To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

zuza - Nie 15 Maj, 2011 20:35

Moze kupie szybko, a jak nie, to skorzystam :)
Deanariell - Nie 15 Maj, 2011 22:24

zuza napisał/a:
Moze kupie szybko

Kup, kup. ;) Ja pożyczałam od Admete i skończyło się to tym, że i tak zapragnęłam w końcu mieć "swojego Martina". :-P :mrgreen:

Anonymous - Pon 16 Maj, 2011 00:06

zuza napisał/a:
Ja ja zwykle najbardziej zachwycam sie wredotami charakterologicznymi i podoba mi sie Jaime Lannister..

Tak calkiem obiektywnie, dla mnie to rowniez jest najatrakcyjniejsza fizycznie postac (chociaz poki co taka dosc...mialka - ale ja opozniona jestem :P ) Tyle, ze jesli chodzi o osobowosc, Tyrion to zdecydowanie moj klasyczny typ ulubienca :)

Deanariell - Pon 16 Maj, 2011 00:42

AineNiRigani napisał/a:
Tak calkiem obiektywnie, dla mnie to rowniez jest najatrakcyjniejsza fizycznie postac (chociaz poki co taka dosc...mialka - ale ja opozniona jestem :P ) Tyle, ze jesli chodzi o osobowosc, Tyrion to zdecydowanie moj klasyczny typ ulubienca

No to ja mam identycznie właśnie. :mrgreen:

Anonymous - Pon 16 Maj, 2011 02:13

Deanariell napisał/a:
AineNiRigani napisał/a:
Tak calkiem obiektywnie, dla mnie to rowniez jest najatrakcyjniejsza fizycznie postac (chociaz poki co taka dosc...mialka - ale ja opozniona jestem :P ) Tyle, ze jesli chodzi o osobowosc, Tyrion to zdecydowanie moj klasyczny typ ulubienca

No to ja mam identycznie właśnie. :mrgreen:

jakos mnie to nie dziwi. :twisted: ja mialam nawet napisac cos o podobienstwie Tyriona i Deana... :mrgreen:

praedzio - Pon 16 Maj, 2011 05:26

Przepraszam, ale ja nie widzę podobieństwa do Deana. ;) Dean ma takie wygłupy trochę w stylu gimnazjalnym. *kuli się, bo słyszy świst nadlatujących kul, siekier, mieczy, strzał i czego tam jeszcze ze strony rozzłoszczonych fanek tegoż* W Tyrionie za to jego ironia kryje ogromne pokłady gniewu i smutku. Jego słowa nie mają rozśmieszać - przynajmniej nie zawsze. One są bronią, czasem obosieczną, ale i jednocześnie tarczą.
BeeMeR - Pon 16 Maj, 2011 09:19

obejrzelismy 4 odcinki - pieknie, bajkowo filmowany serial, swietnie skontrastowane i zagrane postaci - czekam na dalszy ciag :)
praedzio - Pon 16 Maj, 2011 09:24

Eeee... Bajkowo? :o Domyślam się, że masz własną definicję tego słowa? ;)
BeeMeR - Pon 16 Maj, 2011 09:29

zapewne ;)
tak czy inaczej - podoba mi się bardzo :mrgreen: (a ksiazka mi nie siadla :roll: )

zuza - Pon 16 Maj, 2011 11:19

a jaka masz sliczna trikolorke :serce: (przepraszam za OT)
Aragonte - Pon 16 Maj, 2011 11:25

praedzio napisał/a:
Przepraszam, ale ja nie widzę podobieństwa do Deana. ;) Dean ma takie wygłupy trochę w stylu gimnazjalnym. *kuli się, bo słyszy świst nadlatujących kul, siekier, mieczy, strzał i czego tam jeszcze ze strony rozzłoszczonych fanek tegoż* W Tyrionie za to jego ironia kryje ogromne pokłady gniewu i smutku. Jego słowa nie mają rozśmieszać - przynajmniej nie zawsze. One są bronią, czasem obosieczną, ale i jednocześnie tarczą.

Serialu jeszcze nie oglądam (jeszcze :wink: ), ale popieram, że książkowy Tyrion z Deanem mi się nie kojarzył :wink:

Admete - Pon 16 Maj, 2011 12:49

Ja na razie nie oglądam, bo tak naprawdę chciałabym w końcu przeczytać kolejny tom.
Deanariell - Pon 16 Maj, 2011 16:03

AineNiRigani napisał/a:
mialam nawet napisac cos o podobienstwie Tyriona i Deana...

To akurat nie przyszło mi do głowy, ale skojarzenia różnymi chadzają ścieżkami. :)
Aragonte napisał/a:
popieram, że książkowy Tyrion z Deanem mi się nie kojarzył

Książkowy na pewno nie, ale ten filmowy... :mysle: może to coś w twarzy? ;)

Podobny czy nie - Tyriona lubię tak czy inaczej. A Jaime oszałamiająco prezentuje się w zbroi i z mieczem. :mrgreen: Gdyby nie ta jego beznadziejna siostra... :roll: :-P

Admete - Pon 16 Maj, 2011 16:37

Jaime jako bohater zyska w późniejszych seriach/tomach. Zdecydowanie. Teraz nawet go lubię...
Natomiast Cersei - cóż - cieszy mnie to, co się jej przytrafiło później. Oj cieszy...

zuza - Pon 16 Maj, 2011 16:43

Ile tych tomow jest? Oswieccie mnie prosze :ops1:
Aragonte - Pon 16 Maj, 2011 16:59

zuza napisał/a:
Ile tych tomow jest? Oswieccie mnie prosze :ops1:

Sześć, ale następny ma wyjść jakoś niedługo.

Diana - Pon 16 Maj, 2011 18:55

12 lipca ma się ukazać (po ang.) "Dance with the dragons". Czekam z niecierpliwością.
Zaś 17 czerwca na zamku w Nidzicy podczas Międzynarodowego Festiwalu Fantastyki gościem ma być pan George R. R. Martin. Ma ponoć być spotkanie z czytelnikami i podpisywanie książek.
http://festiwal.solarisnet.pl/
Czy ktoś może się wybiera do Nidzicy?

Admete - Pon 16 Maj, 2011 20:09

Nie ma sześciu. Piąty wyjdzie dopiero, a podobno ma być siedem.
Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica mieczy, Uczta dla wron. Teraz czekamy na Taniec ze smokami. Widziałam dziś w księgarni wydanie z okładką filmową - fajnie się prezentuje.

praedzio - Pon 16 Maj, 2011 20:33

Mam filmowe wydanie. ;)
Aragonte - Pon 16 Maj, 2011 20:57

Admete napisał/a:
Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica mieczy, Uczta dla wron. Teraz czekamy na Taniec ze smokami. Widziałam dziś w księgarni wydanie z okładką filmową - fajnie się prezentuje.

Admete, liczyłam po prostu ksiązki na półce :wink: W polskiej wersji wyszło sześć, to co będę Zuzie mieszać w głowie :wink:

Admete - Pon 16 Maj, 2011 21:18

Dwie części zostały w polskim tłumaczeniu wydane jako dwa tomy - ze względu na ilośc stron i pewnie ze względu na ilość kasy, jaką można w ten sposób zarobić.
zuza - Pon 16 Maj, 2011 22:15

Dzieki :) Juz sobie poczytalam w wiki na temat :)

och, och, moze by to byl powod do czytania po angielsku? Ale zanim ja te tomy po polsku przeczytam... No nic, trzeba sie wziac za siebie :)

Aragonte - Pon 16 Maj, 2011 22:18

Admete napisał/a:
Dwie części zostały w polskim tłumaczeniu wydane jako dwa tomy - ze względu na ilośc stron i pewnie ze względu na ilość kasy, jaką można w ten sposób zarobić.

Ależ wiem :) Z Kołem czasu Jordana jest przecież podobnie.

Agn - Pon 16 Maj, 2011 22:57

Admete napisał/a:

A nie dziewięć? Dziewięć to taka ładna liczba... :mrgreen:

Calipso - Śro 18 Maj, 2011 09:36

Agn napisał/a:
Muszę poszukać tego Dróżnika i Penelopy... :mysle:

Penelopę masz w domu :wink: