To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Admete - Nie 15 Lis, 2009 22:55

Używam GG, jakby co to podam zaraz w mailu. Posłałąm Ci plik.

Mam nadzieję, że ten, co trzeba ;)

ŁukaszG - Nie 15 Lis, 2009 22:58

Admete napisał/a:
Używam GG, jakby co to podam zaraz w mailu. Posłałąm Ci plik.
Mam nadzieję, że ten, co trzeba ;)

Tak, o to chodziło... ale tam też nie znalazłem co chciałem.
Zaraz odezwę się na GG.

Łukasz

Admete - Nie 15 Lis, 2009 23:25

Dzięki za pomoc. Ogólnie to było dziwne wszystko ;)
ŁukaszG - Nie 15 Lis, 2009 23:31

Admete napisał/a:

Trochę magii przed północą ;)

Admete - Nie 15 Lis, 2009 23:32

adminluc napisał/a:
Admete napisał/a:

Trochę magii przed północą ;)

No tak ;)

Admete - Pon 23 Lis, 2009 14:16

To znowu ja...Wiem, że mój kompik będzie wymagałą renowacji, ale na razie nie mam jak go oddać...
Przy każdym włączeniu muszę robić to dwa razy. Za pierwszym razem włącza się zawsze z takim buczenie-brzęczeniem, jakby coś się w nim za mocno obracało. Muszę go wyłączyć i włączyć powtórnie ( reset nie pomaga ). I wtedy jest pięknie. Cicho, szybko...I działa normalnie, nic mu nie jest.

Admete - Pon 23 Lis, 2009 14:27

No i co mam zrobić? Tłucze sie strasznie. Dlaczego mu się potem poprawia?

Ja juz myślałąm nawet, ze to dysk,a le nie ma innych objawów poza diabelskim klekotem.

praedzio - Pon 23 Lis, 2009 14:33

Musisz zdjąć pokrywę z kompa i zobaczyć, który to wiatraczek tak się klekocze. Może jest bardzo zakurzony i trzeba go delikatnie oczyścić. Do wiatraczków przy procesorze kupuje się specjalny smar, żeby się nie blokowały, cicho chodziły i porządnie chłodziły procesor.

Poczytaj na forach komputerowych o wiatraczkach, albo poczekaj, co Admin powie, bo ja takie wiadomości też mam z drugiej ręki. U mnie brat się takimi rzeczami zajmował.

Admete - Pon 23 Lis, 2009 14:39

Wiatraczek czyściłam ostatnio pod koniec sierpnia chyba. No nic, sprawdzę przy otwartej obudowie.
Aragonte - Pon 23 Lis, 2009 18:35

Mój wiatraczek też się klekocze :roll: I to już od jakiegoś czasu.
Na razie wzięłam go na przeczekanie :roll:

Anaru - Pon 23 Lis, 2009 20:14

Admete napisał/a:
Za pierwszym razem włącza się zawsze z takim buczenie-brzęczeniem, jakby coś się w nim za mocno obracało.

Aragonte napisał/a:
Mój wiatraczek też się klekocze :roll: I to już od jakiegoś czasu.
Na razie wzięłam go na przeczekanie :roll:

Wiatraczek prawie na pewno, skoro robi traktorek ;)
Sam się nie wyczyści, najwyżej stanie. Trzeba pokrywę otworzyć i przeczyścić, ja to robię czasem pędzelkiem.

Vasco - Wto 24 Lis, 2009 21:00

Aine: Ja Ci już mówiłem: z antywirusów tylko NOD!

Wszystkie moje laserówki (czyli 2) to Brother. Stara była "pancerna" i dość tania w eksploatacji. Nowa jest plastikowa, ale to dlatego, że "kieszonkowa". Lubi poskrzypieć i drukowanie nie jest jakość super tanie - ale to z powodu małego tonera który w sobie mieści. Nie drukuję z dużo (ryzę na miesiąc?), więc jakoś to znoszę. Całkowita bezawaryjność.

Duże HP-ki raczej są solidne, z małymi nie miałem do czynienia.

ŁukaszG - Pią 27 Lis, 2009 18:37

W sprawie głośnego wentylatora. To z pewnością wentylator na procesorze. Przeczyścić, sprawdzić czy jest dobrze przymocowany, w ostateczności wymienić. Osobom bez doświadczenia odradzam wykonywania tych czynności. Teoretycznie są to rzeczy nieskomplikowane, ale wymagają pewnego wyczucia, szczególnie jeśli chodzi o takie rzeczy demontowanie/montowanie wentylatorów na procesorze.
Przy czyszczeniu zalecam całkowicie wyłączyć komputer, odłączyć także kabel sieciowy. Przydatne jest także sprężone powietrze, dostępne za kilkanaście złotych w niektórych sklepach - szczególnie przydaje się do oczyszczenia szczelin w radiatorze.

Pozdrawiam
Łukasz

Anonymous - Pią 27 Lis, 2009 18:47

adminluc napisał/a:
Przydatne jest także sprężone powietrze, dostępne za kilkanaście złotych w niektórych sklepach - szczególnie przydaje się do oczyszczenia szczelin w radiatorze.

Fakt komputer pracuje o niebo lepiej... Tata ma sprężarkę i mi przedmuchał pudło to śmigało cichuteńko...

Admete - Pią 27 Lis, 2009 19:02

A mnie znów się tłucze...Trzeba będzie to sprężone powietrze kupic.
Gunia - Nie 29 Lis, 2009 20:06

A ja mam problem, bo z którymś programem ściągnęłam widać jakieś świństwo, które sprawia, że co chwilę otwierają mi się strony i to głównie paskudne. :evil: Odinstalowałam już wszystko co mogło być podejrzane, wyskakujące okienka mam niby zablokowane i nic. Zainstalowałam sobie wtyczkę do przeglądarki, gdzie mogę ręcznie blokować witryny, ale i tak otwierają mi się ni z tego ni z owego nowe okna, tyle że puste.
Co robić?

Admete - Nie 29 Lis, 2009 20:10

Skanować na poczatek czym się da. A jak nic nie da, to chyba prosić o pomoc, ja bym tak zrobiła.

Iobit Security usunął mi ostatnio jakieś świństwo.

http://www.iobit.com/security360.html

Może jakieś darmowe skanery - Avira, Avast...

SuperAntiSpyware...

Gunia - Nie 29 Lis, 2009 20:37

Jestem w trakcie skanowania Avastem, może to rzeczywiście coś da.
Gunia - Nie 29 Lis, 2009 23:01

Przeskanowałam avastem i pojawiło mi się ponad 40 plików, których nie można przeskanować, poddać kwarantannie ani usunąć, a ich lokalizacja podana przez program nie istnieje na moim dysku. Sprawdziłam ścieżkę, próbowałam przez wyszukiwanie i takiego folderu NIE MA. :-| I co teraz? :?
praedzio - Nie 29 Lis, 2009 23:23

Może są to pliki ukryte?
Gunia - Nie 29 Lis, 2009 23:40

Tzn.? Konto z którego korzystam ma uprawnienia Admina, więc chyba powinny się pokazywać?
praedzio - Nie 29 Lis, 2009 23:47

Niekoniecznie.
Otwórz dowolny folder plików. Tam masz opcje Narzędzia. Wybierz Opcje folderów i w zakładce Widok sprawdź czy masz zafajczoną opcję Ukryj pliki czy jakoś tak. Jeśli odfajczysz, to będziesz widzieć ukryte pliki.

Gunia - Nie 29 Lis, 2009 23:59

Dzięki! :kwiatki_wyciaga: Teraz się znalazł zaginiony folder. Przeskanowałam go osobno i niby wszystko gra. :roll: Może teraz będzie dobrze.
Calipso - Pon 30 Lis, 2009 16:38

Co znaczy informacja,w której jest napisane,że jest mało miejsca w pamięci wirtualnej ( chyba tak to szło ) ? Co jakiś czas pojawia się takie komunikat,a ja nie wiem o co chodzi :-|
praedzio - Pon 30 Lis, 2009 20:35

Prawdopodobnie przydałaby Ci się defragmentacja systemu i odinstalowanie zbędnych i nieużywanych przez Ciebie programów. Czy nie masz zbyt mało miejsca na dysku twardym? Zwłaszcza na partycji C?