Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane
Caitriona - Śro 30 Lip, 2008 10:59
| Aragonte napisał/a: | | W każdym razie przed następnym spotkaniem daj znać, jeśli nie dorwiesz Lesia wcześniej |
Będę pamiętać i dziekuję
Zaraz jadę do kolejnej biblioteki Może tam się uda.
praedzio - Śro 30 Lip, 2008 12:32
O, właśnie... Pytanie do warszawianek: do jakiej biblioteki warto się zapisać (mam na myśli publiczną of course) i czy są jakieś utrudnienia w związku z zameldowaniem poza województwem mazowieckim (typu: jakieś kaucje or something)?
Gosia - Śro 30 Lip, 2008 12:45
Mało Ci książek?
Moze tu:
Biblioteka Publiczna m.st. Warszawy
Regulamin:
http://bip.koszykowa.pl/i...id=23&Itemid=32
Fragment:
1. Z Wypożyczalni Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy - Biblioteki Głównej Wojewódz-twa Mazowieckiego, zwanej dalej Biblioteką, mogą korzystać pełnoletni mieszkańcy m.st. Warszawy i województwa mazowieckiego z chwilą otrzymania Karty Czytelnika Wypo-życzalni, wystawionej na podstawie ważnego dokumentu tożsamości. [.]
Osoba, która chce skorzystać z usług Wypożyczalni, zapisując się do niej powinna:
1) okazać dowód osobisty;
2) wypełnić kartę zapisu "Zobowiązanie", stanowiącą załącznik do Regulaminu;
3) zapoznać się z niniejszym Regulaminem i zobowiązać się do jego przestrzegania, składając na karcie, o której mowa w pkt 2, stosowne oświadczenie;
4) wpłacić jednorazową kaucję, która zaliczana jest na kolejne wypożyczenia i wynosi:
30,- zł - dla stałych mieszkańców Warszawy,
40,- zł - dla czasowych mieszkańców Warszawy i województwa mazowieckie-go oraz stałych mieszkańców województwa mazowieckiego,
20,- zł - dla emerytów i rencistów - stałych lub czasowych mieszkańców War-szawy lub województwa mazowieckiego.
praedzio - Śro 30 Lip, 2008 12:52
O, żesz... cenią się... Pomyślę nad tym. Dzięki, Gosiaczku!
P.S. | Gosia napisał/a: | Mało Ci książek? | Trochę tematyka mi nie podpada... Chociaż to "Seksualne życie dzikich" Malinowskiego chętnie bym wzięła do domu...
Caitriona - Śro 30 Lip, 2008 14:10
Jest! Mam Lesia, zabieram się dzis do lektury
Gosia - Śro 30 Lip, 2008 15:11
Zapewniam Cię, że tematyka jest baaardzo rożnorodna, nawet są tu ksiązki Dickensa np. wydanie "Pustkowia" Dickensa (czyli Samotni) oraz ..... "Mary Barton" Gaskell (wlasnie czytalam egzemplarz tej powiesci z naszej kochanej instytucji, dopoki nie nabylam na allegro wlasnego egzemplarza )
praedzio - Śro 30 Lip, 2008 15:28
O! W takim razie muszę się baczniej rozejrzeć po zbiorach własnej instytucji.
malmik - Śro 30 Lip, 2008 20:07
| Gosia napisał/a: | Mało Ci książek? |
a ja myślałam, że szewc bez butów powinien........
Anonymous - Pią 01 Sie, 2008 15:27
Skończyłam czytać "Nasz wspólny przyjaciel" Dickensa niby gruba kniga a czyta się raz dwa nawet nie wiem kiedy skończyłam. Troszkę mi brakowało elementów zaskoczenia bo niestety serial widziałam wcześniej, ale i tak jestem bardzo zadowolona. Przewiduję bliższe zapoznanie z Karolem Dickensem
malmik - Pią 01 Sie, 2008 20:17
O patrz - a ja ją biorę na urlop - jestem jej bardzo ciekawa...
Gosia - Pią 01 Sie, 2008 20:21
Eugene jest tam tak fajny jak w filmie
malmik - Pią 01 Sie, 2008 20:23
Nasuwa mi się coś złośliwego na język ale w ramach wspólnej miłości do Dempsika ci odpuszczę....
