To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Anonymous - Wto 01 Wrz, 2009 18:55

aneby napisał/a:
Do osób, które używają GIMPa : czy dobrze działa pod Vistą ?

jak się uruchomi(a przy uruchamianiu czasami mi się wiesza) to działa dobrze, ale jednak głównie GIMPEM się bawię na XP

aneby - Wto 01 Wrz, 2009 19:02

Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś dodatku, który trzeba zainstalować do GIMPa pod Vistę ? Niby wersję mam najnowszą i pisało, ze ma działać ......
Caroline - Wto 01 Wrz, 2009 21:52

adminluc napisał/a:
OK, ściągnąłem sobie instrukcje w PDFie, tak jak podejrzewałem, jest możliwość ustalenia sobie, z których katalogów ma robić kopię, a nawet wybrać rodzaj plików. W programie jest duża ikona w pasku narzędzi u góry, a niżej opcja "Custom Backup". Tak dochodzimy do kreatora backupu, w którym możemy sami decydować co ma kopiować...
Zerknę jak będę mieć czas na szybko w instrukcję i jeszcze w ciągu weekendu, dam Ci wskazówki, które mogą Ci się przydać.

Czyżby drugi chłop anioł? :)
Nasz admin rządzi, nie? :)

Aragonte - Wto 01 Wrz, 2009 22:11

Rządzi :-D
Harry_the_Cat - Śro 02 Wrz, 2009 00:11

aneby napisał/a:
Do osób, które używają GIMPa : czy dobrze działa pod Vistą ? Bo mnie się wiesza od kiedy zmieniłam XP na Vistę :?
Ledwo otworzę zdjęcie i chcę coś zrobić np. przyciąć czy skorygować kolory/dodać warstwę itp. mam komunikat, że program nie odpowiada :roll:

Wiesza sie, wiesza... :roll:

Trzykrotka - Śro 02 Wrz, 2009 11:35

Caroline napisał/a:
Nasz admin rządzi, nie? :)

Jeszcze jak! Komórkę mi naprawił zdalnie, przez telefon :cmok: . Nie dość, że mądry, to chętny do pomocy. Anioł (ale mężczyzna :wink: )

ŁukaszG - Śro 02 Wrz, 2009 19:18

Trzykrotka napisał/a:
Jeszcze jak! Komórkę mi naprawił zdalnie, przez telefon :cmok: . Nie dość, że mądry, to chętny do pomocy. Anioł (ale mężczyzna :wink: )

...ja tylko przez telefon podpowiedziałem Ci kilka rozwiązań, co warto sprawdzić, sama naprawiłaś ;)
Dziękuję za wszystkie miłe słowa pod moim adresem :kwiatek:

