To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

praedzio - Nie 15 Maj, 2016 21:32

Nadrabiam "11.22.63". Lubię tę gęstą atmosferę w powieściach Kinga i cieszę się, kiedy w ekranizacjach jest zachowana. :banan:

W skrócie: 8-odcinkowy serial powstał na podstawie powieści Stephena Kinga pt. Dallas'63. Jego bohaterem jest Jake Epping, który przenosi się w czasie do roku 1960, by móc zapobiec zabójstwu J.F. Kennedy'ego. Generalnie więcej tu fikcji historycznej niż sensu stricte fantastyki, ale jak ktoś lubi nieźle podaną historię alternatywną, to polecam.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NXUx__qQGew

BeeMeR - Pon 16 Maj, 2016 06:45

Skończyłam Expanse - no, no - podziały się cuda :mrgreen:
Podobało mi się i obejrzę dalszy ciąg, jeśli nakręca - a ostatnio to rzadkość :P
Czy tylko ja mam wrażenie, że to taki kosmiczny Martin?
Co chwilę nowy bohater, co chwilę ktoś ginie ;)

Aragonte - Pon 16 Maj, 2016 15:46

Hmmm. To nie wiem, czy oglądać, nie lubię, jak mi zabijają bohaterów, zaledwie któregoś polubię :mysle:
praedzio - Pon 16 Maj, 2016 17:11

Spokojnie - giną ci bardzo poboczni. ;) Główni bohaterowie nienaruszeni (no, prawie) dożywają do ostatniego odcinka. :lol:
BeeMeR - Pon 16 Maj, 2016 17:19

Aragonte napisał/a:
nie lubię, jak mi zabijają bohaterów, zaledwie któregoś polubię :mysle:
Niektórych nie zdążysz polubić :P
No a w ostatnim odcinku "prawie" jest wielkie jak stodoła i krwiste jak cholera :P - no ale ostatecznie dają radę wymknąć się śmierci ci co powinni - nie tylko do ostatniego odcinka ale i zapadnięcia kurtyny ;)
że tak zaspoileruję niekonkretnie ;)
Aragonte, daj serialowi szansę :kwiatek:

Admete - Pon 16 Maj, 2016 18:22

BeeMeR napisał/a:
Aragonte, daj serialowi szansę :kwiatek:

Daj koniecznie.

Admete - Pią 20 Maj, 2016 19:46

Jutro dwa odcinki Grimma - finał sezonu. Zapowiada się ciekawie.
Admete - Sob 21 Maj, 2016 20:09

Jaki finał 5 sezonu Grimma - ogólnie uważam, ze to był bardzo, bardzo udany sezon i czekam na następny. Piękna była rozpierducha ;)
Jotka - Sob 21 Maj, 2016 21:57

Czekam na wspomaganie, choć oglądałam ostatnie 5 min, ciekawie się zacznie nowy sezon.
praedzio - Sob 18 Cze, 2016 00:03

Zaczęłam oglądać Preachera. Nie wiem, czy to dobry pomysł oglądać tak na noc. *czuje się mocno nieswojo* :confused3:
Admete - Sob 18 Cze, 2016 07:41

Tam jest wampir? To nie chcę ;)
praedzio - Sob 18 Cze, 2016 09:50

Wampir to pikuś. Demony gorsze. ;) I wszyscy tu mówią z silnym południowoamerykańskim akcentem (z wyjątkiem wampióra, który z kolei gada z akcentem irlandzkim). Na razie jeden odcinek obejrzałam. Dziś będę oglądać kolejne - ale w dzień, nie w nocy. :lol:
Caitriona - Sob 18 Cze, 2016 19:35

Też oglądam. Póki co jest ok, choć klimat dość dziwny :wink:
praedzio - Sob 18 Cze, 2016 19:54

To fakt. ;) Cassidy jest fajny. :cheerleader2: :rotfl:
Eeva - Pon 20 Cze, 2016 14:03

Ach też oglądam Preachera! Uwielbiam klimat, jakos tak z Tarantino troche mi sie kojarzy (tak samo jeśli chodzi o sposób filmowania).
Jak na razie Cassidy to mój ulubieniec :D

Caitriona - Pon 20 Cze, 2016 23:40

Eeva napisał/a:
Jak na razie Cassidy to mój ulubieniec

No ba! Fajny jest :D
P: Hop and tell me a secret.
C: I like Justin Bieber.
C: Shite!

Eeva napisał/a:
jakos tak z Tarantino troche mi sie kojarzy

Też mi się tak wydaje. I dlatego jest to jednak inny serial.

Eeva - Wto 21 Cze, 2016 09:13

Caitriona napisał/a:
P: Hop and tell me a secret.
C: I like Justin Bieber.
C: Shite!

O rany, poplułam się kawą jak to uslyszałam :D
W ogóle Cassidy zapewnia dobrą dozę humoru i rozładownia napięcia. Mimo iż że jak trzeba to jest mocno brutalny.
Caitriona napisał/a:
Też mi się tak wydaje. I dlatego jest to jednak inny serial.

Dokładnie.
Ale już podczas pierwszego odcinka, jak zobaczyłam te nieśpieszne sceny, efekty dźwiękowe jak na ekranie np pokazywała się nazwa miasta, to myslę "ACHA! Tarantino!". Podejrzenie takich inspiracji może być nawet na miejscu, bo jednym z producentów jest Seth Rogen, który się z Tarantino przyjaźni.

Eeva - Wto 21 Cze, 2016 09:17

Praedzio dopiero teraz zauważylam, że oglądasz "11.22.63". I jak, polecasz? Bo książka jest mega i troche się wahałam nad serialem, bo ekranizacje Kinga (oprócz kilku wyjątków) to zazwyczaj mało udane...
praedzio - Wto 21 Cze, 2016 09:53

Pisałam o gęstości atmosfery i chyba mnie w końcu zmęczyła, bo zarzuciłam serial w połowie oglądania. ;) Nie znaczy to, że do niego nie wrócę - tylko nie w tym momencie. ;)

Teraz sobie nadganiam 12 Monkeys, a w kolejce jeszcze czeka Orphan Black. :banan:

Fibula - Wto 21 Cze, 2016 20:23

praedzio napisał/a:
Pisałam o gęstości atmosfery i chyba mnie w końcu zmęczyła, bo zarzuciłam serial w połowie oglądania. ;) Nie znaczy to, że do niego nie wrócę - tylko nie w tym momencie. ;)

Cóż za dyplomacja. :mrgreen: Mnie nie urzekł (oglądałam jednym okiem, robiąc coś dodatkowo), ale nie jestem wielbicielką Kinga.
Cytat:
Teraz sobie nadganiam 12 Monkeys, a w kolejce jeszcze czeka Orphan Black. :banan:

Małpy oglądało mi się nader przyjemnie, ale drugi sezon musi się odleżeć. Z fantastycznych pierwszy w kolejce chyba będzie Expanse, chcę porównać z książką póki jeszcze coś pamiętam. :wink: No właśnie, mam też do nadgonienia dwa sezony Orphan i ostatni Continuum. :thud:

Szafran - Czw 30 Cze, 2016 11:49

Byłam na dwóch wspaniałych dziełach, "Dniu Niepodległości. Odrodzeniu" i "Warcrafcie" :D

Oba rozkosznie niemądre. Ale na obu się doskonale bawiłam.
Na DN obśmiałam się setnie, tak bardzo jest pompatyczny i niedorzeczny. Kino katastroficzne lat 90 odrodzone w pełnej krasie:D A co do "Warcrafta" - w liceum uwielbiałam grę (strategiczną, nie WoW), więc teraz się czułam, jakbym oglądała taką bardziej rozbudowaną animację między poszczególnymi misjami:D:D:D No i ciągle mnie coś cieszyło. A to że to czy tamto wygląda jak w grze:D:D:D

praedzio - Sob 02 Lip, 2016 09:08

Dark Matter i Killjoys wróciły!! :banan_czerwony: :love_shower:
Szafran - Nie 24 Lip, 2016 21:59

Wracam właśnie ze Star Treka. Kolejna solidna odsłona serii. I oczywiście efektowna wizualnie:).
Patos i humor w odpowiednich proporcjach.

Tylko bardzo smutno się ogląda ze względu na Antona Yelchina.

Admete - Pon 25 Lip, 2016 08:27

Będę chciała iść.
praedzio - Nie 31 Lip, 2016 20:32

Nadrobiłam Preachera. Mam z tym serialem problem, bo mimo świetnych postaci sam w sobie mnie jakoś nie porywa. No, ale oglądam. I pewnie dooglądam do końca. ;)

Cytat z ósmego odcinka, który mnie rozwalił:

Jesse: To coś... Ta moc... Wybrała akurat mnie.
Aniołowie: Przetestowała wiele osób.
J: Co się z nimi stało?
A: Eksplodowali.
J: A czemu ja nie?
A: Nie wiemy.
J: O to mi właśnie chodzi! Czego jeszcze nie wiemy?
A: Nie wiemy.

:rotfl: