To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

ŁukaszG - Sob 27 Lut, 2010 23:34

Odzyskujemy miejsce na dysku C, odc. 2.

Jeśli używamy WindowsaXP od wielu lat i obecnie mamy zainstalowaną przeglądarkę IE8, to być może w naszym katalogu Windows znajdziemy katalogi (domyślnie mogą być ukryte):
ie7
ie7updates
Można je usunąć (zyskujemy nawet do 100MB), pod warunkiem, że mamy już zainstalowany IE8.
Zawsze możemy też sprawdzić i wyczyścić pliki w katalogach tymczasowych. W Windowsach takie katalogi znajdziemy w kilku lokalizacjach:
c:\Windows\Temp
c:\Documents and Settings\[nazwa użytkownia]\Ustawienia lokalne\Temp\
jeśli w trakcie kasowania system wyrzuci nam komunikat, że nie ma dostępu do jakiegoś pliku, to go zostawiamy. Nie zalecam także kasowania plików z rozszerzeniem .msi jeśli takie się tam znajdą.

Oczywiście jeśli nie macie problemów z ilością miejsca na dysku C, to najlepiej nic nie kasować ;)

Łukasz

Calipso - Nie 28 Lut, 2010 16:03

Czy tylko ja mam problemy z Operą ? Zawiesza mi się w najmniej odpowiednich momentach,wyskakuje brak odpowiedzi i tak może wisieć dopóki jej na chama nie zamknę :frustracja: Inne przeglądarki dobrze działają.
ŁukaszG - Nie 28 Lut, 2010 18:00

Calipso napisał/a:
Czy tylko ja mam problemy z Operą ?

Może zainstaluj jeszcze raz tą złośliwą bestię. A jakiej wersji używasz, polecam 10+

Łukasz

trifle - Nie 28 Lut, 2010 18:12

adminluc napisał/a:
Może zainstaluj jeszcze raz tą złośliwą bestię.

Coś w tym jest. A czy da radę zainstalować antyreklamową wtyczkę/cosia w Operze właśnie? Nie umiem tego zrobić, a co i rusz mi coś wyskakuje. Mam chyba najnowszą wersję :mysle:

Wczoraj poczytałam tu o tych przeglądarkach, zainstalowałam sobie google chrom, podoba mi się, że można swój wygląd wybrać - ja mam ambitnie jakieś kwiatki :P Ale i tak używam opery, bo wszystkie zakładki, ustawienia swoje mam w niej.

Calipso - Nie 28 Lut, 2010 18:18

adminluc napisał/a:
A jakiej wersji używasz, polecam 10+

Mam wersję 10.10 :-| Wcześniejsza,starsza wersja tak samo zawieszała się, jednak nie na tak długo jak nowa.
trifle napisał/a:
Ale i tak używam opery, bo wszystkie zakładki, ustawienia swoje mam w niej.

Zakładki możesz też ustawić w Google Chrome :wink: Jedynie w niej nie podoba mi się brak możliwości zatrzymania "wchodzącej" strony.

trifle - Nie 28 Lut, 2010 18:34

Ja wiem, że ogólnie mogę, ale czy mogę otworzyć listę operowych zakładek w chrome? To by było coś.

Co to znaczy brak zatrzymania wchodzącej strony?

Calipso - Nie 28 Lut, 2010 18:38

Raczej nie możesz przenieść zakładek z Opery do G.Chrome.Ja wklepywałam je "na piechotę".
trifle napisał/a:
Co to znaczy brak zatrzymania wchodzącej strony?

W miejscu,gdzie masz odświeżanie strony,masz i zatrzymywanie.O to mi chodzi,w Chrome nie można zatrzymać strony.

ŁukaszG - Nie 28 Lut, 2010 18:41

Calipso napisał/a:
Mam wersję 10.10 :-| Wcześniejsza,starsza wersja tak samo zawieszała się, jednak nie na tak długo jak nowa.

Trudno będzie mi pomóc, bo w zasadzie nie znam za dobrze Opery, nie wiem, "co ją boli".

trifle napisał/a:
Ja wiem, że ogólnie mogę, ale czy mogę otworzyć listę operowych zakładek w chrome? To by było coś.

Wymyśliłem właśnie sposób, aby zrobić to z udziałem Firefoxa. Z Opery można wyeksportować zakładki do formatu HTML, w Firefoxie można zaimportować z formatu HTML, a przy instalacji Chroma domyślnie proponuje pobrać zakładki z Firefoxa :)

Calipso napisał/a:
[...] w Chrome nie można zatrzymać strony.

Jak we wszystkich przeglądarkach, wciskając klawisz [Esc] zatrzymujesz wczytywanie strony.

Łukasz

Calipso - Nie 28 Lut, 2010 18:43

adminluc napisał/a:
Trudno będzie mi pomóc, bo w zasadzie nie znam za dobrze Opery, nie wiem, "co ją boli".

Dzięki ,na szczęście mam dwie inne przeglądarki :-)

trifle - Nie 28 Lut, 2010 18:44

Calipso napisał/a:
Raczej nie możesz przenieść zakładek z Opery do G.Chrome.Ja wklepywałam je "na piechotę".

Właśnie tego wolałabym uniknąć, bo mam zakładek bardzo dużo.

Calipso napisał/a:
W miejscu,gdzie masz odświeżanie strony,masz i zatrzymywanie.O to mi chodzi,w Chrome nie można zatrzymać strony.

Faktycznie nie ma. W operze "odśwież" zamienia się w "zatrzymaj" w czasie ładowania - o to chodzi, prawda? Ale w sumie do czego tego używasz? :mysle:

Calipso - Nie 28 Lut, 2010 18:48

trifle napisał/a:
o to chodzi, prawda? Ale w sumie do czego tego używasz?

Tak,o to chodzi. Używam tego do Onetu,a raczej zatrzymania wchodzenia tego portalu,przy wylogowaniu z onetowej poczty :rumieniec:

trifle - Nie 28 Lut, 2010 18:51

adminluc napisał/a:
Wymyśliłem właśnie sposób, aby zrobić to z udziałem Firefoxa. Z Opery można wyeksportować zakładki do formatu HTML, w Firefoxie można zaimportować z formatu HTML, a przy instalacji Chroma domyślnie proponuje pobrać zakładki z Firefoxa

A mnie się właśnie udało zaimportować zakładki z opery! Czuję się geniuszem :thud: Zapisałam zakładki operowe jako html. A w Chrome dało się zaimportować odpowiedni plik przez Menedżera zakładek. Jeeej! :cheerleader2:

adminluc napisał/a:
Jak we wszystkich przeglądarkach, wciskając klawisz [Esc] zatrzymujesz wczytywanie strony.

Człowiek, zaiste, uczy się całe życie :thud:

Admete - Pon 01 Mar, 2010 14:59

Zaczął mi znikać ten górny pasek wyszukiwarki. Nic nie przyciskałam. Gdzie to odkliknąć?

Odkliknęłam w końcu ;) Muszę bardziej uważać, co przyciskam ;)

milenaj - Wto 02 Mar, 2010 09:26

Server Error in '/' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

Could not load file or assembly 'BiblioNETkaDB' or one of its dependencies. There is not enough space on the disk. (Exception from HRESULT: 0x80070070)

RATUNKU
Pojawiło mi się, jak chciałam wejść na Biblionetkę. Co to?????

Calipso - Śro 10 Mar, 2010 22:35

Kupiłam nowe słuchawki do skype,ale mikrofon w nich nie działa :frustracja: Przejrzałam prawie wszystko w panelu sterowania i nic,jestem niema :frustracja:
Anonymous - Śro 10 Mar, 2010 22:39

głupie pytanie a wpiełaś do odpowiedniej wtyczki? Bo mi czasami się zdarza pomylić, oraz sprawdź czy nie masz wyciszonych słuchawek jak masz pokrętelko do regulowania głośności
ŁukaszG - Śro 10 Mar, 2010 22:52

Calipso napisał/a:
Kupiłam nowe słuchawki do skype,ale mikrofon w nich nie działa :frustracja:

Jeśli nie pomyliłaś wtyczek, najlepszym się zdarza ;) to mogą być jeszcze dwie rzeczy do sprawdzenia.
1. Źródło nagrywania musi być nastawione na wejście mikrofonowe, aby to sprawdzić kliknij PRAWYM przyciskiem myszki na ikonę głośniczka koło zegarka i wybierz "Otwórz regulację głośności". Następnie kliknij menu Opcje/Właściwości, wybierz Nagrywanie, [OK] i upewnij się, że masz odhaczone odpowiednie zaznaczenie w kolumnie Mikrofon - wybór źródła rejestracji dźwięku.
2. Jeśli to nie, to może być to kwestia ustawień gniazd na we/wy karty dźwiękowej. Obecnie większość kart dźwiękowych zintegrowanych z płytą główną, ma możliwość elektronicznego sterowania w jakim trybie ma działać dane gniazdo. Może akurat gniazdo pod mikrofon z jakiegoś powodu masz nastawione jako wyjście dla tylnego dźwięku... Daj znać, czy pomogła wskazówka z punktu pierwszego, jak nie to będziemy dalej kombinować przy punkcie drugim ;)

Łukasz

Deanariell - Śro 10 Mar, 2010 23:27

milenaj napisał/a:
Could not load file or assembly 'BiblioNETkaDB' or one of its dependencies. There is not enough space on the disk. (Exception from HRESULT: 0x80070070)

Nie znam się na tym zbytnio, ale jak na mój rozum, to miałaś jakiś błąd serwera czy aplikacji - i nie dało się załadować pliku z powodu niewystarczającej ilości miejsca na dysku... Tak przynajmniej wynika z tego komunikatu. ;)

Calipso - Czw 11 Mar, 2010 11:11

adminluc napisał/a:
Daj znać, czy pomogła wskazówka z punktu pierwszego, jak nie to będziemy dalej kombinować przy punkcie drugim

Tak ma być ?

Jeśli tak,to nadal nie działa :?

EDIT : Działa :banan_Bablu: :banan_czerwony: :banan: :cheerleader2:
Już mówię co było nie tak .Po pierwsze są dwa różowe wtyki,ciemniejszy i jaśniejszy.Po podłączeniu do jaśniejszego przeraźliwie piszczało,w ciemniejszym cisza.Zadzwoniłam do znajomego informatyka i on kazał mi stopniowo ściszać mikrofon.Przestało piszczeć i rozmowa próbna została zakończona sukcesem :cheerleader2: :cheerleader2:

milenaj - Czw 11 Mar, 2010 12:30

Deanariell napisał/a:
milenaj napisał/a:

Nie znam się na tym zbytnio, ale jak na mój rozum, to miałaś jakiś błąd serwera czy aplikacji - i nie dało się załadować pliku z powodu niewystarczającej ilości miejsca na dysku... Tak przynajmniej wynika z tego komunikatu. ;)

Dzięki, tak też mi wynikało, ale wolałam się upewnić. Wyczyściłam historię stron i coś tam jeszcze. Na razie działa okej.

milenaj - Nie 14 Mar, 2010 13:24

I znowu ja.

Bestplayer nie odtwarza mi prawidłowo filmu w rmvb, tzn. jest dźwięk nie ma obrazu.
Jak temu zaradzić?

BeeMeR - Nie 14 Mar, 2010 14:08

milenaj napisał/a:
Bestplayer nie odtwarza mi prawidłowo filmu w rmvb, tzn. jest dźwięk nie ma obrazu.
Jak temu zaradzić?
A puszczałaś film realplayerem?
milenaj - Nie 14 Mar, 2010 14:14

Puszczałam i działa. Po prostu bym wolała w bestplayerze, bo się do niego przyzwyczaiłam, ale jak nic nie zaradzi to trudno... :(
Admete - Śro 17 Mar, 2010 18:48

Ja się tylko poskarżę...Mój wiatraczek w komputerze doprowadza mnie do szału. Wyje...Tłucze się...Czyściutki jest, przykręcony, ale i tak coś mu nie pasuje. Normalnie albo on mnie albo ja jego...przetrzymam ;) Jak wymienić ustrojstwo?
ŁukaszG - Śro 17 Mar, 2010 19:33

milenaj napisał/a:
Po prostu bym wolała w bestplayerze, bo się do niego przyzwyczaiłam, ale jak nic nie zaradzi to trudno... :(

Format, o którym wspominasz to typowy format RealPlayera i niestety pliki z tym rozszerzeniem najwygodniej otwierać po prostu w RealPlayerze. Można to obejść stosując odpowiednie kodeki, ale jeśli inne rzeczy działają Ci bez problemu, to może lepiej pogodzić się z używaniem dla tych plików RealPlayera. Jeśli na swoim komputerze musisz oszczędzać zasoby systemowe, to polecam ściągnięcie z sieci starszej wersji: RealPlayer 8 (możesz się także spotkać z nazwą RealPlayer 8 Basic), to ostatnia wersja, która jest jeszcze w miarę mała... choć z drugiej strony może się zdarzyć, że na wersji 8 możesz mieć problemy z otworzeniem niektórych nowych mediów strumieniowych.

Admete napisał/a:
Ja się tylko poskarżę...Mój wiatraczek w komputerze doprowadza mnie do szału. Wyje...Tłucze się...Czyściutki jest, przykręcony, ale i tak coś mu nie pasuje. Normalnie albo on mnie albo ja jego...przetrzymam ;) Jak wymienić ustrojstwo?

Pytanie jeszcze: który wentylatorek. Jeśli mówisz o komputerze stacjonarnym, to zwykle mamy do czynienia z dwoma - jeden na procesorze, drugi w zasilaczu. Najczęściej hałasującym jest ten na procesorze, ale... Jeśli jesteś pewna, że hałasuje ten, który wyczyściłaś to możesz jeszcze spróbować dobrze wypoziomować komputer. Brzmi to może trochę dziwnie, ale zwykle wentylatory działają bardziej cicho, kiedy ich oś jest dokładnie w poziomie, szczególnie, jeśli wentylator nie jest już pierwszej młodości i może mieć już mocno wyrobione ślizgacze.
...zawsze można wymienić ;)

Łukasz