To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fanfiki, tłumaczenia, literacka twórczość własna - MEGAFANFIK tom III część 2

Maryann - Czw 29 Lis, 2007 13:50

Alison napisał/a:
Wickham'owi - szubrawcowi, który niemal zrujnował...- przerwał zagryzając wargę, po czym kontynuował - który rzucił ci w twarz całe dobro jakie mu okazałeś, który jest winien pieniądze każdemu handlarzowi i przeprosiny każdemu ojcu i córce pomiędzy Londynem a Derbyshire

Miły facet, jednym słowem... :roll: :?

Alison napisał/a:
Porucznik! - prychnął - Pozwól mu zacząć od zera, nauczyć się dyscypliny i szacunku jeśli tak pragnie być żołnierzem!

Pragnie... On przecież jeszcze nie wie, że pragnie... :wink:

Gunia - Czw 29 Lis, 2007 16:03

który jest winien pieniądze każdemu handlarzowi i przeprosiny każdemu ojcu i córce pomiędzy Londynem a Derbyshire
Pięknie ujęte. :mrgreen:

Alison - Czw 29 Lis, 2007 16:10

Maryann napisał/a:
Alison napisał/a:
Porucznik! - prychnął - Pozwól mu zacząć od zera, nauczyć się dyscypliny i szacunku jeśli tak pragnie być żołnierzem!

Pragnie... On przecież jeszcze nie wie, że pragnie... :wink:

Się chłopczyna zdziwi, że ma takie niebanalne pragnienia. Pewnie sam się o nie nawet nie podejrzewał :rotfl:

Maryann - Czw 29 Lis, 2007 16:15

Właściwie to powienien się ucieszyć :wink: , no bo przecież do stanie awans - nie będzie już się pałętał po jakichśtam oddziałach pomocniczych, tylko zostanie z prawdziwego zdarzenia Oficerem Jego Królewskiej Mości. I mundurek ładny mu dadzą... :mrgreen:
nicol81 - Czw 29 Lis, 2007 21:12

Darsik odgaduje nieświadome pragnienia Dżordźyka :mrgreen:
Mam pytanie odnośnie 10 tys. One były oprócz długów, czy miały je pokryć? I czy w nie był wliczony patent oficerski?

Maryann - Czw 29 Lis, 2007 21:27

nicol81 napisał/a:
Mam pytanie odnośnie 10 tys. One były oprócz długów, czy miały je pokryć? I czy w nie był wliczony patent oficerski?

O to by chyba trzeba zapytać Czarującego George'a, bo to on z tą kwotą wystartował jako ceną za małżeństwo z Lidzią. Jak go znam, to to miało być netto... :?
Ale z relacji pani Gardiner wynika, że raczej musiał się obejść smakiem.

nicol81 - Czw 29 Lis, 2007 21:34

Tak właśnie pamiętałam z książki i mnie to zdziwiło. 10 tys. to określił Bennet, jako cenę, którą wuj mógłby zapłacić Wickhamowi.
Przeglądałam dzisiaj polskie tłumaczenie i znalazłam błąd. Tam napisano, że Wickham zażyczyl sobie całego spadku, nie równej części. Tzn. 5 tys., nie 1 tys. Pamiętam, że jak czytałam pierwszy raz, to mnie uderzyło jako wygórowane...

Maryann - Czw 29 Lis, 2007 22:04

nicol81 napisał/a:
Przeglądałam dzisiaj polskie tłumaczenie i znalazłam błąd. Tam napisano, że Wickham zażyczyl sobie całego spadku, nie równej części. Tzn. 5 tys., nie 1 tys.

W oryginale jest "her equal share of the five thousand pounds" - czyli chodzi o udział Lidii w tych pięciu tysiącach (1/5), a nie o całą sumę.
Chociaż znając apetyty i możliwości Wickhama, to nawet i te 5 tys. nie wydaje się kwotą wygórowaną - prebendę sprzedał za 3 tysiące, a teraz miał przecież asa w rękawie.

