To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka

primavera - Nie 09 Mar, 2008 20:12

najlepsze płyty Runrig? o jejku nagrali ich chyba ze 20 nie licząc bootlegów dostępnych dla fanklubowiczów.
no dobra postaram sie - moimi ulubionymi są
The Cutter & the Clan z 1987 jeszcze z Donnie Munro'em na wokalu
In Search Of Angels z 1999 już z nowym wokalem
The Stamping Ground z 2001
a szczególnie polecam składaka Runrig - The Best - 30 years Journey gdzie są starsze i nowsze utwory no i dwa fantastyczne zapisy live
Live at Celtic Connections 2000
oraz Day of Days-The 30th Anniversary Concert-2004
do tego ostatniego jest też fantastyczne DVD.

co do wrzuconych utworków to
An Sabhal Aig Neill czyli Zagroda Neilla pochodzi z The Stamping Ground
Siol ghoraidh czyli Pochodzenie Ludu Goraidh zaczerpnęłam z Day of Days-The 30th Anniversary Concert-2004

w sumie to każdy album Runrig zawiera kilka fantastycznych hiciorów i piosenki są zaśpiewane zarówno po angielsku jak i po gaelicku tak więc trudno mi wybrać te ulubione albumy.

acha ten ostatni wrzucony kawałek przez admete Pog Aon Oidche Earrsich czyli Wieczorny Pocałunek Wiosenny pochodzi z Amazing Things (1993) ale wersja live z np składanki Celtic Spirits Vol.4.CD1.(2001)

mam nadzieję że zaspokoiłam Waszą ciekawość i jeżeli spodobał Wam się Runrig to bardzo mnie to cieszy :cheerleader2:

Admete - Nie 09 Mar, 2008 21:27

Dzieki - wszystkie informacje są bardzo przydatne :-)
Aragonte - Sob 15 Mar, 2008 11:09

Admete, mam kilka płyt Runrig :wink: ale chyba są jeszcze z tym wcześniejszym wokalistą (notabene jego głos mi się naprawdę podobał): Amazing Things, The Big Wheel, Mara, The Cutter & The Clan i jakieś wydawnictwo koncertowe (koncert z Loch Lomond, o ile pamiętam).

Ja lubię między innymi ten kawałek: Alba
Zwróćcie uwagę na to, jak mówi zapowiadający :mrgreen:

Nie znalazłam na Youtube tych utworów, które były dla mnie najciekawsze, niestety.

praedzio - Sob 15 Mar, 2008 13:03

O, kurza twarz! Chyba się przekonam do tego zespołu! :D Jeny, jaki wokal!! :thud:
primavera - Sob 15 Mar, 2008 13:16

Aragonte napisał/a:
Admete, mam kilka płyt Runrig :wink: ale chyba są jeszcze z tym wcześniejszym wokalistą (notabene jego głos mi się naprawdę podobał): Amazing Things, The Big Wheel, Mara, The Cutter & The Clan i jakieś wydawnictwo koncertowe (koncert z Loch Lomond, o ile pamiętam).

Ja lubię między innymi ten kawałek: Alba
Zwróćcie uwagę na to, jak mówi zapowiadający :mrgreen:

Nie znalazłam na Youtube tych utworów, które były dla mnie najciekawsze, niestety.

rzeczywiście na wymienionych przez Ciebie płytach śpiewa Donnie Munro, który odszedł aby zrobić karierę polityczną - podoba mi sie jego głos także a piosenki w jego wykonaniu mają swój specyficzny urok. Poza tym Donnie Munro włada gaelickim więc spiewał też i te kawałki. Niestety moja sympatia do niego bardzo zmalała gdy okazało się że Donnie reprezentuje poglądy unionistyczne czyli nie popiera wolności Szkocji, na tym tle tez poróżnił się z chłopakami z Runrig. Ale muzyka jest najważniejsza. Oczywiście można spekulować kto jest lepszy na wokalu (na forach Runriga napisano tysiące postów), ja uważam że teraz grupa weszła w nowy okres działalności i moim zdaniem rozwija się wspaniale zachowując to co zawsze było najlepsze w Runrig - przekaz płynący prosto z ich Szkockich serc a Bruce wychowany w tradycji Szkockiej muzy też to czuje.

Koncert na brzegach Loch Lomond to wspaniałe osiągnięcie jeszcze z Donnie'm i na pewno warto obejrzeć zwłaszcza że humnem Runrig jest własnie piosenka "Loch Lomond".

Szkoda Aragonte, że nie znalazłaś niczego dla siebie na youtube, choć są tam kawałki z Donnie'm na wokalu też

http://www.youtube.com/wa...feature=related
i oczywiście

Admete - Sob 15 Mar, 2008 13:44

Jak dobrze dowiadywac się ciągle czegos nowego :-) Aragonte napisze do Ciebie.
praedzio - Nie 16 Mar, 2008 16:47

Dziś na tapecie Anúna. :D
Media Vita
Siuil A Run
Dulaman

Admete - Nie 16 Mar, 2008 16:59

Dziwnie słuchac innej wersji Dulaman :-)
praedzio - Nie 16 Mar, 2008 17:24

Gdzieś mam jeszcze tę piosenkę w wykonaniu Altan, ale jak to u mnie: muszę wszystko przekopać, żeby znaleźć... :?
Aragonte - Nie 16 Mar, 2008 18:50

praedzio napisał/a:
Gdzieś mam jeszcze tę piosenkę w wykonaniu Altan, ale jak to u mnie: muszę wszystko przekopać, żeby znaleźć... :?

Mam na płytce Altanu ("Island Angel"), ale musiałabym to zgrać na mp3, a potem jakoś wrzucić na wrzutę czy cuś, a nie bardzo wiem, jak :mysle:

Anunową wersję lubię, ale chyba najbardziej tę Clannadu :mrgreen:

praedzio - Nie 16 Mar, 2008 18:51

Jak znajdę, to zapodam. Nie daruję. :D
praedzio - Nie 16 Mar, 2008 21:02

Tak wracając jeszcze do Anuny, tak sobie myślę, że chyba najbardziej lubię same męskie głosy, jak np. w Media Vita, czy Fionnunghala. Ten chór jest naprawdę niesamowity!
Aragonte - Pon 17 Mar, 2008 19:29

praedzio napisał/a:
Jak znajdę, to zapodam. Nie daruję. :D

Zapodaję patrykowo :mrgreen:
Dulaman - Altan

I Fionnghuala - Anuna

praedzio - Pon 17 Mar, 2008 20:51

Dzięki! :D :cmok:
Ja właśnie sobie Patrykowo słucham www.liveireland.com i co tam słyszę? Altan - Molly na Gach ni Chuileannainn :mrgreen:
:party:

MiMi - Czw 03 Kwi, 2008 20:42

Ostatnio cały czas ją nucę: Zabiorę Cię właśnie tam...
primavera - Czw 03 Kwi, 2008 21:07

Aragonte napisał/a:

I Fionnghuala - Anuna

bozicku co z perełka - śliczności! dzieki serdeczne!!!!!

praedzio - Czw 03 Kwi, 2008 21:28

Primavero, Anuna cała jest do schrupania... :D
primavera - Czw 03 Kwi, 2008 22:24

praedzio napisał/a:
Primavero, Anuna cała jest do schrupania... :D

coś mi się wydaje więc że zaraz rozlegnie się tu moje głośne chrup chrup chrup! :-D

Poleciłabym jeszcze wspaniałą Amy MacDonald a jej zestaw piosenek na This Is The Life. Jej koncert w Radiowej Trójce był po prostu fantastyczny. To kolejna utalentowana 'nudziara'

Caitriona - Czw 03 Kwi, 2008 22:28

U mnie od tygodnia nic innego nie leci tylko właśnie This Is The Life MacDonald, świetna i ma ciekawy głos.
primavera - Czw 03 Kwi, 2008 22:31

Caitriona napisał/a:
U mnie od tygodnia nic innego nie leci tylko właśnie This Is The Life MacDonald, świetna i ma ciekawy głos.

nooo zgadzam sie :-D

praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 18:13

Jako że Trójki ostatnio słucham jedynie z doskoku, to wiele fajnych nutek mi umyka, niestety. Jednakże dziś jedna piosenka, którą usłyszałam całkiem przypadkowo (grzebiąc się zresztą w katalogu bibliotecznym) wbiła mnie niemal w glebę. Zastygłam nad jedną z szufladek katalogowych i siedziałam, dopóki piosenka się nie skończyła.
Mowa o rodzimej zresztą piosenkarce (czemu ja o niej nic nie słyszałam????), Gabrieli Kulce i jej piosence pt. Lady Celeste. Niestety, nigdzie nie znalazłam tej piosenki (jeszcze!), więc nie zarzucę Wam jej tutaj. Weszłam jednak na stronę tej piosenkarki: http://gabakulka.com/pl/index-pl.html - i śpieszę donieść, że tam można posłuchać sobie innych dokonań Gabi.
Kurczę - ta pani naprawdę ma świetny głos! :shock: Takie skrzyżowanie Kate Bush z... sama nie wiem... :mysle: Umknęło mi. (Po 10 minutach) Aaaa... już wiem! Tori Amos! :D
Strona myspace: http://www.myspace.com/gabrielakulka (polecam zwłaszcza piosenkę pt. Pilot)

Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 19:26

praedzio - do usług :kwiatki_wyciaga:
http://eblok.pl/video.html

praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 20:00

Gosiaczku, dziękuję! :przytul: Ale już tu próbowałam. Nie chce mi się zołza jedna otworzyć. :/
Gosia - Czw 10 Kwi, 2008 20:24

Trzeba odczekac az sie klip wczyta i w tym czasie robic cos innego w innym okienku ;) .
Ja odsluchalam wszystko. Podoba mi sie London Calling.

praedzio - Czw 10 Kwi, 2008 20:30

Hm... Spróbuję w IE. :mysle: