To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP

Gunia - Sob 01 Mar, 2008 19:20

No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. :wink: Najlepiej jest napisać cały cykl, potem przeczytać go jeszcze raz, dać do przeanalizowania komuś spostrzegawczemu, wyłapać wszystkie błędy oraz niekonsekwencje i dopiero publikować.
Tamara - Sob 01 Mar, 2008 19:26

Gunia napisał/a:
No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. :wink: Najlepiej jest napisać cały cykl, potem przeczytać go jeszcze raz, dać do przeanalizowania komuś spostrzegawczemu, wyłapać wszystkie błędy oraz niekonsekwencje i dopiero publikować.

ale ile lat by to trwało :zalamka:

A bazyliszek wcale umywalką nie wylazł , bo był za duży , tylko usiłował i tak się w tę umywalkę wpychał , aż mu oczy wylazły z wysiłku(przez umywalkę)i to zobaczyła Marta , nie wspomina o żadnej innej części bazyliszka , a jako już duch przecież by widziała :mrgreen:

Anonymous - Sob 01 Mar, 2008 20:09

Gunia napisał/a:
No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych.

z tym też jest akcja, wszak w "Zakonie Feniksa" hermiona oberwała zaklęciem, którego śmierciożerca nie wypowiedzial na gosna . to bzlo to na jej korzysc

maniutka - Sob 01 Mar, 2008 20:40

lady_kasiek napisał/a:
a w pierwszym tomie Hagrid jak gdyby nigdy nic przylatuje na wyspe gdzie siedzi Harry z wujostwem, a jużw siódmym tomie latanie Voldemorta jest wielkim zaskoczeniem

bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly. Natomiast kiedy zabral harry'ego z wyspy to musieli juz sami dzialac zeby doplynac bo hagrid mogl uczyc pewnych "sztuczek" tylko po to zeby list dostarczyc

Tamara - Sob 01 Mar, 2008 20:43

Zgadza się , Hagrid miał łódkę a latać mógł tylko na motocyklu Syriusza .
Anonymous - Sob 01 Mar, 2008 21:59

maniutka napisał/a:
bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly.

nie nie, tak to odplywaja. a co do przyplyniecia Harry zwraca uwage, ze nie ma lodki nowej i pyta hagrida o to, a ten mu mowi ze przylecial

maniutka - Sob 01 Mar, 2008 22:06

lady_kasiek napisał/a:
maniutka napisał/a:
bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly.

nie nie, tak to odplywaja. a co do przyplyniecia Harry zwraca uwage, ze nie ma lodki nowej i pyta hagrida o to, a ten mu mowi ze przylecial

zwaracam honor :thud: . po sprawdzeniu w ksiazce okazjue sie je jest jak napisalas, choc ja nie jestem tak czepliwa(nie chce nikodo tu urazic :-P ) zeby mi to przeszkadzalo w czytaniu ksiazki. poprostu to kocham :serduszkate:

Anonymous - Nie 02 Mar, 2008 12:29

mi też to nie przeszkadza, tylko tak jakoś mi się ostatnio rzuciło w oczy
nicol81 - Nie 02 Mar, 2008 12:34

Tamara napisał/a:
Gunia napisał/a:

ale ile lat by to trwało :zalamka:

A bazyliszek wcale umywalką nie wylazł , bo był za duży , tylko usiłował i tak się w tę umywalkę wpychał , aż mu oczy wylazły z wysiłku(przez umywalkę)i to zobaczyła Marta , nie wspomina o żadnej innej części bazyliszka , a jako już duch przecież by widziała :mrgreen:

Może by i trwało, ale byłby sens :roll:
A bazyliszek miał też przecież inne ofiary, np. Hermionę.

Anonymous - Nie 02 Mar, 2008 12:42

nicol81 napisał/a:
A bazyliszek miał też przecież inne ofiary, np. Hermionę.

no właśnie on musiał wyleźć z tych rur i troszkę się poszklajać po zamku, ale jak?

Tamara - Nie 02 Mar, 2008 17:28

Czyżby za przeproszeniem WC ? większa średnica :mrgreen:
maniutka - Wto 04 Mar, 2008 18:28

lady_kasiek napisał/a:
I Jeszcze jedno, dlaczego Lily nie teleportowała się np. z małym Harrym jak Lord do nich przybył z wizytą.

jak mi sie wydaje zaklecie fideliusa uniemozliwialo teleportacje, a na dom zapewne byly tez nalozone zaklecie nienanoszalne i tym podobne aby chronic malego harry'ego i jego rodzicow.

Gunia - Wto 04 Mar, 2008 18:51

maniutka napisał/a:
lady_kasiek napisał/a:
I Jeszcze jedno, dlaczego Lily nie teleportowała się np. z małym Harrym jak Lord do nich przybył z wizytą.

jak mi sie wydaje zaklecie fideliusa uniemozliwialo teleportacje, a na dom zapewne byly tez nalozone zaklecie nienanoszalne i tym podobne aby chronic malego harry'ego i jego rodzicow.

Ostatnio zszokowałam wszystkich nagłą "Eureką", bo pomyślałam o tym samym, ale na śmierć zapomniałam o tym napisać. :thud: Dzięki, Maniutko!

maniutka - Wto 04 Mar, 2008 18:57

ja tez miala to napisac wczesniej ale jakos to mi z glowy wylatywalo :zalamka: , dopiero dzis po rozmowie na ten temat z kolezanka moja pamiec byla na tyle wytrwala ze przelalam swe mysli na papier(internetowy :mrgreen: ) i wyslalam :olsnienie:
Gunia - Wto 04 Mar, 2008 19:02

Skleroza dziesiątkuje młode pokolenie. :?
maniutka - Wto 04 Mar, 2008 19:08

najwyrazniej. jak mowi moja byla wychowawczyni: za duzo czerwonego miesa :bejsbol:
Anonymous - Wto 04 Mar, 2008 22:02

maniutka napisał/a:
no w sumie to prawdopodobne, bo do kwatery ZF nikt się nie teleportował ze swiata, ewentualnie bliźniacy wewnątrz :mysle:
Harry_the_Cat - Śro 12 Mar, 2008 23:08

Harry na dwa razy: http://the-leaky-cauldron...y-hallows-movie
Gunia - Czw 13 Mar, 2008 16:13

Jak "Zakon" zmieścili w jednym, to w tym podziale widzę już tylko chęć wciśnięcia jak największej ilości pieniędzy w tym ostatnim rzucie, a nie dbałość o treść. :? Mogliby sobie to darować.
RaczejRozwazna - Czw 13 Mar, 2008 21:36

Harry_the_Cat napisał/a:

to tak jak Hobbit. Chyba niedobrze...

kasssa, kasssa, mój sssskarbie

maniutka - Pią 14 Mar, 2008 11:06

Harry_the_Cat napisał/a:

moim zdaniem lepiej zeby ksiazka byla na dwa razy. zeby to co powinno byc dobrze, dluzej opisane takie bylo, odpowiedzi na rozne pytania nie byly tylko "wymieniane" przez rowling a i zeby przemyslenie harry'ego byly bardziej wiarygodne

nicol81 - Pią 14 Mar, 2008 18:17

Gunia napisał/a:
Jak "Zakon" zmieścili w jednym, to w tym podziale widzę już tylko chęć wciśnięcia jak największej ilości pieniędzy w tym ostatnim rzucie, a nie dbałość o treść. :? Mogliby sobie to darować.

Zgadzam się, że to ta motywacja im przyświeca...Nie tylko podwójna kasa za filmy, ale i dłużej trwająca sprzedaż gadżetów z Harrym :roll:

Tamara - Pią 14 Mar, 2008 20:27

Zastanawiałyśmy się niedawno , jak bazyliszek wyłaził z Komnaty Tajemnic , kombinując jak konie pod górę z tymi rurami :wink: ,wszak ta choroba nie boli :mrgreen:
:olsnienie: a wystarczyłoby zajrzeć do książki : toż przecież Ginny będąca pod wpływem dziennika Toma Riddle'a otwierała komnatę , do czego sama się przyznała z płaczem ,jak również do wymordowania kogutów , więc bazyliszek miał wyjście szeroko otwarte . A za czasów Jęczącej Marty wypuścił go przecież Riddle osobiście ,oskarżając potem o zabójstwo Marty ulubione zwierzątko Hagrida , za co ten ostatni został wyrzucony ze szkoły .

maniutka - Pią 14 Mar, 2008 21:26

Tamara napisał/a:
oskarżając potem o zabójstwo Marty ulubione zwierzątko Hagrida

to zwierzatko mile nie bylo :(

Tamara - Pią 14 Mar, 2008 21:37

No wiesz - jeden zbiera rybki ,drugi hoduje znaczki a Hagrid lubił zwierzątka miłe inaczej :przerażenie: