To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Opowieści z Narnii - książki, ekranizacje

RaczejRozwazna - Czw 01 Maj, 2008 20:11

:zalamka:

GRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!! :cry2: :cry2: :cry2: :cry2:

:frustracja: :frustracja: :frustracja: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: :uzi: KTO TO WYMYŚlIŁ???

i to ona jego!!! :confused3: :confused3: :confused3:

RaczejRozwazna - Czw 01 Maj, 2008 21:04

Soundtrack (we fragmentach oczywiście). Na poprawienie humoru - jesli się da po powyższym :cry2: :wsciekla:

http://www.amazon.com/Chr...ef=pd_rhf_p_t_1

Są nawiązania do "Lwa" zwłaszcza wszystkie tematy Aslana i "The Door in the Air". Po tych fragmentach trudno ocenić, ale chyba najbardziej podoba mi się 2 i 3 - takie baśniowe.

i jeszcze mały test. Mnie wyszło że jestem Łucją. Bo ja wiem... optowałabym raczej za Zuzanną

http://www.beliefnet.com/...06&surveyID=454

RaczejRozwazna - Pią 02 Maj, 2008 16:46

Znowu coś nowego. I można zobaczyć nowe ujęcia. Widać, że zbliża się premiera.
Jest także piosenka promująca soundtrack z "księcia":

http://disney.go.com/index

Agn - Pią 02 Maj, 2008 17:45

Nnno dobra, w teście mi wyszło tak:

61 - 80
You are Prince Caspian, who became the rightful heir of Narnia. You have a sharp eye for injustice and a humble heart to improve the world around you. You never quite rely on yourself to make changes; instead, you believe only teamwork can achieve them. As you grow in wisdom, you will learn to trust yourself.

Nie wpadłabym na to, że mogłabym mieć taki wynik. Miluchno. :mrgreen:

A teraz czas posłuchać tej piosenki... Jak się do niej dobrać??? :pomocy:

Gunia - Pią 02 Maj, 2008 18:12

Ja byłam "lepsza" od 2 pkt. i wyszedł mi Piotr. :mrgreen:
praedzio - Pią 02 Maj, 2008 18:52

A mi wyszło, że jestem - uwaga! - Lucy! :shock:
achata - Pią 02 Maj, 2008 19:21

Kaspian z dolnego progu. Jestem w szoku. Pytania były takie, że nie chcąc się wybielać bylam przekonana, że wyjdę na Miraża :)
Admete - Pią 02 Maj, 2008 19:30

Zostałam Piotrem :-)
RaczejRozwazna - Pią 02 Maj, 2008 19:56

Agn napisał/a:
Nnno dobra, w teście mi wyszło tak:

61 - 80
You are Prince Caspian, who became the rightful heir of Narnia. You have a sharp eye for injustice and a humble heart to improve the world around you. You never quite rely on yourself to make changes; instead, you believe only teamwork can achieve them. As you grow in wisdom, you will learn to trust yourself.

Nie wpadłabym na to, że mogłabym mieć taki wynik. Miluchno. :mrgreen:

A teraz czas posłuchać tej piosenki... Jak się do niej dobrać??? :pomocy:

Gratulacje :mrgreen:

a co do piosenki: na stronce disneyowskiej którą podałam otwiera się filmik z "księcia kaspiana", a obok obrazu jest playlista. drugi w kolejce jest "Prince Caspian Soundtrack". Trzeba na to kliknąć, to jest ta piosenka.

Cytat:
achata napisała:
Kaspian z dolnego progu. Jestem w szoku. Pytania były takie, że nie chcąc się wybielać bylam przekonana, że wyjdę na Miraża

pewnie "włącza" się u Ciebie typowa dla Kaspiana skromność, której dał dowód w ostatniej rozmowie z Aslanem. :mrgreen:

Cytat:
praedzio napisał/a:
A mi wyszło, że jestem - uwaga! - Lucy!

