To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Trzykrotka - Śro 04 Lis, 2009 18:33

Admete napisał/a:
Ja też nie mogę czytać powieści Krajewskiego, są takie odstręczające - ten okropny bohater, brudna erotyka.

Mam to samo. Zmogłam Śmierć w Breslau, ale nie sięgnę po nic więcej.

Admete - Śro 04 Lis, 2009 18:35

Za to Tajemnica Abigel jest świetna! Zaczęłam się naprawdę wczuwać w sytuację Giny.
Caitriona - Śro 04 Lis, 2009 19:00

Trzykrotka napisał/a:
Zmogłam Śmierć w Breslau, ale nie sięgnę po nic więcej

Jej, ulżyło mi. Serio, wszędzie słyszę i czytam same pochwały nt książek Krajewskiego, myślałam, że to tylko mnie nie podobała się ta książka.

migotka - Śro 04 Lis, 2009 21:26

http://slowemmalowane.blo...orki-graal.html
CÓRKI GRAALA

http://slowemmalowane.blo...-ci-ludzie.html
DZIWNI SĄ CI LUDZIE

migotka - Śro 04 Lis, 2009 21:26

Caitriona napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Zmogłam Śmierć w Breslau, ale nie sięgnę po nic więcej

Jej, ulżyło mi. Serio, wszędzie słyszę i czytam same pochwały nt książek Krajewskiego, myślałam, że to tylko mnie nie podobała się ta książka.

PODZIWIAM, BO JA RZUCIŁAM KSIĄŻKĘ PO 5 STRONACH

Agn - Śro 04 Lis, 2009 23:09

Mnie też jego książki nie urzekły. Nie mówię, że są złe, ale nie jestem aż taką pasjonatką Wrocławia, by ze smakiem wgryzać się w jego starszą wersję.
Natomiast sam Krajewski jest b. sympatyczny. I przemiły dla swoich fanów. To miłe. :)

trifle - Czw 05 Lis, 2009 13:39

Ja jestem w trakcie czytania "Nie idź tam człowieku!" o Santiago (Andrzej Kołaczkowski-Bochenek). Kasiek!!! Musisz to przeczytać! :mrgreen: Jestem dopiero na jakiejś 30stronie, chichoczę jak głupia momentami, zachwyca mnie styl, bo autor jest w "mój" sposób ironiczny, czyta się i czuje jakby się szło razem z nim. Zdjęcia rozrzucone po książce tylko pomagają. Nie ma ich za wiele - i dobrze.

To chyba będzie mój cel na przyszłe wakacje - pójdę do Santiago :mrgreen:

Ktoś tutaj polecał tę książkę, bo sama bym na nią nie wpadła, tak mi się kojarzy, że Trzykrotka, ale może ktoś inny? Nieważne - bardzo dziękuję :kwiatek:

Trzykrotka - Czw 05 Lis, 2009 22:45

Ja ja przeczytałam tez po poleceniu którejś z Was w tym wątku. Bardzo jej za to dziękuję :kwiatek:
Wątek "ostatnio przeczytane" rządzi!

miłosz - Pią 06 Lis, 2009 09:18

trifle napisał/a:
Ja jestem w trakcie czytania "Nie idź tam człowieku!" o Santiago (Andrzej Kołaczkowski-Bochenek). Kasiek!!! Musisz to przeczytać! :mrgreen: Jestem dopiero na jakiejś 30stronie, chichoczę jak głupia momentami, zachwyca mnie styl, bo autor jest w "mój" sposób ironiczny, czyta się i czuje jakby się szło razem z nim. Zdjęcia rozrzucone po książce tylko pomagają. Nie ma ich za wiele - i dobrze.

To chyba będzie mój cel na przyszłe wakacje - pójdę do Santiago :mrgreen:

Ktoś tutaj polecał tę książkę, bo sama bym na nią nie wpadła, tak mi się kojarzy, że Trzykrotka, ale może ktoś inny? Nieważne - bardzo dziękuję :kwiatek:

w przyszłym roku do Santiago nie polecam :mrgreen: bo uroczystości rocznicowe tam będą i spodziewane są tłumy :) ale około połowy listopada gościć będę u siebie doma szefa domu pielgrzyma w Santiago de Compostella to sie wywiem wszystkiego :) koło ksiązki chodzę i chodzę i musze ja kupić :mrgreen:
a żeby nie brzmiało to jakos zarozumiale to powiem że szefem tego interesu jest Romek (zwany z hiszpańska padre Romano) który z moim J. chodził do podstawówki i szkoły średniej i wychowywali sie na jednym podwórku :mrgreen:

Anonymous - Pią 06 Lis, 2009 09:45

No właśnie na jubileusz fajnie byłoby tam się pojawić...
trifle - Pią 06 Lis, 2009 11:09

Tłumy? O nie! To ja to jeszcze przemyślę... Ale kiedy te uroczystości są konkretnie? Tzn mają być? Bo ja bym tak na wrzesień celowała... :mysle: Dwaj moi koledzy byli w tym roku, a ja ciemna, widziałam się z nimi i zapomniałam o wszystko wypytać :roll:

A wątek rządzi!

miłosz - Pią 06 Lis, 2009 11:15

trifle napisał/a:
Tłumy? O nie! To ja to jeszcze przemyślę... Ale kiedy te uroczystości są konkretnie? Tzn mają być? Bo ja bym tak na wrzesień celowała... :mysle: Dwaj moi koledzy byli w tym roku, a ja ciemna, widziałam się z nimi i zapomniałam o wszystko wypytać :roll:

A wątek rządzi!

sierpień chyba bo to sanktuarium św. Jakuba :mrgreen: ale jako, że to rok jubileuszowy to myślę, że będzie duzo przez całe wakacje. Obiecuje, ze sie zapytam :)

trifle - Pią 06 Lis, 2009 11:33

:-D
Jak ja lubię to forum no! :D

Anonymous - Pią 06 Lis, 2009 13:44

trifle tu jest ciekawy przewodnik... wzruszyłam się czytając(a sprawy moich klientów leżą nieruszone)
jak w tym roku i Ty mnie wystawisz to jak Boga i Real Madryt kocham nie odezwę się do Ciebie do konca życia...
całe wakacje mi pasują(nie wiem jak wrzesień czy nie będzie jakiejś kampanii) ale sierpień jest zarezerwowany na Jasną Górę... może pójdziesz ze mną? albo maniutka jak się odezwie? Chodźcie zbieram ekipę...

trifle - Sob 07 Lis, 2009 18:22

Ale gdzie? Na Jasną Górę? Czy do Santiago? Bo się zgubiłam ;)
Ja na pewno jeszcze nie wiem, czy pójdę, muszę się moich chłopaków wypytać, nie wiem, jak wrzesień ze studiami się uda itp.

Anonymous - Sob 07 Lis, 2009 19:58

I tu i tu
Anonymous - Sob 07 Lis, 2009 22:10

Doszła do mnie książka... i Mama podała przez koleżankę, która mnie odwiedziła.... połknęłam ja w mniej niż dzień....(książkę, nie koleżankę) i gdy czytałam ostatnie strony płakałam...wciąż mam łzy w oczach, bo przypominałam sobie moją pielgrzymkę... i marzę o pójście przez Hiszpanię do tego Świętego o miłym uśmiechu....

Dziękuję za polecenie mi tej książki, nad wieloma sprawami mogłam się dzięki niej pochylić, zastanowić.... poukładać...

trifle - Nie 08 Lis, 2009 00:09

Kasiek, z tytułami proszę. Mówisz o Santiago? Nie idź tam, człowieku?
miłosz - Nie 08 Lis, 2009 09:03

trifle napisał/a:

ja nie Kasiek - ale na pewno mówi o Santiago :) też kupiłam tę książkę - u nas Targi Ksiązki to było ciutke taniej :)

migotka - Nie 08 Lis, 2009 22:10

http://slowemmalowane.blo...iaskownicy.html
Stanisław karolewski
W piaskownicy światów

Caitriona - Pon 09 Lis, 2009 14:54

Przeczytałam Zupę z granatów Mehran. Do lektury zachęciły mnie teksty autorki zamieszczone w Bluszczu. Lekko, ciepło i szybciutko ;)

Więcej: http://i-love-impala67.bl...tow-zostaa.html

Agn - Pon 09 Lis, 2009 15:39

Ach, znam to, znam! Świetna, odprężająca książka. Tylko po lekturze się robię głodna. ;)
Gosia - Pon 09 Lis, 2009 16:18

a z czego są te słoniowe uszy?
trifle - Pon 09 Lis, 2009 17:37

miłosz napisał/a:
trifle napisał/a:

ja nie Kasiek - ale na pewno mówi o Santiago :) też kupiłam tę książkę - u nas Targi Ksiązki to było ciutke taniej :)

:)
Ja wczoraj skończyłam. Cudnie to jest napisane, cudnie :)

Caitriona - Pon 09 Lis, 2009 18:29

Gosia napisał/a:
a z czego są te słoniowe uszy?

Dla mnie to jest pochodna naszych faworków. Orientalnym dodatkiem, ponoć decydującym o całości, jest dodana woda różana. Opisane były jako bardzo słodkie i smakowite ;)

Agn napisał/a:
Świetna, odprężająca książka.

Zdaje się, że jest kontynuacja losów sióstr Aminpur, Woda różana i chleb na sodzie. Pewnie sięgnę niedługo ;)