To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

Anonymous - Wto 06 Maj, 2008 22:27

A wiadomo już kto będzie podkładał głos Kaspianowi w polskiej wersji?
RaczejRozwazna - Śro 07 Maj, 2008 00:07

Anonymous napisał/a:
A wiadomo już kto będzie podkładał głos Kaspianowi w polskiej wersji?

nie wiem, ale w trailerze brzmiał męsko. Może nawet ciut "za" :wink: Ale też nie wiem czy ci sami co w trailerze podkładają też w filmie...

Anonymous - Śro 07 Maj, 2008 08:23

[quote="RaczejRozwazna"]Jakoś mam więcej sympatii do Piotra niż do Kaspiana po tych filmikach... :mysle: ( biorąc pod uwagę względy, hm, etyczne, a nie estetyczne ofkors :mrgreen: )[/quote]
Bo ja wiem... Kaspian broni swojego minotaura i tyle. Fakt jednak, ze dziwacznie to wyszło- jakby obaj nie mieli za grosz rozsądku i ten Kaspianowy wykop :|
Za to Piotr naszego pięknego po książęcej gębie też nie upiększa.
Za to z borsukiem w objęciach Kaspian wygląda ślicznie (chodzi mi o pełną scenę spotkania z Ryczypiskiem)

Agn - Śro 07 Maj, 2008 08:26

Aragonte napisał/a:
RaczejRozwazna napisał/a:
Ale machają tym mieczami jak cepami. :rotfl: Mogliby się uczyć u naszego Wołodyjowskiego - może byłoby lepiej :-P

Polemizowałabym, szermierka szablą to jednak zupełnie coś innego niż walka mieczem (waga broni, rodzaj głowni) ;)
Aha, piszę to bez oglądania trailera, zastrzegam, nie oceniam umiejętności bohaterów :)

Otóż to. Kiedy uczyłam się walki mieczem (średniowiecznym, nie jakimś japońskim, do którego jest zupełnie inny typ walki), uczyłam się dokładnie takich samych ruchów, jakie pokazywał w studio Ben (babka w szpilkach i wąskiej spódniczce się będzie uczyć walki mieczem - khmm... żałośnie to wyglądało). Szabla jest lżejsza, poręczniejsza, walczy się nią inaczej. Jak chcesz zobaczyć prawdziwe walenie cepem, to polecam Mgły Avalonu i scenę wejścia Mordreda na salę obrad. Można się uśmiać.
W tej chwili jednak przygodowanie do walki w filmach jest konkretniejsze, nie polega na władowaniu miecia do łapki i "rób swoje". A przy walce... no cóż, tak naprawdę teoria teorią, ale kiedy się walczyło, to nie sądzę, by ktoś się zastanawiał, czy wygląda to odpowiednio. Założę się, że niejedna bitwa tak naprawdę była zwykłą rąbaniną. Jak to napisał Sapek: "Tak naprawdę wojna wygląda jak burdel, w którym ktoś podłożył ogień."

Co do filmiku... widzę, że Ben (w końcu zapamiętałam, że on się nazywa Ben Barnes, a nie Caspian :rumieniec: ) jest całkiem sympatycznym facetem. I tak się milusio uśmiecha... :serduszkate:

Aragonte - Śro 07 Maj, 2008 10:17

Agn, podpisuję się pod tym zdaniem Sapka ;)
Aha, ja w sumie nigdy nie walczyłam, niestety (no, dobra, spróbowałam szermierki floretem - notabene to jeszcze inna bajka niż szabla czy miecz średniowieczny), ale teorią i techniczną stroną walk interesuję się namiętnie i oglądam po parę razy wszelkie dodatki filmowe na ten temat :-D
A wczoraj wyszłam z księgarni z świetnie pasującą do "damy" książką wydaną przez Bellonę - "Wojny starożytnego świata. Techniki walki".

I już kończę ten OT :cool:

RaczejRozwazna - Śro 07 Maj, 2008 12:03

:ops1: No to przepraszam faktycznie niewypał z tym Wołodyjowskim. Może Zawisza Czarny... :-P .Na walce na miecze się nie znam, tyle że w tej scenie nie wyglądała ona dla mnie przekonywująco. Ale w filmie pewnie będzie mi się już podobało. No a co do wojny - wszyscy wiemy że "to paskudna sprawa" .
A jeśli chodzi o relację Kapian-Piotr, to nie mówiłam bezpośrednio o tej dziwnej walce, ale raczej o dialogu: o tej drwinie w głosie naszego księcia przy "Who are you" i generalnie mało przyjaznej postawie. Ale w porządku, może zgłupiał jak zobaczył niewinne oblicze wielkiego króla... :lol:

polecam stronkę http://www.narniaweb.com/news.asp?dl=5472490. Cała machina promocyjna tak się już rozkręca, że codziennie są jakieś nowości dotyczące filmu

Agn - Czw 08 Maj, 2008 07:58

Jeśli zaś chodzi o Zawiszę Czarnego, to podejrzewam, że to, jak walczył, też było mało efektowne. Pomyśl. Miecz jest ciężki. Ile zgrabnych, finezyjnych ruchów tym zrobisz? Grunt, by nie popełniać podstawowego błędu, np. nie walić cały czas z samej góry na sam dół, bo przeciwnik zdąży cię w tym czasie kilka razy przez brzuch poczęstować ostrzem. Jak na mój gust, to co zobaczyłam, wygląda w porządku.
A tę stronkę znaaaam. :mrgreen: To właśnie z niej czerpię wszelkie źródła nowinek. :mrgreen: M.in. ten nieszczęsny dziesiąty spot... :evil:

RaczejRozwazna - Czw 08 Maj, 2008 13:40

Co to się porobiło, no, no

http://www.youtube.com/watch?v=BOejkahMz18

A jeśli chodzi o tę walkę na miecze, to absolutnie macie rację. Wziąwszy pod uwagę Wasze głosy obejrzałam filmik jeszcze raz i już mi się podoba. Macie, moje Damy, dar przekonywania :-D

Admete - Czw 08 Maj, 2008 19:49

A wiecie co? Ten młodzy aktor w roli Piotra jest bardzo sympatyczny :-) Ma taki typ urody, że kiedyś jak zmężnieje, będzie mógł grać bardzo różnorodne role.
RaczejRozwazna - Pią 09 Maj, 2008 14:50

To jest ciekawe - bardzo rozbudowane behind the scenes. Ale UWAGA jak ktoś nie lubi duuuuuużych spojlerów to niech nie ogląda

http://www.iesb.net/index...ectlink&id=1012 http://www.iesb.net/index...ectlink&id=1013

achata - Pią 09 Maj, 2008 17:49

To jest ciekawe - bardzo rozbudowane behind the scenes. Ale UWAGA jak ktoś nie lubi duuuuuużych spojlerów to niech nie ogląda

http://www.iesb.net/index...ectlink&id=1012 http://www.iesb.net/index...ectlink&id=1013

Cudne spojlerki ale Ben poza planem irytuje mnie coraz bardziej- taki pewny siebie i tak tą kamerę kokietuje.
Tu http://news.search.yahoo....ewell&rs=0&c=av
jest wywiad z Anną i Wiliamem (Zuzanna i Piotr) i od nich wręcz emanuje dojrzałość, opanowanie i spokój. Ale mi sie nagle odmieniło, nie? ;)
A tak ogólnie to już nie nadążam za newsami na narniaweb, byłam tam 10 minut temu a już dwie nowe informacje i klipy :)

