Komunikaty - Pytania techniczne
BeeMeR - Pią 05 Cze, 2009 07:58
| Gunia napisał/a: | Anaru, jesteś pewna, że chcesz zrezygnować z takiej atrakcji? | JEST pewna! Te kolorki są dobre tylko do filmów o wampirach
Admete - Pon 08 Cze, 2009 23:58
Co zrobić z plikiem avi.out żeby był tylko avi?
praedzio - Wto 09 Cze, 2009 05:36
Usunąć "out" z nazwy?
Admete - Wto 09 Cze, 2009 07:12
Tak zrobiłam i zadziałało, choć dopiero za drugim razem
Anaru - Czw 11 Cze, 2009 00:01
Aaaaa!!!!!!!
Filmy działają!!!!
Po przeczołganiu przez kompa i kilkugodzinnym deliberowaniu, instalowaniu, odinstalowywaniu kodeków, programów do odtwarzania itd, kombinowaniu, wysłaniu smsa do Allplayera (to ja) po kodeki, kolejnej załamce i umówieniu się na jutro na odinstalowanie Nvidii mój Tato zapytał czy na TV też jest takie niebieskie. I okazało się, że jak się od tyłu wsadzi w kompa kabelek, który wyjęliśmy ostatnio, ten łączący go z TV, to wszystko działa jak trza. Załamka normalnie....
BeeMeR - Pią 12 Cze, 2009 09:38
| Anaru napisał/a: | | mój Tato zapytał czy na TV też jest takie niebieskie | a jak ja pytałam pierwszego dnia objawów, to zostałam ofuknięta
Aragonte - Nie 21 Cze, 2009 00:10
Mam pytanie do lepiej znających się na oprzyrządowaniu komputerowym
Dojrzałam do kupna dysku zewnętrznego, mam sprecyzowane, ile mniej więcej mogę wydać, zastanawiam się w tej chwili nad dwoma konkretnymi modelami. Oba to Verbatim (ale może jakąś inną firmę wybrać?), jeden mieści 160 GB, drugi, ciut droższy, 250 GB, reszta opcji opisana jest tutaj:
http://sklep.platinet.pl/...CFZeD3god4XUsoA
I tutaj:
http://sklep.platinet.pl/...CFZeD3god4XUsoA
I głupie pytanie: czy mam do takiego dysku dokupić jakiś kabelek?
Będę wdzięczna za radę
aneby - Nie 21 Cze, 2009 00:31
Znać się za bardzo nie znam, ale jakiś czas temu kupiłam takie cuś http://www.vobis.pl/ofert...320_gb_usb.aspx
Działa bez zarzutu z Vistą i z XP, nie potrzebuje żadnych dodatkowych kabli, oprócz tego co w komplecie. Jedynie, o czym sprzedawca mi nie powiedział (może sam nie wiedział ), że dysk był sformatowany w systemie fat 32, który nie obsługuje plików większych niż 4 GB, a ja potrzebowałam zgrać plik 7 GB.
Ale konwersja do innego systemu - ntfs okazała się łatwa, wygooglałam i zrobiłam sama.
Anaru - Nie 21 Cze, 2009 09:29
To dysk zewnętrzny bez dodatkowego zasilania, nie? To potrzebny mu tylko kabelek z końcówką USB łączący z komputerem, powinien być w zestawie. Bardzo wygodna sprawa, chociaż nie jest przesadnie szybki w działaniu i starsze komputery go czasem nie widzą
Aragonte - Nie 21 Cze, 2009 12:29
| Anaru napisał/a: | To dysk zewnętrzny bez dodatkowego zasilania, nie? To potrzebny mu tylko kabelek z końcówką USB łączący z komputerem, powinien być w zestawie. Bardzo wygodna sprawa, chociaż nie jest przesadnie szybki w działaniu i starsze komputery go czasem nie widzą |
Nie strasz, ja nie mam nowego kompa
Dziękuję za rady, Dziewczyny
trifle - Nie 28 Cze, 2009 16:57
Od jakiegoś czasu mam problem z otwieraniem niektórych klipów na yt. Mam przeglądarkę opera, niektóre pliki otwierają się i grają normalnie, a przy innych czas klipu leci, ale nie ma dźwięku i obrazu. Dlaczego? Można coś z tym zrobić?
ŁukaszG - Nie 28 Cze, 2009 19:41
| trifle napisał/a: | | Od jakiegoś czasu mam problem z otwieraniem niektórych klipów na yt. Mam przeglądarkę opera, niektóre pliki otwierają się i grają normalnie, a przy innych czas klipu leci, ale nie ma dźwięku i obrazu. Dlaczego? |
Zacznij od sprawdzenia, jak klip, w którym nie masz obrazu i dźwięku, odtwarzany jest w innej przeglądarce, choćby w Internet Explorer, który z pewnością masz. Jeśli w przypadku IE klip będzie działać, to można kilka rzeczy pogrzebać przy Operze, począwszy od wyczyszczenia plików tymczasowych (trochę to dziwne, ale pomaga np. w trochę podobnych okolicznościach w FF), można też jeszcze raz zainstalować tą samą lub nowszą wersję opery, a jeszcze wcześniej ściągnąć ze strony adobe.com najnowszą wersję FlashPlay'era.
Daj znać, czy udało się w ten sposób rozwiązać problem.
AdminLuc
Anaru - Nie 28 Cze, 2009 21:36
Łukasz, zerknij pliz do tego wątku , Aine ma tam komputerowy problem.
http://forum.northandsout...p=220294#220294
praedzio - Czw 06 Sie, 2009 18:19
Hm, w Komunikatach jakiś zombiak się panoszy.
Anonymous - Czw 06 Sie, 2009 19:29
we wszystkich - ironicznie w temacie o zabezpieczeniach przed robotami, rowniez
ŁukaszG - Czw 06 Sie, 2009 21:06
| praedzio napisał/a: | Hm, w Komunikatach jakiś zombiak się panoszy. |
Usunąłem i włączyłem obowiązek logowania dla pisania także w Komunikatach, dzięki temu już nie powinno być takich przypadków. (Komunikaty były jedyną częścią forum, gdzie można było pisać posty bez logowania-rejestracji).
Łukasz
praedzio - Czw 06 Sie, 2009 21:08
Dzięki!
Admete - Śro 26 Sie, 2009 22:40
Mam juz ten dysk zewnętrzny. Zrobiłam sobie taką kopię dysku c. Ja często zmieniam swoje rpacowe dokumenty i zapisuję zmiany. W związku z tym mam pytanie czy jest jakis sposób, zeby ten mój dysk wyszukiwał te dokimety zmienione? Jeśli głupio sie zapytałam, to prosze się nie śmiac za bardzo Cała pomoc jest po angielsku i nic z tego nie rozumiem.
ŁukaszG - Pią 28 Sie, 2009 20:06
| Admete napisał/a: | | W związku z tym mam pytanie czy jest jakis sposób, zeby ten mój dysk wyszukiwał te dokimety zmienione? |
Zdecydowana większość, jak nie wszystkie programy do "backupów", mają opcjonalną możliwość tworzenia kopii plików, które są nowe lub zostały zmienione, nawet darmowe oprogramowanie tego typu. Często w takich programach tworzy się za pomocą kreatorów pewne profile kopii bezpieczeństwa, w których określa się m.in. które katalogi na dyskach lokalnych mają być kontrolowane i właśnie w jaki sposób dane mają być kopiowane (wszystkie pliki/zmienione/nowe etc.). Podejrzewam, że także w programie, który jak się domyślam dostałaś razem z dyskiem zewnętrznym, są takie opcje. Napisz jak program się nazywa, lub jaki dysk nabyłaś (firma), spróbuję Ci podpowiedzieć, którą opcję warto wybrać, bo oczywiście kopiowanie wszystkiego za każdym razem nie ma sensu.
Łukasz
Admete - Pią 28 Sie, 2009 20:08
To jest dysk zewnętrzny firmy Seagate. Gdyby ta pomoc była w języku polskim, to sama bym znalazła, w angielskim technicznym słownictwie się gubię.
ŁukaszG - Pią 28 Sie, 2009 20:31
| Admete napisał/a: | | To jest dysk zewnętrzny firmy Seagate. |
Oprogramowanie nazywa się Seagate Replica czy BlackArmor?
Łukasz
Admete - Pią 28 Sie, 2009 21:39
U mnie jest tylko Seagate Manager...Nie mam nic więcej.
ŁukaszG - Pią 28 Sie, 2009 21:52
| Admete napisał/a: | | U mnie jest tylko Seagate Manager...Nie mam nic więcej. |
OK, ściągnąłem sobie instrukcje w PDFie, tak jak podejrzewałem, jest możliwość ustalenia sobie, z których katalogów ma robić kopię, a nawet wybrać rodzaj plików. W programie jest duża ikona w pasku narzędzi u góry, a niżej opcja "Custom Backup". Tak dochodzimy do kreatora backupu, w którym możemy sami decydować co ma kopiować...
Zerknę jak będę mieć czas na szybko w instrukcję i jeszcze w ciągu weekendu, dam Ci wskazówki, które mogą Ci się przydać.
Łukasz
Admete - Pią 28 Sie, 2009 21:53
Będę bardzo wdzięczna
aneby - Wto 01 Wrz, 2009 18:52
Do osób, które używają GIMPa : czy dobrze działa pod Vistą ? Bo mnie się wiesza od kiedy zmieniłam XP na Vistę
Ledwo otworzę zdjęcie i chcę coś zrobić np. przyciąć czy skorygować kolory/dodać warstwę itp. mam komunikat, że program nie odpowiada
|
|
|