To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

Trzykrotka - Czw 12 Cze, 2014 19:26

Admete napisał/a:
A co powiecie na to:

http://www.dramabeans.com...-joseon-gunman/

Już na to zwracałam uwagę - gra niedoszly generał Choi Young. Jeśli nie będzie to 50 odcinków, to chciałabym oglądać.

BeeMeR - Czw 12 Cze, 2014 20:00

Trzykrotka napisał/a:
Jeśli nie będzie to 50 odcinków, to chciałabym oglądać.
Nic dodać nic ująć :mrgreen:

Cytat:
Tytuł angielski: Like Father, Like Son
Od razu lepiej, już znalazłam ;)

Cytat:
Czasmi lubię sobie oglądać sceny z Marry Him
Bo to jest bardzo fajna drama - szkoda, że tylko do połowy. Ogromna szkoda :(

Cytat:
Jak ja kocham Dokko :serduszkate:
Ja też :serce2: , ale o nim później :kwiatek:
Aragonte - Czw 12 Cze, 2014 22:21

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
Czasmi lubię sobie oglądać sceny z Marry Him
Bo to jest bardzo fajna drama - szkoda, że tylko do połowy. Ogromna szkoda :(

Czemu tylko do połowy? Tak się potem zepsuła?

Zerknęłam sobie na komentarze do kolejnego odcinka NL na Soompi - Ji Won faktycznie okaże się draniem :-P albo też tak szybko go skorumpują (ale wygląda mi na to pierwsze).
A Seok Joo wygląda uroczo w pasiastym sweterku i z psem na spacerze :D

Jak widać, nic a nic nie oglądam :-P

Trzykrotka - Czw 12 Cze, 2014 23:21

Aragonte napisał/a:

Tak. Od połowy zaczęli kombinować za bardzo ze scenariuszem. Ale na aktorów dalej patrzyło się świetnie i klimat był bardzo dobry.

Edit:
BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Jeśli nie będzie to 50 odcinków, to chciałabym oglądać.
Nic dodać nic ująć :mrgreen:

Sprawdziłam - 20 :banan:

BeeMeR - Czw 12 Cze, 2014 23:41

Aragonte napisał/a:
Strasznie - jakby zupełnie brakło pary i inwencji, akcja zaczęła się psuć, postaci plątać po ekranie a już zakończenie jest jednym z najbardziej niekonkretnych i nijakich zakończeń które widziałam :roll: Jestem na tą dramę bardzo zła za zmarnowany potencjał - i nie wykorzystanie dobrych i bardzo dobrych aktorów tak, jak można było.
Ja tylko za główną bohaterką nie przepadałam - tą młodą. Strasznie bezpłciowa była a i fryzurę miała wyjątkowo durnowatą. :zalamka:
Starsza była fantastyczna: wścibska, irytująca w narzucaniu swojej woli, ale postać taka, że palce lizać. :oklaski: No i zagrana pięknie.

Aragonte - Czw 12 Cze, 2014 23:46

No to szkoda. Może dla Sang Tae (nie wiem, jak nazywa się aktor) bym obejrzała kiedyś?
Admete - Pią 13 Cze, 2014 06:57

W takim razie Joseon Gunman witaj ;) W odpowiednim czasie ;) Ja się zabiorę za 12 odcinek już niedługo. Podobno skrócili NL do 16 odcinków. Podobno ma to związek z następnymi planami KMM. Może chodzi o następną cześć Detectiv K? Sama nie wiem czy to dobrze czy źle. pewnie akcja przyśpieszy.
Wiecie, ze na ebayu zagranicznym jest WhiteTower z KMM? Trochę drogo by wyszło, ale chyba poszukam kogoś, kto mi kupi...Nic na to nie poradzę. Lubię patrzeć na grę KMM. I chyba zrobię sobie powtórkę z BV.

Trzykrotka - Pią 13 Cze, 2014 08:27

Admete napisał/a:
Lubię patrzeć na grę KMM. I chyba zrobię sobie powtórkę z BV.

Admete :kwiatek: to może poczekasz na mnie? :kwiatek:

