdów autobusem/tramwajem - ten etap już się bezpowrotnie zakończył, czasem coś czytam po drodze na głos, ale to znacznie wolniejszy proces :mysle:

migotka - Śro 24 Mar, 2010 19:03

http://slowemmalowane.blo...-znakomita.html

Czytelniczka znakomita

migotka - Śro 24 Mar, 2010 19:04

Admete napisał/a:
Ja muszę miec spokój i czysty umysł. Zwykle po lekcjach, zebraniach, stosach zadań i sprawdzianów ( setkami, po 150 na tydzień ) nie jestem zdolna do wysiłku umysłowego, a tu jeszcze trzeba się uczyć. Na dodatek bardzo mało rzeczy teraz mi sie podoba, zaczynam książkę i po kilkunastu stronach stwierdzam, że to juz było, styl nie taki, nuda...
Przejdzie mi, jak odpocznę.

Odkąd pisze recenzje chce mi się czytać w dwójnasób:) chyba mam motywację:)

po za tym jak teraz nie mam na nic czasu to czytam więcej, niż wtedy kiedy byłam sama , bez rodziny i miałam tylko pracownicze obowiązki i też twierdziłam , że nie mam czasu

Admete - Śro 24 Mar, 2010 19:54

Miałam czas, jak nie studiowałam...Ale to już końcówka.

Jutro wyjdę do pracy o 6 rano i wrócę o 18...Załamka i tak ciągle.

Trzykrotka - Czw 25 Mar, 2010 09:08

Admete napisał/a:

Mam tak samo. Tyle, że jeszcze ciągle mam dużo przejazdów komunikacją miejską i książkę mam zawsze w torebce. Ale Migotce zazdroszczę do bólu i dziękuję za recenzje :kwiatek:

praedzio - Czw 25 Mar, 2010 10:43

Admete napisał/a:
Jutro wyjdę do pracy o 6 rano i wrócę o 18...

Ja wychodzę o 5.40 i wracam koło 20.00. W autobusie to ja sobie mogę co najwyżej pospać. :roll:

migotka - Czw 25 Mar, 2010 12:20

Admete napisał/a:
Miałam czas, jak nie studiowałam...Ale to już końcówka.

to mogę jeszcze napisać, że soboty i niedziele mam zajęte, bo robię kurs kwalifikacyjny z bibliotekoznawstwa (od listopada 2009 do lipca 2010)

Admete - Czw 25 Mar, 2010 13:27

To tym bardziej podziwiam.

Ja jestem już stara i zmęczona. Nic mi do gowy nie wchodzi. Jak przeczytam swoje książki na studia i poprawię 150 zadań, testów na tydzień, to wysiadam i mam zlasowany mózg.
No i mam wrażenie, że wszystko juz gdzieś było, odkładam kolejną książkę, bo nic w niej dla siebie nie znalazłam. To okropny stan.

migotka - Czw 25 Mar, 2010 14:22

http://slowemmalowane.blo...ony-pocisk.html

Ślady. Zaginiony pocisk.

migotka - Nie 28 Mar, 2010 13:57

http://slowemmalowane.blo...olowa-lata.html

Królowa Lata

praedzio - Nie 28 Mar, 2010 17:01

Kupiłam wczoraj Królową Lata. ;) Opis brzmi zachęcająco. :kwiatki_wyciaga:
Kupiłam też Odd i Lodowi Olbrzymi Gaimana. Akurat na dwie jazdy autobusem. ;) Sympatyczna opowiastka. :)

Aragonte - Nie 28 Mar, 2010 19:29

Już chciałam wołać, że to mam, ale nie - mam inną książkę o tym tytule, autorstwa Joan Vinge :) To ciąg dalszy "Królowej zimy".
Agn - Nie 28 Mar, 2010 19:46

Aragonte napisał/a:
Już chciałam wołać, że to mam, ale nie - mam inną książkę o tym tytule, autorstwa Joan Vinge :) To ciąg dalszy "Królowej zimy".

*leń mode on* Nie chce mi się szukać, czy była już o tym mowa - o czym to? *leń mode off*