Gosia - Pią 01 Sie, 2008 20:25
Dobrze ze Dempsik nas ratuje
Anonymous - Pią 01 Sie, 2008 20:28
| malmik napisał/a: | | O patrz - a ja ją biorę na urlop - jestem jej bardzo ciekawa... |
polecam spodobał mi się styl Dickensa, jego sposób opisywania bywa taki dowcipny, Mama czyta zaś "Małą Dorrit" i też jest zadowolona.
malmik - Pią 01 Sie, 2008 20:32
Fajnie - muszę się mocno odseparować od rzeczywistości w ten urlop więc wlokę ze sobą 2000 stron książek. Mam nadzieję, ze wystarczy....
praedzio - Pią 01 Sie, 2008 20:40
Ja też przyjechałam do domu, żeby między innymi zaopatrzyć się książkowo.
malmik - Sob 02 Sie, 2008 07:24
| praedzio napisał/a: | Ja też przyjechałam do domu, żeby między innymi zaopatrzyć się książkowo. |
Zapytam za Gosią - mało ci książek???
Caitriona - Sob 02 Sie, 2008 08:42
Przeczytałam Lesia Chmielewskiej - bosskie
Lesio zwiewający przed pociągiem z pochodnią, Lesio i buhaj, no po prostu śmiałam się jak gupia
Trzykrotka - Sob 02 Sie, 2008 23:39
| Caitriona napisał/a: | Przeczytałam Lesia Chmielewskiej - bosskie
Lesio zwiewający przed pociągiem z pochodnią, Lesio i buhaj, no poprostu śmiałam się jak gupia |
A "buty, których śpiew byłby milszy pani uszom"?
Uwielbiam Lesia!
Fajnie, ze Ci się podobał!
Caitriona - Nie 03 Sie, 2008 21:36
Lesio był super! Cały zespół był świetny, włącznie z Bjornem-Bobkiem i szefami Naprawdę fajna letura
Trzykrotka - Nie 03 Sie, 2008 22:29
Bobek był cudny. Ja zwłaszcza kocham moment, w którym wkracza do sekretariatu tego prowincjonalnego dostojnika z kwestią ty, piękna kobieta, dawa mi ty papier pliz ... i cały urząd rozbiega się w poszukiwaniu wiadomej rolki, pożądanej w czasach peerelowskich jako towar rzadki i do upolowania.
A przedstawienie o powstaniu miasteczka, w którym grał zespół? Ja sobie muszę odświeżyć Lesia!
Alicja - Pon 04 Sie, 2008 15:38
| Caitriona napisał/a: | | Lesio zwiewający przed pociągiem z pochodnią, Lesio i buhaj, no poprostu śmiałam się jak gupia |
tę scenę czytałam po raz n-ty leżąc w szpitalu 4 lata temu na podtzrymaniu ciąży przez 3 m-ce i ZABRALI mi książkę, gdyż tak się śmiałałam, że mi cały brzuch się trząsł
Lesio jest dla mnie książką kultową i najlepszą ( lubię zresztą całą Chmielewska i jej cięty humor ) i niezawodnym lekarstwem na nerwice i chandry. Tak i Pratchett
a różowy słoń Lesia w pijackim zwidzie to nic?
Admete - Pon 04 Sie, 2008 16:17
Czytałam sporo Chmielewskiej, ale nie znam Lesia
Anonymous - Pon 04 Sie, 2008 16:35
A ja się wzięłam za kryminały Christie. W sobotę za jednym zamachem przeczytałam morderstwo w Orient Expressie a teraz czytam "Po pogrzebie"
Bardzo mi się podoba
Alicja - Pon 04 Sie, 2008 19:28
| Admete napisał/a: | | Czytałam sporo Chmielewskiej, ale nie znam Lesia |
Lesio jest OBOWIĄZKOWY! czytając go należy jednak pamiętać w jakich latach był pisany - rzeczywistości sklepowo kolejkowej, bez tego część tekstu może nie być zrozumiała
powtarzam OBOWIĄZKOWY
|
|
|