To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Sob 23 Sty, 2010 17:51

Myslałąm właśnie nad HP lub nad Toshibą...
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2010 17:55

Toshibę mi bardzo gorąco odradzano, gdy kilka lat temu kupowałam laptopa...
Anonymous - Sob 23 Sty, 2010 17:56

Pół roku mam HP i odpukac nie narzekam, moja współlokatorka ma HP i też nie narzeka a ma go juz z rok....
Admete - Sob 23 Sty, 2010 17:59

To notuję - Samsung, HP, Asus - tak ;) , Toshiba - nie ;)
trifle - Sob 23 Sty, 2010 17:59

A ja właśnie poszłam zapytać brata mego starszego, czy Toshiby są dobre i powiedział, że tak, na pewno lepsze niż Asus i HP :mysle: Bo jakościowo są lepsze i mają lepsze oprogramowanie.

Komu wierzyć? :roll:
Jak mu powiedziałam, że dwa lata temu twierdził, że Toshiba na pewno jest gorsza od HP i Asusa, to powiedział, że widocznie był wtedy młody i głupi ;)

RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2010 18:09

Ja pytałam dwóch bynajmniej nie bardzo młodych informatyków. :wink: Obaj stwierdzili, że jeśli Lenovo a Toshiba, to zdecydowanie Lenovo.
Calipso - Sob 23 Sty, 2010 19:04

Anaru napisał/a:
Calipso napisał/a:
Anaru,cytowanie było przez Ciebie,ale odpowiedź nie jest do Ciebie :kwiatek:

No właśnie się zdziwiłam...

Na przyszłość możesz sobie zedytować wewnątrz posta, bo pewnie Ci sie podwójne cytowanie zrobiło ;)

Poprawiłam :wink:

ŁukaszG - Sob 23 Sty, 2010 19:51

Anaru napisał/a:
Z takich bardziej technicznych sprawc- czy ktoś sie może borykał z czyms takim na poczcie wp?

Nie wiem... zakładam, że na obu komputerach używasz takiej samej przeglądarki... może to kwestia jakiś dodatków antyreklamowych... może po prostu wyślij ten screen do pomocy technicznej poczty WP, może problem jest im znany.

Admete napisał/a:
Czy ktoś mógłby w wolnej chwili ( nie musi być teraz ) poradzić mi w sprawie laptopa. To znaczy parametry i takie tam. Nie musi być ten największy, ale chciałabym taki z dobrą rozdzielczością i sprawny.
Cenowo jestem dość ograniczona - tylko 2500.

...2500 dzisiaj na komputer to nie "tylko 2500".
Czy używając słowa laptop masz na myśli coś bardziej poręcznego, lekkiego, czy używasz go tylko jako synonimu notebooka... To dość istotne bo w tej cenie można już kupić bardzo dobrze wyposażony lekki, mały netbook z systemem Windows7, ale także - może mało mobilny, ale za to z matrycą 17 cali HP - także już z Windowsem7, idealny, jeśli ma Ci zastąpić gdzieś komputer stacjonarny i nie będziesz się z nim dużo przemieszczać. Wypowiedz się trochę więcej, do czego będziesz go używać, czy ma być komputerem "mobilnym", co masz na myśli pisząc o dobrej rozdzielczości - dużą, tj. większy ekran bez męczenia oczu...? Podpowiem Ci, jak dasz mi odpowiedź na te pytania.

Łukasz

Admete - Sob 23 Sty, 2010 19:54

Hmmm... mam go zamiar czasem do pracy wozić, ale z czasem zastąpiłby mi komputer także w domu. Chciałabym na nim widzieć coś, bo ja mam słaby wzrok i nie lubię drobnego druku ;) 2500 to górna granica, gdyby się dało trochę taniej, to też nie byłoby źle ;)
Sofijufka - Sob 23 Sty, 2010 19:56

Admete napisał/a:
To notuję - Samsung, HP, Asus - tak ;) , Toshiba - nie ;)

u Asusa są kłopoty z płytą...

ŁukaszG - Sob 23 Sty, 2010 20:08

Admete napisał/a:
Hmmm... mam go zamiar czasem do pracy wiozić, ale z czasem zastąpiłby mi komputer także w domu. Chciałabym na nim widzieć coś, bo ja mam słaby wzrok i nie lubię drobnego druku ;) 2500 to górna granica, gdyby się dało trochę taniej, to też nie byłoby źle ;)

To odpowiem tak... gdybym sam miał w tej chwili kupić sobie nowego notebooka i miałby spełniać następujące warunki"
- cena maks w okolicach 2500
- duży ekran 17 cali - przy okazji w takich notebookach jest numeryczna klawiatura jak w standardowych klawiaturach
- będzie pełnił raczej role komputera stacjonarnego, którego zawsze można szybko schować do szafy
- zainstalowany oryginalny system - lepiej już nowszy Windows7 - miałem z nim kontakt, także uważam, że lepszy od Visty
- osobna karta graficzna, zintegrowane z chipsetem nigdy im nie dorównają
- WiFi
- Bluetooth - głównie z myślą o szybkiej komunikacji z telefonem komórkowym
- jak najwięcej portów USB, wbrew pozorom 3 to minimum
- dobra marka, która utrzymuje poziom, zapewnia nowoczesny wygląd i rozwiązania...
---------parę minut przeglądania na kilku stronach sklepów komputerowych----------
Mam:
HP ProBook 4710s
http://www.proline.pl/sklep.php?p=HP+VC437EA
mogę polecić z czystym sumieniem

Łukasz

milenaj - Sob 23 Sty, 2010 20:17

Podczępię się pod temat. A jak ten laptop by się sprawował jeśli chodzi o gry. Też planuję kupno, wprawdzie dopiero latem, ale nigdy nie za wcześnie, by się zacząć zastanawiać.
Admete - Sob 23 Sty, 2010 20:17

Notuję sobie wszystko. Muszę popytać, jak z cenami tutaj na miejscu. I tak zdecyduje dopiero w lutym albo w marcu.
ŁukaszG - Sob 23 Sty, 2010 20:22

milenaj napisał/a:
Podczępię się pod temat. A jak ten laptop by się sprawował jeśli chodzi o gry. Też planuję kupno, wprawdzie dopiero latem, ale nigdy nie za wcześnie, by się zacząć zastanawiać.

To wszystko zależy od tego, jakie gry nas interesują, dla wielu nowych o dużych wymaganiach technicznych niezbędne są jednak komputery stacjonarne z kartą grafiki wartą kilkaset złotych... jakie szczęście, że nie gram w gry i nie muszę regularnie wyrzucać pieniądze w nowsze karty graficzne :wink:
Proponuję do tematu wrócić za kilka miesięcy, na rynku dużo może się zmienić do tego czasu, ale notebook, który poleciłem do gier też byłby niezły - wszystko zależy jakie gry...

Łukasz

Fibula - Sob 23 Sty, 2010 20:24

Mam Toshibę Tecra A951F, ale to model sprzed kilku lat (2007-2008 chyba). Działa bez zarzutu, ale ponieważ kupowany był jako komputer podróżny i używam go sporadycznie, nie wiem, czy w normalnej eksploatacji nie sprawia problemów.
milenaj - Sob 23 Sty, 2010 20:26

Dzięki. W sumie to ja też nie gram. Ale czasem korci mnie, żeby wypróbować np. Wiedźmina, a na moim laptopie to na pewno nie ma po temu warunków, a stacjonarny, nie wchodzi w grę, bo nie ma nań miejsca.
Admete - Sob 23 Sty, 2010 20:31

Ja nigdy nie gram, więc problem odpada. A z odrobinę mniejszych?

O taki - on ma chyba podobne parametry techniczne, tylko jest mniejszy właśnie:

http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

ŁukaszG - Sob 23 Sty, 2010 22:06

Admete napisał/a:
O taki - on ma chyba podobne parametry techniczne, tylko jest mniejszy właśnie:
http://www.euro.com.pl/la...html#content_3c

Jak sama zauważyłaś, parametry ma podobne, jest tylko ekran mniejszy - za to cena też zbliżona...

Anaru - Nie 24 Sty, 2010 09:31

adminluc napisał/a:
może to kwestia jakiś dodatków antyreklamowych...

Łukasz, normalnie Cię kocham :cmok: :kwiatki_wyciaga:
Wyłączyłam na poczcie adblocka i działa normalnie jak zawsze :cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:
Chyba mu wessało funcje przy okazji reklam :mrgreen:

A przeglądarka na stacjonarnym to była Opera, na laptoczku Mozilla ;)

BeeMeR - Pon 25 Sty, 2010 11:20

A ja nie na temat, ale w najlepszym temacie, żeby powiedzieć, że Podoba mi się bannerek Łukasza :serce: :mrgreen:
Anaru - Pon 25 Sty, 2010 12:42

BeeMeR napisał/a:
A ja nie na temat, ale w najlepszym temacie, żeby powiedzieć, że Podoba mi się bannerek Łukasza :serce: :mrgreen:

Mnie też, od strony wizualnej również. :mrgreen:

Natomiast mam pytanie

Co mam sobie ustawić i gdzie, żeby mi się za każdym razem po każdym otwarciu ekranie nie przestawiał z mojego 1024/600 na 1024/768, bo normalnie już wrrrrrr! :wsciekla:
Od jakiegoś czasu się tak dzieje, od grudnia konkretnie, nie wiem czy nie po którejś świetnej poprawce Windowsa. Już mi pomysłów brakło na likwidację problemu... :cry2:

ŁukaszG - Pon 25 Sty, 2010 20:36

Anaru napisał/a:
Łukasz, normalnie Cię kocham :cmok: :kwiatki_wyciaga:

Dzięki, cieszę się, że udało mi się pomóc :)

BeeMeR napisał/a:

Materiał źródłowy na baner związany jest ze zbliżającą się premierą pewnego filmu ;)
http://media1.santabanta....-is-khan-5h.jpg

Anaru napisał/a:
Co mam sobie ustawić i gdzie, żeby mi się za każdym razem po każdym otwarciu ekranie nie przestawiał z mojego 1024/600 na 1024/768 [...]

Przypomnij mi jaki masz monitor i jaką masz kartę graficzną... jeśli Twój monitor ma standardowy stosunek boków 4:3, to dlatego proponuje/uruchamia w rozdzielczości 1024x768. Jeśli na pewno chcesz rozdzielczość inną - choć w przypadku monitorów LCD zalecane jest używanie nominalnej rozdzielczości, zapewniającej najlepszą ostrość - to można sobie pomóc pewnymi dodatkami do kart graficznych, które wymuszają pewną rozdzielczość na systemie - o ile oczywiście monitor może taką rozdzielczość ustawić.
Zacznij jednak od napisania jaką masz kartę grafiki i jaki monitor.

Łukasz

Anaru - Wto 26 Sty, 2010 02:27

Uhm, mam Asusa Eee PC 904HD i 1024/600 to optymalna wielkość, jak mi sie ustawia szersze to wyłazi górą lub dołem poza ekran i muszę przewijać. A ustawia się z uporem maniaka. :confused3: Przestawiam każdorazowo poprzez ustawienia lub ustawienia grafiki, ale to, że muszę przestawiać, jest ze wszech miar irytujące. :confused3:
BeeMeR - Wto 26 Sty, 2010 11:21

adminluc napisał/a:
Materiał źródłowy na baner związany jest ze zbliżającą się premierą pewnego filmu ;)
Tak się domyślałam ;)
ŁukaszG - Wto 26 Sty, 2010 22:28

Anaru napisał/a:
Uhm, mam Asusa Eee PC 904HD i 1024/600 [...]

Zacznij od ponownego zainstalowania sterowników graficznych ze strony:
http://asus.com.pl/produc...qg63iYgWDyHTInv
może to pomoże.
Pogrzeb w ustawienia Zaawansowanych ustawień karty (Właściwości Ekranu/Ustawienia), może jest tam jakaś opcja wymuszająca Twoją rozdzielczość...

Łukasz