Filmy - Powiew Orientu
trifle - Pią 19 Lut, 2010 14:38
| Trzykrotka napisał/a: | | trifle napisał/a: | Mam już jedną cząsteczkę Lift Kara De wiadomo z kim Ale jak oni rozmawiają Pół zdania po angielsku, pół w hindi |
Tak! Tak też mówią. Co nie dziwi, kiedy się człowiek dowie, ze angielski jest językiem oficjalnym, a pomiędzy ponad setką innych języków oficjalnych, jedynym, w którym Indusi na przykład z Tamil Nadu mogą się porozumieć z Indusami z Maharastry. Wiele osób zna tylko angielski i ma problemy z mówieniem w języku rodzimego stanu. Popatrz na tytuły : Jab We Met, Piyar Impossible - czyste hybrydy! |
To jest dla mnie (choćby zawodowo) po prostu fascynujące Jak byłam w Taize grupka Hindusów przygotowywała prezentację o Indiach, pamiętam, że prawie na wiadomość, że w Indiach rozmawia się w tysiącach języków. To możliwe: tysiącach? Może sobie wyolbrzymiłam w pamięci i to było kilkadziesiąt/kilkaset?
Jeden z Hindusów zawsze wieczorem przygotowywał i podawał herbatę - jaki on był zawsze miły i uśmiechnięty I robił taki fajny ruch ręką - takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny
Czy John Abraham grał tego DJ w "Nigdy nie mów żegnaj"?
Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 14:47
| trifle napisał/a: | I robił taki fajny ruch ręką - takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny "? |
Znam ten ruch! (z filmów oczywiście). Jest też takie fajne leciutkie kiwanie głową na boki. I gest "jesteś piękna" - zawinięcie pięści koło uszu. Albo złapanie się za uszy - "przepraszam." Albo kpiące - zwinięta pięść i kiwanie kciukiem na boki.
| trifle napisał/a: | | Czy John Abraham grał tego DJ w "Nigdy nie mów żegnaj"? |
Tak! Dlatego się obśmiewałyśmy, że po Robbym dostał rolę życia . Za to rola w Dostanie wynagrodziła mu wszystko.
trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:27
| Trzykrotka napisał/a: | | Jest też takie fajne leciutkie kiwanie głową na boki. I gest "jesteś piękna" - zawinięcie pięści koło uszu. Albo złapanie się za uszy - "przepraszam." Albo kpiące - zwinięta pięść i kiwanie kciukiem na boki. |
Lubię to kiwanie głową O "jesteś piękna" nie wiedziałam.
Admete - Pią 19 Lut, 2010 15:37
W tej piosence z Czasem Słońce... pojawia sie sporo tych gestów
Uwielbiam je
http://www.youtube.com/wa...feature=related
trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:54
O, to moja ulubiona piosenka z Czasem Słońce..
trifle - Pią 19 Lut, 2010 15:55
A dotknięcie nosa otwartą dłonią coś znaczy? i taki lekki ukłon?
Caitriona - Pią 19 Lut, 2010 18:27
| trifle napisał/a: | | takie podnoszenie ręki z taki śrubowym ruchem, nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że jest charakterystyczny |
Jak się za dużo bolly naoglądam, to potem sama go stosuję Rodzina wtedy wiem co ostatnio oglądałam
Za Priyanką nie przepadam, a może za mało z nią filmów widziałam. Ten z kilkoma różnymi rolami w sumie może być ciekawy.
Obejrzałam sobie na youtube fragment tego programu z Johnem Abrahamem: facet naprawdę jest przystojny, ale w sumie tańczy gorzej niż jego fan
Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 18:45
| trifle napisał/a: | | A dotknięcie nosa otwartą dłonią coś znaczy? i taki lekki ukłon? |
Myślę, ze chodzi Ci o adab - lekkie uniesienie dłoni do czoła i ukłon. To jest muzułmański gest powitania. Shahrukh go często robi. Hinduiści składają ręce, a muzułmanie robią adab.
trifle - Pią 19 Lut, 2010 19:56
| Trzykrotka napisał/a: | | trifle napisał/a: | | A dotknięcie nosa otwartą dłonią coś znaczy? i taki lekki ukłon? |
Myślę, ze chodzi Ci o adab - lekkie uniesienie dłoni do czoła i ukłon. To jest muzułmański gest powitania. Shahrukh go często robi. Hinduiści składają ręce, a muzułmanie robią adab. |
Tak, to chyba to. Nie znałam tego rozróżnienia, to dużo wyjaśnia. Shahrukh grał w Czasem słońce... muzułmanina? A Kajol hinduistkę? Czy odwrotnie? Muszę sobie chyba przypomnieć ten film. Tam jest tyle fajnych piosenek. I to mój pierwszy bollywood był.
Trzykrotka - Pią 19 Lut, 2010 20:25
| trifle napisał/a: | | Shahrukh grał w Czasem słońce... muzułmanina? A Kajol hinduistkę? Czy odwrotnie? . |
Odwrotnie . Kiedy Rahul wraca ze szkoły (helikopterem ), oni świętują właśnie diwali - jedno z najważniejszych świąt hinduistycznych. Matka i Naina modlą się przed posągami bóstw.
To, że rodzina Anjali jest muzułmańska, widać podczas obrzędów ślubnych Ruksar. Gdyby to był ślub hinduski, państwo młodzi obeszliby 7 razy święty ogień (Suri z Taani tak właśnie chodzili). Tutaj oboje siedzą z daleka od siebie i ślub zawierają mówiąc "zgadzam się."
Po ślubie z Rahulem Anjali ewidentnie staje się hindusitką - odprawia hinduskie rytuały, cieszy sie, że jej dom nawiedziła bogini Sarasvati . Ale widać, że są to dla niej nowe sprawy, bo to Rohan opowiada jej, dlaczego przed świętem Karva Chauth synowa dostaje prezent od teściowej.
Ale ja się wymądrzam, olaboga!
trifle - Pią 19 Lut, 2010 20:40
| Trzykrotka napisał/a: | | Ale ja się wymądrzam, olaboga! |
I dobrze Przynajmniej się czegoś dowiem
Admete - Pią 19 Lut, 2010 20:47
Przypomniałam sobie, że na bollywod.pl jest taki słowniczek gestów i znaków:
http://bollywood.pl/artykul.php?Id=7
trifle - Sob 20 Lut, 2010 01:40
Wynalazłam Lift Kara De na YT i czekam właśnie aż mi się załaduje ostatni kawałeczek z moim ulubieńcem. Niewiele z tego wszystkiego rozumiałam, było o dziewczynach, było o Chance Pe Dance, anegdotka ze szkoły też jakaś była, ale generalnie uczta dla oczu Shahid tak uroczo się uśmiecha, wydaje się tak niesamowicie sympatyczny, że no ach Próbuję sobie wyobrazić, jakie to musi być uczucie spotkać swojego ulubieńca - tzn z perspektywy dziewczyny, która dotarła do studia - i myślę, że musi być fajnie Zadziwiła mnie swoboda, z jaką to dziewczę się zachowywało tam w studiu, z Shahidem na kanapie tuż obok. I rzeczywiście - ona lepiej pamiętała kroki!
Jaka szkoda, że nie ma gdzieś wersji z napisami, choćby angielskimi!
BeeMeR - Sob 20 Lut, 2010 17:55
| Caitriona napisał/a: | Johnem Abrahamem: facet naprawdę jest przystojny, ale w sumie tańczy gorzej niż jego fan | Podobnie było z LKD z Shahidem - fanka wytańczyła wszystkie gesty z układu z Jab We Met, a Shahid się mylił - i w gruncie rzeczy nic dziwnego - fani oglądają dany film czy teledyski dziesiątki razy, uczą się układu na pamięć, czasem i uczą innych, a gwiazdy idą dalej - grając w nowych filmach, tańcząc nowe piosenki
edit: właśnie doczytałam powyższego posta Trifle, he he
Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 17:59
Ale wiesz, to nie chodzi tylko o same ruchy, konkretny układ, tylko o swobodę i płynność, no ogólnie o poruszanie się - odniosłam wrażenie, że chłopak daje z siebie dużo więcej i lepiej mu to wychodzi. Ale i tak Johna lubie
BeeMeR - Sob 20 Lut, 2010 18:02
| Caitriona napisał/a: | | odniosłam wrażenie, że chłopak daje z siebie dużo więcej i lepiej mu to wychodzi. | być może, być może
A jak Ci się podobało, jak sobie wzajem obmacywali bicepsy?
I ślicznie Jaś powiedział pannie, która przegrała, że mężczyzna, którego wybierze na swojego partnera i męża będzie szczęściarzem
Caitriona - Sob 20 Lut, 2010 18:46
| BeeMeR napisał/a: | | A jak Ci się podobało, jak sobie wzajem obmacywali bicepsy? |
No nie ma jak chłopcy, muszą porównać
Fajny program.
ŁukaszG - Nie 21 Lut, 2010 17:41
| BeeMeR napisał/a: | [...] po drugie: grał to Harman, który aktorsko jest strasznie kiepski, aczkolwiek jest zgrabny i interesująco tańczy.
I ten brak nominacji Priyanki to na pewno też przez niego |
Z pewnością. I zgadzam się też co do opinii na temat Harmana... niestety aktorem to on nie jest najlepszym.
| BeeMeR napisał/a: | btw, Łukasz polecam LKD i TMBM z Priyanką - wygląda tam obłędnie |
Powiem szczerze, że nie oglądałem jeszcze ani LKD ani TMBM z PC w całości, choć nie ma problemu ze ściągnięciem. Widziałem tylko fragmenty i zauważyłem, że niestety w dużym stopniu posługują się hindi. Poświęciłem już kilka kwadransów na poszukiwanie wersji z napisami lub osobno napisów. Niestety chyba w końcu zobaczę w "oryginale"; trudno, nie zawsze będę wiedział, dlaczego się uśmiecha
BeeMeR - Nie 21 Lut, 2010 18:16
Wake Up Sid
To film o chowanym pod kloszem dziecku, które wyrasta na miłego, ale samolubnego młodzieńca, któremu w życiu do głowy nie wpadło, że inni mogą mieć jakiekolwiek problemy - czy to jego rodzice czy znajomi. Młodzieniec ten - Sid oczywiście - spotyka kobietę, Aishę, z którą się zaprzyjaźnia - i film pokazuje drogę ich przyjaźni, poznawania się, uczenia się od siebie i - powoli lecz nieuchronnie - wiedzie do miłości.
Nic odkrywczego, ale ładnie pokazane i - co ważniejsze - nieźle zagrane: Konkona podoba mi się od dawna, ale i Ranbir mi się spodobał w tej roli. Nie jest seksownym zwierzęciem, jak próbują go kreować media, ale sympatycznym aktorem.
Podobała mi się też matka Sida - kwintesencja matczynej troski i miłości, bez wpadania w "filmi maa" oraz tata (Anupam Kher). A jeszcze bardziej podobał mi się fotograf , szef też jest niezły (pomijając fakt, że szef jest młody i zaprasza swoją od niedawna podwładną na imprezy poza pracowe - o kilka razy za dużo to widziałam w bollywoodach i nie jest to mój ulubiony motyw ), znajomi Sida też - ergo cating naprawdę niezły . Zdjęcia i muzyka pasują idealnie.
Film jest sympatyczny - bardzo życzeniowy (bo dowiadujemy się, że aby zyskać wymarzoną pracę w Bombaju/opublikować swój artykuł czy zdjęcie wystarczy bardzo ładnie poprosić (przyszłego) szefa ), trochę wyidealizowany, ale lekki i gładki - na zimowy wieczór idealny.
BeeMeR - Nie 21 Lut, 2010 18:19
| adminluc napisał/a: | | LKD ani TMBM z PC | nie ma to jak szyfr
Owszem, mówią w hindi, ale jak ona wygląda
I pomyśleć, że kiedyś za nią nie przepadałam, tja..
Swoją drogą nie chciałabym być nachalna Łukaszu, ale liczyłam na choć kilka zdań na temat MNIK
Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2010 20:00
Discovery Travel And Living nakręciło 10-odcinkowy film o Shahrukhu, którego emisja ma się rozpocząć bodajże 26.02. Film pilotujący serię można obejrzeć tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=y1mSthIQG7E
http://www.youtube.com/watch?v=n4iY4_lhqN8
http://www.youtube.com/watch?v=7AKv8I4Qc9U
http://www.youtube.com/watch?v=z2on-kofxYU
http://www.youtube.com/watch?v=U-Eadm4FCOA
Zachęcam, bo jest to przeciekawe: socjologowie, analitycy, dziennikarka i biografka SRK, Anupama Chopra, wydawcy, ludzie mediów, biznesu i filmu, analizują fenomen Shahrukha Khana, już dawno wykraczający poza "bycie supergwiazdorem kina hindi."
W pierwszym odcinku moje ulubione ujęcia: w dniu urodzin (44 - przypominam wiek dostojnego jubilata ) zwisa z siatki ogrodzenia własnego domu, pozdrawiając tlumy zgromadzone na ulicy.
Jest sporo uroczych zdjęc z planu MNIK (m.in wujek Shahrukh zabawia małą Nissę, córeczkę Kajol, oraz "rzuca się" na piękną mamusię), fragmentów filmów i reklam, ale przede wszystkim - analiz i wypowiedzi.
Admete - Nie 21 Lut, 2010 20:15
Obejrzałam pierwsza część Ja to chcę całe - najlepiej na dvd
Trzykrotka - Nie 21 Lut, 2010 20:38
Właśnie kończę i żal mi, że to już. W przedostatniej części sa fantastyczne zdjęcia z rodziną.
Ania, Ty jesteś zalogowana na www.srkpagali.net? Stamtąd można pobrać pliki
Aragonte - Nie 21 Lut, 2010 20:41
| trifle napisał/a: | O, to moja ulubiona piosenka z Czasem Słońce.. |
Moja też Muszę sobie chyba jakieś bolly puścić podczas haftowania mojego obrazka
Admete - Nie 21 Lut, 2010 20:42
| Trzykrotka napisał/a: | Właśnie kończę i żal mi, że to już. W przedostatniej części sa fantastyczne zdjęcia z rodziną.
Ania, Ty jesteś zalogowana na www.srkpagali.net? Stamtąd można pobrać pliki |
Nie jestem...
|
|
|