Seagate Manager - szybki kurs obsługi.
Program ma oczywiście sporo możliwości, ale zasadniczo jego działanie można podzielić na dwa działania: "Backup" czyli tworzenie kopii danych poprzez kopiowanie wszystkiego z określonych lokalizacji i "Sync" - synchronizacja katalogów na dysku lokalnym i ich kopii na dysku zewnętrznym poprzez porównywanie zawartości, kopiowane są tylko pliki, które są nowe, lub te które uległy zmianie - szybsze i wydajniejsze w działaniu.
Na początku polecam wykorzystać opcję "Backupu", a potem regularnie korzystać z odpowiednio skonfiguowanego narzędzia synchronizacji. Cały tekst poniżej został opracowany tylko i wyłącznie na podstawie PDFa pobranego ze strony Seagate, więc nie mogę dać gwarancji, że moje wskazówki są w 100% zgodne z rzeczywistością, ale mam nadzieję, że coś pomogą...
Uruchom program, na początku trzeba chyba wybrać opcję "My Drives" i wskazać listę swoich dysków/katalogów, z których ma być robiony backup. Kliknij "Backup", wybierz "Custom Backup", po drodze zapyta o nazwę dla naszego "planu backupu", naszych ustawień - coś wymyśl, dalej zapyta o konkretne katalogi do kopiowania, potem o rodzaj plików: wybierz " All File Types", aby nie ryzykować, że pominie coś istotnego (nigdy nie wiadomo, jakie rozszerzenia producent uznał za te spełniające ogólnie nazwane "Documents"). A które katalogi warto skopiować? Na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć, wszystko zależy też od tego, jak pojemny jest Twój dysk zewnętrzny. Na pewno warto skopiować cały dysk C, gdzie pewnie masz system, katalog z programami, a być może także sporo własnych plików w podkatalogu 'Documents and Settings\[nazwa użytkownika]\Moje dokumenty', ale być może masz je na ich partycjach (dyskach), szczególnie jeśli chodzi o pliki medialne, które wręcz zaleca się trzymać na osobnych partycjach - wszystko zależy od Ciebie. Po wybranie opcji, aby kopiował wszystkie pliki z katalogów, które pewnie zaznaczyliśmy, dochodzimy do szczęści "Backup Schedule", gdzie można wybrać datę/godzinę, kiedy ma następować automatyczny backup, nie wiem czy jest tam opcja aby zrobił to jednorazowo... właściwie interesuje nas jednorazowy backup, potem będziemy używać synchronizacji. Ostatnim krokiem w tym kreatorze jest opcja "Enable Encryption" - szyfrowanie danych, ja bym z tego zrezygnował (pozostaw niezaznaczone), dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu przy kopiowaniu. Po przejściu ostatniego kroku rozpocznie się chyba pierwsze kopiowanie - możesz spokojnie w tym czasie iść na spacer, zrobić kawę etc... w zależności od ilości rzeczy do przekopiowania proces ten (kopiowane jest wszystko przez USB, mam nadzieję, że komputer masz na tyle nowy, nie więcej jak 6-7 lat, że ma gniazdo działające w trybie USB 2.0) - może potrwać nawet godzinę. W przypadku kopiowania dziesiątek filmów, czas może wydłużyć się nawet do kilku godzin.
Po jednorazowym wykorzystaniu opcji "Backup" w przyszłości będziesz korzystać z opcji "Sync". Także w tym przypadku polecam wykorzystać spersonalizowanych opcji przy pomocy kreatora "Custom Sync". W kolejnych krokach wybieramy katalogi, które chcemy poddać każdorazowej synchronizacji (jak najbardziej mogą to być takie same jak wybrałaś dla pełnego backupu), wybieramy, że chcemy synchronizować wszystkie typy plików. W kolejnym kroku dochodzimy do ważnych ustawień synchronizacji: "Sync Rules", najpierw do wyboru mamy dwie możliwości, jeśli chodzi o termin synchronizacji - polecam wybrać opcję: "Sync manually using the Sync Now button in the Sync window", czyli robimy synchronizację wówczas, kiedy my chcemy, za pomocą przycisku "Sync Now" w oprogramowaniu. Jest to też tyle wygodne, że nie musisz mieć cały czas podłączonego dysku do komputera, a robić to jedynie co kilka dni... lub raz na tydzień - wszystko zależy od Ciebie - i wówczas po podłączeniu dysku robisz sama synchronizację danych między dyskami. Kolejnym krokiem jest wybranie zasady kopiowania przy synchronizacji, w przypadku, gdy program zauważy dwa takie same pliki, ale różniące się wielkością, do wyboru są dwie opcje:
- "Always replace older file versions with newer versions" - czyli zawsze zastępuje nowszą wersją pliku
- "Ask before overwriting a file" - czyli każdorazowo zadaje Ci pytanie, czy zastąpić taki sam plik.
W tym przypadku sama musisz zadać sobie pytanie, którą opcję preferujesz. Wygodniej jest wybrać, aby zawsze zastępował nowszą wersją, jeśli wolisz kontrolować, co dokładnie nadpisuje, wybierze opcję, aby zawsze Cię pytał w takim przypadku. Jako ostatni krok, podobnie jak przy backupie, masz pytanie o szyfrowanie danych - tak jak wcześniej, nie polecam.
I na koniec mała uwaga. Jeśli komputer po podłączeniu dysku na USB bez problemu widzi Twój nowych dysk zewnętrzny jako kolejny napęd w systemie, a Ty używasz/znasz program Total Commander, to możesz jego używać do synchroniacji. Od wersji 6.50 ma bardzo dobre narzędzie do synchronizacji (menu Polecenia/Synchronizuj katalogi), osobiście używam właśnie tego rozwiązania, przy tworzeniu kopii bezpieczeństwa na moich domowych komputerach przez sieć wifi.
Spróbuje odpowiedzieć na pytania, które mogą się jeszcze pojawić... ;)

aneby napisał/a:
Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś dodatku, który trzeba zainstalować do GIMPa pod Vistę ? Niby wersję mam najnowszą i pisało, ze ma działać ......

A konkretnie którą masz wersję, podobno - z tego co wygrzebałem w sieci, dopiero 2.6.7 działa poprawnie, a najlepiej wcześniej odinstalować wcześniejsze.

Pozdrawiam
Łukasz

Admete - Śro 02 Wrz, 2009 19:58

Normalnie już wiem wszystko ( prawie ) :D Dzięki, dzięki. Backup już wczesniej zrobiłam,ale tak na chybił trafił i nie wiedziałam dokładnie o co chodzi z synchronizacją.

A tak przy okazji. Nie wchodze dzis na OE...Nie działa mi...

