To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Film jest a co z książką?

Alicja - Nie 09 Maj, 2010 19:36

jak widać z N&S mogło być jeszcze gorzej :-P , powód do narzekania zawsze się znajdzie, a książka będzie w wydaniu polskim. To i tak duży postęp. Martwiłabym się raczj o tłumaczenie :-|
kazika - Nie 09 Maj, 2010 20:18

myślę, że tłumaczenia dziewczyn nikt nie przebije:)
Caitriona - Pon 10 Maj, 2010 14:42

Powiem tak: książkę kupię na bank, mimo mego ogromnego sentymentu do tłumaczenia forumowego. Po prostu chcę ją mieć na półce, móc ją wsadzić do torebki, po prostu mieć książkę. Ale skoro już poruszono tutaj kwestię okładki, dano nam nawet mozliwość wyboru, to stwierdzam, że ta nowa okładka mi się kompletnie nie podoba. I to mówię ja wielbicielka koloru czarnego. Mnie osobiście taki rodzaj kojarzy się z prostym romansem, na dodatek sama grafika mi się nie podoba. Wolałam wcześniejszą okładkę, była lekka, przejrzysta i bardziej klasyczna. Ale cóż robić: i tak pobiegnę do księgarni i zakupię ;)
Irm - Pon 10 Maj, 2010 15:36

Mi się nowa okładka N&S w pierwszym momencie też romansowo skojarzyła, ale jej dół łamie tę konwencje i nie jest tak źle. Mogło być gorzej ;)

Dobrze, że znana jest nowa data wydania, wiadomo do kiedy trzeba czekać. Polskie wydanie kupię, żeby mieć, (i podnieść sprzedaż), ale nie wiem, czy będę czytać, przyzwyczaiłam się do angielskiej wersji.

Trzykrotka - Pon 10 Maj, 2010 15:38

Mam dokładnie tak samo - i tak kupię. Nowa okładka jest estetyczna i ładna kolorystycznie, tyle że niewiele ma wspólnego z North and South. Rozczochrane dziewczę ukryte tajemniczo za rondem kapelusza, odłonięte lekko ramię.... sugeruje romans z epoki, w stylu tych o hrabiach de Montmorency, wąskich w talii, szerokich w ramionach, a seksownych jak diabli, którzy pod wpływem niewinnych dziewczątek łagodnieli jak baranki, po kilku sesjach pościelowych rzecz jasna.
Ale za bardzo cieszę się z wydania powieści, żeby się czepiać. Nie podoba mi się, ale trudno, przemogę się.

BeeMeR - Pon 10 Maj, 2010 15:50

A dziękuję, Siostro droga, za dedykację, dziękuję :kwiatek:
Admete - Pon 10 Maj, 2010 16:18

Z ta okładką to właśnie pewnie celowo poszli w stronę romansu. Dla celów marketingowych.
Alicja - Pon 10 Maj, 2010 19:39

w ten sposób może przyciagnie więcej wielbicielek powieści , a potem filmu?
primavera - Wto 11 Maj, 2010 06:26

czy jednak wiadomo kiedy książka się ukaże na rynku?
Trzykrotka - Wto 11 Maj, 2010 08:22

Primavero, dwie strony wcześniej Mag o tym pisała moimi palcami :wink: : powieść Gaskell zostanie z pewnością wydana, jednakże ukazanie się drukiem planowane jest obecnie na przełom czerwca i lipca.
Mam następną informację od Mag :kwiatek: , która nasze świeże opinie o okladce wysłała do nowej pani redaktor prowadzącej. Oto jej odpowiedź:
bardzo dziękuję za wszystkie uwagi:).
Wezmę je jeszcze pod uwagę... jak będę miała więcej szczegółów dam znać.

Mag13 :kwiatek:

praedzio - Wto 11 Maj, 2010 08:36

ło kurna - te uwagi o rozbieranych romansach też?? :shock: :confused3: :zalamka:
Trzykrotka - Wto 11 Maj, 2010 08:49

Mam nadzieję, ze też :banan:
Anaru - Wto 11 Maj, 2010 09:12

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
przecinek - Wto 11 Maj, 2010 09:13

Opinia osoby która nie zna książki - mroczny thriller w epoce historycznej o morderstwach kobiet, możliwe wampiry w tle, to wszystko przez ten odkryty kark i ciemne kolory.
Okładka dla mnie jest ciekawa, ale dlaczego na okładce jest pociąg? Nie lepsze byłoby zdjęcie przemysłowego miasta? Wiem że to może być nawiązanie do serialu, gdzie i początek i koniec związany był z koleją, albo do nocnej sceny z Fryderykiem, ale w książce bardziej chodzi o przemysł niż o transport.
Obecny projekt okładki najlepszy że wszystkich.

BeeMeR - Wto 11 Maj, 2010 09:19

przecinek napisał/a:
Nie lepsze byłoby zdjęcie przemysłowego miasta?
Nie :shock: Kogóż przyciągnie zdjęcie przemysłowego miasta :roll: mnie na pewno nie - pociąg daje znacznie więcej okazji na snucie domysłów, co kto, gdzie i jak.
Owszem, bardziej chodzi o przemysł, niż kolej, ale jeszcze bardziej dojrzewanie i koleje losu panny Margaret - toteż nie mam nic przeciwko, by na okładce była - aczkolwiek nie musi nadstawiać karku wampirom ;) - (w sumie to mi się tak dotychczas nie kojarzyło :mrgreen: )

trifle - Wto 11 Maj, 2010 09:45

Trzykrotka napisał/a:
Primavero, dwie strony wcześniej Mag o tym pisała moimi palcami :wink: : powieść Gaskell zostanie z pewnością wydana, jednakże ukazanie się drukiem planowane jest obecnie na przełom czerwca i lipca.
Mam następną informację od Mag :kwiatek: , która nasze świeże opinie o okladce wysłała do nowej pani redaktor prowadzącej. Oto jej odpowiedź:

Yes! Mamy dobrego agenta :banan_Bablu:

Edit: skojarzeń z wampirami w ogóle nie miałam :shock: Ktoś się "Zmierzchów" naczytał? :mysle:

Tamara - Wto 11 Maj, 2010 18:31

Noo , taka odsłonięta biała szyja i do tego te mroki naokoło :mrgreen:
primavera - Wto 11 Maj, 2010 20:22

Trzykrotka napisał/a:

sorki przyznaję się bez bicia że nie doczytałam poprzednich postów :( dzieki więc za ponowne uświadomienie mnie :kwiatek:

behemotka - Wto 20 Lip, 2010 18:07

słuchajcie, przełom czerwca i lipca już był :)
czy ktos coś wie, kiedy książka?

primavera - Śro 21 Lip, 2010 18:02

no właśnie jakoś cisza w eterze! :-| :( :mysle:
Harry_the_Cat - Wto 27 Lip, 2010 20:49

Ja tez chce wiedziec!!!!
Admete - Wto 27 Lip, 2010 20:58

O Harry się objawiła. Co słychać? :)
Anonymous - Wto 27 Lip, 2010 21:00

Harry myślami Cię ściagnęłam, dziś rozmyślałam co u Ciebie...
Harry_the_Cat - Wto 27 Lip, 2010 21:02

Napisalam doslownie dwa slowa wiecie gdzie :wink: w jedynym slusznym watku :lol:
Admete - Wto 27 Lip, 2010 21:05

Już przeczytałam ;)