Alison - Pią 30 Lis, 2007 07:55

Rozdz. IX, cz. 5
- Znajdź jednostkę stacjonującą tutaj w Anglii ale w ponurym miejscu, najlepiej w takim, w którym nie ma zbyt wielu pokus do popełniania błędów.
Richard uniósł brwi - To znaczy zakopać go gdzieś! - parsknął - Dobra, muszę powiedzieć, że twój pomysł teraz brzmi lepiej niż na początku. Nie powinno być trudności z ulokowaniem oficera, który życzy sobie być wysłanym do spokojnej jednostki gdzieś donikąd. Być może będę miał szczęście i znajdę jakąś z bojowym dowódcą, który szczerze wierzy, że torturując swoich żołnierzy wyprowadzi ich na ludzi. - zaśmiał się złośliwie - Przyślę listę do Erewile House.
- Będzie mi potrzebna raczej szybciej niż później - Darcy podniósł się, tak jak jego kuzyn.
- Tak jest, sir! - Richard zasalutował mu elegancko, po czym pochylił się szepcząc - Ale jeśli wyda się, że przyłożyłem rękę do umieszczenia tego łotra w armii, nie będę miał dla ciebie litości.
Niewiele później tego wieczoru przesyłka zawierająca bazgroły Richarda została położona na jego biurku - Wiadomość od pułkownika Fitzwilliama, sir - zaanonsował Witcher, stojąc w drzwiach, po czym wszedł do pokoju na skinienie Darcy'ego.
- Dziękuję, Witcher. To wszystko - sięgnął po pakiet i zaczął łamać pieczęć.
Jego kamerdyner, zanim wyszedł, spoglądał na tacę pod łokciem swojego pana - Nie jest pan zadowolony, sir?
- Nie, wszystko dobrze - spojrzał na artystycznie zaaranżowany posiłek z konsternacją - W całym zamieszaniu - wskazał na biurko - zapomniałem o tym.
- Mam to zabrać, sir? - z tonu Witcher'a i z długiego doświadczenia Darcy’ego wynikało, że odesłanie nietkniętego posiłku, będzie przyczyną nadmiernego zainteresowania na dole.
- Nie, nie, zostaw to. Teraz kiedy to już przyszło - odpowiedział, machając pakietem - będę miał więcej czasu. Podziękuj swojej dobrej żonie, Witcher.
- Tak, sir - mężczyzna odetchnął z ulgą - oczywiście, sir.
Pieczęć złamana, Darcy odłożył papiery na biurko i sięgnął po jedno z cytrynowych ciasteczek swojej gospodyni. Pół godziny później, pochylił się nad papierem i piórem, i zaczął załatwiać przydział dla Wielmożnego Georga Wickham'a, w jednym z regimentów z listy pułkownika Fitzwilliama, położonym najdalej jak tylko się dało od Hertfordshire i dobrego towarzystwa.

Ania1956 - Pią 30 Lis, 2007 08:01

Alison napisał/a:
- Mam to zabrać, sir? - z tonu Witcher'a i z długiego doświadczenia Darcy’ego wynikało, że odesłanie nietkniętego posiłku, będzie przyczyną nadmiernego zainteresowania na dole.

Na zasadzie "nic się przed służba nie ukryje" :-) Biedny Darcy, głodny czy nie musi jeść :mrgreen:

maenka - Pią 30 Lis, 2007 08:07

No nareszcie nadrobilam zaleglosci w czytaniu calego fanfika i moge dołaczyc do szacownego grona wiernych stałych czytelniczek (codziennych).
Przede wszystkim wielkie podziękowania za ogromny trud szacownych tłumaczek :kwiatek: . WIELKIE DZIĘKI DZIEWCZYNY. Nawet nie zdajecie sobie sprawy ilu osobom sprawiacie radość.
Bardzo ciekawy fanfik chociaż jest trochę niespójności z książką.

Dlaczego Darcy zwraca sie do Wikhama per George chociaż go nie cierpi. Czy Wikham nie byłoby bardziej na miejscu i zrozumiałe dla obu stron. Myśle, że dla Wikhama też.

Marija - Pią 30 Lis, 2007 08:38

nicol81 napisał/a:
Przeglądałam dzisiaj polskie tłumaczenie i znalazłam błąd. Tam napisano, że Wickham zażyczyl sobie całego spadku, nie równej części. Tzn. 5 tys., nie 1 tys.
Ale świnia normalnie :thud: .
Maryann - Pią 30 Lis, 2007 08:44

maenka napisał/a:
Dlaczego Darcy zwraca sie do Wikhama per George chociaż go nie cierpi. Czy Wikham nie byłoby bardziej na miejscu i zrozumiałe dla obu stron. Myśle, że dla Wikhama też.

Zważywszy. że znają się od dziecka, to mimo wszystko byłoby trochę dziwne...

