Komunikaty - Pytania techniczne
asiek - Śro 17 Lut, 2010 16:20
| aneby napisał/a: | | Czy to wina visty ? |
Mam Vistę i Allplayer chodzi bez zarzutu, więc chyba to nie o to chodzi.
trifle - Śro 17 Lut, 2010 16:23
Może odinstaluj i zainstaluj jeszcze raz? Tak mnie zawsze bracię mówi, jak się coś dzieje.
aneby - Śro 17 Lut, 2010 17:31
Zainstalowałam najnowszą wersję 4.2 i obaczym
Calipso - Śro 17 Lut, 2010 21:12
| aneby napisał/a: | | Qrczę, co jakiś czas wiesza mi się allplayer |
U mnie tak wiesza się Opera
ŁukaszG - Śro 17 Lut, 2010 22:12
| AineNiRigani napisał/a: |
A co do flasha - probowalam, ale bezskutecznie. Komunikat, ktory mi wyskakuje jest taki:[...] |
W Viście często jest taki komunikat, nie wiem czasami po co, zwykle instalacja nowych programów przebiega bez problemu. Czy dzieje się coś złego, kiedy wybierasz opcje: "Ten program został zainstalowany"?
Łukasz
praedzio - Śro 17 Lut, 2010 22:22
Mam Vistę, ale nigdy mi nie wyskoczył taki komunikat.
ŁukaszG - Czw 18 Lut, 2010 23:13
| praedzio napisał/a: | Mam Vistę, ale nigdy mi nie wyskoczył taki komunikat. |
Mam regularny kontakt z Vistą na dwóch komputerach poza domem i miałem już kilka razy taki komunikat, podczas kiedy instalacja przebiegła poprawnie.
Jak dziś z "plumkaniem"? Wczoraj zmieniłem kilka rzeczy w ustawieniach, może pomogło...?
Łukasz
trifle - Czw 18 Lut, 2010 23:25
Mnie plumknęło raz, może dwa przez cały dzień
praedzio - Pią 19 Lut, 2010 08:59
Mnie ostatnio wczoraj plumknęło - dziś jeszcze nie miało okazji.
BeeMeR - Pią 19 Lut, 2010 09:07
dziś mi jeszcze też nie plumknęło
Caitriona - Sob 27 Lut, 2010 22:08
Dobra, niech będzie, poddaję się....... Wyjdę na matołka komputerowego, ale mnie już to za bardzo drażni.
Jako co ja się wyświetlam? IE czy co? Bo normalnie mam otwarty Avant Browser, ostatnio zaktualizowany do najnowszej wersji, a ciągle gdzie nie wejdę wyświetla mi się komunikat: niedługo zakończymy wsparcie dla twojej przeglądarki. Dokonaj uaktualnienia do jednej z bardziej nowoczesnych przeglądarek. Po takim właśnie komunikacie dokonałam uaktualnienia i rzyć, nadal mi się to wyświetla, m.in. na youtube.com
I jeszcze jedno, sorki że męczę: ja właściwie nie mogę zamknąć komputera normalnie, tylko zawsze mam jakieś aktualizacje do pobrania. To też mnie denerwuje, bo jeszcze jakiś czas temu tego nie było.... Czy to normalne?
Admete - Sob 27 Lut, 2010 22:13
| Cytat: | | Jako co ja się wyświetlam? IE czy co? |
Caaaitriii Ja wiem, że to problem poważny jest, ale to mnie tak okropnie rozśmieszyło, że leżę i się chichram
Caitriona - Sob 27 Lut, 2010 22:23
Widzisz, tyle dobrego w tym całym moim zamieszaniu, że Ci humor poprawiłam i o zdrowie nieco zadbałam, w końcu śmiech to zdrowie
ŁukaszG - Sob 27 Lut, 2010 22:34
| Caitriona napisał/a: | | Jako co ja się wyświetlam? IE czy co? |
Avant Browser to tylko nakładka graficzna na IE, nie jest i nigdy nie była osobną przeglądarką, dlatego wszędzie jest rozpoznawana jako IE. Jeśli IE masz w wersji 6 to zalecam aktualizację do wyższej wersji, choćby z tego powodu, że IE6, które ma już ładne parę lat, sprawia sporo problemów przy tworzeniu stron internetowych, rezygnacja MS ze wsparcia dla IE6 to jednocześnie znak dla wszystkich, że nie muszą już tworzyć kodów tak, aby strony były prawidłowo wyświetlane przez IE6, z czasem - jeśli jej nie zaktualizujesz - co raz częściej będziesz się spotykać ze stronami, które nie będą się poprawnie wyświetlać.
| Caitriona napisał/a: | | ja właściwie nie mogę zamknąć komputera normalnie, tylko zawsze mam jakieś aktualizacje do pobrania. |
Aktualizacje dla systemu Windows pojawiają się ostatnio dość regularnie, nie wszystkie trzeba instalować, wystarczy czytać ich opisy, aby przekonać się, że niekoniecznie są dla nas. Nie zmienia to jednak faktu, że są, i że zalecane jest ich instalowanie.
Mnie osobiście najbardziej drażni w tym temacie, że niektóre aktualizacje muszę restartować system i potem co około 15 minut wyskakuje okno z pytaniem, czy można uruchomić ponownie system. Kiedyś czytałem przepis, jak to wyłączyć, ale nie mogę go teraz znaleźć.
Pozdrawiam
Łukasz
Anonymous - Sob 27 Lut, 2010 22:34
| Caitriona napisał/a: | | I jeszcze jedno, sorki że męczę: ja właściwie nie mogę zamknąć komputera normalnie, tylko zawsze mam jakieś aktualizacje do pobrania. To też mnie denerwuje, bo jeszcze jakiś czas temu tego nie było.... Czy to normalne? |
masz vistę? albo taką nakładke na ikspeka która ma zapory i automatyczne aktualizacje? wejdź w centrum zabezpieczeńi odznacz automatyczne aktualizacje.... też tak miałam.... i jak zaczęło mi brakować miejsca na dysku to się wkurzyłam....
Caitriona - Sob 27 Lut, 2010 22:47
| adminluc napisał/a: | | Avant Browser to tylko nakładka graficzna na IE, nie jest i nigdy nie była osobną przeglądarką, dlatego wszędzie jest rozpoznawana jako IE |
Łukaszu, pięknie dziękuję, już wszystko jest jasne.
A jakbym chciała nieco nowości, dreszczyk w życiu jakiś jest potrzebny, to co byś polecał, Firefoxa czy tą drugą potworę, Mozillę?
ŁukaszG - Sob 27 Lut, 2010 22:48
| lady_kasiek napisał/a: | | masz vistę? albo taką nakładke na ikspeka która ma zapory i automatyczne aktualizacje? wejdź w centrum zabezpieczeńi odznacz automatyczne aktualizacje.... też tak miałam.... i jak zaczęło mi brakować miejsca na dysku to się wkurzyłam.... |
Caitriona ma Windowsa XP, gdyby miała Vistę to na pewno miała by IE w wersji 7 lub 8.
"Nakładka", o której wspominasz, to Service Pack 2, który pojawił się jakieś 5 lat temu. Razem z nim pojawiło się "Centrum zabezpieczeń" wraz z "Zaporą systemu Windows", prostym, ale wg mnie wystarczającym dla przeciętnego użytkownika narzędziem typu firewall. Aktualizacje automatyczną można oczywiście wyłączyć, ale w takim układzie warto regularnie (powiedzmy raz w miesiącu) samemu sprawdzać, czy są jakieś nowe ważne aktualizacje.
Jeśli chodzi o zajmowane miejsce na dysku przez system Windows, to jest wiele metod, aby zyskać sporo przestrzeni. Warto zacząć od tych najbezpieczniejszych: np. wyłączyć możliwość hibernacji, jeśli pracujemy na komputerze stacjonarnym i nie korzystamy z takiej opcji. Zyskamy na dysku C tyle miejsca, ile mamy pamięci RAM w komputerze. Kolejnym krokiem może być usunięcie tymczasowych katalogów po kolejnych aktualizacjach, są to ukryte katalogi w folderze Windowsa zaczynające się od znaków: "$NtUninstall[...]". Dane tam zbierane mają służyć do odinstalowania (przywrócenia starszych wersji plików systemowych) po kolejnych aktualizacjach Windowsa. Jeśli wszystko nam działa OK, to można je skasować - możemy dzięki temu zyskać nawet kilkaset MB. Jeśli kogoś temat zainteresował, to mogę podać jeszcze kilka sposobów.
Łukasz
Anaru - Sob 27 Lut, 2010 22:52
| adminluc napisał/a: | | Mnie osobiście najbardziej drażni w tym temacie, że niektóre aktualizacje muszę restartować system i potem co około 15 minut wyskakuje okno z pytaniem, czy można uruchomić ponownie system. Kiedyś czytałem przepis, jak to wyłączyć, ale nie mogę go teraz znaleźć. |
Też mnie to natrętne dopominanie się irytowało, więc wyłączyłam automatyczne instalacje, teraz mi się tylko wyświetla komunikat, że aktualizacje są, instaluję sobie przy wyłączaniu komputera, albo kiedy mam czas i chęć na restart
| Caitriona napisał/a: | | co byś polecał, Firefoxa czy tą drugą potworę, Mozillę? |
Mozillę Firefoxa
ŁukaszG - Sob 27 Lut, 2010 22:52
| Caitriona napisał/a: | | A jakbym chciała nieco nowości, dreszczyk w życiu jakiś jest potrzebny, to co byś polecał, Firefoxa czy tą drugą potworę, Mozillę? |
W zasadzie to mówisz o tej samej przeglądarce. Producentem Firefoxa jest Mozilla
Wybór należy do Ciebie, jest jeszcze Opera i bardzo szybko rozwijający się Chrome, czyli przeglądarka Google. Osobiście przyzwyczaiłem się do Firefoxa, ale bardzo kuszący jest też Chrom, szybko się ładuje, bardzo dobrze, poprawnie wyświetla strony, a od kilku miesięcy jest już wersja, do której powstają dodatki - nie wyobrażam sobie obecnie przeglądania internetu bez jakieś wtyczki antyreklamowej.
Łukasz
Anaru - Sob 27 Lut, 2010 22:53
| adminluc napisał/a: | | Jeśli kogoś temat zainteresował, to mogę podać jeszcze kilka sposobów. |
I owszem
praedzio - Sob 27 Lut, 2010 22:54
A ja z kolei z takim pytaniem:
Co jakiś czas wyskakuje mi na ekranie laptopa zielony napis Test Msg. Jest irytujący, bo nie wiem, jak go usunąć bez restartu kompa. Poczytałam trochę w necie i wiem, że "zielony problem" występuje tylko na laptopach Asusowych, ale poza tym to nikt właściwie nie wie, czemu się on od czasu do czasu wyświetla i jak go zlikwidować.
Jakiś pomysł?
ŁukaszG - Sob 27 Lut, 2010 23:01
| praedzio napisał/a: | | Co jakiś czas wyskakuje mi na ekranie laptopa zielony napis Test Msg. [...]Jakiś pomysł? |
Jakiś Marsjanin zainfekował Twój komputer i próbuje się łączyć ze swoją rodziną... Podobno czasami pojawia się zielony napis E.T. want home, o ile uda mu się dostać na błękitną linię TP S.A. Podobno pomaga przeczytanie na głos cennika z połączeniami międzyplanetarnymi, Marsjanin rezygnuje z połączenia.
A serio to bym napisał do pomocy technicznej producenta komputera.
Eksperymentalnie można także wyłączyć narzędzia systemowe dostarczone z notebookiem firmy Asus, jeśli takie są zainstalowane i działają w tle.
Łukasz
praedzio - Sob 27 Lut, 2010 23:03
| adminluc napisał/a: | Jakiś Marsjanin zainfekował Twój komputer i próbuje się łączyć ze swoją rodziną... Podobno czasami pojawia się zielony napis E.T. want home, o ile uda mu się dostać na błękitną linię TP S.A. Podobno pomaga przeczytanie na głos cennika z połączeniami międzyplanetarnymi, Marsjanin rezygnuje z połączenia.
|
Caitriona - Sob 27 Lut, 2010 23:24
| adminluc napisał/a: | | W zasadzie to mówisz o tej samej przeglądarce. Producentem Firefoxa jest Mozilla |
A to się popisałam Co tam, nie wszyscy musza być oblatani w te klocki, jakis wyjątek musi być
Pomyślę, poczytam i wcale się nie zdziwię, jak zostanę przy tym co mam
Dzięki Łukaszu!
Admete - Sob 27 Lut, 2010 23:28
Bardzo lubie ten wątek Sama się zreszta przyczyniam do jego uroku
|
|
|