To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anaru - Śro 27 Sty, 2010 08:56

adminluc napisał/a:
Zacznij od ponownego zainstalowania sterowników graficznych ze strony:

A które to? :shock: :mysle:

adminluc napisał/a:
Pogrzeb w ustawienia Zaawansowanych ustawień karty (Właściwości Ekranu/Ustawienia), może jest tam jakaś opcja wymuszająca Twoją rozdzielczość...

Nie widzę takiej opcji, bo bym sobie wymusiła moją rozdzielczość :mysle:

Za to zrobiłam mu wczoraj defragmentacja porządek na C i wyraźnie przyspieszył działanie. Dzisiaj zrobię na D. ;)

ŁukaszG - Śro 27 Sty, 2010 09:14

Anaru napisał/a:
adminluc napisał/a:
Zacznij od ponownego zainstalowania sterowników graficznych ze strony:

A które to? :shock: :mysle:

Zakładka Download, z listy systemów operacyjnych wybierz WindowsXP, pojawi się "drzewko" znaleziono 52 pliki, rozwiń gałązkę VGA i kliknij którąś z kolorowych dyskietek. Po zapisaniu na dysku zamknij wszystkie programy, uruchom, postępuj zgodnie z instrukcjami ;)

Łukasz

Admete - Pią 29 Sty, 2010 17:52

Ja dalej o notebookach...Moi bracia mają firmy Asus, nie narzekają. Znalazłam taki:

http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

Trifle Ty masz HP Compaq czy Pavilion?

trifle - Pią 29 Sty, 2010 18:44

A bo ja wiem :mysle: Mam HP G5000. Ale moim to się nie ma co sugerować;) On już dziadek, 2,5 roku ma, a i w swoim czasie nie był jakiś genialny, tylko dość przeciętny - chodziło o to, żeby kosztował do 2tys, bo na tyle mnie było stać. Pamięć ma tylko 1gb, dysk 80gb, procesor nie dwurdzeniowy, jakiś tam Celeron. Ale awarii nie miał żadnych, nic się nie psuło.

Na tej stronie z asusem, najtańszy HP - za niecałe 1800zł - jest lepszy parametrowo niż ten mój. To frustrujące lekko ;) Ale gdybym tak myślała, to nigdy bym nic nie kupiła..

Sofijufka - Pią 29 Sty, 2010 18:57

ja od października mam Toshibe -za 2300 zł, plus 300 za dodatkowe dwa lata gwarancji. Poza pierwszym Compaqiem, to kolejne były Toshiby i nigdy nie żałowałam... Mam zaprzyjaźnionego guru z własna firma, oddawałam poprzednia i kupowałam następna z duzym upustem. Teraz, jak wykończyłam toszibke rosołem, kupiłam jej następczynie w sklepie.
Caitriona - Pią 29 Sty, 2010 19:07

Kurczę, mam problem z nagrywarką w komputerze... Chciałam sobie pozgrywać fotki, zrobić porządek w archiwum. I okazało się, że moja nagrywarka nie chce nagrywać na płyty CD. Na płyty dvd nagrywa bez problemów... Czy to moja wina, ustawień czy taka dziwna awaria? :-|
ŁukaszG - Sob 30 Sty, 2010 01:52

Admete napisał/a:
Ja dalej o notebookach...Moi bracia mają firmy Asus, nie narzekają. Znalazłam taki:
http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

Też fajny, szkoda że komunikacji Bluetooth nie ma, w tej cenie powinien - przydaje się do komunikacji z komórką, ale w ostateczności zawsze można kupić Bluetooth na USB, na Allegro już za 8zł.

Caitriona napisał/a:
Kurczę, mam problem z nagrywarką w komputerze... Chciałam sobie pozgrywać fotki, zrobić porządek w archiwum. I okazało się, że moja nagrywarka nie chce nagrywać na płyty CD. Na płyty dvd nagrywa bez problemów...

Kiedy ostatnio nagrywałaś płytę CD? Jak długo masz nagrywarkę? Jakiego programu używasz do nagrywania?

Łukasz

Admete - Sob 30 Sty, 2010 09:45

Wiesz Łukasz mój telefon nie ma Bluetooh ;) Korzystałam z kabelka ;) Pojęcia nie mam, jaki będę miec następny, bo ja niezbyt często zmieniam, mam tylko na kartę, a wtedy telefon kosztuje, kupuję więc niedrogie.
Anonymous - Sob 30 Sty, 2010 17:04

Czy ktos orientuje sie jakie sa roznice pomiedzy Corel Draw X3, a Corel Draw X4?
ŁukaszG - Sob 30 Sty, 2010 17:42

Admete napisał/a:
Wiesz Łukasz mój telefon nie ma Bluetooth ;) Korzystałam z kabelka ;)

...ale każdy kolejny raczej będzie miał ;)
Bluetooth to bardzo wygodny sposób komunikacji z komórką. Często jest potrzeba przerzucenia tylko kilku plików/zdjęć, w jednym czy drugim kierunku, wystarczy uruchomić Bluetooth na komórce i skorzystać z odpowiednich opcji dla danego elementu.

AineNiRigani napisał/a:
Czy ktos orientuje sie jakie sa roznice pomiedzy Corel Draw X3, a Corel Draw X4?

