To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

Trzykrotka - Czw 19 Cze, 2014 13:14

zooshe napisał/a:

fabuła nie miała ładu i składa i ogólnie dramatoza goniła dramatozę ale człowiek oglądał dalej byle tylko dowiedzieć zakończenia.

Uff, dokładnie tak. W pewnym momencie oglądasz już tylko po to, żeby zobaczyć na własne oczy, że ten s***** syn trafia za kratki, a cała jego rodzina, kariera i plany się sypią - inaczej nie zaznasz spokoju.
W Secret wszystko weszło na swoje miejsca, s****syn (a nie był nim czebol, o nie) trafił za kratki, jego rodzina się posypała, a naszego Kopciuszka Książę posadził wśród tac z ciastkami w piekarni jej ojca i dalej już było jak w pewnym polskim serialu, w którym pewną rolę odegrały makowce :excited:
Aktorzy pierwszoplanowi drewniani - wszyscy prócz Ji Seuka, który jest uroczy i pełen elektryczności - ale niestety, ma fatalny gust do wybierania scenariuszy. Żadnych kilometrowych seguków oglądać nie będę, a ze współczesnych tylko Protect The Boss sie w miarę kwalifikuje. Na kiedyś.

W zbroi generała Younga :wink:

Skończyłam Wiedźmę - z tegorocznych zakończonych dram to pierwsza, którą sobie zostawiłam do cieszenia się na później. Wiele się już nie działo. Scenarzyści skupili się na rozwoju romansu Wiedźmy i pobocznych watkach ratujących nastrój w tych momentach dramy, w których - ku mojej rozpaczy - Polarny Miś wysunął się na prowadzenie. Mamy przecudny bromance Mistrzów Prac Dorywczych (dwaj przeuroczy panowie z seksapilem wdziękiem i komediową iskrą - żyć nie umierać :serduszkate:

Mamy jajcarnie opowiedziane macierzyństwo, mamy geriatryczny romans :serduszkate:

A sam Morderca Puszystych Króliczków wystarczy dla rozjaśnienia galaktyki :serce:

Fanservice

W smokingu wygląda bosko

Jego i Wiedźmy romans- cudo! Zwłaszcza scena kupowania ciuchów (za kuse! Za przezroczyste! Za duży dekolt!)
Wszystko skończyło się ślubem... ale nie Wiedźmy i Mordercy, o nie :lol:
Trochę zdjęć:
Wiedźma trafiona - zatopiona pod drzwiami Mordercy: wyszedł już do pracy? Może jeszcze nie?

Randkowe słodycze: aigoo! dostaliśmy podkoszulki do pary! (Wiedźma: ale obciach... ale niech już będzie....)

Prezenty, słodycze...

... klasyka jedzenia ciasteczek ryżowych/makaronu/ czegokolwiek

... i cała reszta

Kącik brzydkiego sweterka

Admete - Czw 19 Cze, 2014 13:38

Cytat:
Ten, którego próbują właśnie (bo oglądam) przekupić i skłonić do wyjazdu :wink:

A ten - szkoda, że jednak dał się przeciągnąć na stronę zła...Trzykrotko ładnie opowiadasz, jak zawsze :)
Ja na razie zobaczę, czy ten Jonseon Gunmen będzie strawny. Za tydzień rusza?

Trzykrotka - Czw 19 Cze, 2014 13:44

I jeszcze trochę rzeczy do zabawy.

Quiz - czy jesteś bohaterem/bohaterką k-dramy?

Dobierz włosy LMH do roli :wink:

To jest piękne :lol:
Trzej panowie - na dość młodym etapie kariery/wieku
Kto to jest ten w środku? (ci po bokach są raczej łatwi do rozpoznania)
Dla ułatwienia powiem, że ostatnio drama z nim była tu oglądana, a wszyscy trzej panowie są dramowymi partnerami Ha Ji Won, czyli naszej Empress Ki

I mały przegląd kostiumów i min LMH z dwóch dram:

Admete - Czw 19 Cze, 2014 13:48

O jakie małe Lee Min Honki ;) Zdecydowanie nie jestem bohaterką kdramy, to już prędzej bohaterem ;)
Trzykrotka - Czw 19 Cze, 2014 13:56

Admete napisał/a:
[
Ja na razie zobaczę, czy ten Jonseon Gunmen będzie strawny. Za tydzień rusza?