Maryann - Pią 30 Lis, 2007 08:45

Alison napisał/a:
- Znajdź jednostkę stacjonującą tutaj w Anglii ale w ponurym miejscu, najlepiej w takim, w którym nie ma zbyt wielu pokus do popełniania błędów.
Richard uniósł brwi - To znaczy zakopać go gdzieś! - parsknął - Dobra, muszę powiedzieć, że twój pomysł teraz brzmi lepiej niż na początku. Nie powinno być trudności z ulokowaniem oficera, który życzy sobie być wysłanym do spokojnej jednostki gdzieś donikąd. Być może będę miał szczęście i znajdę jakąś z bojowym dowódcą, który szczerze wierzy, że torturując swoich żołnierzy wyprowadzi ich na ludzi. - zaśmiał się złośliwie - Przyślę listę do Erewile House.
(...)
Pół godziny później, pochylił się nad papierem i piórem, i zaczął załatwiać przydział dla Wielmożnego Georga Wickham'a, w jednym z regimentów z listy pułkownika Fitzwilliama, położonym najdalej jak tylko się dało od Hertfordshire i dobrego towarzystwa.

biedny Wickham... :mrgreen:

Alison - Pią 30 Lis, 2007 08:46

maenka napisał/a:

Prawdopodobnie po to żeby go "wziąć pod włos". Jakby sie do niego zwracał per panie Wickham albo jakoś lekceważąco, to niewiele by zyskał w tych negocjacjach. To zdaje się zabieg psychologiczny, odwołanie się do przyjaźni z dzieciństwa, żeby wyciągnąć bardziej szczere wyznania, co do dalszych planów względem uwiedzionej panny :wink:

Maryann - Pią 30 Lis, 2007 08:49

Jednem słowem - jakby MrD jakimś nieszczęsnym zrządzeniem losu stracił swoje wspaniałe Pemberley, to mógłby zarabiać na życie jako utalentowany negocjator... :wink:
Alison - Pią 30 Lis, 2007 08:51

Maryann napisał/a:
Jednem słowem - jakby MrD jakimś nieszczęsnym zrządzeniem losu stracił swoje wspaniałe Pemberley, to mógłby zarabiać na życie jako utalentowany negocjator... :wink:

Ja tak myślę, że mógłby sie rozwinąć na tym polu, w jakiejś brytyjsko-amerykańskiej firmie colsultingowej :wink:
:shock: Jeszcze zwieje z Wickhamem do Ameryki! :-|

Marija - Pią 30 Lis, 2007 08:54

Alison napisał/a:
:shock: Jeszcze zwieje z Wickhamem do Ameryki! :-|
Coś wiesz? :twisted: Ja tam Pameli nie wierzę...
Maryann - Pią 30 Lis, 2007 09:08

A cóż Ci biedaczka zawiniła ? :mrgreen:
Marija - Pią 30 Lis, 2007 09:20

Maryann napisał/a:
A cóż Ci biedaczka zawiniła ? :mrgreen:
Wyobraźnia Pameli lata kędy chce, może i do Ameryki zalecieć :roll: .
Maryann - Pią 30 Lis, 2007 09:22

Mogę Cię zapewnić, że wyobraźnia Pameli ogranicza się do czasu i miejsca DiU, tzn. do Wysp Brytyjskich, a właściwie do jednej. :wink:
Gunia - Pią 30 Lis, 2007 16:12

Maryann napisał/a:
nicol81 napisał/a:

W oryginale jest "her equal share of the five thousand pounds" - czyli chodzi o udział Lidii w tych pięciu tysiącach (1/5), a nie o całą sumę.
Chociaż znając apetyty i możliwości Wickhama, to nawet i te 5 tys. nie wydaje się kwotą wygórowaną - prebendę sprzedał za 3 tysiące, a teraz miał przecież asa w rękawie.

No ja się właśnie też zdziwiłam, bo jak to? Oddali im cały swój majątek, zostawili pozostałe córki na lodzie i jeszcze mówią, że to niezła cena. Ale myślałam, że tak ma być. :?

Maryann - Pią 30 Lis, 2007 16:16

W sumie kawał szczęściarza z tego Wickhama. Koniec końców zawsze trafił na kogoś, kto go wyciągnie z kłopotów.
Grunt to zainteresować się właściwą panną... :wink:

Gunia - Pią 30 Lis, 2007 16:17

Maryann napisał/a:
W sumie kawał szczęściarza z tego Wickhama. Koniec końców zawsze trafił na kogoś, kto go wyciągnie z kłopotów.
Grunt to zainteresować się właściwą panną... :wink:

A właściwie siostrą właściwej panny. ;)

Maryann - Pią 30 Lis, 2007 16:22

Nie wyszło z panną z dużym posagiem - cóż, trudno. Znalazła się panna nie dość, że głupia, to na dodatek bez posagu. Ale za to dobrze "skoligacona".
Dochodzę do wniosku, że on miał chyba jakiś szósty zmysł... :wink: