To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane

Admete - Pon 04 Sie, 2008 23:09

Alicjo ja całkiem dobrze znam tamten okres. Dorastałam w najgorszym kryzysie po stanie wojennym ;)
Anaru - Pon 04 Sie, 2008 23:50

"Lesio" jest cudowny, to jedna z moich ukochanych książek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , druga część, czyli "Dzikie białko" już była znacznie słabsza.
Początkowe książki były świetne, ale te późniejsze, z ostatnich lat, są niestety w dużej mierze na jedno kopyto wszystkie pisane... :roll: Co nie zmienia faktu, że chociaz ostatnich w ogóle nie kupuję, to i tak je czytam jak dopadnę w bibliotece. ;) Teraz akuratnie "Bobski motyw". A w domu mam tylko kilka ulubionych. ;)

Alicja - Wto 05 Sie, 2008 09:23

Admete napisał/a:
Dorastałam w najgorszym kryzysie po stanie wojennym

a ja nie? dlatego będziesz wiedziała o co chodzi i mogła skupić się na humorze książki. W "Dzikim białku" lubię polowanie na zdrowe mięso w postaci żywych dzików.
Zgadzam się, że nalepsze są te wcześniejsze, zwłaszcza z szaloną rodzinką ( Boczne drogi np.). Lubię też jej autobiografię - kilka tomów można przeczytać w 2 dni

nicol81 - Wto 05 Sie, 2008 20:56

lady_kasiek napisał/a:
A ja się wzięłam za kryminały Christie. W sobotę za jednym zamachem przeczytałam morderstwo w Orient Expressie a teraz czytam "Po pogrzebie"
Bardzo mi się podoba :D

Ja teraz robię sobie wielką powtórkę Christie- ostatnio czytałam moje ulubienice- "Samotny dom" i "Tajemnicę Błękitnego Ekspresu".

Chmielewska jest zabawna- ale marysuizm się panoszy u niej...

Alicja - Wto 05 Sie, 2008 20:58

trudno, po godzinach pracy z ludźmi, którzy potrafią we własnym nazwisku zrobić 3 błędy ortograficzne nie ma nic lepszego dla odprężenia.
nicol81 - Wto 05 Sie, 2008 21:34

:shock: A co, z samymi Gżegżółkowskimi pracujesz?
Alicja - Śro 06 Sie, 2008 10:46

gorzej, bo jak można w nazwisku Węsierski narobić tyle błędów? nie mówić o tym, że ktoś jest samenrzny ( zamężny), co to za stan cywilny :paddotylu:
Sofijufka - Śro 06 Sie, 2008 11:57

a ja w telewizji na własne uszy słyszałam, że jakaś pani jest żonata :mrgreen:
praedzio - Śro 06 Sie, 2008 12:16

Sofijufka napisał/a:
a ja w telewizji na własne uszy słyszałam, że jakaś pani jest żonata :mrgreen:

Skąd wiesz? A może jest? ;)

Sofijufka - Śro 06 Sie, 2008 12:18

nie, bo zaraz potem pokazał się mąż i dzieci.... A "żonatą" ja zrobiła dziennikarka
praedzio - Śro 06 Sie, 2008 12:19

:paddotylu:
Alicja - Śro 06 Sie, 2008 13:49

zastanawiam się czy znowu nie być kobietą przy nadziei, bo to jedyny czas, gdy mogę leżeć, a nawet muszę, i spokojnie czytać książki
Trzykrotka - Czw 07 Sie, 2008 13:26

Alicja napisał/a:
gdy mogę leżeć, a nawet muszę, i spokojnie czytać książki

A ja czytam tylko w tramwajach i autobusach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Miasto w remontach, zakorkowane. Rady nie ma, chyba, ze przefrunąć. Siadam sobei i bez nerwów wyjmuję lekturę. Ostatnio nwet wybieram linie korkowe :mrgreen: .
Z tego między innimi powodu tak wolno idzie mi czytanie mojej ostatniej fascynacji Shantaram. Ma rozmiary wykluczajace jej wożenie. Czytam tez wolno, bo chcę, zeby ta przyjemnośc trwała... i trwała...
Już dawno nic nie wciągnęlo mnie tak po uszy w inny świat, jak ta ksiązka.

primavera - Czw 07 Sie, 2008 15:18

Ostatnio przeczytałam przywiezioną niedawno ze Szkocji świetną powieść historyczną autorstwa Elizabeth Chadwick "Conquest". Akcja ma miejsce za czasów Saskich, tuż przed podbojem Anglii przez Normanów, a właściwie w trakcie. Pani Chadwick fajnie pisze i niesa to tylko romansidła ale dobrze skomponowane powieści mocno osadzone w historii Anglii. Niestety obawiam się że dostępne są tylko po angielsku ale z radością odkryłam że empik ma całkiem ładną kolekcję.

http://www.empik.com/wysz...yncharset=UTF-8

a oto okładki powieści Elizabeth Chadwick

http://coveringthestory.blogspot.com/

i jej strona:

http://www.elizabethchadwick.com/

Calipso - Czw 14 Sie, 2008 18:22

Obecnie czytam polecanego przez Was "Lesia" Genialna książka :rotfl:

Przed nim czytałam "Broszkę" Ewy Bagłaj.Akcja toczy się w moim regionie.Terespol i Kaplonosy są ode mnie rzut kamieniem :-D Główny wątek książki to porwanie bardzo cennego i nagradzanego ogiera.Gdy bohaterka wpada na trop szajki koniarzy,odkrywa że kradzione przez nich konie są sprzedawane na rzeź za granicę kraju.Wyrusza za nimi w pogoń wraz z pewnym weterynarzem.
Polecam tę książkę tym,którzy kochają konie :-D

Alicja - Czw 14 Sie, 2008 20:19

Calipso napisał/a:
Obecnie czytam polecanego przez Was "Lesia" Genialna książka

polecam potem na świeżo Dzikie białko - z tymi samymi bohaterami, może troszkę mniej śmieszna ( Lesiowi ciężko dorównać),chociaż to zależy od osoby czytającej, niektórzy wolą tę właśnie pozycję

Calipso - Czw 14 Sie, 2008 20:22

W tej książce Lesio też ma mordercze zapędy ? :wink:
Alicja - Czw 14 Sie, 2008 20:25

a i owszem, na dzikie mięso w postaci dzików ( polowali w nocy) i nadal kocha się w koleżance z pracy
Calipso - Czw 14 Sie, 2008 20:31

Alicja napisał/a:
nadal kocha się w koleżance z pracy

Tak kobieta źle na niego działa :wink:

Alicja - Czw 14 Sie, 2008 20:34

zgadzam się, ale jego żona - Kasieńka sobie z tym nieźle radzi. Mam nadzieję, że nie uprzedziłam faktów
Calipso - Czw 14 Sie, 2008 20:36

Jeszcze nie :-D narazie jestem na etapie napadu na pociąg,bo czasu mi troche brakuje.
Alicja - Czw 14 Sie, 2008 20:37

mój ulubiony garbaty Lesio i biedny maszynista :mrgreen:
Calipso - Czw 14 Sie, 2008 20:45

To ja biegnę czytać :mrgreen: do maszynisty jeszcze ze dwie strony :wink: :-D
Alicja - Czw 14 Sie, 2008 21:02

cierpliwie poczekam na odbiór tej sceny, bom ciekawa :mrgreen:
Calipso - Pią 15 Sie, 2008 10:42

(...)"Mów,lebiego,o co ci chodzi?....Czego mi tu latasz po torach,ty żywy trupie?!
Na Lesiu wypowiedź ta uczyniła wrażenie mało przyjaznej,przyśpieszył więc podążanie do tyłu.....
"Stój,ty żłobie polowy,w gromnicę szarpany! (...) :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Akcja a z gubieniem garbu i zdziwienie na to maszynisty - super :rotfl: