To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Powiew Orientu

trifle - Pią 19 Lut, 2010 14:38

Trzykrotka napisał/a:
trifle napisał/a:
Mam już jedną cząsteczkę Lift Kara De wiadomo z kim :D Ale jak oni rozmawiają :thud: Pół zdania po angielsku, pół w hindi :thud:

Tak! Tak też mówią. Co nie dziwi, kiedy się człowiek dowie, ze angielski jest językiem oficjalnym, a pomiędzy ponad setką innych języków oficjalnych, jedynym, w którym Indusi na przykład z Tamil Nadu mogą się porozumieć z Indusami z Maharastry. Wiele osób zna tylko angielski i ma problemy z mówieniem w języku rodzimego stanu. Popatrz na tytuły : Jab We Met, Piyar Impossible - czyste hybrydy!

To jest dla mnie (choćby zawodowo) po prostu fascynujące :-D Jak byłam w Taize grupka Hindusów przygotowywała prezentację o Indiach, pamiętam, że prawie :paddotylu: na wiadomość, że w Indiach rozmawia się w tysiącach języków. To możliwe: tysiącach? :paddotylu: Może sobie wyolbrzymiłam w pamięci i to było kilkadziesiąt/kilkaset?
Jeden z Hindusów zawsze wieczorem przygotowywał i podawał herbatę - jaki on był zawsze miły i uśmiechnięty :D I robił taki fajny ruch ręką - takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny :mysle:

Czy John Abraham grał tego DJ w "Nigdy nie mów żegnaj"?

Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 14:47

trifle napisał/a:
I robił taki fajny ruch ręką - takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny :mysle: "?

Znam ten ruch! :wink: (z filmów oczywiście). Jest też takie fajne leciutkie kiwanie głową na boki. I gest "jesteś piękna" - zawinięcie pięści koło uszu. Albo złapanie się za uszy - "przepraszam." Albo kpiące - zwinięta pięść i kiwanie kciukiem na boki.

trifle napisał/a:
Czy John Abraham grał tego DJ w "Nigdy nie mów żegnaj"?

Tak! Dlatego się obśmiewałyśmy, że po Robbym dostał rolę życia :oklaski: . Za to rola w Dostanie wynagrodziła mu wszystko.

trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:27

Trzykrotka napisał/a:
Jest też takie fajne leciutkie kiwanie głową na boki. I gest "jesteś piękna" - zawinięcie pięści koło uszu. Albo złapanie się za uszy - "przepraszam." Albo kpiące - zwinięta pięść i kiwanie kciukiem na boki.

Lubię to kiwanie głową :-D O "jesteś piękna" nie wiedziałam.

Admete - Pią 19 Lut, 2010 15:37

W tej piosence z Czasem Słońce... pojawia sie sporo tych gestów :)

Uwielbiam je :)

http://www.youtube.com/wa...feature=related

trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:54

O, to moja ulubiona piosenka z Czasem Słońce.. :)
trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:55

A dotknięcie nosa otwartą dłonią coś znaczy? i taki lekki ukłon?
Caitriona - Pią 19 Lut, 2010 18:27

trifle napisał/a:
takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny

Jak się za dużo bolly naoglądam, to potem sama go stosuję :mrgreen: Rodzina wtedy wiem co ostatnio oglądałam ;)

Za Priyanką nie przepadam, a może za mało z nią filmów widziałam. Ten z kilkoma różnymi rolami w sumie może być ciekawy.

Obejrzałam sobie na youtube fragment tego programu z Johnem Abrahamem: facet naprawdę jest przystojny, ale w sumie tańczy gorzej niż jego fan :mrgreen:

Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 18:45

trifle napisał/a:

Myślę, ze chodzi Ci o adab - lekkie uniesienie dłoni do czoła i ukłon. To jest muzułmański gest powitania. Shahrukh go często robi. Hinduiści składają ręce, a muzułmanie robią adab.

trifle - Pią 19 Lut, 2010 19:56

Trzykrotka napisał/a:
trifle napisał/a:

Myślę, ze chodzi Ci o adab - lekkie uniesienie dłoni do czoła i ukłon. To jest muzułmański gest powitania. Shahrukh go często robi. Hinduiści składają ręce, a muzułmanie robią adab.

Tak, to chyba to. Nie znałam tego rozróżnienia, to dużo wyjaśnia. Shahrukh grał w Czasem słońce... muzułmanina? A Kajol hinduistkę? Czy odwrotnie? Muszę sobie chyba przypomnieć ten film. Tam jest tyle fajnych piosenek. I to mój pierwszy bollywood był.

Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 20:25

trifle napisał/a:
Shahrukh grał w Czasem słońce... muzułmanina? A Kajol hinduistkę? Czy odwrotnie? .

Odwrotnie :lol: . Kiedy Rahul wraca ze szkoły (helikopterem :mrgreen: ), oni świętują właśnie diwali - jedno z najważniejszych świąt hinduistycznych. Matka i Naina modlą się przed posągami bóstw.
To, że rodzina Anjali jest muzułmańska, widać podczas obrzędów ślubnych Ruksar. Gdyby to był ślub hinduski, państwo młodzi obeszliby 7 razy święty ogień (Suri z Taani tak właśnie chodzili). Tutaj oboje siedzą z daleka od siebie i ślub zawierają mówiąc "zgadzam się."
Po ślubie z Rahulem Anjali ewidentnie staje się hindusitką - odprawia hinduskie rytuały, cieszy sie, że jej dom nawiedziła bogini Sarasvati :lol: . Ale widać, że są to dla niej nowe sprawy, bo to Rohan opowiada jej, dlaczego przed świętem Karva Chauth synowa dostaje prezent od teściowej.
Ale ja się wymądrzam, olaboga!

trifle - Pią 19 Lut, 2010 20:40

Trzykrotka napisał/a:
Ale ja się wymądrzam, olaboga!

I dobrze :D Przynajmniej się czegoś dowiem :-D

Admete - Pią 19 Lut, 2010 20:47

Przypomniałam sobie, że na bollywod.pl jest taki słowniczek gestów i znaków:

http://bollywood.pl/artykul.php?Id=7

trifle - Sob 20 Lut, 2010 01:40

Wynalazłam Lift Kara De na YT i czekam właśnie aż mi się załaduje ostatni kawałeczek z moim ulubieńcem. Niewiele z tego wszystkiego rozumiałam, było o dziewczynach, było o Chance Pe Dance, anegdotka ze szkoły też jakaś była, ale generalnie uczta dla oczu :D Shahid tak uroczo się uśmiecha, wydaje się tak niesamowicie sympatyczny, że no ach :D Próbuję sobie wyobrazić, jakie to musi być uczucie spotkać swojego ulubieńca - tzn z perspektywy dziewczyny, która dotarła do studia - i myślę, że musi być fajnie :D Zadziwiła mnie swoboda, z jaką to dziewczę się zachowywało tam w studiu, z Shahidem na kanapie tuż obok. I rzeczywiście - ona lepiej pamiętała kroki! :mrgreen:

Jaka szkoda, że nie ma gdzieś wersji z napisami, choćby angielskimi!

BeeMeR - Sob 20 Lut, 2010 17:55

Caitriona napisał/a:
Johnem Abrahamem: facet naprawdę jest przystojny, ale w sumie tańczy gorzej niż jego fan :mrgreen:
Podobnie było z LKD z Shahidem - fanka wytańczyła wszystkie gesty z układu z Jab We Met, a Shahid się mylił - i w gruncie rzeczy nic dziwnego - fani oglądają dany film czy teledyski dziesiątki razy, uczą się układu na pamięć, czasem i uczą innych, a gwiazdy idą dalej - grając w nowych filmach, tańcząc nowe piosenki :mysle:

edit: właśnie doczytałam powyższego posta Trifle, he he ;)

Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 17:59

Ale wiesz, to nie chodzi tylko o same ruchy, konkretny układ, tylko o swobodę i płynność, no ogólnie o poruszanie się - odniosłam wrażenie, że chłopak daje z siebie dużo więcej i lepiej mu to wychodzi. Ale i tak Johna lubie ;)
BeeMeR - Sob 20 Lut, 2010 18:02

Caitriona napisał/a:
odniosłam wrażenie, że chłopak daje z siebie dużo więcej i lepiej mu to wychodzi.
być może, być może :mrgreen:
A jak Ci się podobało, jak sobie wzajem obmacywali bicepsy? :rotfl:
I ślicznie Jaś powiedział pannie, która przegrała, że mężczyzna, którego wybierze na swojego partnera i męża będzie szczęściarzem :oklaski:

Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 18:46

BeeMeR napisał/a:
A jak Ci się podobało, jak sobie wzajem obmacywali bicepsy?

No nie ma jak chłopcy, muszą porównać ;) :-P

Fajny program.

ŁukaszG - Nie 21 Lut, 2010 17:41

BeeMeR napisał/a:
[...] po drugie: grał to Harman, który aktorsko jest strasznie kiepski, aczkolwiek jest zgrabny i interesująco tańczy.
I ten brak nominacji Priyanki to na pewno też przez niego :P

:) Z pewnością. I zgadzam się też co do opinii na temat Harmana... niestety aktorem to on nie jest najlepszym.

BeeMeR napisał/a:
btw, Łukasz polecam LKD i TMBM z Priyanką :mrgreen: - wygląda tam obłędnie :mrgreen:

Powiem szczerze, że nie oglądałem jeszcze ani LKD ani TMBM z PC w całości, choć nie ma problemu ze ściągnięciem. Widziałem tylko fragmenty i zauważyłem, że niestety w dużym stopniu posługują się hindi. Poświęciłem już kilka kwadransów na poszukiwanie wersji z napisami lub osobno napisów. Niestety chyba w końcu zobaczę w "oryginale"; trudno, nie zawsze będę wiedział, dlaczego się uśmiecha ;)

BeeMeR - Nie 21 Lut, 2010 18:16

Wake Up Sid

To film o chowanym pod kloszem dziecku, które wyrasta na miłego, ale samolubnego młodzieńca, któremu w życiu do głowy nie wpadło, że inni mogą mieć jakiekolwiek problemy - czy to jego rodzice czy znajomi. Młodzieniec ten - Sid oczywiście - spotyka kobietę, Aishę, z którą się zaprzyjaźnia - i film pokazuje drogę ich przyjaźni, poznawania się, uczenia się od siebie i - powoli lecz nieuchronnie - wiedzie do miłości.
Nic odkrywczego, ale ładnie pokazane i - co ważniejsze - nieźle zagrane: Konkona podoba mi się od dawna, ale i Ranbir mi się spodobał w tej roli. Nie jest seksownym zwierzęciem, jak próbują go kreować media, ale sympatycznym aktorem.
Podobała mi się też matka Sida - kwintesencja matczynej troski i miłości, bez wpadania w "filmi maa" oraz tata (Anupam Kher). A jeszcze bardziej podobał mi się fotograf :serduszkate: , szef też jest niezły (pomijając fakt, że szef jest młody i zaprasza swoją od niedawna podwładną na imprezy poza pracowe - o kilka razy za dużo to widziałam w bollywoodach i nie jest to mój ulubiony motyw :roll: ), znajomi Sida też - ergo cating naprawdę niezły :oklaski: . Zdjęcia i muzyka pasują idealnie.
Film jest sympatyczny - bardzo życzeniowy (bo dowiadujemy się, że aby zyskać wymarzoną pracę w Bombaju/opublikować swój artykuł czy zdjęcie wystarczy bardzo ładnie poprosić (przyszłego) szefa ;) ), trochę wyidealizowany, ale lekki i gładki - na zimowy wieczór idealny. :mrgreen:

BeeMeR - Nie 21 Lut, 2010 18:19

adminluc napisał/a:
LKD ani TMBM z PC
nie ma to jak szyfr ;)
Owszem, mówią w hindi, ale jak ona wygląda :thud:
I pomyśleć, że kiedyś za nią nie przepadałam, tja.. :mrgreen:

Swoją drogą nie chciałabym być nachalna Łukaszu, ale liczyłam na choć kilka zdań na temat MNIK :kwiatek:

Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2010 20:00

Discovery Travel And Living nakręciło 10-odcinkowy film o Shahrukhu, którego emisja ma się rozpocząć bodajże 26.02. Film pilotujący serię można obejrzeć tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=y1mSthIQG7E
http://www.youtube.com/watch?v=n4iY4_lhqN8
http://www.youtube.com/watch?v=7AKv8I4Qc9U
http://www.youtube.com/watch?v=z2on-kofxYU
http://www.youtube.com/watch?v=U-Eadm4FCOA

Zachęcam, bo jest to przeciekawe: socjologowie, analitycy, dziennikarka i biografka SRK, Anupama Chopra, wydawcy, ludzie mediów, biznesu i filmu, analizują fenomen Shahrukha Khana, już dawno wykraczający poza "bycie supergwiazdorem kina hindi."
W pierwszym odcinku moje ulubione ujęcia: w dniu urodzin (44 - przypominam wiek dostojnego jubilata :mrgreen: ) zwisa z siatki ogrodzenia własnego domu, pozdrawiając tlumy zgromadzone na ulicy.
Jest sporo uroczych zdjęc z planu MNIK (m.in wujek Shahrukh zabawia małą Nissę, córeczkę Kajol, oraz "rzuca się" na piękną mamusię), fragmentów filmów i reklam, ale przede wszystkim - analiz i wypowiedzi.

Admete - Nie 21 Lut, 2010 20:15

Obejrzałam pierwsza część :) Ja to chcę całe - najlepiej na dvd :)
Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2010 20:38

Właśnie kończę i żal mi, że to już. W przedostatniej części sa fantastyczne zdjęcia z rodziną.
Ania, Ty jesteś zalogowana na www.srkpagali.net? Stamtąd można pobrać pliki :wink:

Aragonte - Nie 21 Lut, 2010 20:41

trifle napisał/a:
O, to moja ulubiona piosenka z Czasem Słońce.. :)

Moja też :-D Muszę sobie chyba jakieś bolly puścić podczas haftowania mojego obrazka :mrgreen:

Admete - Nie 21 Lut, 2010 20:42

Trzykrotka napisał/a:
Właśnie kończę i żal mi, że to już. W przedostatniej części sa fantastyczne zdjęcia z rodziną.
Ania, Ty jesteś zalogowana na www.srkpagali.net? Stamtąd można pobrać pliki :wink:

Nie jestem...