ŁukaszG - Śro 02 Wrz, 2009 20:11

Admete napisał/a:
A tak przy okazji. Nie wchodze dzis na OE...Nie działa mi...

Mają awarię serwera, ale dane na dyskach są bezpieczne. Możliwe, że strony ruszą dopiero jutro.

Łukasz

Admete - Śro 02 Wrz, 2009 20:12

Dzięki za wiadomość. Juz ustawiłam wszystko na tym moim dysku :kwiatki_wyciaga:
aneby - Śro 02 Wrz, 2009 22:37

Dzięki Łukaszu :kwiatki_wyciaga: Miałam wersję 2.6.6, zmieniłam na 2.6.7 i działa znacznie lepiej :-D
Calipso - Wto 08 Wrz, 2009 19:49

Dzisiaj coś dziwnego zaczęło się dziać.Na początku myslałam że to wada myszki,opery albo kompa ogólnie.Teraz wydaje mi się że jest to zwiazane z gg.Otóż pokazuje sie taki komunikat,a ja nie wiem co do czego :?

Gosia - Wto 08 Wrz, 2009 20:46

Znalazłam na jakichś stronach:
Przejdź do Narzędzia -> Opcje internetowe -> panel Zaawansowane i zaznacz pozycję -> Wyłącz debugowanie skryptu w grupie -> Przeglądanie w polu Ustawienia. Kliknij ok. Powinno pomóc..
lub:
Opcje internetowe - Zaawansowane .. usuń zaznaczenia (odhacz):
- Wyłącz debugowanie skryptu (inne)
- Wyłącz debugowanie skryptu (IE)

i:
Start-ustawienia- panel sterowania- opcje internetowe- zaawansowane- "wyłącz debugowanie skryptów".
Ponizęj jest również opcja "wyświetl powiadomienie o każdym błędzie skryptu", usuń zaznaczenie (odptaszkuj)

Calipso - Wto 08 Wrz, 2009 21:34

Gosia napisał/a:
Start-ustawienia- panel sterowania- opcje internetowe- zaawansowane- "wyłącz debugowanie skryptów".
Ponizęj jest również opcja "wyświetl powiadomienie o każdym błędzie skryptu", usuń zaznaczenie (odptaszkuj)

Dzięki Gosiu :-) Mam nadzieję że już będzie dobrze.

Calipso - Wto 08 Wrz, 2009 21:43

A nie :( Znów coś takiego

aneby - Wto 08 Wrz, 2009 21:55

Może to wina explorera .... A nie dasz się namówić na mozillę ?
Calipso - Wto 08 Wrz, 2009 22:05

aneby napisał/a:
Może to wina explorera ....

Explorera używałam dzisiaj przez kilka minut,gdy opera strajkowała.
aneby napisał/a:
A nie dasz się namówić na mozillę ?

Miałam mozillę,która mi szwankowała.W efekcie się jej pozbyłam i zainstalowałam operę.

aneby - Wto 08 Wrz, 2009 22:16

Ale na zdjęciu jest "błąd skryptu programu IE " :?
Anaru - Wto 08 Wrz, 2009 22:31

Nie zakładaj mozilli, ubije Ci komputer.... :roll:
aneby - Wto 08 Wrz, 2009 22:33

Eeeee ?
Anaru - Wto 08 Wrz, 2009 22:39

Komputer Calipso nie nadaje się pod mozillę, ona potrzebuje mocnego sprzętu...
ŁukaszG - Śro 09 Wrz, 2009 00:38

Calipso napisał/a:
A nie :( Znów coś takiego [/url][/URL]

Może pamiętasz jakie programy miałaś uruchomione w trakcie pojawienia się tego błędu?
Jutro wieczorem spróbuje coś wymyślić.

Łukasz

Calipso - Śro 09 Wrz, 2009 14:51

aneby napisał/a:
Ale na zdjęciu jest "błąd skryptu programu IE "

Nie mam pojęcia dlaczego pokazało IE :roll:
adminluc napisał/a:
Może pamiętasz jakie programy miałaś uruchomione w trakcie pojawienia się tego błędu?

Miałam otwarte okienko rozmowy w gg i to właśnie gdy chciałam je zamknąć,wyskoczył ten komunikat.Oprócz gg była otwarta tez opera.

Caitriona - Śro 09 Wrz, 2009 15:07

A u mnie wczoraj zaczęło się pokazywać dziwne okienko, które nigdy wczesniej nie wyskakiwało... Niczego w ustawieniach nie zmieniałam.

Pokazuje się gdy chcę się zalogować do poczty na WP i gdzy przeglądam allegro.

Admete - Śro 09 Wrz, 2009 15:12

Tak się czasem pojawia na niektórych stronach.