Za tydzień. Dziś powinien być ostatnio odcinek Golden Cross, a Gunman wchodzi po nim.

Wiecie, że pani od Heirs, Kim Eun Sook, ma już nowy scenariusz? Na razie streszczenie dość enigmatycznie brzmi, ale fani już wzieli się do obsadzania...
A man and woman who jump into a disaster scene cares for each during the desperate situation. They become close and fall in love.

http://asianwiki.com/Descendants_of_the_Sun

zooshe - Czw 19 Cze, 2014 14:38

Trzykrotka napisał/a:

Uff, dokładnie tak. W pewnym momencie oglądasz już tylko po to, żeby zobaczyć na własne oczy, że ten s***** syn trafia za kratki, a cała jego rodzina, kariera i plany się sypią - inaczej nie zaznasz spokoju.

Tylko, że ja kibicowałam tym zułym. :rumieniec:

Fabuła prezentuje się tak:
Główna bohaterka, wychodzi za bohatera nudnego ale poczciwego do bólu (sam aktor zarówno ten sprzed operacji jak i ten po to drewna do potęgi n-tej), gdyż jak sądzi jego ojciec odpowiada za śmierć jej rodziców, przez co ona i jej siostra z którą została rozdzielona w dzieciństwie zostały skazane na biedę.
Po ślubie planuje okraść go z pieniędzy i uciec z jego najlepszym przyjacielem, który także skrycie go nienawidzi. Niestety mężulek dowiaduje się, że żona przyprawia mu rogi i podczas kłótni oboje mają wypadek samochodowy. Mężulek popada w śpiączkę a żoneczka próbuje w tym czasie przejąć kontrolę nad firmą i dręczy psychicznie anonimowymi listami rodzinkę mężulka.
Mężulek budzi się ze śpiączki ale nie może chodzić. W rekonwalescencji pomaga mu zakochana w nim pielęgniareczka, która jak łatwo się domyślić jest zaginioną młodszą siostrą bohaterki.
W końcu żoneczka dowiaduje się, że mężulek ozdrowiał i planuje ją wysłać do więzienia dlatego próbuje go zabić podpalając dom.
Po pożarze wszyscy myślą że mężulek umarł, a ona jako wdowa przejmuje jego majątek. Oczywiście mężulkowi udaje się przeżyć, przechodzi operację plastyczką i z nową twarzą postanawia powrócić pod nowym nazwiskiem, rozkochać w sobie żoneczkę i zemścić się na niej.

Cała drama to jedna wielka brazyliada ale i tak musiałam ją skończyć.

Trzykrotka napisał/a:
dalej już było jak w pewnym polskim serialu, w którym pewną rolę odegrały makowce :excited:

:co_stracilam:

Trzykrotka napisał/a:
ze współczesnych tylko Protect The Boss sie w miarę kwalifikuje. Na kiedyś.

PTB
Postać jest fajna ale skrzywdzili go bardzo grzywką zasłaniającą mu całe czoło.
Sama drama jest lepsza niż myślałam. Może nie jakaś super fajna ale oglądam bez przykrości.
Wszyscy bohaterowie są przerysowani i zachowują się jak dzieci w piaskownicy (nawet rodzice bohaterów) ale można się przy tym pośmiać.

Sam bohater (ten główny) jest przesłodki i kupił mnie praktycznie od razu. :serce:

Taki ktoś kto aspiruje do bycia wspaniałym, ale mu nie wychodzi.
Jak każdy dramowy chaebol ma traumę z przeszłości w tym przypadku boi się tłumów i publicznych wystąpień, przez co wszyscy w firmie uważają, że nie nadaje się do prowadzenia firmy.
Jego ojciec - charyzmatyczny CEO, który zawsze musi wygrać stara się za wszelką cenę zmusić syna do pracy. Jego metody to: krzyk i bicie przez co syn panicznie się go boi i jeszcze bardziej unika firmy.

Bohaterka, którą też nazywam Kopciuszkiem :-D choć z innych powodów (jej zdolność do gubienia butów to marzenie każdego producenta obuwia) zostaje zatrudniona w roli asystentki bohatera i chociaż nie ma żadnych kwalifikacji i co chwila popełnia gafy, to jej determinacja aby zachować posadę i niezwykłe metody (zna sztuki walki) szybko zaczynają przynosić skutek.

Bohater szybko zaczyna podkochiwać się z swojej sekretarce, która broni go przed ojcem i pomaga mu przełamać swoje fobie, ale jej zależy bardziej na pracy więc odrzuca jego awanse. Tymczasem ten drugi, kuzyn bohatera, którego ambitna matka widzi go w roli przyszłego CEO także zaczyna coś czuć do sekretarki. Więc panowie zaczynają rywalizować na dwóch frontach.
Jak na razie ogląda się całkiem przyjemnie.

Trzykrotka a jak stoisz z Gap Dongiem w ten weekend wielki finał??

BeeMeR - Czw 19 Cze, 2014 14:49

Trzykrotka napisał/a:
Skończyłam Wiedźmę - z tegorocznych zakończonych dram to pierwsza, którą sobie zostawiłam do cieszenia się na później.
Ja z tegorocznych zostawiłam Koszmitę, TGL i tymczasowo Rooftop Prince - ale szczerze wątpię bym wróciła do niego :P
Za jakiś czas uprzątnę :P

zooshe napisał/a:
Fabuła prezentuje się tak:
o jakiej dramie piszesz? :co_stracilam:
zooshe - Czw 19 Cze, 2014 15:02

BeeMeR napisał/a:
o jakiej dramie piszesz? :co_stracilam:

Temptation of an Angel :zawstydzona2:

Trzykrotka napisał/a:

Aktorzy pierwszoplanowi drewniani - wszyscy prócz Ji Seuka, który jest uroczy i pełen elektryczności ...
[url=http://images63.foto...fam.jpg]Obrazek[/URL][url=http://images65.foto...e7m.jpg]Obrazek[/URL]
W zbroi generała Younga :wink:
[url=http://images62.foto...c5m.jpg]Obrazek[/URL]

Ale ze mnie gapa i ślepota. :zalamka:
Ten pan ze zdjęcia to właśnie uroczy niezdara i główny bohater z PTB. Ta grzywka musiała mnie zmylić bo Secend Lead nosi bardzo podobną. :frustracja:

Aby nie było wątpliwości:

Tez z prawej to główny bohater a z lewej SL.

Trzykrotka - Czw 19 Cze, 2014 16:07

zooshe napisał/a:

Trzykrotka napisał/a:
dalej już było jak w pewnym polskim serialu, w którym pewną rolę odegrały makowce :excited:

:co_stracilam:

:-D Niezapomniana Biała Wizytówka, o ostatnim księciu na zamku pszczyńskim. W roli księcia Jan Nowicki, w rolach jego synów Olgierd Lukaszewicz, Jan Englert, Bogusław Linda. Druga żona to seksowna Grażyna Szapołowska.
Niezapomniana scena konsumpcji zakazanego romansu między Drugą Żoną, a Najmłodszym Synem odbyla się w zamkowej piekarni, na świeżo przygotowanych do pieczenia makowcach. To trzeba zobaczyć, żeby docenić :twisted:

A to Temptation :zalamka: O matko kochana :zalamka:

zooshe napisał/a:

PTB

Czyli to jakaś ichnia Brzydula? :mysle: _ nonono, całkiem przyjemnie na upalne lato się zapowiada :wink: A Second Lead to JaeJeong, który teraz gra Young Dala w Triangle. Kolega Miśka z zespołu (zapomniałam nazwy).

Na razie odpalam - w miejsce Wiedźmy - BV - tak przynajmniej planuję.

Z Gap Dongiem mam tyły. Jestem u Gosi, a ona już mnie pytała, czy obejrzymy, więc nadrobimy pewnie we dwie.

