To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Duma i uprzedzenie (1995)

Trzykrotka - Wto 17 Kwi, 2007 12:54

:banan: To był genialny wywiad, ten z Colinem. On mówił, ze wymyślono tę scenę po to, żeby "odsztywnić" pana Darcy, zrobić go bardziej zmysłowym mężczyzną (to się w ogóle udało w serialu jako całości, wszyscy Darsikowie poprzedni wyglądali jak chodzące kłody, aż się człowiek zastanawiał, czy w ogóle chodzą o locum secretum :mrgreen: ). Więc miał skakać do wody rozebrawszy się wcześniej. Tu powstał problem: jak daleko sie rozebrawszy? bo nikt nie wiedział, jak wyglądała edwardiańska bielizna. Więc zaczeli stawiać sobie kwestię: jak wyglądałyby gatki pana Darcy, gdyby w upalny dzień zachciało mu się nagle je pokazac zdumionemu światu, ale żeby nie były śmieszne (żadne tam tasiemki i troczki). Colin więc mężnie zadeklarował, ze Darcy w swoim stawie może się kąpać saute i był zdecydowany rzecz wykonać. BBC włosy zjeżyły się na głowie i zdecydowano, żę w takim razie Darcy nie rozbierze się w ogóle - tzn. spodni nie zdejmie. Wot i historia.
Próbowałam kupić książke o kręceniu serialu, ale było już o 10 lat za późno...

Gunia - Wto 17 Kwi, 2007 13:03

Hahahahahahahahahahahahaha!!! Gdyby nie władze BBC, to by dopiero fanki miały używanie! :thud:
trifle - Wto 17 Kwi, 2007 13:04

To jest jedyny serial, który znam.. w detalach :mrgreen: Chętnie bym poczytała takie smaczki z planu. Kto by pomyślał, że to już 12 lat :roll:
Marija - Wto 17 Kwi, 2007 13:06

trifle napisał/a:
Kto by pomyślał, że to już 12 lat :roll:
Zdecydowanie - zgroza :shock: .
annmichelle - Śro 02 Maj, 2007 08:35

Trzykrotka napisał/a:
Próbowałam kupić książke o kręceniu serialu, ale było już o 10 lat za późno...

Książkę można wciąż spokojnie dostać. Tytuł "Making of Pride and Prejudice" Sue Birtwistle, Susie Conklin. :)

trifle - Śro 02 Maj, 2007 11:15

GDZIE? :shock: tzn gdzie można ją dostać?
Maryann - Śro 02 Maj, 2007 11:25

Na angielskim Amazonie:
http://www.amazon.co.uk/M...8097896&sr=1-18

Trzykrotka - Pią 04 Maj, 2007 09:36

Jeszcze z niego nie korzystałam, no i trochę mi się opcje zmieniły :mrgreen: , ale dzięki za wskazówkę.
Może znów jakieś tłumaczenie, po fanfiku? Czy któraś z nas ją ma? Moi znajomi szukali jej dla mnie, ale w księgarniach już wtedy nie było. Zresztą, wersja dvd serialu ukazała się w ładnych parę lat premierze.

Maryann - Pią 04 Maj, 2007 09:42

Ja od dłuższego czasu zamierzam ją mieć... Więc może w końcu nie zapomnę i ten zamiar zrealizuję...
trifle - Nie 06 Maj, 2007 18:05

Dziś przypadkiem całkiem :roll: włączył mi się pierwszy odcinek DiU i no po prostu, po prostu :thud: Jakież to jest cudne! I Lizzy i Darcy przewracający oczami, jakby już umierał z nudów. I Bingleya uwielbiam, toż to czysta przyjemność w takim towarzystwie przebywać, ACH :colinweloveu: <-- niech w Colinie zawrze się moja cała miłość wielka i czysta do tej ekranizacji :serce2:
Maryann - Nie 06 Maj, 2007 18:28

trifle napisał/a:
Darcy przewracający oczami, jakby już umierał z nudów.

I ten uśmiech, gdy mówi, że nie rozumie, jak Bingley może do wszystkiego z takim entuzjazmem... I jak się zirytowany odwraca do okna podczas odwiedzin pani Beennet w Netherfield... I jak patrzy na Lizzy w pokoju bilardowym... Aaaach... :serduszkate:
I to wszystko tylko w jednym odcinku...

trifle - Nie 06 Maj, 2007 19:43

Tak :serce2: :serce2:

A teraz mi się znowu przypadkiem włączył, co by zobaczyć jeszcze raz to, o czym mówisz, Maryann, bo mi się trochę zapomniało :roll: i powiedzcie mi, co to za kapelutki ma Darcy, Bingley i Hurst jak przybywają na pierwszy bal, ten gdzie dopiero poznają Bennetów? Wyglądają jak marynarskie, a co oni mogli mieć z marynarką wspólnego? Czy nie powinni mieć cylindrów?

trifle - Nie 06 Maj, 2007 19:50

I jeszcze uwielbiam moment jak Lizzy idzie do Netherfield zobaczyć chorą Jane i natyka się na Darcy'ego i on tak fajnie mówi 'on foot?' :serce2:
Maryann - Nie 06 Maj, 2007 19:52

Ten kapelutek nazywa się bikorn. I wg tego, co udało mi się znaleźć, był noszony jako wieczorowe nakrycie głowy.
Wg wikipedii:
Bikorn, dwuróg to rodzaj nakrycia głowy, kapelusza, powszechnego w użyciu w XVIII i XIX wieku, szczególnie w Europie i Ameryce Północnej zarówno w wojsku jak i w marynarce, kojarzone często z Napoleonem Bonaparte. Noszone były zarówno przez oficerów jak i generałów epoki napoleońskiej, przetrwały jako składnik munduru galowego w wielu armiach aż do 1914 roku.
(...)
Niektóre bikorny zostały tak wykonane, że można je było płasko złożyć i włożyć pod ramię - ta odmiana znana jest na świecie pod nazwami chapeau-bras lub chapeau-de-bras. To nakrycie głowy szczególnie upowszechniło się wśród oficerów marynarki na całym świecie i było bardzo popularne aż do I wojny światowej.

trifle - Nie 06 Maj, 2007 19:53

I jeszcze jak Darcy po kąpieli przez okno obserwuje Lizzy bawiącą się z psem. I potem po rozmowie o charakterach, kiedy spanikowana Karolina rzuca się na pianino, żeby grać, to Darcy uważnie obserwuje Lizzy, no ach! :serce2:
trifle - Nie 06 Maj, 2007 19:55

Maryann napisał/a:
Ten kapelutek nazywa się bikorn. I wg tego, co udało mi się znaleźć, był noszony jako wieczorowe nakrycie głowy.
Wg wikipedii:
Bikorn, dwuróg to rodzaj nakrycia głowy, kapelusza, powszechnego w użyciu w XVIII i XIX wieku, szczególnie w Europie i Ameryce Północnej zarówno w wojsku jak i w marynarce, kojarzone często z Napoleonem Bonaparte. Noszone były zarówno przez oficerów jak i generałów epoki napoleońskiej, przetrwały jako składnik munduru galowego w wielu armiach aż do 1914 roku.

Czyli to było powszechne nakrycie głowy wojska i marynarki plus wieczorowe nakrycie głowy? Dziwne takie, cylindry mi się bardziej podobają chyba :rumieniec:

Maryann - Nie 06 Maj, 2007 20:06

Ja też chyba jestem za cylindrem (czy innym "normalnym" kapeluszem). Ale może tu chodziło o względy praktyczne: w pomieszczeniu raczej się kapelusz zdejmuje, a takie "coś" znacznie mniej przeszkadza (można trzymać choćby pod pachą), niż cylinder - przynajmniej ręce są wolne.
trifle - Nie 06 Maj, 2007 20:11

No ale chyba idąc na bal mogli liczyć na to, że nakrycia głowy będzie można gdzieś zostawić. Skoro w dzień nie nosili tych bikornów, a tylko wieczorami, a wieczorami chyba się nie chodzi na krótkie wizyty. Chociaż nie wiem.. :roll:
annmichelle - Nie 06 Maj, 2007 20:34

trifle napisał/a:
Dziwne takie, cylindry mi się bardziej podobają chyba :rumieniec:

Wg mnie Colin Firth wyglądał w tym "pierogu" lepiej :wink: niż w cylindrze (który jakoś nie za bardzo był u niego twarzowy - za nisko opadał na oczy).

A ten serial uwielbiam! :serce2:
Ze względu na CAŁą obsadę! I za muzykę! I za stroje! I za scenografię! I tańce! I za klimat! ITD. ITP. :mrgreen:

Marija - Nie 06 Maj, 2007 20:42

Maryann napisał/a:
Ten kapelutek nazywa się bikorn. I wg tego, co udało mi się znaleźć, był noszony jako wieczorowe nakrycie głowy. [i]Wg wikipedii:Bikorn, dwuróg to rodzaj nakrycia głowy, kapelusza [...]
Dwuróg, czyli pieróg, jakoś bardziej po polsku brzmi :roll: . Pierogi też na ogół mają po dwa rogi :razz: .
Maryann - Nie 06 Maj, 2007 20:46

annmichelle napisał/a:
Wg mnie Colin Firth wyglądał w tym "pierogu" lepiej :wink: niż w cylindrze (który jakoś nie za bardzo był u niego twarzowy - za nisko opadał na oczy).

Może za duży był ? :lol:

Marija - Nie 06 Maj, 2007 20:59

Jak szukał Lidii po Londynie, to cylinder miał w sam raz, o ile pamiętam akurat rozmiar cylindra :roll: . A w scenie oświadczyn na spacerze - może specjalnie miał taki duży, żeby się włosy nie zakurzyły? :shock: Model podróżny (płaszczyk też miał jak pokrowiec na fortepian).
Maryann - Nie 06 Maj, 2007 21:02

No a jak w mniej "pokrowcowym' płaszczyku siedziałby na koniu ? W podkasanym ? :roll:
Marija - Nie 06 Maj, 2007 21:04

Hehe, Bingley po oświadczynach wsiada na koń i odjeżdża całkiem podkasany :twisted: , aż ręka świerzbi, żeby mu tego fraka poprawić :cool: .
annmichelle - Nie 06 Maj, 2007 21:08

Czyż nie lepiej mu w pierogu (sorry za ciemne zdjęcie) ;) ?

A tu w cylindrze :