To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Sofijufka - Pon 30 Lis, 2009 20:55

i jak za dużo ikon na pulpicie
Gunia - Pon 30 Lis, 2009 21:57

No i przeskanowałam i nadal mi się otwierają te okna. :bejsbol: Coś jeszcze można zrobić?
Calipso - Pon 30 Lis, 2009 22:40

praedzio napisał/a:
Prawdopodobnie przydałaby Ci się defragmentacja systemu i odinstalowanie zbędnych i nieużywanych przez Ciebie programów.

Nie tak dawno pozbyłam się kilku nieużywanych programów.No i podobno defragmentacja jeszcze nie jest tak pilna ( to zdanie mojego znajomego informatyka ).
praedzio napisał/a:
Czy nie masz zbyt mało miejsca na dysku twardym? Zwłaszcza na partycji C?

Ca dysku C mam 1.70 Gb,na D 4.25Gb ,na pozostałych też nie jest tragicznie.

Anaru - Wto 01 Gru, 2009 00:37

Calipso napisał/a:
Ca dysku C mam 1.70 Gb,na D 4.25Gb ,na pozostałych też nie jest tragicznie.

Maaaaało......
Na tym C zwłaszcza ;)

Anonymous - Wto 01 Gru, 2009 08:44

no fakt jak na C to maluńcio..... na lapku mam wolnego z 15 giga a mi się już kreseczka na czerwono świeci.
Calipso - Wto 01 Gru, 2009 17:41

Anaru napisał/a:
Maaaaało......
Na tym C zwłaszcza

To naprawdę nie jest tragicznie,kilka miesięcy temu było poniżej 1GB :rumieniec:
lady_kasiek napisał/a:
na lapku mam wolnego z 15 giga a mi się już kreseczka na czerwono świeci.

U mnie kreseczków ni mo :wink: No i wolnego na wszystkich partycjach ciut cit więcej.

Caitriona - Nie 06 Gru, 2009 00:51

Pewnie "pochwalę" się w tym momencie swoją kompletną niewiedzą, ale dlaczego skoro używam przeglądarki Avant Browser najnowszej wersji, jak chcę wejść na niektóre strony, to wyskakuje mi wiadomość, że mam za stara wersję przeglądarki i żebym sobie zainstalowała lepszą wersję. I tu podają mi kilka do wyboru np. IE 7+, FF 2+, Opera 9+ itp. Tzn że najnowszy Avant i tak jest za słaby czy jak? Help :kwiatek:
ŁukaszG - Nie 06 Gru, 2009 13:55

Caitriona napisał/a:
Tzn że najnowszy Avant i tak jest za słaby czy jak? Help :kwiatek:

To znaczy, że strony, z których akurat chcesz korzystać są optymalizowane i sprawdzone w przeglądarkach, które Ci sugeruje strona. Teoretycznie mimo to strona powinna Ci się ładować, a jedynie jest możliwość błędnego lub brak wyświetlenia pewnych elementów.
Warto mimo wszystko mieć zainstalowanego na komputerze najnowszego Firefoxa czy IE7 lub IE8, bo nie brakuje stron, które są poprawnie wyświetlane tylko np. w przeglądarkach IE. Oczywiście nie jest to Twoja wina, to często kwestia czasu pracy nad stroną internetową, którą tworzy się tylko pod najpopularniejsze przeglądarki, z drugiej strony strony powinno się tworzyć zgodnie ze standardami i zaleceniami organizacji w3.org... ogólnie jest to temat rzeka związana z tworzeniem stron www.
Tobie pozostaje skorzystać w przypadku tych witryn np. z IE7, który pewnie i tak masz.

Łukasz

Anonymous - Nie 06 Gru, 2009 14:09

O to ja już wiem, dlaczego w Operze mi czasami taki komunikat wyskakuje. a to zbóje webmasterzy
Caitriona - Nie 06 Gru, 2009 14:50

Oki, to już rozumiem - dziękuję Łukaszu :kwiatki_wyciaga:
Admete - Nie 20 Gru, 2009 17:15

Co zrobić z uszkodzonym plikiem, którego nie można usunąć? Mam coś takiego na dysku zewnętrznym. Nie mogę tego ruszyć.
ŁukaszG - Nie 20 Gru, 2009 18:36

Admete napisał/a:
Co zrobić z uszkodzonym plikiem, którego nie można usunąć? Mam coś takiego na dysku zewnętrznym. Nie mogę tego ruszyć.

Zacznij od sprawdzenia dysku narzędziem Windowsa. Na ikonie dysku oznaczającego dysk zewnętrzny kliknij prawym przyciskiem, wybierz Właściwości, z zakładce Narzędzia w pierwszej ramce Sprawdzanie dysku wciśnij sprawdź. Jeśli dysk jest duży to możesz spokojnie iść na kawę ;) Narzędzie to m.in. służy do tego, aby zrobić porządek w tablicach położenia plików na dysku, często pomaga właśnie w takich przypadkach, kiedy pliku teoretycznie już nie ma, a widać go, lub kiedy nastąpi jakieś uszkodzenie pliku i nie można go skasować. Po zakończeniu skanowania plik powinien dać się usunąć, jeśli nie - będziemy kombinować dalej.

Łukasz

Admete - Nie 20 Gru, 2009 18:55

Robi się ;)

EDIT: Nadzwyczaj pomału się robi. Na fazie 4 stanęło...

ŁukaszG - Nie 20 Gru, 2009 19:39

Admete napisał/a:
EDIT: Nadzwyczaj pomału się robi. Na fazie 4 stanęło...

...stanęło i przestało dalej skanować, czy robi bardzo wolno?

Admete - Nie 20 Gru, 2009 19:50

Trudno wyczuć. Na razie sądzę, że robi baaardzo wolno. Brakuje niewielkiego kawałka. Jakieś 5-6 tych zielonch cegiełek...Poczekam jeszcze.

Chyba sie jednak zawiesiło.

ŁukaszG - Pon 21 Gru, 2009 21:49

Admete napisał/a:
Chyba sie jednak zawiesiło.

Spróbuj jeszcze raz.

Łukasz

Gosia - Pon 21 Gru, 2009 22:38

O! Świąteczny wystrój :mrgreen: Jak miło!
Dzięki, Łukaszu :kwiatek:

Anaru - Wto 22 Gru, 2009 00:13

Ślicznie jest! :kwiatek:

(wkleję dla tych, którzy zajrzą np. po świętach ;) )

Admete - Wto 22 Gru, 2009 15:00

Po skanowaniu dysku zewnętrznego ( zawiesił się przy skanowaniu, a z nim cały komp ), został mi plik found.000 - nie idzie go usunąć niestety.
Admete - Pon 28 Gru, 2009 11:47

Moje GG jest dość starą wersją i chyba nie obsługuje wyższych numeró. Próbowałam GG wersja 10, ale mnie denerwuje. Jaka wersja z tych nowszych jest znośna? To znaczy nie ejst przełądowana gadżetami i podobna do starych wersji? Jak ja nie znosze unowoczesniania na siłę...
praedzio - Pon 28 Gru, 2009 12:23

Te nowe GG jest całkiem znośne, można zmieniać skórki na najbardziej przyjazne użytkownikowi. Ale ja właściwie nie powinnam się wypowiadać w tej kwestii, bo gg odpalam raz na kilka tygodni. ;)
Admete - Pon 28 Gru, 2009 12:37

Załozyłam to nowe. Jeden gadżet odrzuciłam, bo mi niepotrzebny. Avatarki fajne w nim można miec ;)
praedzio - Pon 28 Gru, 2009 12:59

Mała rzecz, a cieszy. ;) Mnie wkurza gg, bo co jakiś czas brzdęka mi, że ktoś jest dostępny, a ktoś zmienił status na Zaraz wracam itp. Zawału można dostać. :roll:
Anonymous - Pon 28 Gru, 2009 13:01

ale to w opcjach możesz sobie ustawić co preferujesz :)

i też mi się opcja z avkiem podoba. Bo lubię swój gadulcowy avek :mrgreen:

Admete - Pon 28 Gru, 2009 13:19

Praedzio dźwięk można wyłączyć. Kasiek moze mi dasz swoje gg? :) Praedzio Twojego tez nie mam.