Zmiany, które przyniósł X3 to rewolucja w Corelu. Podobno aplikacja została napisana prawie od podstaw na nowo - nie wiem ile w tym prawdy, ale z pewnością żadna wcześniejsza wersja nie była tak stabilna. Bardzo sobie cenię pracę pod X3, tym bardziej, że na stanowisku w pracy mam jeszcze wersję 11.
A jakie są zmiany w X4... zajrzałem na stronę corel.com, szybko znalazłem odnośnik do pliku PDF, w którym jest zestawienie nowych możliwości:
http://www.corel.com/cont...8_printable.pdf
130k
Jak dla mnie, najbardziej ciekawie brzmi "Moduł zarządzania kolorami firmy Adobe. Umożliwia łatwe dopasowanie kolorów między aplikacjami firm Corel i Adobe." Nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale dla wielu grafików, którzy do grafiki wektorowej z różnych powodów używają Corela, a dla rastrowej Photoshopa, brzmi to na pewno obiecująco.

Dlaczego pytasz?

Łukasz

Anonymous - Sob 30 Sty, 2010 18:10

To ja moż8e wyjasnie o co mi wlasciwie chodzilo. Kupilam Corela X3 jako narzedzie pracy - bez wczesniejszego przygotowania sie do jego obslugi. Teraz chce to nadrobic. Nie planuje kariery grafika, potrzebuje jedynie obslugiwac go na tyle by tworzyc proste (lub malo skomplikowane) rozwiazania - w miare potrzeb wlasnych.
Zastanawialam sie nad poradnikami ksiazkowymi, ale dopadlam szkolenie DVD, ale do wersji X4 - stad moje pytanie. Czy ze szkolenia na wersje X4 moge nauczyc sie podstaw obslugi X3?

ŁukaszG - Sob 30 Sty, 2010 18:20

AineNiRigani napisał/a:
Czy ze szkolenia na wersje X4 moge nauczyc sie podstaw obslugi X3?

Oczywiście. Powodzenia :wink:

Jakbyś miała jakieś niejasności, pytania, to pisz śmiało do mnie bezpośrednio na maila:
lukasz@luc.anv.pl, w tytule maila zamieść słowo 'Corel'.

Łukasz

Anonymous - Sob 30 Sty, 2010 19:12

Dzieki :kwiatki_wyciaga:
Caitriona - Sob 30 Sty, 2010 20:21

adminluc napisał/a:
Kiedy ostatnio nagrywałaś płytę CD? Jak długo masz nagrywarkę? Jakiego programu używasz do nagrywania?

Ostatni raz nagrywałam jakieś 2miesiące temu.

U, długo - dobrych kilka lat....

Nero.

:D

ŁukaszG - Sob 30 Sty, 2010 21:28

Caitriona napisał/a:
Nero.

Jak będziesz miała chwilkę, to spróbuj coś nagrać na CD za pomocą innego programu, polecam do testów CDBurnerXP, darmowy do użytku domowego:
http://cdburnerxp.se/en/download
ma bardzo prosty, intuicyjny interface, na pewno dasz radę.
Daj znać, jak wypadły próby.

Czy zdarzyło Ci się w ostatnich miesiącach, że miałaś jakieś problemy z nagrywaniem - także DVD, lub np. nagrałaś komuś płytę, z którą potem ktoś miał problem przy kopiowaniu etc.?

Łukasz

Caitriona - Sob 30 Sty, 2010 22:59

No i klops.... Program jest faktycznie bardzo fajny, prosty i czytelny, ale i tak nie mogę nagrać, bo nie widzi płyty... :(
Kupiłam juz chyba wszystkie dostępne płyty cd, rózne marki, ale nic nie pomaga.

Dvd nagrywa bez problemów. Ale fakt, zdarzało się, że ktoś inny nie widział tego co było na nią nagrane.

Admete - Sob 30 Sty, 2010 23:08

Caitri moje dvd ( odtwarzacz ) nie widział Twoich dwóch ostatnich płyt. W kompie poszły bez kłopotów.
Caitriona - Sob 30 Sty, 2010 23:10

To się zdarza ze stacjonarnymi dvd. Na mojej Mancie idzie wszystko co nagram, ale na Samsungu brata już niekoniecznie... Na kompie zawsze działa.

Kurczę, nie stać mnie teraz na nową nagrywarkę....... :(

ŁukaszG - Nie 31 Sty, 2010 00:16

Caitriona napisał/a:

...za okolice 70zł można już kupić w miarę przyzwoitą.
Zawsze jeszcze możesz dać gdzieś do serwisu, na przeczyszczenie, ale nie wiem czy warto, jaki jest koszt.

Łukasz

Admete - Nie 31 Sty, 2010 10:27

Caitriona napisał/a:
To się zdarza ze stacjonarnymi dvd. Na mojej Mancie idzie wszystko co nagram, ale na Samsungu brata już niekoniecznie... Na kompie zawsze działa.

Do tej pory wszystko dzialało bez problemów. Nie martw się jednak, poradziłam sobie ;)

Caitriona - Nie 31 Sty, 2010 17:20

adminluc napisał/a:
...za okolice 70zł można już kupić w miarę przyzwoitą.

Buu, niestety muszę poczekać z zakupem nowej. Trudno, wszystko się kiedyś przecież kończy ;)

Dziękuję Łukaszu za pomoc :kwiatek:

Admete napisał/a:
Nie martw się jednak, poradziłam sobie

No to kamień z serca :D :D

aneby - Pią 05 Lut, 2010 10:53

Coś forum szwankuje .... co chwilę mi jakiś błąd wywala :roll:
BeeMeR - Pią 05 Lut, 2010 11:04

Mi też :roll:
praedzio - Pią 05 Lut, 2010 20:42

Ki czort z tym błędem? :evil: Od samego rana mi wyskakuje!
Admete - Pią 05 Lut, 2010 20:43

Mnie też.