To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Plotki i newsy filmowe

Gosia - Śro 19 Sie, 2009 19:01

Ja znam wersję z Colinem Firthem i Jodhi May. Niezła, chyba ją kiedyś tu opisywałam :mysle:
ale wyszukiwarka zresetowana, więc nie mogę sprawdzić...

aneby - Śro 19 Sie, 2009 20:06

Czyżby miał być mały Colinek ? (nie mylić z Darsikiem :wink: ) Bachleda-Curuś w ciąży ?
Gosia - Czw 20 Sie, 2009 21:00

BBC Four Autumn 2009/Winter 2010: press pack

An ambitious season of arts and culture this autumn/winter on BBC Four.

Helena Bonham Carter, Jane Horrocks and Anne-Marie Duff star as Enid Blyton, Gracie Fields and Margot Fonteyn in three dramas that ask what drove these iconic women at the peak of their artistic powers. The dramas look behind their public personas and explore the relationship between their art and their private lives. ...

http://www.bbc.co.uk/pres...0/bbcfour.shtml

Alicja - Nie 23 Sie, 2009 19:00

aneby napisał/a:
Czyżby miał być mały Colinek ? (nie mylić z Darsikiem :wink: ) Bachleda-Curuś w ciąży ?

to był pierwszy tytuł na okładce gazety na który zwróciłam mimowolnie uwagę w Krakowie :roll:

lizzzi - Nie 23 Sie, 2009 22:49

Alicja napisał/a:
aneby napisał/a:

to był pierwszy tytuł na okładce gazety na który zwróciłam mimowolnie uwagę w Krakowie :roll:

A ja nawet nie mimowolnie :mrgreen: będzie curuś czy synóś :wink:

Aragonte - Nie 23 Sie, 2009 23:00

lizzzi napisał/a:
A ja nawet nie mimowolnie :mrgreen: będzie curuś czy synóś :wink:

Stawiam, że Curuś :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 24 Sie, 2009 00:33

Ja też na córuś stawiam. I będziem mieć Colinka pod Wawelem od czasu do czasu.
Ale mnie ta informacja o zaciążonym romansie jakoś nie zachwyca. Alicja się zajmie potomstwem i tyle widzieli karierę. A tego jej życzyłam. Oczywiście rodzenie dzieci to nie gorsza kariera niż mnożenie filmów, ale fajnie byłoby, gdyby miała i to i to.

Gosia - Wto 25 Sie, 2009 20:04

Admete napisał/a:
Kiedy sie to pojawi w ichniejszej tv?

Land Girls (BBC Birmingham) and The Week We Went to War (Finestripe for BBC Daytime) are scheduled for transmission on BBC One in the week commencing Monday 7 September.

http://www.bbc.co.uk/pres...st/24/ww2.shtml

Anaru - Śro 26 Sie, 2009 08:44

"Alicja jest w ciąży" - plota z pomponika ;)
Brat Alicji Bachledy-Curuś (26 l.) potwierdził informację, jakoby jego siostra spodziewała się dziecka z Colinem Farrellem. "Bardzo się cieszę" - podkreślił.
Tadeusz Bachleda-Curuś (32 l.) udzielił wywiadu, w którym zdradził kilka szczegółów dotyczących błogosławionego stanu jego sławnej siostry.
Mężczyzna potwierdził, że Ala spodziewa się dziecka, nie chciał jednak zdradzić, czy będzie to chłopiec czy dziewczynka:
"Bardzo się cieszę, że Alicja jest w ciąży" - powiedział w rozmowie z "Super Expressem", i dodał, że poznał już Colina Farrela. Aktor zrobił na nim bardzo dobre wrażenie.
"Jest miłym i sympatycznym facetem. Poznałem go niedawno, ale moi rodzice znają go od dłuższego czasu. Spotkaliśmy się wszyscy w Krakowie, w naszym rodzinnym mieście".
Tadeusz nie wyklucza, że poda maleństwo do chrztu, jednak "nie ustalił tego jeszcze z Alicją".
http://pomponik.pl/news/a...w-ciazy,1358064

Anaru - Pią 11 Wrz, 2009 22:27

Polska widziana oczami Amerykanów
Najpierw dostało się Słowakom w dwóch częściach filmu "Hostel" Eli Rotha. Teraz pora na nasz kraj...
10 sierpnia rozpoczęły się zdjęcia do horroru zatytułowanego "The Shrine".
Ta historia rozgrywać będzie się w Polsce.
Są już pierwsze zdjęcia z filmu, plakat oraz zwiastun, który przedstawia wyobrażenie amerykańskich twórców o naszym kraju.

W filmie zobaczymy niewielkie polskie miasteczko.
Bohaterami opowieści jest grupa młodych dziennikarzy prowadzących dochodzenie na temat praktyk dotyczących pewnego kultu polegającym na składaniu ofiar z ludzi.
Zdjęcia do filmu "The Shrine" ("Świątynia") rozpoczęto 10 sierpnia.
W internecie właśnie ukazał się zwiastun reklamujący produkcję studia Brookstreet Pictures.
Gotowe są już pierwsze plakaty, oraz fotosy.

"W polskiej wiosce... Gdzie nadal kultywowane są zamierzchłe tradycje... Kult przybiera zupełnie inne znaczenie" - tymi słowami rozpoczyna się zwiastun najnowszego hollywoodzkiego horroru.
Akcja rozgrywa się w wiosce... Alwania.
Według twórców jest to miejsce leżące na wschodzie kraju.

"Znane jest z okrutnego kultu (...) którego sekrety odkrywają dziennikarze. Niestety Alwania skrywa dużo mroczniejszą historię niż ktokolwiek z nich przypuszczał".
Z krótkiego filmu reklamującego produkcję, wyraźnie widać, że wizja scenarzystów "The Shrine" nijak się ma do Polskiej rzeczywistości.
Polska wieś wygląda nie polsko. Przypomina raczej wioski amiszów.
Fabuła z pewnością nie będzie skomplikowana.

Twórcy zapowiadają, że "The Shrine" będzie typowym przedstawicielem gatunku surrvival horror, w których jedynym celem bohaterów jest zarżnięcie jak największej liczby przeciwników i utrzymanie się przy życiu
W obsadzie filmu, którego reżyserią zajmie się Jon Knautz znajdą się Cindy Sampson (The Last Kiss, The Factory), Aaron Ashmore (grający w serialu "Tajemnice Smallville" postać Jimmy'ego Olsena), Ben Lewis, Connor Stanhope.
Film kręcono w Kanadzie
http://film.wp.pl/idGalle...74,galeria.html
http://studio.wp.pl/mid,767119,wideo.html

Anaru - Nie 27 Wrz, 2009 13:49

Roman Polański aresztowany w Szwajcarii
Roman Polański został aresztowany w Szwajcarii. Aresztowanie nastąpiło na podstawie nakazu z 1978 roku. Polański pojawił się w Szwajcarii, by odebrać nagrodę na festiwalu w Zurychu. Do zatrzymania doszło na żądanie władz amerykańskich. O aresztowaniu poinformowała dyrekcja festiwalu.
W 1977 r. Polańskiemu postawiono kilka zarzutów, w tym gwałt na 13-latce Samancie Geimer po upiciu jej szampanem i podaniu narkotyku. Reżyser przyznał się do seksu z nieletnią, choć utrzymywał, że odbyło się to za jej przyzwoleniem.
Gdy został zwolniony z aresztu za kaucją, wyjechał z USA. Obawiał się, że grozi mu wieloletnie więzienie, chociaż na podstawie układu z prokuraturą obiecywano mu łagodną karę.
Samantha Geimer, dziś ponad 40-letnia, kilkakrotnie wnioskowała do sądu o uniewinnienie reżysera. Przyznała też, że seks odbył się za przyzwoleniem oraz oświadczyła, że wybacza Polańskiemu i chce, aby umożliwiono mu powrót do USA.

Próba unieważnienia wyroku
Na początku bieżącego roku adwokaci Polańskiego podjęli próbę unieważnienia wyroku z 1978 roku. Sędzia Peter Espinoza oświadczył, że nie rozpatrzy wniosku, dopóki słynny reżyser filmowy nie wróci do USA, skąd zbiegł w 1978 roku. Sędzia Espinoza przyznał, że adwokaci Polańskiego mogą mieć rację uzasadniając swój wniosek tym, że w procesie reżysera popełniono wykroczenia.
Polański nie przyjechał do USA. Sędzia w Los Angeles odrzucił w lutym prośbę jego adwokatów o unieważnienie werdyktu sprzed ponad 30 lat uznającego go winnym gwałtu na nieletniej.
Ze względu na ciążące na nim zarzuty Polański od '78 roku ani razu nie pojawił się w Stanach Zjednoczonych - nawet podczas ceremonii rozdania Oskarów w 2003 roku, gdy otrzymał nagrodę za "Pianistę". Dzięki temu przez lata udawało mu się uniknąć zatrzymania.

Uroczystość się odbędzie
Jak informuje portal Houston chronicle, do zatrzymania artysty doszło wczoraj. Reżyser brał udział w festiwalu filmowym w Zurychu. Miał tam otrzymać nagrodę "Złote oko" za całokształt twórczości.
Dyrekcja Zurich Film Festival w wydanym oświadczeniu poinformowała, że jest zszokowana i skonsternowana informacją o aresztowaniu Polańskiego. Jednocześnie zapowiedziała, że uroczystość uhonorowania całości twórczości Romana Polańskiego odbędzie się, tak jak była zaplanowana. Widzowie obejrzą najgłośniejsze filmy reżysera. Samo wręczenie nagrody za całokształt pracy twórczej zostało przełożone na późniejszy termin.
http://wiadomosci.gazeta....ampaign=1573966

Hurra, niech żyje prawo... :roll:

Trzykrotka - Pon 28 Wrz, 2009 08:42

To naprawdę rzewne jaja :shock:

Dla rozweselenia: a to ci Janosik!
http://miasta.gazeta.pl/k...te_goralek.html

Anaru - Śro 30 Wrz, 2009 11:17

Janosik zbereźnik ;) sprowadzał na manowce cnotliwe góralki ;) , no jak on mógł! ;)

A z dzieciatych plotek - Michał Żebrowski zostanie ojcem
Aleksandra Adamczyk (22 l.), żona aktora Michała Żebrowskiego (37 l.), jest w ciąży!
Jak donosi "Fakt", to pierwszy trymestr.
"Jestem bardzo szczęśliwy z tego powodu" – opowiada "Faktowi" Michał Żebrowski.
"Już nie mogę się doczekać. To dopiero drugi miesiąc, więc nie wiadomo, czy urodzi się chłopczyk, czy dziewczynka" – dodaje aktor.
Para wzięła ślub w lipcu. Ceremonia odbyła się w podtatrzańskiej wsi i była w "góralskim" stylu.
http://kobieta.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html

miłosz - Pon 05 Paź, 2009 22:59

plotka dla Gosi mało filmowa Bruce Willis chce zainwestować w wódkę Sobieski

http://wyborcza.biz/bizne...e_Sobieski.html

Gosia - Pon 05 Paź, 2009 23:22

Niech do Polski przyjedzie na promocję! :excited:
praedzio - Pon 05 Paź, 2009 23:32

Gosia, toż Ty nie pijasz alkoholu! ;) Podobno. :P
Gosia - Pon 05 Paź, 2009 23:38

Nie pijam prawie wcale, ale dla Bruce`a mogę udawać koneserkę wódki ;)

Kiedy reklamował Sobieskiego ostatnio (jego nazwisko miało być użyte w kampanii, nie wiem, czy też był jakiś clip?), to nie przyjechał do nas. Teraz jest może na to szansa, skoro chce tu zainwestować. Choć wątpię w to, żeby można by było się do niego dopchać, gdyby się tak stało, żeby choć go zobaczyć na żywo... :roll:

Agn - Nie 11 Paź, 2009 10:30

Hah, wlazłam na stronę publicatu by obejrzeć te książki reklamowane jako do czytania "po zmierzchu". I trafiłam na takie coś.
http://www.stepheniemeyer.com.pl/?p=190
No, ekranizacja The host może być conajmniej interesująca. Będę czekać, książka mi się całkiem podobała. :)

Gosia - Śro 14 Paź, 2009 19:29

Ze strony BBC Drama:

Small Island: introduction

Adapted from Andrea Levy's best-selling award-winning novel, BBC One's two-part drama Small Island is an epic love story about the determined pursuit of dreams in the face of seemingly insurmountable barriers.

Set against the backdrop of the Second World War in a time when landlords would put up signs that read "No Irish, no coloureds, no dogs", Small Island follows the interlocking lives of Londoner Queenie (Ruth Wilson), the young Jamaican couple who become her lodgers, Gilbert and Hortense (David Oyelowo and Naomie Harris), Queenie's husband Bernard (Benedict Cumberbatch) and the mysterious and handsome Michael (Ashley Walters).

The key cast includes:
Naomie Harris – Hortense
David Oyelowo – Gilbert
Ruth Wilson – Queenie
Benedict Cumberbatch – Bernard
Ashley Walters – Michael
Hugh Quarshie – Narrator
Karl Johnson – Arthur
Nikki Amuka-Bird – Celia
Shaun Parkes – Winston
Denise Black – Auntie Dorothy

http://www.bbc.co.uk/pres.../14/small.shtml

miłosz - Czw 22 Paź, 2009 11:20

a u mnie jutro przed muzeum na ul. św.Wawrzyńca kręcą ten film reżyseria Janusz Majewski a w rolach głównych Kondrat, Żmijewski, Pszoniak :) ciekawam czy sie objawią ;) no i nasze tramwaje idą w ruch :mrgreen:
miłosz - Pon 26 Paź, 2009 18:22

no proszę nowa My Fair Lady? bardzo lubie ten film w wersji starej :)
Admete - Pon 26 Paź, 2009 18:24

Nie przepadam za Keirą - ani PP ani Pokuta za bardzo mi się nie podobały. Znaczy PP jeszcze może być, ale Pokuty nie obejrzałam w całości.
Trzykrotka - Pon 26 Paź, 2009 19:00

Admete napisał/a:
Nie przepadam za keirą - ani PP ani Pokuta za bardzo mi sie nie podobały. Znaczy PP jeszcze może być, ale Pokuty nie obejrzałam w całości.

Mam dokładnie tak samo. Nie mogę się przemóc, żeby dać Pokucie jeszcze jedną szansę. Ale dla wielbicieli Keiry to będzie duża radość.

Gosia - Pon 26 Paź, 2009 19:27

seriale, które powinny powrócić:

http://aleseriale.pl/gid,...ml?ticaid=58fe4

Ja jestem za "Gliną". Właściwie chyba tylko...

Admete - Pon 26 Paź, 2009 20:06

Ja bym chciała kolejny sezon Gliny. Ogólnie obejrzałabym tez wcześniejsze serie ponownie...