Fantastyka - Hobbit
Anonymous - Sob 20 Gru, 2014 15:20
Ja tam sie pusze juz od I czesci Hobbita
a jak wspomnialam - wychodzac z kina po prostu zadzwonilam do pracy aby anulowali mi jednostki, bo zle sie czuje i poszlam po raz drugi. I trzeci.
Nie powiem, potem przez 2 dni nie bardzo mialam co jesc (tutaj bilet do kina kosztuje 10-15 funtow. Moj lunch w knajpce to 1,5 - 2 funty ), ale bylo warto.
I za kazdym razem pod koniec znowu mialam to uczucie zakonczenia czegos. Moze kiedys wrocimy do Srodziemia - z dziecmi Hurina, albo Silarilionem. ALe to bedzie zupelnie inne Srodziemie. Bez hobbitow.
Admete - Pon 22 Gru, 2014 18:07
Grają u nas wersję 2D z napisami i wybieram się 30 grudnia. Ciesze się, że będę mogła normalnie ostatnią część obejrzeć.
Alicja - Sob 27 Gru, 2014 18:27
My właśnie wróciliśmy z kina. Wiedziałam jak film się skończy, ale i tak uroniłam kilka łez. Żałuję, że to koniec i więcej nie będzie. Od 2 lat w tym samym czasie czekaliśmy na hobbity, krasnoludy i elfy. W najlepszym czasie, świątecznym.
Muszę kupić Hobbita na dvd.
praedzio - Sob 27 Gru, 2014 19:18
Alicjo, wszelki duch! Daaawno Cię u nas nie było.
Alicja - Sob 27 Gru, 2014 19:29
Prawie tak długo, jak długo trwała podróż Hobbita tam i z powrotem
Moja niespodziewana wizyta to sprawka Anaru
RaczejRozwazna - Sob 27 Gru, 2014 19:42
A ja sobie obejrzałam dwójkę. I bez jakiegoś specjalnego nastawienia (jedynką byłam rozczarowana za pierwszym razem) bardzo dobrze mi się oglądało Pomogła mi recenzja Zwierza, który - jak pisze -już dawno przestał traktować filmy Jacksona jako ekranizacje książek Tolkiena, a raczej jako filmowe fanfiki ze świata Sródziemia. Jeśli tak - to kupuję Może się Jackson weźmie a historie z Sirmarilliona?
Było kilka śmiesznostek, na które przymknęłam oko, mą litość budziły wyczyny podstarzałego Legolasa a wątek miłości krasnoluda i elfki trochę mnie rozśmieszył, ale przede wszystkim ze względu na dysproporcje wzrostu niż z jakichś innych powodów, bo Kili śliczny.
W ogóle mam pytanie do znafców - czy tego rodzaju "romans" mógłby mieć miejsce w świecie Tolkiena? Miłości transgatunkowe, jak wiadomo, występowały, ale chyba jedynie tylko wśród dzieci Eru, ew. między Majarami a elfami?
Admete - Sob 27 Gru, 2014 19:48
Wśród ludzi i elfów jak najbardziej, o innych nie słyszałam.
Anaru - Nie 28 Gru, 2014 09:56
Alicja! A jednak znalazłaś momencik na wdepniecie w stare progi!
Ja jeszcze nie byłam, ale jestem ciekawa filmu. On nie jest podzielony na dwa? Jest całością? Bo cos mi sie kołacze, że miały być dwie trzecie części, jak to ostatnio bywa...
asiek - Nie 28 Gru, 2014 10:33
| Aragonte napisał/a: | Podobno nie, ale może nie recenzje są w tym najważniejsze
Mam wrażenie, że będę miała podobne odczucia jak Zwierz popkulturalny, kiedy wyjdę z kina - a raczej kiedy będę się wahać, czy z niego wyjść i w jakimś sensie zakończyć pewną epokę.
http://zpopk.pl/i-bid-you...l#axzz3MKkj5gTg
Nie doczytałam do końca, ale przy wyrazach podziwu dla Rysia zaczęłam po cichu (po późno jest) wiwatować
Cytuję z podpisu pod zdjęciem: Nawet gdyby wszystkie filmy były beznadziejne to wyłowienie Richarda Armitage z gąszczu brytyjskich aktorów jest czymś co Jackson powinien sobie koniecznie wpisać do CV.
|
Dopiero teraz przeczytałam recenzję Zwierza i zgadzam się z nią całkowicie , poza uwagą o wyłowieniu Rysia, rzecz jasna
Jeśli to jest czyjś film to jest to film Freemana który moi drodzy jest Hobbitem. I to najlepszym jakiego widziała kinematografia. Ogólnie jeśli myślicie coś dobrego o aktorze to pomyślcie dwa razy bardziej. Ukraść taki film wszystkim innym aktorom i do tego efektom specjalnym (bo żadna armia nie robi takiego wrażenia jak zdanie o tym, że nadlatują orły) to jest sztuka.
Nic dodać, nic ująć. Pięknie to Zwierz podsumował. Freeman przykuwa uwagę od pierwszego ujęcia trylogii do ostatniego. I o ile film nie rzuca na kolana i bywa, że boleśnie się dłuższy / szczególnie podczas batalistycznych scen/, to Bilbo Freemana potrafi obudzić i zaintrygować widza.
Zdaniem zwierza Thranduil to najlepiej wykreowany elf śródziemia. Nawet jeśli dostaje czasem kretyńskie dialogi...
I z tym w pełni się zgadzam... Echhh...Thranduil, co tu dużo mówić, cudny jest tyle. I fakt, dialogi ma kretyńskie aż do bólu.
Ale i tak...
Lee jest w tych swoich kontaktach, peruce i zbroi nieprzyzwoicie piękny i ma się wrażenie, że naprawdę zatrudniono elfa.
Generalnie z kina wyniosłam wrażenie, że obejrzałam film niepełny, pocięty, w którym nie pociągnięto do końca wszystkich wątków. Pewnie to z powodu chęci wypuszczenia wersji rozszerzonej.
Admete - Nie 28 Gru, 2014 12:18
No to trzeba poczekać na dvd i wersję rozszerzoną.
Alicja - Nie 28 Gru, 2014 13:22
| Anaru napisał/a: | | A jednak znalazłaś momencik na wdepniecie w stare progi! |
Momencik to właściwe słowo Obudziłaś we mnie nostalgię.
| RaczejRozwazna napisał/a: | | a wątek miłości krasnoluda i elfki trochę mnie rozśmieszył, ale przede wszystkim ze względu na dysproporcje wzrostu |
Różnicę wzrostu widać bardzo wyraźnie w 3 części, rozstanie nad rzeką miało być romantyczno- rzewne, ale miałam wrażenie, że Tauriela patrzy na czubek głowy Kili ( Kiliego?) zamiast w jego oczy. Ten wątek powstał chyba po to by wyjaśnić czym jest prawdziwa miłość i dlaczego boli? (Tu powinien być emotek bardzo drapiący się po głowie).
Po obejrzeniu 3 części ekranizacji mogę zrobić własny ranking bohaterów filmowych ( nie książkowych): Oczywiście Thorin Prawdziwy Król-Richard Armitage, następnie Bilbo-Freeman Hobbit jak należy ( sama jestem zdziwiona, bo przed 1 częścią nie widziałam go w tej roli) , potem Thranduil - w 3 części jeszcze lepszy niż w 2.
RaczejRozwazna - Nie 28 Gru, 2014 13:49
Chyba zresztą przesadzili w filmie z tą dysproporcją - w LOTRze róznica wzrostu między Legolasem a Gimlim nie rzucała się aż tak w oczy.
Aragonte - Nie 28 Gru, 2014 15:00
Khem, komentarzy politycznych nie będzie, ale linka do recenzji z Frondy chyba mogę umieścić?
Uwaga, Straszliwe Spoilery
http://www.fronda.pl/a/ho...gala,45357.html
RaczejRozwazna - Nie 28 Gru, 2014 15:12
Ech....
asiek - Nie 28 Gru, 2014 16:01
| Alicja napisał/a: | RaczejRozwazna napisał/a:
a wątek miłości krasnoluda i elfki trochę mnie rozśmieszył, ale przede wszystkim ze względu na dysproporcje wzrostu
Różnicę wzrostu widać bardzo wyraźnie w 3 części, rozstanie nad rzeką miało być romantyczno- rzewne, ale miałam wrażenie, że Tauriela patrzy na czubek głowy Kili ( Kiliego?) zamiast w jego oczy. Ten wątek powstał chyba po to by wyjaśnić czym jest prawdziwa miłość i dlaczego boli? (Tu powinien być emotek bardzo drapiący się po głowie). |
Lubię wątki romansowe, Admete świadkiem , ale to co dzieję się między Kilim a Taurielą wybitnie mi nie leży. Zgrzyta to straszliwie.
Alicja - Nie 28 Gru, 2014 16:18
Przez chwilę nawet się zastanawiałam, ale doszłam do wniosku: byliśmy na innym filmie. Nadal nie wiem w którym momencie Thorin się skorumpował? gdy wyszedł walczyć ramię w ramię z innymi krasnoludami?
najlepszy był zegarek, którego Thorin nie zadeklarował
Napisałam,że Bilbo był Hobbitem, jak należy, ale muszę dodać, że nie był jak należy Bagginsem, bo ci nie miewali przygód i nie sprawiali niespodzianek
Akaterine - Nie 28 Gru, 2014 16:20
Nigdy nie mogę się nadziwić i zawsze zadaję sobie to samo pytanie: oni naprawdę tak na poważnie?
asiek - Nie 28 Gru, 2014 16:36
| Akaterine napisał/a: | Nigdy nie mogę się nadziwić i zawsze zadaję sobie to samo pytanie: oni naprawdę tak na poważnie? |
Mam podobnie.
Aragonte - Nie 28 Gru, 2014 17:05
| Alicja napisał/a: | Napisałam,że Bilbo był Hobbitem, jak należy, ale muszę dodać, że nie był jak należy Bagginsem, bo ci nie miewali przygód i nie sprawiali niespodzianek |
Ale Bilbo był też synem słynnej Belladonny Tuk, tzn. miał połowę krwi żądnych przygód Tuków
Aragonte - Nie 28 Gru, 2014 17:10
| Akaterine napisał/a: |
Nigdy nie mogę się nadziwić i zawsze zadaję sobie to samo pytanie: oni naprawdę tak na poważnie? |
Obawiam się, że tak
Królowa Matka mnie zwabiła do tej recenzji, bo komentowała ją u siebie na f-b
Anaru - Nie 28 Gru, 2014 23:15
Będę sie musiała przyjrzeć Urbanowi i Nergalom
| Akaterine napisał/a: | Nigdy nie mogę się nadziwić i zawsze zadaję sobie to samo pytanie: oni naprawdę tak na poważnie? |
Cały czas zadawałam sobie to pytanie czytając to cudo.
Asiek bardzo przystojny jesteś
BeeMeR - Nie 28 Gru, 2014 23:47
| Anaru napisał/a: | Asiek bardzo przystojny jesteś | To samo sobie myślałam
asiek - Pon 29 Gru, 2014 09:38
Prafffda ? Sama się na siebie nie mogę napatrzeć.
Echhh... Thranduil, w rynsztunku bojowym jeszcze przystojniejszy.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/41/af/14/41af1406c7d0bddb15edb5323f57e05c.jpg
Aragonte - Pon 29 Gru, 2014 10:25
Bardzo przystojny elfi Asiek
Wiecie co... jakoś nie śpieszy mi się do kina (inaczej niż w poprzednich latach), bo wiem, że to już koniec
Admete - Pon 29 Gru, 2014 11:09
Ten rynsztunek bojowy - chyba zrobię sobie avek
|
|
|