Witaj w klubie. No to mamy chody u Aslana :mrgreen:

a propos nowego filmiku - ten polski las, w którym Łucja spotyka Wielkiego Lwa wygląda naprawdę pięknie... Wreszcie czuć basniowość i magię... której trochę brakowało mi w "lwie". Chyba wzrasta mój patriotyzm... :mrgreen: (to tak a propos jutrzejszego święta :-P )

Admete - Pią 02 Maj, 2008 21:34

Podoba mi się ten nowy filmik - widać, że młodzi aktorzy podrośli i grają nieźle. Nie zniosę jednak Narnii z dubbingiem. Czy są jakies informacje o seansach bez dubbingu w większych miastach? Mogłabym na drugi seans pojechac do Krakowa. Ogólnie jednak czekam na dvd.
Diana - Pią 02 Maj, 2008 21:44

Jestem Kaspianem- jak miło!
A tak w ogóle, to Ben to niezłe ciacho. :tort:

Agn - Pią 02 Maj, 2008 22:00

Diana, no ba! Pół atrakcji narnijskich to właśnie Caspian. :mrgreen:

Niezgorsza ta piosenka, chociaż mnie nie powaliła. Za to podobały mi się ujęcia, których wcześniej nie widziałam. :mrgreen:

RaczejRozwazna napisał/a:
a co do piosenki: na stronce disneyowskiej którą podałam otwiera się filmik z "księcia kaspiana", a obok obrazu jest playlista. drugi w kolejce jest "Prince Caspian Soundtrack". Trzeba na to kliknąć, to jest ta piosenka.

A, bo ja kliknęłam najpierw na "international disney sites", potem patriotycznie... a potem się zgubiłam. *idiotka*
Dzięki!

Idę spać. A raczej - czytać w łóżku. Dobranoc, pchły na noc...

Gunia - Pią 02 Maj, 2008 22:30

A czy mógłby ktoś dorobić brakujące "i" w temacie?
Aragonte - Pią 02 Maj, 2008 22:55

Gunia napisał/a:

Guniu, właśnie nie mam stuprocentowej pewności, czy brakujące...

W 1985 r. Instytut Wydawniczy Pax wydał Opowieści z Narni – taką właśnie pisownię można znaleźć w nazwie cyklu oraz konsekwentnie w tekście. W mianowniku jest Narnia. Czy taka pisownia jest wobec tego dopuszczalna? Czy nie powinno być Narnii?
Jeśli Narnia jest wymawiana tak jak Dania (z końcowym [ńja]), to powinna mieć doepłniacz na -nii. Przyznam jednak, że nie przyszłaby mi do głowy taka wymowa.
Jeśli zaś Narnia jest wymawiana tak jak owocarnia (z końcowym [ńa]), to decyduje poczucie obcości słowa. Rodzime lub dobrze przyswojone wyrazy na [ńa] tworzą dopełniacz na -ni, wyraźnie obce na -nii, por. brzoskwini, ale cukinii.
— Mirosław Bańko

Przyznam uczciwie: nie mam pewności, jaką formę powinien mieć ten dopełniacz, oswoiłam się z pojedynczym "i", bo w takiej wersji występuje to w moim tłumaczeniu :roll:
Póki nie mam pewności - niczego nie będę tam dorabiać :)

Gunia - Pią 02 Maj, 2008 23:04

Aragonte napisał/a:
Gunia napisał/a:

Guniu, właśnie nie mam stuprocentowej pewności, czy brakujące...

W 1985 r. Instytut Wydawniczy Pax wydał Opowieści z Narni – taką właśnie pisownię można znaleźć w nazwie cyklu oraz konsekwentnie w tekście. W mianowniku jest Narnia. Czy taka pisownia jest wobec tego dopuszczalna? Czy nie powinno być Narnii?
Jeśli Narnia jest wymawiana tak jak Dania (z końcowym [ńja]), to powinna mieć doepłniacz na -nii. Przyznam jednak, że nie przyszłaby mi do głowy taka wymowa.
Jeśli zaś Narnia jest wymawiana tak jak owocarnia (z końcowym [ńa]), to decyduje poczucie obcości słowa. Rodzime lub dobrze przyswojone wyrazy na [ńa] tworzą dopełniacz na -ni, wyraźnie obce na -nii, por. brzoskwini, ale cukinii.
— Mirosław Bańko

Przyznam uczciwie: nie mam pewności, jaką formę powinien mieć ten dopełniacz, oswoiłam się z pojedynczym "i", bo w takiej wersji występuje to w moim tłumaczeniu :roll:
Póki nie mam pewności - niczego nie będę tam dorabiać :)

Ja przyzwyczajona byłam jakoś zawsze do "Narnii" i wszędzie widziałam tę właśnie wersję, ale skoro tak, to rozumiem. :D

Aragonte - Pią 02 Maj, 2008 23:35

Gunia napisał/a:
Ja przyzwyczajona byłam jakoś zawsze do "Narnii" i wszędzie widziałam tę właśnie wersję, ale skoro tak, to rozumiem. :D

Guniu, ja mam wersję Wydawnictwa PAX, dwutomową, z dość ohydną okładką :wink:
I dość starą - to chyba wyszło na początku lat 90. (sprawdziłam: 1991)
Aha, poryłam w necie i faktycznie teraz znacznie częściej pojawia się wersja z podwojonym "i". Mnie tam rybka, jeśli Wam na tym zależy, to zmienię :-)

RaczejRozwazna - Sob 03 Maj, 2008 00:35

Admete napisał/a:
Podoba mi się ten nowy filmik - widać, że młodzi aktorzy podrośli i grają nieźle. Nie zniosę jednak Narnii z dubbingiem. Czy są jakies informacje o seansach bez dubbingu w większych miastach? Mogłabym na drugi seans pojechac do Krakowa. Ogólnie jednak czekam na dvd.

Ostatnim razem byłam na "Lwie' w kinie "Kijów" - Bez dubbingu a z napisami. myslę że i tym razem będzie podobnie. a przy okazji - zarąbiste kino :mrgreen: . Przy takich filmach lubię "odrobinę" przestrzeni... :wink:

Admete - Sob 03 Maj, 2008 08:47

To może osoby z Krakowa i okolic zbiorą się na wspólny seans? Pewnie mogłabym przyjechać jakoś...gdyby seans nie był bardzo późno.
RaczejRozwazna - Sob 03 Maj, 2008 13:13

ja też jestem spoza Krakowa, więc nie wiem kiedy (i czy w ogóle z róznych względów)
uda mi się przyjechać. Mówiąc - "Tym razem będzie podobnie" miałam na myśli że prawdopodobnie będą tam grać "kaspiana" bez dubbingu. Może uda mi się przyjechać z końcem czerwca dopiero... jeśli będą jeszcze grać :-| Więc na razie wolę się nie umawiać...

Admete napisał/a:
Podoba mi się ten nowy filmik - widać, że młodzi aktorzy podrośli i grają nieźle.

Tę większą dojrzałość młodych aktorów też zauważyłam. Natomiast mam coraz większe zastrzeżenia do scenariusza. Oprócz wiadomej, :wsciekla: , relacji Zuzanna-Kaspian martwi mnie Piotr. Wygląda na strasznego zadufka... a przecież nic takiegio nie miało miejsca w książce. W filmie wydaje się, że, niestety, lata królowania w Narnii trochę go zepsuły. W książkach było odwrotnie - wyszlachetniał, zmądrzał. Może ktoś powie że Lewis trochę idealizował, ale - na Aslana - jeśli ktoś z Narnii wychodził gorszy niż wcześniej to stawia zupełnie przesłanie "Opowieści" na głowie... Przecież takie kombinacje są bez sensu i niezgodne z duchem Narnii.... :?

RaczejRozwazna - Nie 04 Maj, 2008 21:14

:mrgreen:

szkoda tylko, że o tym "hero" możemy tylko pomarzyć, eh... :roll:

RaczejRozwazna - Nie 04 Maj, 2008 22:16

I znowu coś nowego. W tym Ryczypisk świetny!!!:). Mocno spojlerowate bo można zobaczyć całe sceny - np. pierwsze spotkanie Pevensie z Kaspianem (dialog między Kaspianem i Piotrem przedni :rotfl: . Rozumię też tę niechęć Piotra do Kaspiana po tej scenie). Wszyscy też mogą usłyszeć, że film był kręcony w Polsce :banan_Bablu:

http://www.youtube.com/watch?v=4vROoHve-iU

http://www.youtube.com/watch?v=C5dU84VDDaw

http://tinypic.com/player.php?v=inh2xv&s=3 (niestety jakość baaardzo średnia, ale za to dodatkowe efekty dźwiękowe :mrgreen: )

achata - Pon 05 Maj, 2008 19:52

martwi mnie Piotr. Wygląda na strasznego zadufka... a przecież nic takiegio nie miało miejsca w książce. W filmie wydaje się, że, niestety, lata królowania w Narnii trochę go zepsuły. W książkach było odwrotnie - wyszlachetniał, zmądrzał. Może ktoś powie że Lewis trochę idealizował, ale - na Aslana - jeśli ktoś z Narnii wychodził gorszy niż wcześniej to stawia zupełnie przesłanie "Opowieści" na głowie... Przecież takie kombinacje są bez sensu i niezgodne z duchem Narnii.... :?

Ale Piotruś jest po rocznym poście więc to nie wpływy Narnii tylko Londyńskiej mgły i pluchy ;) . Poza tym nikt nie jest doskonały ale chodzi o popracowanie nad sobą. Sama chyba pisałaś, że pod koniec filmu Piotr się już z Kaspianem dogada- czyli wpływ Narnii jest taki jak trzeba :)
Widziałyscie te plakaty: http://www.filmweb.pl/Ksi...rtNews,id=42925
?
Ja zaraz zwariuję.... :thud:

Agn - Wto 06 Maj, 2008 08:25

Aaa, to stąd ten konflikt Caspian-Peter. Hmm. Nie bardzo mnie to pasi.
Kurczęta, ale spoilerownia! Mrrr.
- We expected someone... taller.
- You're the one to talk!
I jeszcze to!
- He's so cute...
- WHO SAID THAT?! Oh, your majesty...
:lol:
To będzie piękny film!

A jeśli chodzi o te plakaty... Achato, nie tylko ty zwariujesz. Wygląd Caspiana powinien być nielegalny.
Btw Wczoraj widziałam plakat na ulicy, gapiłam się na niego chyba z kwadrans. 30 maja polska premiera. Jeszcze tylko 24 dni... *liczy*

RaczejRozwazna - Wto 06 Maj, 2008 11:23

Hi hi :-D

w sumie to mogłabym być na jej miejscu :excited:

http://narniaweb.com/gall/3806.jpg -

a tutaj poszerzona nieco scena spięcia m. Piotrem a Kaspianem. jak to "Wielki Król" ślicznie rozbraja naszego księcia. I wywiadzik z Benem

http://www.youtube.com/watch?v=9XymC7TuUIM

Jakoś mam więcej sympatii do Piotra niż do Kaspiana po tych filmikach... :mysle: ( biorąc pod uwagę względy, hm, etyczne, a nie estetyczne ofkors :mrgreen: )
Ale machają tym mieczami jak cepami. :rotfl: Mogliby się uczyć u naszego Wołodyjowskiego - może byłoby lepiej :-P

Aragonte - Wto 06 Maj, 2008 22:11

Ale machają tym mieczami jak cepami. :rotfl: Mogliby się uczyć u naszego Wołodyjowskiego - może byłoby lepiej :-P

Polemizowałabym, szermierka szablą to jednak zupełnie coś innego niż walka mieczem (waga broni, rodzaj głowni) ;)
Aha, piszę to bez oglądania trailera, zastrzegam, nie oceniam umiejętności bohaterów :)