To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Anaru - Nie 17 Maj, 2009 01:00

Pewnie wszyscy zainteresowani wiedzą, ale tak na wszelki wypadek ;)

Tanie książki na kiermaszu DSH
Dom Spotkań z Historią oraz Ośrodek Karta zorganizowały kiermasz książek.
Można je kupić nawet z 80-procentowym rabatem. W ofercie jest ponad 250 tytułów dotyczących historii XX w. Wśród nich: plakaty z wystaw i seansów filmowych (od 50 gr do złotówki) oraz albumy w twardej oprawie (po 25 zł), m.in. "Rok 1968. Środek Peerelu", "Stan wojenny. Ostatni atak systemu", "Karnawał z wyrokiem", "Pomarańczowa Alternatywa. Rewolucja krasnoludków". Można też kupić archiwalne numery kwartalnika "Karta" - wydawanego od ponad 27 lat pisma o tożsamości i historii Polski i Europy Środkowo-Wschodniej (po 2 zł). Kiermasz odbywa się w Domu Spotkań z Historią przy ul. Karowej 20 (wt.-pt. w godz. 10-18, sob.-niedz. w godz. 11-17). Potrwa do 24 maja.
http://miasta.gazeta.pl/w...ampaign=1077927

Agn - Nie 17 Maj, 2009 21:20

Trzykrotka napisał/a:
Natomiast podobało się, że autor nie lubuje się szczegółowymi opisami całej masa perwersji i wynaturzeń i makabry. Przedstawia faktu, ale tak, ze to nie odrzuca, tylko każe czytać dalej.

Też mi to przypadło do gustu. Larsson podał fakt, ale nie rozdrabniał się nad każdym szczegółem. To, co miał w zamyśle, było wystarczająco nieprzyjemne. Zachował umiar.
W kwestii ceny książek - cóż, Mężczyźni... są chyba ledwie 6 złotych tańsi. A grubość +/- ta sama. Zamierzam zabrać się za Dziewczynę... w weekend. Bardzo szybko mi się pierwszą książkę czytało. Jestem bardzo ciekawa, co będzie dalej. :)
Btw trzeci tom cyklu "Millennium" zapowiadany jest na październik 2009 r. O ile mnie pamięć nie myli, tytuł będzie Zamek z piasku albo coś w tym guście.

Caitriona - Wto 19 Maj, 2009 21:29

Przeczytałam Moje życie, mój czas Marii ze Zdziechowskich Sapieżyny. Lektura spora, zapowiadająca się naprawdę nieźle, jednak budzi rozczarowanie: jest po prostu źle napisana. Więcej: http://i-love-impala67.bl...-sapiezyna.html
Gosia - Wto 19 Maj, 2009 21:42

Caitri, a czytałaś wspomnienia wojenne Karoliny Lanckorońskiej? bo mam wrażenie, że opisuje podobny czas historyczny i swoją dzialalność w czasie II wojny, ale te wspomnienia mi sie podobaly. Fascynująca osoba.
Oczywiście dzieje Horowitzów i Mortkowiczów opisane w książce Joanny Ronikier tez byly bardzo ciekawe.
Jesli wspomnienia Sapieżyny sa jednak zle napisane to chyba sobie daruje lekturę, choc lubię podobne ksiazki... :mysle:

Caitriona - Wto 19 Maj, 2009 23:33

Nie, jeszcze nie czytałam. Ale mam w planach choć ogólnie nie czytuję raczej biografii/wspomnień/dzienników. Po tych spodziewałam się więcej, stąd moje rozczarowanie.
Tamara - Śro 20 Maj, 2009 10:30

Lanckorońska jest świetna .
Trzykrotka - Czw 21 Maj, 2009 13:46

Ostatnio przeczytałam 2 Pratchetty, oba świetne, ale nie o tym chciałam. Smutne - przejeżdżałam dziś obok Księgarni pod Pegazem przy Basztowej, tuż za obrębem Plant. Wiedziałam, że się likwiduje. Ale na jej miejsce jest teraz sklep Roban z tanią odzieżą :-| . W z pół roku temu w miejsce Skarbnicy przy Wiślnej (prawie Rynek) zrobili Rossmana.
Admete - Czw 21 Maj, 2009 14:52

Nie ma już Pegaza na Basztowej? Zgroza...
Trzykrotka - Czw 21 Maj, 2009 17:37

Nie ma :( . Kiedy likwidowali Pod Globusem, zrobili nową, piękniejszą, choć mniejszą księgarnię. To samo z Cameną na Rynku czy Zielona Sową na Placu Wszystkich Świętych. Są tam nadal księgarnie. A tu - tanie szmaty :confused3:
Źle się dzieje w państwie duńskim.

Caitriona - Czw 21 Maj, 2009 17:51

Zły to znak dla naszych czasów...szmatki zamiast książek...oj...

A ja przeczytałam Upiora Opery Gastona Leroux i wiecie co? Podobało mi się ;) Więcej: http://i-love-impala67.bl...ton-leroux.html

Admete - Czw 21 Maj, 2009 18:27

Mnie się też podoba ta książka :-) Nawet dwa razy ją czytałam. Na pewno lepsza od tego nieszczęsnego filmu muzycznego z Gerrym.
Anonymous - Czw 21 Maj, 2009 18:35

na allegro jest... korci mnie :wink: film mi się podobał, muzyka mi się podobała tylko Upiora mi było żal... chyba chcę przeczytać...
Caitriona - Czw 21 Maj, 2009 18:57

Admete napisał/a:
Na pewno lepsza od tego nieszczęsnego filmu muzycznego z Gerrym.

