To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

BeeMeR - Pon 01 Sie, 2022 11:05

Droga się dopiero zaczyna na poważnie, tj. trwa narada u Elronda ;)

Bardzo mi się podoba zallinkowany tu Tolkien Untangled, słucham sobie (a także oglądam obrazki ;) ) z przyjemnością, dzięki za zalinkowanie :kwiatek:

Aragonte - Pon 01 Sie, 2022 12:32

Nie ma za co, linkowałam z nadzieją, że ktoś jeszcze poza mną ten kanał doceni :mrgreen: Jest rzetelnie prowadzony, miły dla oka (grafiki :serce: ), a David jest sympatyczny i zawsze się uśmiecham, kiedy wita wszystkich w sindarinie, tj. po elficku :-D To najlepszy IMHO anglojęzyczny kanał o twórczości Tolkiena, ze szczególnym uwzględnieniem "Silmarillionu" (oczywiście z kanałów, które wyszukałam, może są jeszcze jakieś inne, o których nie wiem).
Aragonte - Pon 01 Sie, 2022 13:57

Link do tłumaczenia krótkiego tekstu Tolkiena "Athrabeth Finrod ah Andreth" - to nie jest tekst fabularny, raczej dialog filozoficzny o przeznaczeniu ludzi, o cieniu, który na nich ciąży, o elfach, o Ardzie itd. Dla mnie fantastyczne było to, że jedną stroną jest Finrod Felagund :serduszkate:

https://home.agh.edu.pl/~evermind/jrrtolkien/atrabeth.htm

Tutaj jest trochę dyskusji o tym tekście:
https://forum.tolkien.com.pl/viewtopic.php?p=137365&highlight=Andreth#137365

I dorzucam sobie link do "Aiglosa", którego chyba nie mam, żeby nie zapomnieć:
http://aiglos.tolkien.com.pl/zamowienie24.php

BeeMeR - Pon 01 Sie, 2022 15:13

Powitanie elfickie jest fajne :serce:
Ilustracje grafikowo-filmowe trafne, ale nade wszystko gość mówi fajnie i na temat. Nie rozwleka, nie robi dygresji na własny temat, czego nie znoszę, czasem mruży oko, za to pięknie łączy fakty, miejsca i daty :oklaski: - mam za sobą kilka odcinków, i choć nie twierdzę, że obejrzę wszystko, nie zarzekam się też, że tego nie zrobię :wink:

Aragonte - Pon 01 Sie, 2022 15:54

Wiesz, ja grafiki oglądam tylko wtedy, kiedy nie zerkam na haft, a najczęściej to jednak wybieram jako podkład pod wyszywanie :mrgreen:

Zysk i S-ka wyda po polsku wszystkie tomy "Historii Śródziemia" (to chyba efekt uboczny produkcji Amazona i być może największy jej plus):
https://naekranie.pl/aktualnosci/historia-srodziemia-jrr-tolkien-wydanie-w-polsce-1655988269

"Historia Śródziemia ma się ukazywać w tempie 3-4 tytułów rocznie. Poniżej pełna lista serii wraz z tłumaczami.

The Book of Lost Tales 1 - Cezary Frąc
The Book of Lost Tales 2 - Agnieszka Sylwanowicz
The Lays of Beleriand - Agnieszka Sylwanowicz
The Shaping of Middle-earth - Agnieszka Sylwanowicz
The Lost Road and Other Writings - Ryszard Derdziński
The Return of the Shadow - Cezary Frąc
The Treason of Isengard - Cezary Frąc
The War of the Ring - Cezary Frąc
Sauron Defeated - Ryszard Derdziński
Morgoth`s Ring - Paulina Braiter
The War of the Jewels - Paulina Braiter
The Peoples of Middle-earth - Agnieszka Sylwanowicz

Ponadto Zysk i S-ka planuje na jesieni wydać Naturę Śródziemia pod redakcją Carla F. Hostettera".

Hm, nie wiem, czy wszystkie kupię, bo chociażby "Niedokończone opowieści" już mam, i to chyba w dwóch różnych wydaniach, ale większością będę zainteresowana.

BeeMeR - Pon 01 Sie, 2022 16:14

Ja pod puzzle :wink:
Bo to głównie do słuchania, ładnie jest ilustrowane, mozna zerknąć ale nie trzeba :wink:

BeeMeR - Pon 01 Sie, 2022 21:59

Narada trwa, Ania:
- Mama, czy Gondormir pójdzie z nimi dalej?

Admete - Pon 01 Sie, 2022 22:02

Dobre :)
BeeMeR - Pon 01 Sie, 2022 22:10

Dobrze zblendowanie Gondoru i Boromira :lol:
(tam oczywiście wkradła się literówka)

Aragonte - Pon 01 Sie, 2022 23:17

BeeMeR napisał/a:
Narada trwa, Ania:
- Mama, czy Gondormir pójdzie z nimi dalej?

Cudna przeróbka :-D

BeeMeR - Wto 02 Sie, 2022 09:09

- a czy Legolas też będzie jeździł na łosiu?
/Dobrze, że WP został nakręcony wcześniej niż Hobbit bo inaczej wszystko mogło się zdarzyć :lol: /

Nawiasem, łoś należy do Aninych ulubieńców, bardzo przeżyła jak za którymś razem odkryła, (bo nie od razu) że on ginie :cry2:

Admete - Wto 02 Sie, 2022 13:29

Łoś - o nie :lol:
BeeMeR - Śro 03 Sie, 2022 15:09

Mamy takie dwie szklanki i prowadzimy światłe rozmowy:
- czy oni będą szli kiedyś w wodzie tak jak tu w szklance jest woda?
(Ja kojarzę moczary, bieg na przełaj przez strumień, a rzeką to łodziami)

- czy Balrog porwie księżniczkę? Albo będzie z nią walczyć?
- z księżniczką to nie... zresztą tam nie ma żadnej księżniczki...
- jest księżniczka elfów!
- ale ona nie walczy.... właściwie nic (w książce) nie robi....
- robi! Siedzi na uczcie i je!
Czyli już znamy rolę Arweny w powieści :-P

Mieliśmy szklankę z Eowiną, ale się zbiła, chyba o nią chodziło i króla nazguli :mysle:

Admete - Śro 03 Sie, 2022 16:41

Doczekają innej księżniczki ;)
Aragonte - Śro 03 Sie, 2022 17:36

BeeMeR napisał/a:
- czy Balrog porwie księżniczkę? Albo będzie z nią walczyć?
- z księżniczką to nie... zresztą tam nie ma żadnej księżniczki...
- jest księżniczka elfów!
- ale ona nie walczy.... właściwie nic (w książce) nie robi....
- robi! Siedzi na uczcie i je!

:rotfl: :rotfl:
*wpis o zerowej wartości intelektualnej*

BeeMeR - Śro 03 Sie, 2022 17:53

Cytat:
*wpis o zerowej wartości intelektualnej*

Jak nasze rozmowy z Anusią :lol:
Ale są pocieszne i ogromnie lubię ich świeże spojrzenie na wszystko, do czego przywykłam i jakieś tam zdanie mam wyrobione :wink:
Jestem świadoma, że ona jest za mała, żeby docenić WP w pełni, ale jest tak ciekawa tego świata, ma tyle pytań i pomysłów, że chyba zrobiłabym jej krzywdę proponując odłożenie książki na później. Nawet jeśli narada u Elronda i opowieści o dawnych dziejach i ludziach tudzież elfach dramatycznie ją obecnie nudzą :-P

BeeMeR - Śro 03 Sie, 2022 17:57

Adaś: oglądam Nowe szaty cesarza 2 i tam było nawiązanie do Hobbita! Do Golluma! On (ktoś z filmu) powiedział: "mój skarrrbie!" O eliksirze, nie pierścieniu, ale zawsze! :excited:

Taki drobiazg a cieszy :mrgreen:

Admete - Śro 03 Sie, 2022 18:04

Łapie chłopak nawiązania 😄
BeeMeR - Śro 03 Sie, 2022 18:13

Napełniłam ponownie Aniną szklankę sokiem, Ania:
- Teraz to nawet Obieżyświat się utopił...
:wink:

BeeMeR - Czw 04 Sie, 2022 22:11

Narada trwa, Aragorn zaprezentował złamany miecz, Bilbo powtórzył wiersz:
Adam: "To Włóczykij będzie królem? Ups, nie ta bajka :lol: "

Aragonte - Czw 04 Sie, 2022 22:33

Pomijając przydomek, ma rację :mrgreen:
BeeMeR - Pią 05 Sie, 2022 22:09

Narada u Elronda trwa, dziś mówił m.in. Gandalf. Wywiązała się kolejna fajna rozmowa o nim - kim jest, jakie są jego zadania w Śródziemiu, co robił w trakcie Hobbita jak znikał -
Ania: To on tak popycha do działania i podpowiada co zrobić, ale nie może zadania za kogoś wykonać, zupełnie jak ty mamo i moje zadania domowe: każesz je robić i podpowiadasz ale nie zrobisz za mnie!
No i jasne - jestem Gandalfem dla Anusi :cheerleader2:

Admete - Pią 05 Sie, 2022 22:14

Brawo :) Mnie 6 a w zeszłym roku tak posłodziła i nazwała Gandalfem ;)
BeeMeR - Pią 05 Sie, 2022 22:21

Admete napisał/a:
Mnie 6 a w zeszłym roku tak posłodziła i nazwała Gandalfem
Pamiętam - jesteśmy Gandalfami :high5:
Aragonte - Pią 05 Sie, 2022 23:11

To ja sprzedam taką anegdotkę :-D
Jak wiecie, dawno, dawno temu prowadziłam zespół tańca irlandzkiego. Moje "dzieciaki" miały od 15 lat wzwyż większość liczyła tak 18-20 lat. Byłam najstarsza i - jak skomentowała to mama jednej z dziewczyn - wychodziło mi nieźle zachowywanie równowagi między byciem "friendly" i egzekwowaniem posłuszeństwa, jak było trzeba (chodziło głównie o to, żeby wyezgekwować np. fafnaste powtórzenie układu, chociaż wszyscy byli już zmęczeni, no i żeby trening nie zamieniał się w kompletne wygłupy).
Ktoś tam kiedyś zanadto się rozbrykał, po czym po mojej reakcji (która niczym bardzo groźnym nie była, mam wrażenie) usłyszałam od jednej z dziewczyn: "A pamiętasz, jak Gandalf tak urósł?..."
To było pewnie na przełomie 2001/2002 roku, czyli LOTR królował na ekranach :lol: