To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anaru - Śro 20 Sty, 2010 23:18

adminluc napisał/a:
Jest kilka dobrych darmowych przeglądarek graficznych, które posiadają takie narzędzia. Osobiście mogę polecić XnView, którą używam od wielu lat: http://www.xnview.com/.

Ooo, dzięki, ja też najpewniej skorzystam :kwiatek:

trifle - Śro 20 Sty, 2010 23:21

adminluc napisał/a:
Osobiście mogę polecić XnView, którą używam od wielu lat: http://www.xnview.com/.

Super. Dzięki! :kwiatki_wyciaga:

praedzio - Czw 21 Sty, 2010 06:55

Ja używam IrfanView - korzystam tam z przetwarzania wsadowego. Pożyteczne, jeśli się ma około 200 zdjęć do zmniejszenia. ;)
BeeMeR - Czw 21 Sty, 2010 07:34

adminluc napisał/a:
Ja używam IrfanView - korzystam tam z przetwarzania wsadowego. Pożyteczne, jeśli się ma około 200 zdjęć do zmniejszenia.
Ja użyłam kilka razy Irfanview, ale miałam wrażenie, że fotki zbytnio straciły na jakości przy jego zmniejszaniu :roll:
Wypróbuję ten :kwiatek: http://www.xnview.com/.

praedzio - Czw 21 Sty, 2010 07:47

BeeMeR napisał/a:
ale miałam wrażenie, że fotki zbytnio straciły na jakości przy jego zmniejszaniu

Bo trzeba ustawić zakres kompresji.

BeeMeR - Czw 21 Sty, 2010 08:59

Niby tak, ale jakoś się z programem nie dogadałam, albo za mało kompresował, albo za dużo jakości tracił :roll:
Lubię go i tak do innych spraw :)

Anaru - Pią 22 Sty, 2010 00:46

Mag13 napisał/a:
Jako że wątek "My na forum", jak widzę, został zakluczony, osoby zainteresowane wydaniem powieści Gaskell North&South zachęcam w tym miejscu do zajrzenia na Północ do wątku okładkowego!

A został? :mysle: Pewnie dlatego, że sprawa już została wymiędlona na wszystkie sposoby i chyba nic nowego już w tym kierunku nie można raczej dodać, a i podpis został zmieniony jak widziałam (swoją drogą jak bym nawet nie wiedziała, że to podpis Aine, to bym poznała :lol: ).
W gruncie rzeczy jakby była wielka potrzeba i nawarstwiły się następne problemy, co raczej prawie na pewno prędzej czy później nastąpi, jako że gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania :roll: , to pewnie zostanie odemknięty, a na razie po co ma wprowadzać dodatkowy ferment. Szkoda życia i szkoda nerwów na kolejne kłótnie, samo życie jako takie jest wystarczająco wredne czasami. :roll:

Admete - Pią 22 Sty, 2010 15:16

Cytat:
jeśli np. mamy Windows 7 64-bitowy, a wcześniej mieliśmy system 32-bitowy...

Ten, który mam na oku jest 64 bitowy. Nie wiem o co z tym chodzi. Można jakieś wyjasnienia?

Anonymous - Pią 22 Sty, 2010 15:43

Mag13 napisał/a:
Jako że wątek "My na forum", jak widzę, został zakluczony, osoby zainteresowane wydaniem powieści Gaskell North&South zachęcam w tym miejscu do zajrzenia na Północ do wątku okładkowego!

Ci, ktorzy maja w sprawie cos do powiedzenia, z cala pewnoscia juz wiedza.

RaczejRozwazna - Pią 22 Sty, 2010 19:23

A czemu znikasz Mag z forum, bo nie nadązam?
Aragonte - Pią 22 Sty, 2010 20:44

Cytuję, żeby puenta była czytelna...
Mag13 napisał/a:
Niewątpliwie!
Post zniknie, i ja zniknę z forum, więc problemu niebawem już nie będzie. I nikt już bez pozwolenia nie ośmieli się napisać czegoś znów nie tam, gdzie mu wolno!

RaczejRozwazna napisał/a:
A czemu znikasz Mag z forum, bo nie nadązam?

Nikt nie nadąża - za szybko znikają te posty :wink:

Sorry za kpiarski ton, ale patrzę już na to jak na skecz Monty Pythona...

Do miejscowej modki: lady_kasiek, uczyń z tym postem, co tylko zechcesz, wydaję Ci go na pożarcie, bo on kompletnie nietechniczny jest, nie pasuje do tematu (za co się kajam jako forumowicz i dubeltowo jako mod - w tej chwili dość rozeźlony awarią komputera :evil: ). Obiecuję za dużo nie grzeszyć w podobny sposób :kwiatek:

Deanariell - Pią 22 Sty, 2010 22:36

Mag13 napisał/a:
Żałuję, że w ogóle wznowiłam wczoraj chwilowo swą obecność na forum. Doszłam do wniosku, że nie warto było. Nawet dla okładki.

Post usunie się sam, więc nie będzie problemu...

"Hamlet" przy tej historii wymięka... Sam Szekspir nie stworzyłby większego dramatyzmu... :-| Mag... jak już się na coś decydujesz, to tego nie żałuj - z kontrowersjami czy bez - wiele osób daje Ci jasno do zrozumienia, że jesteś tu wartościową użytkowniczką wirtualnej przestrzeni i wnosisz sporo pozytywnych treści... nie rozumiem więc takiej postawy - jeśli lubisz to miejsce (i znajdujesz tu ciekawe treści dla siebie - ponad wszystkimi podziałami czy uprzedzeniami), to odchodzenie jest kompletnie bez sensu, ale jeśli Ci się znudziło, nie masz ochoty więcej pisać - to przykro, ale cóż, trudno - zmuszać się do niczego nie powinno w życiu, bo to nigdy na dobre nie wychodzi... Moim zdaniem nie ma co żywić do siebie wzajemnie urazy - było, minęło - nie lepiej odpuścić sobie winy, zapomnieć o tym, co dzieli i boli, a skupić się na tym, co cieszy i łączy? Nieporozumienia zdarzają się wszędzie na świecie. Domyślam, że jako historykowi ciężko Ci zerwać z przeszłością ;) , ale może jednak czasami warto postawić grubą kreskę i zacząć od nowa? :mysle:

Anaru - Pią 22 Sty, 2010 23:56

praedzio napisał/a:
Przepraszam, czy jest marchewka?

Eeee? :shock:
A gwoździe?

Jak ja uwielbiam, normalnie uwielbiam generalizację...
Baby... :zalamka:

Anaru - Sob 23 Sty, 2010 00:11

Z takich bardziej technicznych sprawc- czy ktoś sie może borykał z czyms takim na poczcie wp?

Co mam zrobić z tym fantem, bo mnie szlag trafia :wsciekla:
Tak mam od dwóch dni na laptopie, na stacjonarnym z problemami, ale się normalnie załadowało. A tu takie badziewie :cry2:

trifle - Sob 23 Sty, 2010 00:44

Mag13 napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Mag13 napisał/a:

Ci, ktorzy maja w sprawie cos do powiedzenia, z cala pewnoscia juz wiedza.

Po prostu jestem znużona, zmęczona tym, że cokolwiek napiszę, gdziekolwiek napiszę, dostaję pouczenia..... Po licho przejmowałam się tym, czy wszyscy dostatecznie szybko zobaczą nowy wątek o okładce w części "północnej" forum i będą mogli się wypowiedzieć w sprawie projektu i zamieściłam zacytowaną informację... Powinnam chyba przeprosić, że w ogóle ośmielam się cokolwiek zamieścić i nadużywać jakże cenny czas i uwagę pozostałych, którzy z "całą pewnością już wiedzą...".
Dlatego.......

Dyć to było po czasie i Aine chyba wpisała tutaj, że tam już się ktoś wypowiedział po Twoim poście Mag :mysle: Albo Aine myślala, że o starej okładce jeszcze mowa. Bo czy ktoś wiedział cokolwiek o nowych projektach zanim zamieściłaś wiadomość? :co_stracilam:

Anonymous - Sob 23 Sty, 2010 01:03

Mag - w zasadzie skoro kazdy komunikat odbierasz jako atak na swoja osobe, to ja nie wiem czego oczekujesz? Mamy Cie traktowac jak jajko, czy dac do ignorowanych?
Zalozylas watek, w ktorym wypowiedzialy sie niemal wszystkie stale forumowiczki, te ktore nie doszly do tego watku:
a) z przyczyn wszelakich nie ma na forum, ergo: jak przyjda predzej skusi je dzial gaskellowy i temat z okladka niz wiadomosc w dziale technicznym, ktora zaginie w innych wiadomosciach dotyczacych problemow technicznych,
b) nie interesuje Gaskell i caly dzial maja w ignorowanych, ergo: nie sa odbiorcami ksiazki i to jaka okladke bedzie miala ksiazka maja w tej czesci ciala, o ktora byla niedawno afera.

Tematyka nie usprawiedliwia pisania byle gdzie, a zwrocenie uwagi na fakt, ze dzial ktory wybralas pierwotnie jest jak najbardziej trafny nie jest atakiem na sam fakt pojawienia sie tego postu w innym. Ja proponuje - zostan na forum i zajmij sie moderowaniem rozmow przy kawie. Moze gdy usuniesz kilkaset offtopow zrozumiesz w czym rzecz.
Przestan robic z siebie ofiare, bo to meczy - i Ciebie i nas.

Admete - Sob 23 Sty, 2010 13:35

Ja mam pytanie stricte techniczne. Czy ktoś mógłby w wolnej chwili ( nie musi być teraz ) poradzić mi w sprawie laptopa. To znaczy parametry i takie tam. Nie musi być ten największy, ale chciałabym taki z dobrą rozdzielczością i sprawny.

Cenowo jestem dośc ograniczona - tylko 2500.

Anaru - Sob 23 Sty, 2010 16:51

Calipso napisał/a:
Anaru,cytowanie było przez Ciebie,ale odpowiedź nie jest do Ciebie :kwiatek:

No właśnie się zdziwiłam...

Na przyszłość możesz sobie zedytować wewnątrz posta, bo pewnie Ci sie podwójne cytowanie zrobiło ;)

aneby - Sob 23 Sty, 2010 17:17

Admete napisał/a:
ktoś mógłby w wolnej chwili ( nie musi być teraz ) poradzić mi w sprawie laptopa. To znaczy parametry i takie tam. Nie musi być ten największy, ale chciałabym taki z dobrą rozdzielczością i sprawny.

Ja wiem, co mogę odradzić - Lenovo :roll: Nie wiem, czy to wina kompa, czy Visty HE, ale chodzi jak czołg :confused3: Niecałe 2000 kosztował ....
Ja mam samsunga R520 z dyskiem 250 GB - pozostałe parametry w środkowej kolumnie http://www.komputerswiat....-notebooki.aspx Jak na razie działa bez zarzutu (niecały rok). Klawiaturę mógłby mieć lepszą, nieraz zjadam litery, ale to trzeba sobie wypróbować. Na ceny sugerowane nie patrz, bo można kupić taniej.

RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2010 17:22

Tak? A ja właśnie mam Lenovo i nie narzekam. Owszem chodzi jak czołg, ale przysłowiowy, ruski :mrgreen: Nigdy mnie nie zawiódł, choć, wstyd się przyznać, nie mam aktualnego antyvira. A eksploatowany był, oj był, ostatnimi czasy....
aneby - Sob 23 Sty, 2010 17:26

Może to kwestia modelu lub wina Visty Home Edition, wersja Premium jest lepsza. Zanim się tamten komp odpali, to ja zasypiam :roll:
Admete - Sob 23 Sty, 2010 17:28

Zamierzam kupić z Windows 7, nie z Vistą.
RaczejRozwazna - Sob 23 Sty, 2010 17:28

A tak, otwiera się powoli, zgadzam się. Ale wolę to, niż niespodzianki w postaci nagłego zgonu kompa lub nagłej straty danych. Nasłuchałam się sporo od znajomych o takich kwiatkach...
aneby - Sob 23 Sty, 2010 17:32

O siódemce to nic nie wiem .....
trifle - Sob 23 Sty, 2010 17:37

Siedem wygląda jak vista, a działa jak xp tylko lepiej ;) Wszystkie komputery w domu u mnie mają Windows 7 teraz, mój wczoraj przeżył instalację nowego systemu - po dwóch latach życia z vistą, od razu mi lepiej. Działa przyjemniej, szybciej, nie ma problemów ze zrobieniem sieci domowej, podłączeniem do internetu itp.

Co do laptopów - Asus i HP to chyba najlepsze, najmniej awaryjne firmy, a i w razie czego nie ma większych problemów z naprawą/częściami. Ja mam HP i póki co - wszystko było dobrze, mam ponad dwa lata. Brat też ma HP - lepszy parametrowo - też jest w porządku.