To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Aragonte - Nie 01 Cze, 2008 22:06

Harry_the_Cat napisał/a:
Brzmi znajomo ;) z tym opieraniem się...

Też mi się skojarzyło, nie wiem, czemu :mrgreen:

Harry_the_Cat - Nie 01 Cze, 2008 22:44

Wywiad z Robem: http://www.youtube.com/watch?v=W3-NeuWxPX4

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Harry_the_Cat - Pon 02 Cze, 2008 00:28

1. odcinek Moonlight leci właśnie na AXN :mrgreen:
praedzio - Śro 04 Cze, 2008 20:26

Kupiłam sobie dziś książkę pt. Cena krwi niejakiej Tanyi Huff. A wszystko przez to, że zachciało mi się "jakiejś fajnej książki fantastycznej". Zagadałam się z facetem od książek o różnych tytułach i autorach. Wspólnie popsioczyliśmy na Białołęcką, która nic ostatnio nie wydaje; na wydawnictwo Runa, które też schodzi na psy; za to Fabryka Słów ma się dobrze itd. Facet podsuwał mi coraz to inne tytuły, żebym sobie coś wybrała - ale ja wciąż kręciłam nosem. W końcu znużona palnęłam: - Wie pan co? A może by jakaś fantastyka taka bardziej dla kobiet? Bo jakoś nie przekonują mnie książki a la Conan...
Ten niewiele myśląc, sięgnął ręką do górnej półki i podsunął mi pod nos właśnie Cenę krwi ze stwierdzeniem, że "trzeba było tak od razu mówić" :P Zapewnił mnie, że książka NA PEWNO mi się spodoba, bo przede mną kupiły ją już trzy kobiety i nie były zawiedzione.
Spojrzałam na okładkę... i buchnęłam śmiechem. Rzeczywiście, BARDZO kobieca!

No, ale, ale... po tym przydługim nieco wstępie wypadałoby napisać, o czym to w ogóle jest. I dlaczego piszę właśnie w tym wątku... :P

Opis na okładce głosi:

Na początku była zbrodnia. Śmierć, krew, brutalnie rozszarpane ciało ofiary. Makabra. Vicki Nelson, była policjantka i prywatny detektyw, słyszała krzyk w metrze, ale nie zdążyła na ratunek. Mogła tylko okryć ciało nieszczęśnika własnym płaszczem. Ten LUDZKI gest uwikłał ją w śmiertelnie niebezpieczny pościg za seryjnym zabójcą opętanym NIELUDZKĄ żądzą zniszczenia. Nie do końca LUDZKA jest także jedyna osoba, która może pomóc Vicki. Jednak wobec monstrualnego zła czającego się w mieście, pani detektyw nie pozostaje nic innego, jak połączyć siły z Henrym Fitzroy'em, nieślubnym synem Henryka VIII i pięćsetletnim wampirem.

Przyznam, że tylko to ostatnie zdanie zachęciło mnie do tego, żeby książkę kupić. Wkrótce się przekonamy, czy słusznie uczyniłam. :P

Anonymous - Śro 04 Cze, 2008 20:34

Na podstawie 'Ceny krwi' (między innymi, bo to część serii) nakręcili serial - 'Więzy krwi', który leciał na AXN
Admete - Śro 04 Cze, 2008 21:26

Dzięki za informacje :-) Zawsze to dobrze czegoś nowego się dowiedzieć :-)
praedzio - Śro 04 Cze, 2008 21:33

Chyba się zainteresuję tym serialem. :D Na razie poczytam sobie książkę i zobaczę czy warto. ;)
Caitriona - Czw 05 Cze, 2008 17:44

Patrz Praedzio, a ja właśnie się zastanawiałam czy przypadkiem na fali mojego ponownego zainteresowania wampirami nie sięgnąć po ten tytuł :mrgreen:
praedzio - Czw 05 Cze, 2008 22:32

No patrzę, patrzę... ;) Chyba nie o aż tak KOBIECĄ fantasy mi chodziło... :-| Tzn. uściślę - to nie jest fantasy - fantastyka owszem - ale nie fantasy.
Ale czyta się dobrze. :D Henry wygląda mi na interesującą postać.

Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 16:17

Pisałam tu gdzieś wcześniej, że widziałam jeden odcinek tych Więzów Krwi - sztywno wypadł. Wampir jest ok, ale ta główna bohaterka to taka średnia.
Admete - Pią 06 Cze, 2008 16:18

Główna bohaterka grała odcinku Bones o kucykach i teraz mi się kojarzy :mrgreen: Ale dam jej szansę.
Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 16:20

Faktycznie! Na ten odcinek wczoraj trafiłam - po hiszpańsku i też mnie dubbing dobijał...
Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 22:42

Obejrzałam drugi odcinek Moonlight.
Nie zachwyca mnie dalej. Intryga była dosyć sztampowa, a aktorstwo - z wyjątkiem Josefa ;) - raczej drewniane. Obejrzę całość, ale jak na razie, rozumiem, dlaczego nie będzie serii 2.

Admete - Pią 06 Cze, 2008 22:47

Moonlight jest dośc lekkim serialem. Raczej romansowym ;-) niż wampirzym. Potem się rozkręcił.
Oglądam pierwszy odcinek Więzów krwi i nawet mi się podoba. Nie jest taki sentymentalny jak Moonlight. Ma ciekawe zdjęcia, a wampir naprawdę musi unikać światła. Dużo akcji dzieje się w nocy. Spodobał mi się sposób pokazywania samego wampira w akcji.

Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 22:55

a bohaterka?

(ps - ja i tak wracam teraz do Moonlight, bo mi się zapas SPN skończył :roll: )

Admete - Pią 06 Cze, 2008 22:57

Nie jest taka zła. Na pewno nie jest naiwno - sentymentalna. Niestety aktorka ma dość męska urodę ( tak bym to ujęła ), ale nie spisuję jej na straty.
Szkoda, że nie możesz ruszyć dalej z Spn - a tyle Cię czeka ;-)

Aragonte - Pią 06 Cze, 2008 23:07

Harry_the_Cat napisał/a:
a bohaterka?

(ps - ja i tak wracam teraz do Moonlight, bo mi się zapas SPN skończył :roll: )

Podjedź do mnie w ten weekend, to dostaniesz zapas SPN :wink:

Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 23:13

Niestety cały weekend spędzam na ślubie/weselu :obrzydzenie:
Mąż jest świadkiem i musimy uczestniczyć w całym bałaganie... :cry2:

Admete - Pią 06 Cze, 2008 23:17

Biedulka ;-) Ja i tak bym poszła po zapasik, żeby się po tym wszystkim odstresować ;-)
Na plus w Więzach krwi zaliczam muzykę i naprawdę dobrą choreografie wampirzych walk. Pani prywatny detektyw i pan policjant mają ciekawe utarczki słowne.

Harry_the_Cat - Pią 06 Cze, 2008 23:19

Ale to nie takie hop siup - autobusem z godzinę w jedną stronę, a nie mam sumienia prosić męza o transport jak i tak ma ten cały bałagan na głowie... Widzimy się w piątek, jakoś do piątku dociągnę ;)
Admete - Pią 06 Cze, 2008 23:36

To faktycznie daleko - zapomniałam, że to nie odległości jak na mojej prowincji ;-) Następny plus dla Więzów krwi. Oni naprawdę prowadzą coś w rodzaju śledztwa i jest sarkastyczny humor.
praedzio - Sob 07 Cze, 2008 07:53

Czytam pierwowzór - i utarczki słowne plus intryga kryminalna - to chyba najmocniejsze strony książki. Aha, w serialu Henry też pisze harlequiny? ;)
Admete - Sob 07 Cze, 2008 09:12

Nie pisze :) Jest autorem komiksów. Kurcze! Harleqiny byłyby lepsze! Zapowiada się trójkącik emocjonalny pan policjant, pani prywatny detektyw i wampir. Ciekawe...Próbka dialogu - Henry zwrócił się do Vicky "Victorio". Ona na to: "Victoria to była królowa z nadwagą." Henry: "I dobrze sobie z tym radziła, uwierz mi" ;-) Do śmiechu doprowadził mnie portier z kołkiem i młotkiem, jak wybierał się do mieszkania Fitzroya, bo się naczytał brukowców ;-)
Edit: drugi odcinek o zombie. Smakowity. Temu serialowi bliżej do Spn niż do Moonlight. Wampir bardziej groźny i wampirzy, zbierają informacje przy sprawie i nadal mają dobre dialogi.

praedzio - Sob 07 Cze, 2008 18:22

Po obejrzeniu 2 minut pierwszego odcinka wiem, skąd znam tę panią. ;) Grała ongiś w serialu F/X z baaaardzo przystojnym Cameronem Daddo. ;)
Caitriona - Sob 07 Cze, 2008 18:54

Admete napisał/a:
Moonlight jest dośc lekkim serialem. Raczej romansowym niż wampirzym. Potem się rozkręcił

Dokładnie. Z resztą dla mnie się tam go dobrze oglądało - nie ma jak Mick ;)