Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 14:42
Własnie się zbieram. Tylko muszę streścić sobie artykuł i przetłumaczyć. W sumie chyba lepiej żebym zaczeła od książki.
Ogólnie autorzy wyrywają z serii o HP różne problemy i wyjaśniają za pomocą filozofii. omówiona zostaje koncepcja duszy u Rowling i zestawiona z najwazniejszymi teoriami filozofow na ten temat. Autorzy omawiają również chociażby temat miłości w różnych ujęciach, władzy w świecie Pottera. Tego czy Hogwart to szkoła idealna. Poruszany jest też temat zmiennokształtności na przykladzie głównie Syriusza, ale rownież Lupina, boginów. Naprawdę fajnie się to czyta.
Admete - Nie 28 Sie, 2011 18:41
Chyba sobie zafunduję po następnej wypłacie. Będziemy mogły podyskutować
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 18:46
Z przyjemnością Chociaż Ty lepsza w te klocki jesteś, boś lepiej wykształcona. Ja prosta baba ze wsi
Admete - Nie 28 Sie, 2011 19:30
Na filozofii to się akurat zupełnie nie znam. Jakoś nie trafiało to do mnie.
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 19:35
Mi się podobało, ale za goopia żem.
Zaś bez obrazy, ale nie chrzań, bo jestem pewna, że świetnie się w książce odnajdziesz.
Admete - Nie 28 Sie, 2011 19:40
Zobaczymy, jak kupię i przeczytam. Jakbym ci napisałam, jakie historie u nas były na studiach z filozofią, to byś mi nie uwierzyła. Dlatego też nie znam się na filozofii nawet w takim zakresie, w jakim powinnam po moich studiach
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 19:50
Ja tam uwielbiałam filozofię, do dziś jak spotykam moją Panią od filo ze studiów kłaniam się w pas. A tatarkiewicz stoi na honorowym miejscu
Admete - Nie 28 Sie, 2011 19:53
U mnie też stoi, tylko niewiele z tego wynika
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 19:53
To umnie wynika, ze mogę po nią często sięgać. Ale co z tego jak za głupiam.
Agn - Nie 28 Sie, 2011 21:43
Mogę wtrącić? Mogę? Ja też mam tę książkę na własność i po lekturze całego cyklu zamierzam ją połknąć. Uwielbiam tego typu publikacje. I nie obchodzi mnie, że to naciąganie mnie na kasę. Akurat w niektórych przypadkach bardzo mnie interesują takie właśnie "rozkminy".
Aragonte - Nie 28 Sie, 2011 21:50
Przez Was zastanawiam się też nad kupnem "HP i filozofia" Na studiach filozofię bardzo lubiłam, chociaż w sumie to ile my tam jej mieliśmy - jeden rok?
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 21:53
| Agn napisał/a: | | Akurat w niektórych przypadkach bardzo mnie interesują takie właśnie "rozkminy". |
Widziałam tez publikację "Zmierzch i filozofia" ale to tak jakby pisać o życiu ryb morskich w centrum Sahary....
Agn czekam na twe wrażenia. Aragonte filozoficzna siostro moja
Agn - Nie 28 Sie, 2011 22:23
Kaśku, o ZiF to ja już pisałam w innym wątku. Bardzo mi się ta książka podobała. Rzekłam.
Ale w Potterze mnie bardziej interesuje. Tam jest prawdziwa kopalnia.
PS Matthew Lewis wyrósł na interesującego chłopa:
Tak, on grał Neville'a.
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 22:35
O jak pragnę Avady
Agn ja nie zaczytuję się zmierzchowym wątkiem, bo ostatnio ten temat mnie jakos osacza....
Agn - Nie 28 Sie, 2011 22:38
Kaśku, ja o tym pisałam miechy temu, to już nieaktualna sprawa. Czytałam to jakiś czas temu.
Nieźle wyrósł, no nie? Bo taki Tom Felton... nieźle się zapowiadał, ale rany, jakie toto chude. Ble! Radcliffe wygląda lepiej.
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 22:39
| Agn napisał/a: | | Radcliffe wygląda lepiej. |
A mogłoby się wydawac nieprawdopodobne, ale możliwe
Ale znajde Twe wrażenia na pewno chociaż zmierzchofanką nie jestem, wiec mnie nie ciągnie do ksiażki.
Aragonte - Nie 28 Sie, 2011 22:42
Znam to zdjęcie
Po drugiej części Insygniów spędziłam trochę czasu, grzebiąc w Googlach, żeby sobie różne fotki Neville'a porównać.
A jaki fajny komiks wtedy znalazłam
Agn - Nie 28 Sie, 2011 22:46
No i gdzie ten komiks, hę???
| lady_kasiek napisał/a: | chociaż zmierzchofanką nie jestem, wiec mnie nie ciągnie do ksiażki. |
A kawałki, które wlepiałam wcale nie były bałwochwalcze i pochlebne wobec sagi. Część było, ale część autorów tekstów zjechało Meyer równo. To książka nie tylko dla fanów, ale po prostu dla tych, którzy jakoś zahaczyli o ten cały szał i chcą dowiedzieć się czegoś więcej.
I już więcej w tym wątku nie wspomnę o Z.
Aragonte - Nie 28 Sie, 2011 22:47
Był w drugim potterowskim wątku, ale niech Ci będzie, skoro nie doczytujesz, to przekleję tu
http://kwejk.pl/obrazek/2...,%E2%99%A5.html
Agn - Nie 28 Sie, 2011 22:50
Tam też zaglądam! Ale nie wiedziałam, że chodzi o ten komiks. Zapomniałam o nim. Mi sori.
Aragonte - Nie 28 Sie, 2011 22:55
Kiedy Trifle podrzuciła linka do kwejka, nie mogłam wyjść z podziwu, jak ładnie uchwycili przemianę Neville'a, a raczej Matthew
Agn - Nie 28 Sie, 2011 22:57
No... a nie zapowiadał się. Wygląda... doooobrze. Aż szkoda, że taki młody, hehehe.
Właśnie poławiam avatarki. Jak wam się podoba moje najnowsze mroczne wdzianko?
Anonymous - Nie 28 Sie, 2011 22:59
Słitaśnie
Jak coś zacnego jeszcze znajdziesz podrzuc sznurka albo fociszczę
Agn - Nie 28 Sie, 2011 23:00
Nawrzucam pewnie jakoś tutaj.
PS Bracia Phelps też są nieźli. Mają teraz po 25 lat...
(Chociaż akurat ta fotka to chyba jakaś wcześniejsza jest.)
Aragonte - Nie 28 Sie, 2011 23:12
To nie ten odcień różu
Ale i tak słitaśnie wyglądasz, Agn
Złowiłaś jakiegoś fajnego Neville'a? *trzepocze rzęsami*
|
|
|