Tu się nasze zdanie różni ;) Ja ten film po prostu uwielbiam ;) Ale książka jest naprawdę niezła.

Kaśku, zachęcam ;)

Admete - Czw 21 Maj, 2009 19:09

I nie dostajesz ataków śmiechu w czasie oglądania? ;) On jest i tak o niebo lepszy od Zmierzchu, tam się nie ma juz nawet z czego śmiac. Przyznaję jednak, że Carlotta jest świetna i są piekne dwie sceny - zapalanie kandelabra na początku i taniec zbiorowy w Operze.
Anonymous - Czw 21 Maj, 2009 19:46

no właśnie na allegro jest więc teraz tak się noszę :wink:
wprawdzie mam co robic i czytać... kończę właśnie Baranka i niektóre teksty mnie zabijają...boję się, że kiedyś w kosciele sobie przypomnę coś przy okazji i nie wytrzymam :rotfl:

Alicja - Czw 21 Maj, 2009 20:04

Trzykrotka napisał/a:
Ostatnio przeczytałam 2 Pratchetty, oba świetne

skoro już zaczęłaś :wink: napisz , które z nich przeczytałaś :-)

Caitriona - Czw 21 Maj, 2009 20:35

Admete napisał/a:
I nie dostajesz ataków śmiechu w czasie oglądania? ;)

Oczywiście, że nie ;) Gdybym się na nim śmiała, nie mówiłabym, że jest rewelacyjny. Ja kupuję go takim jakim jest: duże widowisko, z rozbudowanymi scenografiami, świenie śpiewającymi aktorami, z przepychem. To jest musical. Nie każdy w końcu jest taki jak Moulin Rouge: nowoczesny, zwariowany, przerysowany, pomysłowy (przy okazji: ten film także uwielbiam!). Ale jedna rzecz nas łączy: Minnie Driver jako Carlotta, bardzo mi się podoba. Jestem równiez pod wrażeniem Ciarána Hindsa ;)

Admete - Czw 21 Maj, 2009 20:37

O tak Ciaran też ma tam ładną rólkę :-) Ogólnie plan drugi wypada nieźle. Niestety nie porywają mnie takie historie same w sobie. Całkowicie jestem po stronie MR :-) Wolę grę z konwencją niż samą konwencję ;)
Caitriona - Czw 21 Maj, 2009 20:56

Fakt, drugi plan jest fajny. Mnie nie bardzo podoba się jeszcze Raoul...taki majtek jakiś...

No, MR jest można powiedziec wizjonerskie; chyba nie ma drugiego takiego musicalu.

Anaru - Czw 21 Maj, 2009 23:12

Trzykrotka napisał/a:
Smutne - przejeżdżałam dziś obok Księgarni pod Pegazem przy Basztowej, tuż za obrębem Plant. Wiedziałam, że się likwiduje. Ale na jej miejsce jest teraz sklep Roban z tanią odzieżą :-|

Widziałam dzisiaj, zauważyłam od razu. Tak mi bardzo żal...
Zauważyłam, że u nas po kolei likwiduje się wszystko, zostają Robany z ciuchami, Awiteksy z pieczywem i banki, pożyczki, kredyty.... :(

Agn - Czw 21 Maj, 2009 23:16

We Wrocławiu jest podobne. Techniczna już się zlikwidowała, od nas z sieci zamknięto jedną, drugą niby usiłują przenieść, ale jej los na razie jest bardzo niepewny. Ossolineum też coś przebąkiwało o likwidacji. Po prostu płakać mi się chce, że zamykają miejsca, w których ja się tak dobrze czuję. :(
Anaru - Czw 21 Maj, 2009 23:24

Agn napisał/a:
We Wrocławiu jest podobne. Techniczna już się zlikwidowała, od nas z sieci zamknięto jedną, drugą niby usiłują przenieść, ale jej los na razie jest bardzo niepewny. Ossolineum też coś przebąkiwało o likwidacji. Po prostu płakać mi się chce, że zamykają miejsca, w których ja się tak dobrze czuję. :(

Czy koło Oczka przy Bagateli, tam gdzie teraz ostatnio jakoś pojawiły się jakieś napitki i zakąski, była może księgarnia techniczna? :mysle: Bo tak mi się coś kojarzy... :mysle:

Trzykrotka - Czw 21 Maj, 2009 23:29

Była, na rogu z Loretańską. Teraz jest chyba biuro podróży :-|
trifle - Czw 21 Maj, 2009 23:33

Ossolineum na razie chyba zamknęło księgarnię na Kołłątaja.. Ale szczerze mówiąc: ja nie pamiętam, kiedy ostatnio byłam w księgarni normalnej. Bywam albo w empiku albo na allegro szukam..
Trafiłam w Krakowie do pewnego antykwariatu, niby fajnie, klimatycznie, ale nie mam cierpliwości, żeby grzebać w stertach książek :-|

Anaru - Pią 22 Maj, 2009 08:53

Trzykrotka napisał/a:
Była, na rogu z Loretańską. Teraz jest chyba biuro podróży :-|

Tak, to też, ale wydaje mi się, że któraś część księgarni była koło Oczka, tak na prawo - kojarzą mi się jakieś atlasy, albumy...
No, chyba, że to jest, a ja nie zauważyłam teraz, nie wiem czy nie skrócili tej księgarni jakoś, bo chyba coś z książkami zostało tam jeszcze. :mysle: To jest straszne, człowiek tyle lat żyje i przechodzi obok, a potem nie może sobie przypomnieć co tam było... :?