To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Wampiry i wilkołaki

Anaru - Wto 11 Sty, 2011 17:09

Agn, jakbyś ewentualnie, tak czystym przypadkiem miała, to ja się już od razu pasożytniczo ustawiam w kolejce :mrgreen: :kwiatek:
Agn - Wto 11 Sty, 2011 17:41

Na pewno nabędę drogą kupna, więc po lekturze udostępnię. :mrgreen:
Anaru - Wto 11 Sty, 2011 18:28

Iiiii! :excited: :cmok:
Caitriona - Wto 11 Sty, 2011 18:36

Czekam na tego wampira z niecierpliwością - czytałam już pierwsze wrażenia i ponoć rewelacja ;)
Admete - Wto 11 Sty, 2011 20:55

Coś o tym słyszałam ;) Siostra bratowej coś wspominała w wakacje.
Agn - Pon 24 Sty, 2011 19:47

Dziś w kiosku dorwałam Wywiad z wampirem - zaczyna się seria filmów o wampirach. Niektóre całkiem niezłe. Będą np. wszystkie Underworldy, Dracula, Istota doskonała, Lost Boys... na niektóre chętnie zapoluję. Pierwszy tom z serii za 12 zł, reszta chyba będzie za 20.
Caitriona - Pon 24 Sty, 2011 21:08

Widziałam plakat. Wywiad oczywiście mam na półce, ale może kilka tytułów będę miała na oku, jak juz będą w przecenach.
Calipso - Pon 24 Sty, 2011 21:26

Agn napisał/a:
Dziś w kiosku dorwałam Wywiad z wampirem

Wiesz że Ciebie lubię :mrgreen: :-P

Anaru - Czw 10 Mar, 2011 23:38

Ciekawy artykuł o wilkołakach:

Wilkołak czy chory człowiek?
http://strefatajemnic.one...12,artykul.html

Agn - Pią 11 Mar, 2011 20:11

Anaru, jakoś musimy się zobaczyć w przyszłym tygodniu, to ci przekażę nowego Pilipiuka. Ty to MUSISZ przeczytać! Ludu! Konam na tej książce, tak mnie bawi! Wampir z M-3 jest po prostu boski! :mrgreen:
asiek - Pią 11 Mar, 2011 20:18

Ktoś czytał cykl wampirzych powieści Bractwo czarnego sztyletu J.R.Ward ?
Agn - Pią 11 Mar, 2011 20:31

A chyba czytała Spinka?
Czytała na pewno moja kumpela z pracy - zlasowała sobie mózg. Zaglądałam ja do środka - wystarczy mi, by wiedzieć, że to zapis czyichś niespełnionych seksualnych fantazji. Dla mnie to jest g.
Ja dziękuję za takie coś.

Anaru - Sob 12 Mar, 2011 00:58

Agn napisał/a:
Anaru, jakoś musimy się zobaczyć w przyszłym tygodniu, to ci przekażę nowego Pilipiuka. Ty to MUSISZ przeczytać! Ludu! Konam na tej książce, tak mnie bawi! Wampir z M-3 jest po prostu boski! :mrgreen:

No koniecznie :mrgreen:

A ja mam dla Ciebie Zmrok (taaa, odkryłam wczoraj u siebie na parapecie :rumieniec: )
Spoiler:
i mam nadzieję, że do tego czasu skończę pierwszą Cherezińską. A Bryson jest genialny! Czytam na zmianę ;)

Agn - Nie 13 Mar, 2011 17:47

No dobrze, to coś pełniejszego może...

Kto kocha Pilipiuka, rąsia w górę! *podnosi grabę* Wampir z M-3 ubawił mnie po prostu setnie. Autor zapowiadał, że jako osoba zniesmaczona tym, co się obecnie dzieje w literaturze wampirycznej, popełni dzieło obśmiewające ową modę... i, kurczęta, udało się. Książka jest naprawdę zabawna, a to, co ma obśmiać, obśmiewa do bólu.
Dostało się wszystkiemu po trosze. Na pewno po łebku dostał Zmierzch, a i Pamiętniki wampirów się zaplątały, było nawiązanie do Harry'ego Pottera (acz niekoniecznie polewcze z samej serii, natomiast autor radośnie skorzystał z hasła "mugol", nie kryjąc przed czytelnikiem, skąd to wziął :mrgreen: ). Był i Pan Samochodzik (w wersji dla dorosłych :rotfl: ), był też Jakub Wędrowycz (znak firmowy autora, hihihi), egipska mumia, polew z mody na wampiry, które koniecznie muszą być homoseksualistami (Carmilla), wilkołaki (szczególnie ich przemiana i kwestia długowieczności :lol: ), a przede wszystkim z samych wampirów. A na okrasę był w tym wszystkim PRL, który radośnie i cudnie dopełnia urody tej opowieści. Z Pewexami, dolarami i stadionem, gdzie można było kupić wszystko. Są w tej książce takie momenty, że nie mogłam się powstrzymać od śmiechu i ludzie w pociągu dziwnie się na mnie patrzyli.
Poniżej zacytuję fragment na zachętę, a po resztę polecam zajrzeć do książki. Odprężająca i niosąca sporo optymizmu lektura.
Spoiler:
Cytat:
Wyciągnęła strzelbę. Po kilku minutach szarpaniny zdołała ją wreszcie "złamać". Sprawdziła, czy naboje na dzika pasują. Kaliber był odpowiedni. Te na jelenia też wydawały się dobre. Wsypała po garści nabojów do torebki.
Gdzieś tu musi być pokrowiec, nie będę przecież szła przez całe miasto z dubeltówką przez ramię, pomyślała.
I w tym momencie poczuła gwałtowne uderzenie w plecy, piekący ból przeszył ją na wylot. Koniec czworograniastego bagnetu z pierwszej wojny światowej wyszedł jej między piersiami.
- Szlag by trafił, nowiutka bluzka! - jęknęła, odwracając się na pięcie.
Radek cofnął się krok do tyłu.
- Ty palancie, zniszczyłeś mi taki fajny ciuch! - wrzasnęła.

I oczywiście najpiękniejszy moment...
Spoiler:
Cytat:
- Wybij sobie z głowy, do USA i tak cię nie wpuszczą! A nawet gdyby wpuścili, to wiesz przecież, co Coollenowie robią z obcymi wampirami.
- Coollenowie? - zaciekawiła się Gosia. - Kto to?
- Zasrani rzeźnicy! - burknął Xawery. - Lepiej, żebyś nigdy ich nie spotkała. Wampiry sadyści! Wysysają nie ludzi, ale niewinne zwierzątka! Szczeniaczki, kotki, jagniątka, sarenki... A że krew zwierzęca ma kiepską kaloryczność, to kasują tych sarenek po kilka tygodniowo na głowę. Jak wymordują cały las, zmieniają stan, przenoszą się gdzie indziej i działają tak jak poprzednio, aż do kompletnego przetrzebienia zwierzyny. Ohydni kłusownicy!
Dziewczyna aż się wzdrygnęła, słysząc o takim bestialstwie.
- A najgorszy z nich jest Edward - dorzucił Marek z nienawiścią w głosie. - To on wymyślił to zwyrodnienie. I jeszcze, na domiar złego nazywa je... wegetarianizmem!
- Edwardem się nie przejmuj, przecież to idiota - prychnął hrabia. - Chłopak ma tak na oko z osiemnaście lat - zwrócił się do Gosi. - Wymoczek z włoskami na żelu. Wygląda jak przedmiot westchnień głupich amerykańskich dziewuch z głębokiej prowincji. Ale wygląd to nie wszystko. Liczy się to, co w głowie. A on ma tam kompletne siano. Od tysiąc dziewięćset osiemnastego bez przerwy chodzi do szkoły. To do jednej, to do drugiej. Zdawał maturę już kilkadziesiąt razy, i co?
- Nie rozumiem? - Zatrzepotała rzęsami.
- I nigdy nie zdał! W ogóle nie zaczął studiować! Przygłup. Za to jego przybrane rodzeństwo...
- Bejsboliści zakichani. Ich ulubioną zabawą jest dziurawienie innych wampirów piłeczkami... - warknął Igor. - Wyobraź sobie, że stoisz na górskiej łące, rozkoszujesz się nadciągającą burzą, a tu nagle... Znam takiego, który oberwał, że na wylot przeszło. Z dziesięć lat łaził z dziurą, zanim się wygoiło!
- To przez nich mój przyjaciel musiał wracać do Polski - gość wrócił do tematu.

Polecam. Polecam. I jeszcze raz polecam. :mrgreen:

Anaru - Nie 13 Mar, 2011 21:07

Agn napisał/a:
Kto kocha Pilipiuka, rąsia w górę! *podnosi grabę*

*podnosi dwie*
Już się z góry cieszę na lekturę :mrgreen:
A kto wie, może i kupię.

Yvain - Nie 13 Mar, 2011 21:10

Też chętnie skonsumuję :mrgreen:
Admete - Nie 13 Mar, 2011 21:55

Też bym poczytała ;) A z ciekawostek - jak Pilipuk wymyślał tego wampira, to siostra bratowej byla z nim i jego rodziną na wakacjach ;)
Agn - Nie 13 Mar, 2011 21:57

ZAZDRASZCZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Admete - Nie 13 Mar, 2011 22:00

On bywa w T. czasami. Siostra bratowej przyjaźni się z jego żoną. Nasza Hania ma zdjęcia z ich córką ;) Ja go raz przypadkowo spotkałam, w K. u Gośki.
Agn - Nie 13 Mar, 2011 22:07

Jak go kiedyś spotkam, to muszę mu postawić dobre piwo. Im bardziej zapoznaję się z jego książkami, tym bardziej go lubię. :)
Caitriona - Nie 13 Mar, 2011 22:41

Czytałam Wampira z m-3 i również bardzo mi się podobał :D :D Uśmiałam się w trakcie lektury :D
Admete - Pon 14 Mar, 2011 11:48

Agn napisał/a:
Jak go kiedyś spotkam, to muszę mu postawić dobre piwo. Im bardziej zapoznaję się z jego książkami, tym bardziej go lubię. :)

Miał kiedyś spotkanie w T. z młodzieżą licealna ;)

Agn - Pon 14 Mar, 2011 12:13

Musiało być super. Z tego co wiem Pilipiuk na spotkaniach z fanami jest - wybaczcie słownictwo - zajebisty. :mrgreen:
Agn - Pon 21 Mar, 2011 19:57

A jednak! Wiedziałam, że nie wytrzymają...
Kręcą czwartą część Underworld!
http://www.filmweb.pl/fil...awn-2012-544185

Admete - Pon 21 Mar, 2011 20:21

Nie widziałam nawet pierwszej - jakoś się nie przydarzyło.