To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

Szafran - Nie 15 Paź, 2017 01:59

Obejrzałam dziś w kinie festiwalowo pięć filmów. Jeszcze dycham i trochę nawet myślę:D

Jutro 4 albo 5, w zależności, czy uda mi się dokupić bilet na okienko:D

Szafran - Wto 17 Paź, 2017 13:08

Ale cudeńko wczoraj widziałam na festiwalu jako ostatni pokaz dnia - taki na odprężenie po wszystkim ciężkim:D

Rosyjskie "Przyciąganie". Wysokobudżetowe połączenie kina SF o inwazji obcych i nastolatkowego romansu:D:D:D Są porywy uczuć, walki robotów, rozwałka miasta, wojsko... Oczywiście nie ma to krztyny sensu i głupiutkie jako chomik, ale zabawy dostarcza przedniej. Polecam do prasowania i innych domowych czynności, jak już wejdzie do obiegu pozafestiwalowego:D

https://www.youtube.com/watch?v=rer3OQgNc94

Agn - Śro 18 Paź, 2017 09:01

Az bym to rosyjskie cudo obejrzala. ;)
Anaru - Śro 18 Paź, 2017 10:43

Ja też :excited:
Tym bardziej, że wydaje się ciekawie zrobione, a rosyjskie sf jest nieraz całkiem niezłe

praedzio - Śro 18 Paź, 2017 19:16

Dzięki filmowi Pierwszy śnieg przypomniałam sobie, jak bardzo nienawidzę zimy. :? Może to nie jest jakiś wybitny film, ale zawsze to miło zobaczyć Michasia na dużym ekranie. :serduszkate: Swoją szosą, chajtnął się w ostatni weekend z Alicią Vikander. Na Ibizie. ;) O, i takie okoliczności przyrody to ja rozumiem. ;)
Deanariell - Śro 18 Paź, 2017 19:30

Ja kiedyś w tv trafiłam na film "Chernaya molniya" - "Czarna błyskawica" ;)
http://www.filmweb.pl/fil...ica-2009-504196
Urocze :mrgreen: - bohater jest studentem i lata jak Superman, tylko w czarnej wołdze. :-P

BeeMeR - Śro 18 Paź, 2017 19:39

Deanariell napisał/a:
"Chernaya molniya" - "Czarna błyskawica" ;)
chyba to widziałam kiedyś :)
Szafran - Śro 18 Paź, 2017 23:55

Obejrzałam kawałek na youtbie. Musze to dorwać:D:D
Anaru - Czw 19 Paź, 2017 00:10

Nawet posiadam, trza obaczyć :mrgreen:
Szafran - Czw 19 Paź, 2017 00:23

A ja tymczasem od soboty do dziś obejrzałam w kinie 16 filmów:D

Jeszcze jutro dwa, w piątek trzy i w sobotę dwa. W niedzielę może dokupię bilet na seansy zwycięzców niektórych sekcji.

A później syndrom festiwalowego odstawienia:D

Cathie - Czw 19 Paź, 2017 08:58

Szafran napisał/a:

Nie zlewają Ci się fabuły? :mysle:

Szafran - Czw 19 Paź, 2017 09:12

Cathie napisał/a:

Nie zlewają Ci się fabuły? :mysle:

Nie.

Cathie - Czw 19 Paź, 2017 19:39

To dobrze. :-D
Barbarella - Czw 19 Paź, 2017 19:58

Szafran napisał/a:

Jeszcze jutro dwa, w piątek trzy i w sobotę dwa. W niedzielę może dokupię bilet na seansy zwycięzców niektóry

Od samego czytanie boli mnie kręgosłup... :thud: :thud:

milenaj - Czw 19 Paź, 2017 21:00

Mnie też. :)
Szafran - Czw 19 Paź, 2017 23:27

Wiecie, wbrew pozorom zażywam przy okazji więcej ruchu niż zwykle. Bo muszę biegać między dwoma kinami, w niedzielę seanse miałam zupełnie w kratkę:D. Do tego jeszcze między pracą a seansami nie opłaca mi się wracać do domu, więc sobie krótkie spacery uskuteczniam. No i powrotny autobus późny to taki, co staje mi dalej od domu, więc krótka przechadzka przez park jeszcze :) .
Agn - Czw 19 Paź, 2017 23:41

Mnie od czytania o tym boli głowa i rzyć, kręgosłup sam mi wylazł i zapowiedział, że on się na takie numery nie nadaje, więc mam nawet o tym nie myśleć. :P
No nie myślę. Swoją szosą w porównaniu z tobą nie interesuję się w ogóle kinem. Chyba powinnam to wykreślić z CV. ;)
Tak serio - wiem, festiwal, na pewno mnóstwo ciekawych rzeczy, ale mnie by się i tak nie chciało. ;)

Szafran - Pią 20 Paź, 2017 00:07

Mnóstwo ciekawych rzeczy, z których większości nie da się potem zobaczyć w kinie. A czasem ani w kinie, ani w żaden inny sposób. Do tego jeszcze spotkania z twórcami.

Czas festiwali to najfajniejszy czas w roku:). A Warszawski Festiwal Filmowy jest bardzo szczególny. Biorę w nim udział od końca liceum:). Co roku spotykam na seansach czy między nimi znajomych. Taki trochę konwent się robi:D
Teraz chwila oddechu do połowy listopada i znów będzie wesoło - festiwal kina azjatyckiego. Na niego na szczęście są karnety, więc będę mogła chodzić na wszystko:D

A u Was latem są Nowe Horyzonty, których potwornie zazdroszczę. :)

Barbarella - Pią 20 Paź, 2017 18:18

Szafran napisał/a:
A u Was latem są Nowe Horyzonty, których potwornie zazdroszczę. :)

Nie ma co zazdrościć, tylko wpisać do grafiku. :mrgreen:

BeeMeR - Nie 05 Lis, 2017 20:07

Jak mi było dobrze spędzić w kinie trzy dni - tj. jeden film na jeden dzień :mrgreen:
Devdas w piątek,
Władca Pierścieni w sobotę - byłam z Marysią, cudnie się bawiłyśmy przed i po oraz w trakcie, zwinęłyśmy się po pierwszym filmie bo już bardzo trzeba mi było iść spać, w łóżku znalazłam się o 2, a Anusia wstawała jak zwykle o 6 ;)
i Bóg w Krakowie w niedzielę - jak pięknie Kraków jest tam fotografowany :serduszkate:
nawet smog wygląda jak romantyczna mgła ;) Zachwyconam pięknymi zdjęciami :serce2: , treścią mniej, bo jest dość wyrywkowa i życzeniowa ;) opowiada zdarzenia z życia kilku grup ludzi.

Szafran - Pon 06 Lis, 2017 16:26

Hihi, welcome to my world, Beemerku;).

W ramach chorowania obejrzałam tonę rzeczy. Ale jeden film zrobił na mnie szczególne wrażenie. Nadrabiam filmografię reżyserską Villeneuve'a, którego w ostatnim czasie bardzo szanuję, no i sięgnęłam po jego film z 2013 "Prisoners" - po polsku wyświetlali to jako "Labirynt". Świetnie zrealizowany mroczny thriller, ogromnie mi takiego seansu brakowało. 2.5 godziny - a jednak nieustannie trzyma w napięciu. I należy oglądać z uwagą, bo później różne szczegóły mają znaczenie. I tyle, by nie zepsuć zabawy, bo tu im mniej wiadomo, tym lepiej:).

Punkt wyjścia fabuły jest takie: uprowadzone zostają dwie dziewczynki. Policja wszczyna śledztwo, ale jeden ze zrozpaczonych ojców uważa, że działają nieudolnie.

milenaj - Pon 06 Lis, 2017 18:11

Oglądałam, też mi się bardzo podobał.:)
BeeMeR - Pon 06 Lis, 2017 19:28

Szafran napisał/a:
Hihi, welcome to my world, Beemerku;).
Ja to miałam tylko marną namiastkę festiwalu, ale całkowicie mi wystarczy ;)
Caitriona - Pon 06 Lis, 2017 21:10

Szafran napisał/a:
"Prisoners" - po polsku wyświetlali to jako "Labirynt".

Bardzo dobry film, z dobrą obsadą. Może sobie przypomnę :mysle:

Barbarella - Wto 14 Lis, 2017 16:20

Wczoraj widziałam "Zgodę". Film jest trudny, dał mi dużo do myślenia.