To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Admete - Pon 01 Sie, 2016 19:27

Biedny bohater i anioły, które nie wiedzą ;) Zaczęłam serial Stranger things - lata 80, małe amerykańskie miasteczko. Pewnego wieczoru znika w dziwnych okolicznościach chłopiec, a z laboratorium uwalnia się tajemnicze stworzenie i dziewczynka o niezwykłych zdolnościach. serial celowo wykorzystuje motywy tego typu produkcji z lat 80. Przyjaciele chłopca chcą go odszukać. Serial celowo nawiązuje do podobnych produkcji z lat 80. Matkę chłopca gra Winona Ryder - dawno jej w żadnym filmie czy serialu nie widziałam. Chyba wraca z aktorskiego wygnania.
Aragonte - Pon 01 Sie, 2016 21:04

Znajomi mi opowiadali ostatnio o tym serialu. Podobno fajny. I są nawiązania do jakichś produkcji z lat osiemdziesiątych właśnie.
Admete - Śro 03 Sie, 2016 17:52

Skończyłam Stranger thing - polecam. Bardzo dobre. Konsekwentnie utrzymane w stylistyce filmów z lat 80, ale z nowoczesnym sznytem. Mamy wszystkie konieczne elementy układanki - małe miasteczko, zaginione w tajemniczych okolicznościach dziecko, dociekliwego szeryfa, zrozpaczoną matkę, nastolatki i pierwsze miłości, dzieciaki na rowerach w poszukiwaniu potwora, tajne laboratorium, niezwykłe dziecko i drugi wymiar. Jak widzicie niczego nie brakuje ;)

Z młodych aktorów fajna była dziewczynka, która grała Eleven i chłopiec w roli Mike'a. Z młodzieży na pewno ten - przy czym to Anglik jak się doczytałam.

http://www.imdb.com/name/nm6390427/?ref_=tt_cl_t8

Trochę kojarzy mi się z młodym DiCaprio. Pasował do roli nastolatka z lat 80. Dobrze było znów zobaczyć Winonę Ryder. Postarzała się, ale może ma teraz drugą szansę. Ciekawe, ze rozwój takich platform jak Netflix właśnie daje szanse nie tylko młodym i ślicznym aktorom.

Szafran - Śro 10 Sie, 2016 10:00

Odnowiłam sobie netflixa - deszcze idą i chłody;) i skończyło się na oglądaniu "Penny dreadful" do 2.30 nad ranem. Ależ mi się podoba klimat... I jak zgrabnie tam zmieszane wszelakie motywy z Wilde'a, Stokera, Shelley i reszty. Ale troszkę się bałam tak po nocy oglądać;).
Caitriona - Śro 10 Sie, 2016 17:03

Świetny jest ten serial. Szkoda, że już się skończył...
Admete - Pią 12 Sie, 2016 10:41

Na Star Treku byłam i dobrze się bawiłam ;) Lubię takie kosmiczne bajki.
Caitriona - Pią 12 Sie, 2016 11:45

ja widziałam Dzień Niepodległości: Odrodzenie, nie było to dobre :wink:
Szafran - Sob 27 Sie, 2016 21:45

Pochłonęłam "Stranger Things" jednym tchem. Kapitalna rzecz. Jedna z lepszych, jakie w ostatnich latach zrealizowano dla telewizji. Poza tym się bałam. Lubię się bać:).

Skończyłam też "Penny Dreadful" - 2 sezony świetne. Ale trzeci potwornie mnie zirytował. Zakończenie ogromnie rozczarowujące, wiele elementów nie trzyma się kupy. Widać też bardzo, że wbrew temu, co twórcy mówią, ten sezon pierwotnie wcale nie miał był ostatnim. Powprowadzane wątki po nic, rozgrzebane, niewyjaśnione.

Admete - Nie 28 Sie, 2016 07:02

Mnie się Stranger Things tez bardzo podoba. Nawet w Polityce o nim artykuł czytałam niedawno. Twórcami są bracia bliźniacy.
praedzio - Pon 29 Sie, 2016 15:06

Zapowiedź nowego serialu od HBO: Westworld
Admete - Pon 29 Sie, 2016 16:11

Kiedy dokładnei ma premierę?
praedzio - Pon 29 Sie, 2016 16:39

2 października.
Admete - Pon 29 Sie, 2016 19:46

To sobie zapisze w kajeciku ;)
Caitriona - Pon 29 Sie, 2016 22:28

Szafran napisał/a:
Pochłonęłam "Stranger Things" jednym tchem. Kapitalna rzecz.

Obejrzę jak skończę The Living and the Dead ;)

Szafran napisał/a:
Skończyłam też "Penny Dreadful" - 2 sezony świetne. Ale trzeci potwornie mnie zirytował. Zakończenie ogromnie rozczarowujące, wiele elementów nie trzyma się kupy. Widać też bardzo, że wbrew temu, co twórcy mówią, ten sezon pierwotnie wcale nie miał był ostatnim. Powprowadzane wątki po nic, rozgrzebane, niewyjaśnione.

Zgadzam się z każdym Twoim słowem! Końcówka jest szalenie rozczarowująca, ten serial nie zasługiwał na takie potraktowanie. Ogromnie mi żal, że nie zdecydowali się na jeszcze jeden sezon, choć tak się zapowiadało...

Jotka - Nie 11 Wrz, 2016 09:35

Przez wolną sobotę i zupełny przypadek zaczęłam oglądać serial Zoo http://www.filmweb.pl/serial/Zoo-2015-727710, tak mnie wciągnął, że w dwa dni zaliczyłam dwa sezony. Jeśli ktoś lubi SF i Jurassic Park może zerknąć :-)
Fibula - Wto 13 Wrz, 2016 17:46

Mnie też wciągnął, ale obejrzałam na razie tylko pierwszy.
Jotka - Wto 13 Wrz, 2016 18:54

Dziś doczytałam, że będzie trzeci sezon :-D
Admete - Wto 13 Wrz, 2016 18:59

A Grimm ( ostatni, krótki sezon ) dopiero w styczniu. Gotham chyba wraca w następnym tygodniu.
Admete - Pon 10 Paź, 2016 17:50

Gotham jednak porzucam, znudziła mnie sezonowość seriali amerykańskich. Zacznę natomiast Częstotliwość nawiązująca do filmu o tym samym tytule. Ostatnio oglądałam serial koreański z tym samym motywem ( komunikowali się w czasie przez krótkofalówkę policyjną ) i jestem ciekawa jak Amerykanie to robili.

Hmmm...zmienili bohatera na bohaterkę i ogólnie jakoś tego nie widzę jako całości. Brakuje klimatu i nie bardzo wiem jak oni chcą zapełnić w ten sposób cały sezon...

Admete - Sob 29 Paź, 2016 16:50

Jestem na głodzie sf ;) Expanse dopiero w zimie chyba. Zaczęłam Dark Matter, może z tego będzie jakaś kosmiczna przygodówka. Na razie w porządku, choć denerwuje mnie z lekka ta panna z gołym brzuchem ;)
Admete - Nie 30 Paź, 2016 06:05

Po pierwszym odcinku DM stwierdziłam, że oglądam dalej. Zawsze to jakieś sf. I za namową koleżanki zacznę też Westworld.
asiek - Nie 30 Paź, 2016 09:16

Admete napisał/a:
I za namową koleżanki zacznę też Westworld

A jak ten serial ? Mam do niego bezpłatny dostęp w tv i zastawiam się, czy warto ? Zwiastun mocno zagmatwany i zniechęcający...

Admete - Nie 30 Paź, 2016 09:36

Moja koleżanka twierdzi, żeby od razu obejrzeć dwa odcinki i nie zrażać się po pierwszym.
praedzio - Nie 30 Paź, 2016 09:52

Obejrzałam wczoraj w telewizorni Maleficent. Faktycznie - wizualnie ładnie zrobione, ale po disneyowsku naiwne, i jakoś mnie nie porwało. Do jednorazowego obejrzenia.
Admete - Nie 30 Paź, 2016 10:35

W kinach jest teraz jakiś film na podstawie komiksu. Z Benedictem.