BeeMeR - Czw 19 Cze, 2014 16:33

NL 13
Ładnie rozwija się wątek ojca i syna, ale na obu paniach chyba położono lagę (pod kątem romansowym) - przynajmniej ja mam wrażenie, że to prowadzi donikąd w obu przypadkach. Zegarek został zwrócony w najbardziej bezpłciowy sposób w jaki mógł (ale został, nawet dość sprytnie, tylko nijako).
Szkoda tych dwóch odcinków, i tak się zastanawiam, czemu właściwie nie zdążyli, skoro tyle właśnie mieli mieć czasu gdyby nie dwukrotne przesuwanie emisji - niektórzy pewnie muszą mieć nóż na gardle by nakręcić kolejny odcinek :mysle:

Admete - Czw 19 Cze, 2014 16:37

To jestem ciekawa, jak ci się będzie oglądało BV :) Zastanawiam się nad Gap Dongiem i ogólnie to go zbieram. Na razie miałam randkę z Jackiem Bauerem ;) Już zapomniałam, ze 24 ogląda się najlepiej jednym ciągiem ;)
Aragonte - Czw 19 Cze, 2014 16:38

BeeMeR - no niestety, panie chyba wyleciały z NL, kiedy skrócono emisję :-|
Szkoda, moim zdaniem. Miałam nadzieję, że wątek z zegarkiem zostanie jakoś inaczej poprowadzony, no, ale scenarzystka musi teraz kleić wszystko i skracać, żeby zmieścić się w tych ostatnich paru odcinkach :-|

Trzykrotka napisał/a:
Na razie odpalam - w miejsce Wiedźmy - BV - tak przynajmniej planuję.

:cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:
Zagrzewam do oglądania :wink:

zooshe - Czw 19 Cze, 2014 18:01

Trzykrotka napisał/a:

A to Temptation :zalamka: O matko kochana :zalamka:

A to co napisałam to tylko początek, takie zawiązanie akcji.
Potem jest jeszcze więcej dramatoz i rewelacji typu kto jest czyim rodzeństwem/dzieckiem/małżonkiem.

Lecę dalej z PTB.
Bohater stosunkowo szybko otrząsnął się z trybu "nie mogę jej znieść", przeszedł etap wyparcia - "ja jej wcale nie lubię" i teraz leci trybem "nie mogę bez niej wytrzymać". A jaki zazdrosny się zrobił o swojego kuzyna. :mrgreen:

Niestety cała rodzinka zauważyła już pod czyim wpływem zmienił się ich jedynak i chcą go ożenić z jego ex (w tej roli wredna suka z PT).

BeeMeR - Czw 19 Cze, 2014 18:23

Cytat:
BeeMeR - no niestety, panie chyba wyleciały z NL, kiedy skrócono emisję :-|
Albo nigdy nie było ich w planie :P
Jakby ktoś chciał, to by w 4 odcinki wpisał co chciał - niektórym wystarcza ostatnie pół godziny - jak wcześniej podłożą odpowiedni fundament - tu jednak fundamentu nie było zbytnio - tak więc myślę, że nie było ich w planie - tj. nie bardziej, niż są ;)

Może i ja się wezmę za BV - GD na razie odłożyłam (czekam na odpowiedni nastrój, ostatnio mam ochotę na obyczaj wszelkiej maści: czy to romans, czy to melodramat czy dramat.

Admete - Czw 19 Cze, 2014 19:44

A w odcinku 14 Nl dream team - KIm Seuk Joo, Park Sang Tae i prokurator Lee ;) Basiu spróbuj BV, Bad Family to też czysty obyczaj. I historia z zegarkiem jeszcze się nie skończyła. Stażystka oddała zegarek w bardzo rozsądny sposób, mało dramowy ;) Kurcze w 14 odcinku wszystko co obyczajowe się rozkręca, a tu za dwa odcinki koniec. Co za szkoda...Ten serial ma po prostu dynamikę serialu amerykańskiego, a nie dramy koreańskiej.
Aragonte - Czw 19 Cze, 2014 20:57

Ej no, podglądam 14 odcinek i wyraźnie widze scenę, jak pani prokurator wychodzi z pudłem, jak Seok Joo wcześniej - zwolniła się? ją zwolnili? :shock: :shock:
Przydałby sie jakiś sos, bo ciekawią mnie rozmowy Park Tae z Ji Yoon (jak ta w barze), no i Sj oczywista.
A Seok Joo chyba przegrał w sądzie??? :mysle:
Pan Cha korumpuje i przekupuje, kogo się da :?

