Fantastyka - Socjologiczno-literacko-fanowskie rozmowy o HP
Gunia - Sob 01 Mar, 2008 19:20
No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. Najlepiej jest napisać cały cykl, potem przeczytać go jeszcze raz, dać do przeanalizowania komuś spostrzegawczemu, wyłapać wszystkie błędy oraz niekonsekwencje i dopiero publikować.
Tamara - Sob 01 Mar, 2008 19:26
| Gunia napisał/a: | No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. Najlepiej jest napisać cały cykl, potem przeczytać go jeszcze raz, dać do przeanalizowania komuś spostrzegawczemu, wyłapać wszystkie błędy oraz niekonsekwencje i dopiero publikować. |
ale ile lat by to trwało
A bazyliszek wcale umywalką nie wylazł , bo był za duży , tylko usiłował i tak się w tę umywalkę wpychał , aż mu oczy wylazły z wysiłku(przez umywalkę)i to zobaczyła Marta , nie wspomina o żadnej innej części bazyliszka , a jako już duch przecież by widziała
Anonymous - Sob 01 Mar, 2008 20:09
| Gunia napisał/a: | | No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. |
z tym też jest akcja, wszak w "Zakonie Feniksa" hermiona oberwała zaklęciem, którego śmierciożerca nie wypowiedzial na gosna . to bzlo to na jej korzysc
maniutka - Sob 01 Mar, 2008 20:40
| lady_kasiek napisał/a: | | a w pierwszym tomie Hagrid jak gdyby nigdy nic przylatuje na wyspe gdzie siedzi Harry z wujostwem, a jużw siódmym tomie latanie Voldemorta jest wielkim zaskoczeniem |
bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly. Natomiast kiedy zabral harry'ego z wyspy to musieli juz sami dzialac zeby doplynac bo hagrid mogl uczyc pewnych "sztuczek" tylko po to zeby list dostarczyc
Tamara - Sob 01 Mar, 2008 20:43
Zgadza się , Hagrid miał łódkę a latać mógł tylko na motocyklu Syriusza .
Anonymous - Sob 01 Mar, 2008 21:59
| maniutka napisał/a: | | bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly. |
nie nie, tak to odplywaja. a co do przyplyniecia Harry zwraca uwage, ze nie ma lodki nowej i pyta hagrida o to, a ten mu mowi ze przylecial
maniutka - Sob 01 Mar, 2008 22:06
| lady_kasiek napisał/a: | | maniutka napisał/a: | | bo jak mi sie wydaje jesli dobrze pamietam to hagrid przyplyna lodka tylko uzywajac czarow zeby wiosla same wioslowaly. |
nie nie, tak to odplywaja. a co do przyplyniecia Harry zwraca uwage, ze nie ma lodki nowej i pyta hagrida o to, a ten mu mowi ze przylecial |
zwaracam honor . po sprawdzeniu w ksiazce okazjue sie je jest jak napisalas, choc ja nie jestem tak czepliwa(nie chce nikodo tu urazic ) zeby mi to przeszkadzalo w czytaniu ksiazki. poprostu to kocham
Anonymous - Nie 02 Mar, 2008 12:29
mi też to nie przeszkadza, tylko tak jakoś mi się ostatnio rzuciło w oczy
nicol81 - Nie 02 Mar, 2008 12:34
| Tamara napisał/a: | | Gunia napisał/a: | No i nie zapomnijmy o nagłym objawieniu zaklęć niewerbalnych. Najlepiej jest napisać cały cykl, potem przeczytać go jeszcze raz, dać do przeanalizowania komuś spostrzegawczemu, wyłapać wszystkie błędy oraz niekonsekwencje i dopiero publikować. |
ale ile lat by to trwało
A bazyliszek wcale umywalką nie wylazł , bo był za duży , tylko usiłował i tak się w tę umywalkę wpychał , aż mu oczy wylazły z wysiłku(przez umywalkę)i to zobaczyła Marta , nie wspomina o żadnej innej części bazyliszka , a jako już duch przecież by widziała |
Może by i trwało, ale byłby sens
A bazyliszek miał też przecież inne ofiary, np. Hermionę.
Anonymous - Nie 02 Mar, 2008 12:42
| nicol81 napisał/a: | | A bazyliszek miał też przecież inne ofiary, np. Hermionę. |
no właśnie on musiał wyleźć z tych rur i troszkę się poszklajać po zamku, ale jak?
Tamara - Nie 02 Mar, 2008 17:28
Czyżby za przeproszeniem WC ? większa średnica
maniutka - Wto 04 Mar, 2008 18:28
| lady_kasiek napisał/a: | | I Jeszcze jedno, dlaczego Lily nie teleportowała się np. z małym Harrym jak Lord do nich przybył z wizytą. |
jak mi sie wydaje zaklecie fideliusa uniemozliwialo teleportacje, a na dom zapewne byly tez nalozone zaklecie nienanoszalne i tym podobne aby chronic malego harry'ego i jego rodzicow.
Gunia - Wto 04 Mar, 2008 18:51
| maniutka napisał/a: | | lady_kasiek napisał/a: | | I Jeszcze jedno, dlaczego Lily nie teleportowała się np. z małym Harrym jak Lord do nich przybył z wizytą. |
jak mi sie wydaje zaklecie fideliusa uniemozliwialo teleportacje, a na dom zapewne byly tez nalozone zaklecie nienanoszalne i tym podobne aby chronic malego harry'ego i jego rodzicow. |
Ostatnio zszokowałam wszystkich nagłą "Eureką", bo pomyślałam o tym samym, ale na śmierć zapomniałam o tym napisać. Dzięki, Maniutko!
maniutka - Wto 04 Mar, 2008 18:57
ja tez miala to napisac wczesniej ale jakos to mi z glowy wylatywalo , dopiero dzis po rozmowie na ten temat z kolezanka moja pamiec byla na tyle wytrwala ze przelalam swe mysli na papier(internetowy ) i wyslalam
Gunia - Wto 04 Mar, 2008 19:02
Skleroza dziesiątkuje młode pokolenie.
maniutka - Wto 04 Mar, 2008 19:08
najwyrazniej. jak mowi moja byla wychowawczyni: za duzo czerwonego miesa
Anonymous - Wto 04 Mar, 2008 22:02
| maniutka napisał/a: | | jak mi sie wydaje zaklecie fideliusa uniemozliwialo teleportacje, a na dom zapewne byly tez nalozone zaklecie nienanoszalne i tym podobne aby chronic malego harry'ego i jego rodzicow. | no w sumie to prawdopodobne, bo do kwatery ZF nikt się nie teleportował ze swiata, ewentualnie bliźniacy wewnątrz
Harry_the_Cat - Śro 12 Mar, 2008 23:08
Harry na dwa razy: http://the-leaky-cauldron...y-hallows-movie
Gunia - Czw 13 Mar, 2008 16:13
Jak "Zakon" zmieścili w jednym, to w tym podziale widzę już tylko chęć wciśnięcia jak największej ilości pieniędzy w tym ostatnim rzucie, a nie dbałość o treść. Mogliby sobie to darować.
RaczejRozwazna - Czw 13 Mar, 2008 21:36
to tak jak Hobbit. Chyba niedobrze...
kasssa, kasssa, mój sssskarbie
maniutka - Pią 14 Mar, 2008 11:06
moim zdaniem lepiej zeby ksiazka byla na dwa razy. zeby to co powinno byc dobrze, dluzej opisane takie bylo, odpowiedzi na rozne pytania nie byly tylko "wymieniane" przez rowling a i zeby przemyslenie harry'ego byly bardziej wiarygodne
nicol81 - Pią 14 Mar, 2008 18:17
| Gunia napisał/a: | Jak "Zakon" zmieścili w jednym, to w tym podziale widzę już tylko chęć wciśnięcia jak największej ilości pieniędzy w tym ostatnim rzucie, a nie dbałość o treść. Mogliby sobie to darować. |
Zgadzam się, że to ta motywacja im przyświeca...Nie tylko podwójna kasa za filmy, ale i dłużej trwająca sprzedaż gadżetów z Harrym
Tamara - Pią 14 Mar, 2008 20:27
Zastanawiałyśmy się niedawno , jak bazyliszek wyłaził z Komnaty Tajemnic , kombinując jak konie pod górę z tymi rurami ,wszak ta choroba nie boli
a wystarczyłoby zajrzeć do książki : toż przecież Ginny będąca pod wpływem dziennika Toma Riddle'a otwierała komnatę , do czego sama się przyznała z płaczem ,jak również do wymordowania kogutów , więc bazyliszek miał wyjście szeroko otwarte . A za czasów Jęczącej Marty wypuścił go przecież Riddle osobiście ,oskarżając potem o zabójstwo Marty ulubione zwierzątko Hagrida , za co ten ostatni został wyrzucony ze szkoły .
maniutka - Pią 14 Mar, 2008 21:26
| Tamara napisał/a: | | oskarżając potem o zabójstwo Marty ulubione zwierzątko Hagrida |
to zwierzatko mile nie bylo
Tamara - Pią 14 Mar, 2008 21:37
No wiesz - jeden zbiera rybki ,drugi hoduje znaczki a Hagrid lubił zwierzątka miłe inaczej :przerażenie:
|
|
|