RaczejRozwazna - Pią 09 Maj, 2008 20:58

achata napisał/a:
Cudne spojlerki ale Ben poza planem irytuje mnie coraz bardziej- taki pewny siebie i tak tą kamerę kokietuje.
Tu http://news.search.yahoo....ewell&rs=0&c=av
jest wywiad z Anną i Wiliamem (Zuzanna i Piotr) i od nich wręcz emanuje dojrzałość, opanowanie i spokój. Ale mi sie nagle odmieniło, nie? ;)

Bardzo lubię Piotra, tfu, Willa. Taki skromy, miły młody człowiek, któremu woda sodowa nie uderzyła do głowy (mówię jak moja babcia :mrgreen: ). Natomiast Ben... no cóż, troszkę czaruje, ale nie przeszkadza mi to za bardzo. Natomiast - co dość ciekawe - nie zauważyłam jakiejś specjalnej przyjaźni między nim a pozostałą czwórką, która z kolei rozumie się doskonale także poza planem (tak się wydaje).

Admete - Pią 09 Maj, 2008 21:08

Po jednym z fragmentów podanych przez was stwierdziłam, że bardziej podoba mi się Piotr :) To bardziej mój typ.
RaczejRozwazna - Sob 10 Maj, 2008 14:57

Wiecie, że ten uśmiech loverboya coraz bardziej działa mi na nerwy, co to się ze mną dzieje :shock: . czemu on się tam popłakał?? Za to zdjęcie Piotra z Łucją prześliczne!

Wysłuchałam w jednym z wywiadów, że się przestraszyli opinii publicznej i wycieli "sceny" między Kaspianem a Zuzanną. Jednak końcówka ma być "bardzo romantyczna" :thud:

Agn - Sob 10 Maj, 2008 21:34

Natomiast - co dość ciekawe - nie zauważyłam jakiejś specjalnej przyjaźni między nim a pozostałą czwórką, która z kolei rozumie się doskonale także poza planem (tak się wydaje).

Myślę, że to wynika z różnicy wieku. Ben to w końcu facet w drugiej połowie dwudziestki, a reszta to w sumie jeszcze dzieciaki. Poza tym "dzieci" znają się dłużej, więc to naturalne.
Już nie wspominam, że nie wymagam od aktorów Eru wie jakiej przyjaźni. Jasne, to miło jak się lubią, ale najważniejszy jest efekt ich współpracy. Np. Tom Cruise i Brad Pitt się nie cierpieli, ale niech mi ktoś powie, że Wywiad z wampirem spaprali. I cooo? Nikt nic nie mówi? ;)
A poza tym zachwycam się skośnymi, niesamowicie ciemnymi oczami Bena. Zaś co do uśmiechu - taki już ma, nic na to nie poradzi. Ja np. uśmiecham się zawsze jak kretynka - i tak już mam. Nic z tym nie zrobię. :/

Diana - Sob 10 Maj, 2008 22:46

Agn, jestem pewna, że uśmiechasz się pięknie!
achata - Nie 11 Maj, 2008 15:06

Anna wyglądala na gali przepięknie, Skandarkowi mam ochotę podbić łapkę bo też nie cierpię oficjalnych ciuchów :)
Georgie taaaak wyrosła, ale szkoda. No a Ben jednak uśmiecha się zbyt kokieteryjnie, jakby mechanicznie.
Pozdrawiam Diankę. Milo cię tu zobaczyć :)

RaczejRozwazna - Nie 11 Maj, 2008 15:37

Agn napisał/a:
Zaś co do uśmiechu - taki już ma, nic na to nie poradzi. Ja np. uśmiecham się zawsze jak kretynka - i tak już mam. Nic z tym nie zrobię. :/

Jeszcze chyba nie widziałam osoby, która śmiejąc się szczerze wyglądałaby brzydko. W tym uśmiechu Bena jest trochę sztuczności po prostu. Na ujęciach, na których widać było, że się śmieje z czegoś szczerze jego uśmiech był prześliczny. No a przecież nie trzeba się ciągle usmiechać, nie?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Agn - Nie 11 Maj, 2008 15:46

No a przecież nie trzeba się ciągle usmiechać, nie?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W tym zawodzie - niestety, ale trzeba. Na galach, wywiadach etc. stale się uśmiechają. Bo muszą.

RaczejRozwazna - Pon 12 Maj, 2008 22:48

Pojedynek Piotra z Mirazem - tak gdzieś od 6.20
http://www.youtube.com/watch?v=_VjGs3N4GW8

No, tym razem będzie brutalniej niż we Lwie. Nawet trochę mnie to zaskoczyło... Ale w sumie książka "Książe Kaspian" jest dość brutalna jak na Lewisa.

Czy wiecie, że mamy piątą premierę na świecie? za USA Rosją, Japonią i bodajże Singapurem :shock:

A na moje oko Ben powinien trochę przytyć. jakiś taki chuderlawy na tych zdjęciach - nie bić proszę !!!!

A Avatarek specjalnie dla Agn :-D :kwiatek:

Agn - Śro 14 Maj, 2008 08:48

Dobrze, że nie za Etiopią...
On zawsze był taki szczuplutki. Ale rąsie ma ładniutkie. :mrgreen: I ładny ten twój avatarek. :mrgreen:

Obejrzałam wywiad z... z... err... z Williamem M. - sympatyczny chłopak, muszę powiedzieć. :D

RaczejRozwazna - Śro 14 Maj, 2008 18:13

Fajny wywiad z Benem. Zwłaszcza fragment gdy mówi o swej konnej edukacji :rotfl:
On chyba jest bardzo związany z mamą, w każdym wywiadzie do niej nawiązuje. To chyba znaczy, że nie ma dziewczyny jeszcze, dziwne :mysle:

http://www.redlasso.com/C...6b-f39da978f827

achata - Śro 14 Maj, 2008 22:54

Agn napisał/a:
Obejrzałam wywiad z... z... err... z Williamem M. - sympatyczny chłopak, muszę powiedzieć. :D

Rozbawił mnie ten kawałek z wysuwanym telewizorkiem. Na luzie Will do tego wywiadu podszedł, aż się przyjemnie ogląda :)
Teraz widzę, że Ben się też dobrze bawił- wreszcie jest sobą i zachowuje się naturalnie. Jakiś fajny ten prowadzący, że wszyscy się tak dobrze czują w jego programie....

Agn - Czw 15 Maj, 2008 08:34

Nie wiem, czy mnie bardziej nie rozbawiła historyjka z borsukiem. W ogóle William fajnie opowiada, tak z zaangażowaniem. Świetne to było. :mrgreen:

Przy wywiadzie z Benem też się prawie posikałam ze śmiechu. Dzwoni do matki, by upewnić się, czy aby na pewno kiedyś jeździł konno. Thaaak, jak był dziecięciem wsadzili go na jakiegoś kucyka. :lol:

Rozważna, czemu dziwne? Dziwne by było, gdyby w tym wieku miał już żonę i pięcioro dzieci. To młody facet, obecnie rzadko kto pcha się w związki tak wcześnie. A wspominanie o mamie - cóż, może być z nią bardzo związany tudzież po prostu jest bohaterką sytuacji, którą opisywał. Na początku zresztą powiedział o obojgu rodzicach (jak to szło? Ojciec psychiatra, matka terapeutka?).

A teraz z innej beczki - zapewne wszyscy tę stronę znają. http://www.forumfilm.pl/kaspian/
Za wiele na niej nie ma, ale są ładne fotosy z filmu. :)

achata - Pią 16 Maj, 2008 19:16

No i dzisiaj premiera a na Narniaweb żadnych nowych filmików :(
Na dodatek mój avira krzyczy, ze im się jakis wirus przyszwendał.
A wywiad z Ryczypiskiem już wiedziałyśta? Linka podać nie mogę, bo ciągle mi maszyna kwiczy o tych wirusach- było gdzieś na stronie głównej albo w trailerach.
Nie umiem się tej myszy oprzeć :)