Ekranizacje - Emma (2020)
Tamara - Sob 25 Kwi, 2020 16:47
Mam nadzieje że prędko , bo nie mogę się doczekać
Tamara - Pią 29 Maj, 2020 22:04
Słuchajcie, czy wiecie coś, kiedy u nas będzie dvd ? bo szukam info ale jakoś nie mogę znaleźć
Admete - Sob 30 Maj, 2020 09:03
Na zachodzie miało być 5 maja.
https://www.dvdsreleasedates.com/movies/9813/emma
Szafran - Sob 30 Maj, 2020 11:02
Sprawdziłam na Amazonie, brytyjskie wydanie 22 czerwca. Jeśli w ogóle ma być polskie, to na pewno nie wcześniej.
Wszelkimi dawnymi datami premier DVD i filmów nie należy się sugerować, bo pandemia branżę wywróciła do góry nogami.
W wydawniczej też całe plany poprzewracane. U nas całe drugie półrocze i przyszły rok:>.
Tamara - Sob 30 Maj, 2020 16:40
| Admete napisał/a: | | Na zachodzie miało być 5 maja. |
wypuścili 19 maja.
| Szafran napisał/a: | Sprawdziłam na Amazonie, brytyjskie wydanie 22 czerwca. Jeśli w ogóle ma być polskie, to na pewno nie wcześniej.
Wszelkimi dawnymi datami premier DVD i filmów nie należy się sugerować, bo pandemia branżę wywróciła do góry nogami. |
może będzie polskie pliiiis
Aragonte - Pią 10 Lip, 2020 13:37
"Emma" jest w sprzedaży, premiera polskiej wersji była 2 lipca.
Już zamówiłam, oczywiście
Caitriona - Pią 10 Lip, 2020 15:21
Ja też sobie zamówię To i mama moja sobie zobaczy.
Trzykrotka - Pią 10 Lip, 2020 17:04
Zrobiłam sobie powtórkę tej wersji w czasie wakacji. Nadal świetnie się ogląda i koleżance się podobało.
Tamara - Sob 18 Lip, 2020 22:47
Obejrzałam właśnie całość z dodatkami (Aragonte ) bogowie jakie to jest boskie nie mogę się dość nazachwycać
Najlepsza Emma z dotychczasowych - ale pod warunkiem że zna się książkę i inne ekranizacje . Poprzednie Emmy są bajkowe , a tutaj reżyserka i aktorowie stworzyli pełnokrwiste postacie , ze wszystkimi ludzkimi cechami . Fakt , że w stosunku do książki są zmiany - ale jakże konsekwentne , np. pan Woodhouse - ale i Izabela, która będąc podobną do ojca jest również histeryczną despotką
Ogromną i podstawową zaletą tej ekranizacji jest to , że wydobyto żywych ludzi z powieściowych bohaterów , opisanych w sposób stonowany i dyskretny , ledwo z zaznaczeniem tego, co w nich naprawdę siedziało wybaczcie że nudzę w kółko o tym samym , ale to jest po prostu cudowny film
milenaj - Nie 19 Lip, 2020 10:24
Możesz nudzić. Też oglądałam ponownie i jestem coraz bardziej zachwycona. Za drugim razem zauważam cudną muzykę w tle.
Trzykrotka - Nie 19 Lip, 2020 11:57
Az się prosi, żeby reżyserka wzięła na tapetę coś jeszcze z repertuaru JA.
Admete - Nie 19 Lip, 2020 12:00
Mansfield Park - chyba się już nie doczekam.
Trzykrotka - Nie 19 Lip, 2020 13:25
I Perswazje. Wersja z 1995 była bardzo dobra, ale marzy mi się równie dobra nowa. Może mniej zgrzebna.
Tamara - Nie 19 Lip, 2020 14:20
Muzyka jest przewspaniała , już nie chciałam tak wylewać zachwytów hurtem też mi się marzy żeby jeszcze coś zrobiła Perswazje by były akurat , baronet , Elżbieta, Mary , pani Clay - jakież pole do popisu i ładniejsza Anna i kpt.Wentworth , bo wbrew powieści urodziwi to oni w wersji 1995 nie byli .
Admete - Masfield Park się chyba faktycznie nie doczekamy
Ale jako Czepiak Naczelny znalazłam coś do czepnięcia się - oświadczyny mają miejsce w części zatytułowanej Lato , a odbywają się pod kwitnącymi kasztanami , więc chyba coś nie teges i w jednej scenie widać betonowy krawężnik i płyty chodnikowe , ale niech tam
BeeMeR - Nie 19 Lip, 2020 15:24
Ja nie doczekam pewnie porządnego Błękitnego zamku, ech. No trudno, trzeba się cieszyć tym, co jest.
Tamara - Nie 19 Lip, 2020 20:15
Jakie cudne są wzajemne uprzejmości Franka Churchilla i pana Knightleya na przyjęciu u Cole'ów
A swoją drogą jest jedna postać, która jest świetna we wszystkich ekranizacjach - i z Gwyneth, i z Kate, i z Romolą i z Anyą - mianowicie pani Elton . Każda inna , ale każda doskonała
milenaj - Nie 19 Lip, 2020 20:49
| Cytat: |
A swoją drogą jest jedna postać, która jest świetna we wszystkich ekranizacjach - i z Gwyneth, i z Kate, i z Romolą i z Anyą - mianowicie pani Elton . Każda inna , ale każda doskonała
_________________ |
Uwielbiam nienawidzić.
Tamara - Wto 21 Lip, 2020 22:04
Cofam to co powiedziałam o niepasujących loczkach - wprawdzie 1809 ale są https://pl.pinterest.com/pin/479000110370696945/?nic_v1=1aFKVWrGdvZxmRFRLXXEG8PKe8NGnuBFe2YdhxSNhvc1t%2FqdqKOjzQktb6n4s6NbOb
Pamiętacie może kiedy Emma została napisana ? bo mnie się coś tłucze , że powieści JA były wydawane z opóźnieniem w stosunku do daty powstania i właśnie nie pamiętam co kiedy było napisane
Admete - Śro 22 Lip, 2020 07:21
Emma została wydana w 1815 i napisana niewiele wcześniej, bo to już było po sukcesie Rozważnej i Romantycznej oraz Dumy.
Trzykrotka - Śro 22 Lip, 2020 09:31
Może i takie loczki wtedy noszono, ale mnie te filmowe nie pasują z jednego powodu - są zbyt idealnymi sprężynkami jak na epokę, która nie znała elektrycznych lokówek. Efekt niedowiarstwa pogłębia się kiedy widzimy w jednej ze scen Emmę szykującą się do snu, z papilotami na głowie. Kto uwierzy, że takie loki kręcono przy pomocy papilotów?
,
Tamara - Śro 22 Lip, 2020 11:36
Każdy kto próbował zakręcić papiloty , poza tym były żelazka do włosów , pramatki dzisiejszych lokówek . Przecież anglezy, charakterystyczne dla dawnych fryzur, były robione żelazkami . Lokówka na gorąco to nie jest dzisiejszy wynalazek
Trzykrotka - Śro 22 Lip, 2020 11:46
Owszem, ale te loki z Emmy wyglądają jak zaprojektowane komputerowo. Wiem, jaki skręt wychodzi z papilotów - nie taki.
Admete - Śro 22 Lip, 2020 14:12
| Trzykrotka napisał/a: | | Kto uwierzy, że takie loki kręcono przy pomocy papilotów? |
Miałam takie idealne na komunię Mam zdjęcia jakby co
Aragonte - Śro 22 Lip, 2020 15:11
| Admete napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | Kto uwierzy, że takie loki kręcono przy pomocy papilotów? |
Miałam takie idealne na komunię Mam zdjęcia jakby co |
Dawaj
Trzykrotka - Śro 22 Lip, 2020 15:17
Kręcone na papierkach? Ja też miałam, ale zawijane na walkach i sprężynki z włosów były trzy razy grubsze niż te filmowe.
W sumie to głupstwo, bo te loczki nijak nie zakłócają mi odbioru filmu. Ot, mały zgrzyt. Ale powiem wam że pod względem estetycznym warto obejrzeć sobie jedną po drugiej ekranizację Emmy 2020 i Perswazji 1995. Można by pomyśleć, że rzecz dzieje się na innych planetach. Jaka ta wersja Perswazji jest zgrzebna! Nawet wielkie damy i zadzierające nosa panny baronetowny wyglądają na zaniedbane i obszarpane.
|
|
|