To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Agn - Pon 26 Wrz, 2011 21:30

Ja teeeeeeeeeeeeeeż! A DVD pewnie będzie jakoś w grudniu, ech...
Anonymous - Pon 26 Wrz, 2011 21:32

Do grudnia to pewnie roboty mieć nie będę i kasy tyż.
Agn - Pon 26 Wrz, 2011 21:41

To sobie, jeśli to możliwe, już teraz odłóż. I czemu miałabyś nie mieć kasy? Ej, Kaśku! :przytul:
Aragonte - Pon 26 Wrz, 2011 22:10

Agn napisał/a:
Ja teeeeeeeeeeeeeeż! A DVD pewnie będzie jakoś w grudniu, ech...

A premiera nie jest przypadkiem 11.11.11? :mysle: Tzn. światowa, nie wiem, jak u nas.

Idę zerknąć do kochanego Amazonu, od którego dzisiaj paczuszka dotarła :wink:

Admete - Wto 27 Wrz, 2011 07:13

Na Amazonie piszą, że 2 grudnia. Ciekawe czy u nas też.
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2011 11:52

Jestem niemal pewna, ze grudniu wydadza calosc - i ja sobie na nia poczekam :P
Admete - Wto 27 Wrz, 2011 16:15

Jest już zapowiedź całosci na Amazonie, jakieś 26 funtów. Ja mam juz inne części.
Agn - Wto 27 Wrz, 2011 22:43

U nas na pewno w grudniu, przyjmuję zakłady. ;) Po gwiazdce to nie ma co wydawać oczekiwanego DVD, jak już wszyscy będą mieli zubożałe portfele. Lepiej przed - na prezent pod choinkę. A wobec tego trzeba by to wydać najdalej do samiuśkiego początku grudnia. Bo jeszcze Mikołaj, to więcej do kabzy wleci.
Aragonte - Wto 27 Wrz, 2011 22:55

No to już wiem, jaki prezent sobie sprawię na urodziny :mrgreen:
Agn - Śro 28 Wrz, 2011 08:26

Ja chyba też - pod choinkę. :mrgreen: I uzupełnię sobie brakujące z serii, bo mi jeszcze 2 i 4 nie zdobią półki.
Admete - Śro 28 Wrz, 2011 15:46

Mój prezent tez będzie podobny ;) ostatnia część HP. Jak dla mnie mogliby wydać już teraz, bo mam ogromna ochote na senas 7 części w całości, tym bardziej, że wersji 3D w kinie nie zaliczam in plus.
BeeMeR - Śro 25 Kwi, 2012 20:01

Skończyłam czytać Księcia Półkrwi - przyjemna lektura, ciekawa, tylko pod koniec moje wielkie rozczarowanie, gdy po nocnej wyprawie Harrego z Dumbledorem po horkruksa następuje scena "jestem taki zły i zaraz cię zabiję tylko najpierw sobie pogadamy..." :zalamka:
Widzę też, że w filmie troszkę rozbudowano postaci Luny i Nevila, bo w książce to ledwo co się pojawiają parę razy.

edit: zapomniałam dodać że denerwuje mnie ogromna tendencyjność opisów śmierciożerców - jak zły to musi być brzydki/pokraczny/zgarbiony a do tego robić wyłącznie nienawistne szpetne grymasy, pfff, jakby zło nie mogło być zwodniczo piękne albo podstępnie przeciętne również.

Anaru - Śro 25 Kwi, 2012 23:28

A ja ambitnie kończę powoli Czarę Ognia :banan:
I potem sobie chyba zobaczę filmy dobierając się jednocześnie do kolejnej części. :wink:

Z newsów:

J. K. Rowling napisze nową książkę o świecie Pottera

Dotychczasowy nakład powieści o młodym czarodzieju wyniósł ok. 400 milionów egzemplarzy na całym świecie. Mimo zapowiedzi autorki, że nie zamierza wracać do świata Pottera, postanowiła przygotować jeszcze jeden tytuł.
"Harry Potter i jego świat" będzie encyklopedyczną książka, nad którą prace już ruszyły. Rowling poinformowała, że przychód z jej sprzedaży przeznaczy na cele charytatywne.
O powstaniu encyklopedii na temat dorastającego czarodzieja z Hogwarts mówiono od pewnego czasu. W poniedziałek Rowling oficjalnie to potwierdziła na portalu Harry'ego Pottera - Pottermore w dziale "częste pytania i odpowiedzi".
"Od dłuższego czasu obiecywałam encyklopedię o Harrym i jego świecie i właśnie zabrałam się do pracy. Część encyklopedii będzie umieszczona na portalu Pottermore. Zanosi się na to, że będzie to żmudna praca, ale gdy ją skończę przekażę wszystkie honoraria na cele charytatywne" - napisała Rowling.
W 2008 r. mieszkająca w Edynburgu Rowling procesowała się w USA z amerykańskim domem wydawniczym RDR Books, który przymierzał się do wydania alfabetycznego leksykonu o Harrym Potterze. Szkocka pisarka stwierdziła, że publikacja jest kradzieżą jej praw autorskich. Sąd przyznał jej rację.
W ub. tygodniu Rowling zapowiedziała, że jesienią ukaże się jej najnowsza powieść przeznaczona dla dorosłych zatytułowana "Casual Vacancy"
http://kultura.onet.pl/li...61,artykul.html

Anonymous - Śro 25 Kwi, 2012 23:40

kiedy Rowlling zapowiadala to encyklopedyczne zestawienie jeszcze w trakcie pisania poszczegolnych czesci i jednoczesnie deklarujac, ze do fabuly HP nie wroci. Wiec to troche dziwne, jako news...
Anaru - Czw 26 Kwi, 2012 00:02

No dobra, ja nie śledziłam na bieżąco HP, bo czytam od bardzo niedawna, a news się pojawił ostatnio. Bardziej zorientowani pewnie wszystko wiedzą :mrgreen:
Anonymous - Czw 26 Kwi, 2012 00:03

Nieee, to nie bylo do Ciebie, tylko do autora newsa :)
Anaru - Czw 26 Kwi, 2012 00:41

To ja jeszcze z jednym newsem, który pewnie newsem nie jest :wink:

Prawdziwa gratka dla fanów czarodzieja!
Wielka Aula w Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie, w której odbywały się inauguracje roku szkolnego, gabinet dyrektora szkoły, mistrza sztuki czarodziejskiej profesora Albusa Dumbledore'a, dom rodziny Weasleyów, z którą Potter był zaprzyjaźniony, tajny peron kolejowy 9 i 3/4 przy stacji Kings Cross, skąd odjeżdżał magiczny pociąg Hogwart Express, ulica Pokątna, gdzie początkujący czarodziej Harry wybrał sobie różdżkę lub ściślej różdżka wybrała jego - fani kultowego czarodzieja oszaleli ze szczęścia! Studio filmowe, w którym powstawały kolejne odcinki przygód Harry'ego Pottera zostało zamienione w muzeum.
http://kultura.wp.pl/gid,...61,galeria.html

Anonymous - Czw 26 Kwi, 2012 02:10

kurcze, az by sie chcialo tam pojechac, ale 83 funty to nawet dla mnie bardzo duzo...
Anonymous - Sob 03 Sie, 2013 21:23

Wczoraj TVN puszczał Zakon Feniksa, połowe oglądnęłam wczoraj, drugą dziś. i kurczę Syriusz... smutno mi tak jak za pierwszym razem :(
Agn - Pon 23 Cze, 2014 22:32

Twitter to potęga. Kiedy fanka serii twitnęła, że chciałaby przeczytać serię z perspektywy Draco Malfoya, dostała odpowiedź od Joasi Rowling:
https://twitter.com/jk_rowling/status/475975334597492736/photo/1
Zawsze uważałam, że Aśka ma kapitalne poczucie humoru. :rotfl:

Aragonte - Pon 23 Cze, 2014 22:36

Piękne :lol:
RaczejRozwazna - Wto 08 Lip, 2014 19:46

Widziały? ;)

http://wiadomosci.gazeta....html#BoxSlotIMT

Spoiler:
Zawsze uwazałam, że Ginny z Harrym to jakieś nieporozumienie...

Aragonte - Wto 08 Lip, 2014 20:08

No co Ty, wierzysz Ricie Skeeter? :-P

Podobno krótkie opowiadanka na Pottermore ukazują się co jakiś czas.

Agn - Wto 08 Lip, 2014 23:09

Ja zaś zawsze uważałam, że Ginny jest dla niego stworzona. A Rita Skeeter to... no cóż, wszyscy pamiętamy, co wypisywała w trakcie turnieju. :D
Eeva - Śro 09 Lip, 2014 08:55

Widziały:-)
Przeczytałam i pokochałam.
Z jednej strony tak strasznie chcialabym następne książki, a z drugiej chyba jednak nie ;-)