BeeMeR - Czw 19 Cze, 2014 21:13

Admete napisał/a:
I historia z zegarkiem jeszcze się nie skończyła.
Zegarek jak zegarek - ale mam nadzieję że mu pamięć wróci :mrgreen:

Na razie oglądam Wiedźmę - i to z coraz większą przyjemnością - w odc. 3 bohaterowie obejrzeli w tv całusa z INR3 :mrgreen:

Admete - Czw 19 Cze, 2014 21:18

Aragonte napisał/a:
A Seok Joo chyba przegrał w sądzie??? :mysle:

Ja mu to wróżyłam od początku. On się musi nauczyć przegrywać.

Cytat:

Nie tyle wróci, co ktoś mu opowie jak to niby było ;) I od razu SJ dostanie bólu głowy ;)

Agn - Czw 19 Cze, 2014 21:21

Trzykrotko, a kogóż to ty masz na obliczu? :mrgreen: No proszę, nowego szczypioreczka. :D
Trzykrotka napisał/a:
Dla ułatwienia powiem, że ostatnio drama z nim była tu oglądana, a wszyscy trzej panowie są dramowymi partnerami Ha Ji Won, czyli naszej Empress Ki

Nie mogę odgadnąć tego faceta. Cień na twarzy i zdjęcie koszmarnej jakości. A że filmografi Ha Ji Won unikam (aczkolwiek myślę, czy nie obejrzeć King 2 Hearts), to nie mogę skojarzyć tym bardziej. :?
A quiz z LMH:
a - Faith
b - BBF
c - PT
d - Heirs

Pakuję się. Obym niczego nie zapomniała, bo będzie kiepsko. :P

Aragonte - Czw 19 Cze, 2014 21:25

Admete napisał/a:
Cytat:

Nie tyle wróci, co ktoś mu opowie jak to niby było ;) I od razu SJ dostanie bólu głowy ;)

Chyba już mu Ji Yoon opowiedziała - a on zwiał, wyraźnie wytrącony z równowagi. A potem jej unikał :wink:
I podobało mi się spotkanie Park Tae z panią prokurator (jego starą miłością :-P ) - aż upuścił torbę z jedzeniem z wrażenia :lol:

Już pisałam Admete w smsie - marzy mi się drugi sezon NL, w którym Seok Joo, Park Tae, pani prokurator oraz Ji Yoon stworzą dream team walczący z korupcją w sądach :mrgreen:
Bez szans, wiem, wiem :wink:

Admete - Czw 19 Cze, 2014 21:25

Cytat:
Ay ay ay... how I wish Korean dramas went back to the old style of shooting, not live, not pali-pali, but planning and producing them with time, care and leaving the story in the hands of a capable writer, not of programming schedules, product placement pressures or irrational netizens' demands. Aish!

Podpisuję się pod opinią z soompi. Kręcenie seriali w tak dziwaczny sposób jak oni to robią szkodzi zdecydowanie.

Aragonte - Czw 19 Cze, 2014 21:27

Widziałam tę opinię. Też się z nią zgadzam :-|
Agn - Czw 19 Cze, 2014 23:05

Oglądam 12-ty odcinek NL, tak akurat na dobranoc. I co? Znajoma twarz.

Jak zwykle strasznie hałasuje. :P

Poza tym zauważyłam, że ilekroć na ekranie pojawia się Jin Lee Han, wlepiam w niego oczy i nie mogę oderwać wzroku. Ma w sobie coś naprawdę niesamowitego.

Aragonte - Czw 19 Cze, 2014 23:10

Dostojnik z Faith, prawda? :wink: Faktycznie hałasuje :-P
Agn - Czw 19 Cze, 2014 23:24

Owszem, to on. I co go widzę w dramie, to się wydziera. W SG chyba też darł mordę. :mysle: Widać taki ma rodzaj, ahem, ekspresji. :?