To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Anaru - Nie 19 Lip, 2009 22:31

Admete napisał/a:
Dokończyłam dziś Historię brudu. lektura w gruncie rzeczy dośc lekka, choć można mieć chwilami odruchy obrzydzenia, gdy się czyta o pomysłach naszych przodków dotyczących higieny ;) Większośc informacji nie była dla mnie nowością, bo czytałam kiedyś nieco obszerniejszą książkę na ten temat -

Ooo, zainteresowałam się :mrgreen: , bardzo się zainteresowałam. :mrgreen:

Admete - Pon 20 Lip, 2009 10:12

Lubisz takie rzeczy? Jest też rewelacyjna Historia naturalna i moralna jedzenia. Niestety dość droga, ale moim zdaniem warta tych pieniędzy.
Aragonte - Pon 20 Lip, 2009 10:20

Potwierdzam, bardzo ciekawa rzecz. Mam i czasem sobie podczytuję dla przyjemności :)
Jest też "Moralna i niemoralna historia pieniądza" Rene Sedillot.

Admete - Pon 20 Lip, 2009 10:33

I Historia stroju tej samej autorki, która napisała o jedzeniu. Tego o pieniądzach nie posiadam.
Anaru - Pon 20 Lip, 2009 10:59

Zainteresowałam się jeszcze bardziej. :mrgreen: :kwiatek: Ale zamiast kupić, wolałabym najpierw z biblioteki, popytam. :mysle:
Aragonte - Pon 20 Lip, 2009 12:09

Lepsza jest ta książka o jedzeniu, moim zdaniem. Ale tę o stroju też mam :)
Caitriona - Pon 20 Lip, 2009 17:37

Historię stroju Toussaint-Samat mam, może się za jakiś czas rozejrzę za Historią jedzenia. Historię brudu już sobie zapisałam, mam nadzieję, ze moja biblioteka ją posiada ;)
Anaru - Pon 20 Lip, 2009 21:58

Strasznie drogie niektóre, chwilowo muszę li i jedynie w bibliotekach szukać. ;)
Tamara - Wto 21 Lip, 2009 20:27

Historię stroju czytałam , chyba tłumaczenie ciut skopsane , bo czyta się tak sobie , ale bardzo ciekawa .
Admete - Śro 29 Lip, 2009 22:48

Ciekawa strona o książkach:

http://miastoksiazek.blox.pl/html

Agn - Nie 02 Sie, 2009 16:41

Dzieci Stalina Owen Matthews

Skończyłam czytać to, o czym pisałam w tym poście: http://forum.northandsout...ghlight=#223534
Bardzo dobrze mi się to czytało. Autor ma sprawne pióro, dlatego przez książkę się idzie spacerkiem. To dobrze - treść jest wystarczająco straszna. Chociaż Matthews opisuje obraz ZSRR łagodnie (chodzi mi o sposób pisania, nie łagodzenie realiów), dzięki czemu do człowieka dociera świadomość tego, o czym czyta, ale nie ma żadnych krwawych wizji czy czegoś, co by go zszokowało na tyle, by książkę z płaczem odłożyć na półkę. A płakać się chce.
Początek chyba czytało mi się najciekawiej, czyli droga Ludmiły do spotkania (dzieciństwo w Rosji Stalina, brrrr!) oraz droga Mervyna (stypendium naukowe w Rosji, z obsiadającymi go z każdej strony agentami KGB, próbującymi go zwerbować do współpracy). To były naprawdę straszne czasy. Potem jest spotkanie i miłość, która przetrwała sześć lat rozłąki. Wielka, wypełniona płomiennymi listami (od czasu do czasu cytowanymi przez autora - syna bohaterów - na szczęście nie ma całych listów, bo podejrzewam, ich lektura byłaby straszliwie nudna). Sześć lat, podczas których Mervyn wszelkimi możliwymi sposobami usiłował wydostać Ludmiłę z ZSRR. W końcu się udało, ale...
Spoiler:
Ale ta wielka miłość, która mogła przenosić góry, która utrzymywała ich niemal przy życiu, która kazała wyczekiwać momentu połączenia na wielki, nie wytrzymała wobec codziennego życia. Małżeństwo przetrwało, ale było dalekie od ideału. Zarówno Mervyn jak i Mila uświadomili sobie, że wyidealizowany obraz ukochanej osoby, które nosili w sercach, ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Owszem, małżeństwo przetrwało do dziś, ale nie było raczej tak ogromnie szczęśliwe, jak by tego mogli oczekiwać najwięksi romantycy tego świata. Ze słów Mervyna na ostatnich kartach książki można wywnioskować, że wręcz było bliskie rozpadu i sporo w tym związku było łez. System na swój sposób wygrał z wielkim uczuciem.

Książka ma gorzki posmak, ale warto ją przeczytać. Mnie się bardzo podobała.

Caitriona - Pon 03 Sie, 2009 19:35

Przeczytałam Sprzedawcę broni Hugh Lauriego. Naprawdę bardzo sprawnie, lekko, z dużym humorem napisana książka, w dodatku szpiegowska. Mnie się ją czytało super, polecam! :D

Więcej: http://i-love-impala67.bl...ugh-laurie.html

Alicja - Pon 03 Sie, 2009 20:28

popatrz, a polecałam ją Lady :-) Hugh nieodmiennie będzie już dla mnie doktorkiem :-D
praedzio - Pon 03 Sie, 2009 23:00

Czytam sobie właśnie Sagę Sidrun Elżbiety Cherezińskiej. Polecam wszystkim, którzy (jak ja) lubią średniowieczno-wikińskie klimaty opisane z punktu widzenia ówczesnej kobiety. ;)

http://merlin.pl/Saga-Sig...4.html#fullinfo

migotka - Śro 05 Sie, 2009 14:39

http://slowemmalowane.blo...-i-kokardy.html

Kardy i kokardy. Bogna Wernichowska.

Caitriona - Śro 05 Sie, 2009 16:23

Zachęciłaś mnie do lektury ;) Już się cieszę na te wszystkie opisy balów, toalet, wnętrz :D
Gosia - Śro 05 Sie, 2009 19:38

Też się zainteresowałam :-D
Aragonte - Śro 05 Sie, 2009 22:18

I ja :D
migotka - Czw 06 Sie, 2009 11:25

Warto naprawdę:)
Agn - Nie 09 Sie, 2009 19:44

Nie mogę się doczekać drugiego egzemplarza Wyspy klucza, więc wzięłam się za reportaż. Czytam Wrogów publicznych Bryana Burrougha. Bomba! Czyta się jak powieść, bo jest napisana przyjemnym językiem. Książka jest bardzo dokładna, przedstawia kolejne dni z dokładnością, co kto kiedy zrobił, co powiedział etc. Postacie, miejsca, broń, ale i wzmianki, jak ktoś wyglądał, co się nosiło w Ameryce lat 30-tych XX wieku i takie tam. Przede wszystkim jednak rzetelna robota w kwestii kto wtedy (i gdzie) działał, czym się zajmował, co przeskrobał, jak zaczęła się wojna z gangami, jak rozwijało się FBI i opis całej tej wojny.
Świetnie mi się to czyta. Normalnie... Wypłato, nadchodź, chcę zakupić tę książkę!!!
We wtorek wybieram się do kina na film, będę miała porównanie.
*wraca do lektury*
Książka w miękkiej oprawie, jako że film opanował kina, to i okładka jest filmowa, ale mnie to nie przeszkadza. W końcu czytam książkę, a nie wgapiam się w okładkę. Wydał to Prószyński i S-ka.
http://www.empik.com/wrog...,prod12160270,p

Agn - Pon 17 Sie, 2009 21:17

Przeczytałam szybcikiem Czy mężczyźni są światu potrzebni? Janusza L. Wiśniewskiego. Książka naukowa, ale napisana przyjemnie, momentami z przymrużeniem oka, lekko i sympatycznie. W kolejnych rozdziałach pan Wiśniewski pokazuje, jak funkcjonują mężczyźni, a raczej - jak działa ich mózg i ciało (a zwłaszcza pewna jego część - wyjaśnia też, dlaczego faceci wiele doń sprowadzają), co jest dla nich najważniejsze, o czym nieustannie myślą. I robi to przez porównanie do kobiet i - UWAGA! - nie najeżdża przy tym na żadną z płci. Porównuje, by łatwiej było zrozumieć różnicę i do czego dąży mężczyzna, a czego oczekuje kobieta. Przy czym pierwszy raz nadziałam się na tak dobrego obserwatora. Autor nie wysysa niczego z palca. Ma swoje męskie podejście do sprawy, ale musiał w życiu albo spotkać wiele kobiet, albo być nimi otoczony, albo kurczę nie wiem, co, bo świetnie rozumie ich sposób myślenia. Podpiera się przy tym naukowymi badaniami, z którymi NIEKONIECZNIE się zgadza, co zawsze nie omieszka zaznaczyć. Jestem pod wrażeniem. Czytało mi się to bardzo dobrze i z czystym sumieniem mogę tę książkę polecić.
Caitriona - Wto 18 Sie, 2009 17:54

Ja dalej po morzach dryfuję ;) Tym razem po naszym morzu, w poszukiwaniu Lewiatana, razem z bohaterem bitwy pod Oliwą. Przeczytałam Galeony wojny Jacka Komudy i mi się podobało.

Więcej: http://i-love-impala67.bl...cek-komuda.html

Caitriona - Pią 21 Sie, 2009 13:14

Przeczytałam Czego boją się anioły? C.S. Harris, bardzo sprawnie napisany i wciągający kryminał, osadzony w dziewiętnastowiecznym Londynie.

Więcej: http://i-love-impala67.bl...ej-ksiazki.html

Admete - Pią 21 Sie, 2009 13:53

czytałam :)
Admete - Sob 22 Sie, 2009 16:10

Zaczęłam czytać Shantaram - zapowiada się prawdziwa uczta. Co chwile mam ochotę zatrzymywać się i notować co ciekawsze teksty, ale szkoda mi czasu, bo czyta się świetnie. Dotarłam do opisu podróży Lina i Prabakera na wieś. Kocham Prabu - jakie on ma teksty, widać, że tłumacz się postarał.

Czytam teraz wykład Prabu na temat wierzchniej odzieży spodniej :rotfl: Prabaker rządzi ;)