Admete - Pią 13 Cze, 2014 09:43

Oczywiście, że poczekam. Wspólne oglądanie byłoby super. Z Aragonte nam się bardzo sprawdziło. Jestem po odcinku 12 NL, który mi się wyjątkowo podobał. Pomaga pewnie fakt, że dzięki wyjaśnieniom z soompi rozumiem trochę sprawę, którą się obecnie zajmują. Banki w Polsce są nie lepsze niż te w Korei - dziki kapitalizm, to dziki kapitalizm. Czytuję od czasu do czasu artykuły w Polityce na tematy ekonomiczne. Cóż - dowiedziałam się jakiś czas temu cóż to takiego konsensus waszyngtoński i jak podobno jest dziś nieefektywny. A my według tego jedziemy od 89 roku. W ostatniej Polityce jest wywiad z wiceprezesem Banku Światowego.
NL 12 - akcja przyspieszyła po odejściu Seok Joo z firmy. SJ poczuł się w końcu wolny - fajnie to było pokazane zaraz po wyjściu z firmy i potem w czasie jazdy samochodem. Wszyscy dookoła w jawnym szoku. Ciesze się, że dzięki temu więcej czasu poświęcili relacjom ojca z synem. Ładnie widać stopniowe przejmowanie przez SJ spraw ojca. Na razie pomaga nieoficjalnie, ale chyba szybko przejdzie w status oficjalnego. Wróciła pani prokurator Lee ( przepadam za nią ) i na razie rzucają jej kłody pod nogi, bo były sędzia chce zaskarbić sobie uznanie prezesa i kombinuje jak może. Ale jest nadzieja, że prokurator Lee i Seok Joo złączą siły - a wtedy drżyjcie wrogowie ( mój osobisty dram team ;) ). Mój drugi dream team to zdecydowanie Seok Joo i Sang Tae w bromance ;) Jak aktorzy się świetnie razem zgrywają. Jakoś zupełnie mi nietrudno uwierzyć, że serialowe postacie się przyjaźnią. Chętnie bym KMM i tego pana od Sang Tae jeszcze razem zobaczyła. Postać stażystki na razie blado wypada, mam wrażenie, że scenarzystka nie do końca wie, co chce z nią zrobić. Mam jednak nadzieję, że dołączy do zespołu prokurator Lee i SJ i wróci jej energia.

Ja mam jak ta osoba z soompi:

Cytat:
All in all, I find all the intricacies of the legal cases fascinating, and am enjoying KMM's acting very much as well. He truly shines (as always), and makes it look so natural and effortless, almost as if he's not acting.

I also love the interaction between KSJ and his father (and his best friend, of course). Those are the best scenes IMO, and truly bring out his warmth and humanity, in a way that no romantic relationship could have had, I think.

Personally, I don't mind the lack of romance (I could watch KMM doing a monologue or just washing the dishes for the rest of the drama and still be happy )..

Ale, że jestem tutaj w doborowym towarzystwie i inni mają swoje hople, więc czuję się rozgrzeszona ;)

Aragonte - Pią 13 Cze, 2014 11:48

Zdecydowanie możesz czuć się rozgrzeszona :wink:

Też mam nadzieję, że Ji Yoon dołączy do zespołu Seok Joo, szkoda jej dla tego prawniczego molocha pana Cha. Że się jeszcze nie zwolniła, to akurat rozumiem, bo chyba jest głównym żywicielem rodziny???
Zastanawia mnie, jak z jej mieszkaniem, nie każą jej go jakoś szybko opuścić? W końcu chyba już nie ma znaczenia dla firmy, żeby mieszkała w pobliżu Seok Joo :mysle:
A zwróciłaś uwagę, że Seok Joo chyba ostatnio coraz częściej boli głowa? Nawet zatrzymywał samochód (Antoś mi się przypomniał od razu i jego ślepnięcie :wink: ). Czyżby scenarzyści zamierzali ukarać SJ za wcześniejsze grzeszki i spotka go coś paskudnego, załóżmy paraliż? Tfu, tfu :wink:

Szkoda, że skasowano dwa odcinki :?

Żeby było jasne: ostatnie odcinki przejrzałam (bez sosu), więc mnóstwo szczegółów mogło mi umknąć.

Admete - Pią 13 Cze, 2014 11:54

Cytat:
Zastanawia mnie, jak z jej mieszkaniem, nie każą jej go jakoś szybko opuścić? W końcu chyba już nie ma znaczenia dla firmy, żeby mieszkała w pobliżu Seok Joo

Była o tym rozmowa z prezesem. Powiedział Ji Yoon, że umowa jest do końca roku i nawet jeśli się wyprowadzi, to i tak mieszkanie będzie opłacone i puste. Powiedziała mu, że się wyprowadzi i da mu znać kiedy.

Cytat:
zwróciłaś uwagę, że Seok Joo chyba ostatnio coraz częściej boli głowa?

Zróciłam uwagę. Mam nadzieję, że to znak odzyskiwania pamięci, a nie czegoś gorszego. Bo wyjdzie na to, że postać KMM zawsze obrywa ( poza Bad Family, ale to była lżejsza drama ).

Trzykrotka - Pią 13 Cze, 2014 11:55

Aragonte napisał/a:

Szkoda, że skasowano dwa odcinki :?

To są właśnie wady i zalety elastyczności kręcenia dramy - wystarczy wypadek, poślizg, oglądalność (mała czy duża) i już - ucinanie... dokręcanie... przerwy - jak na przykład teraz w You're All Surrounded

Jeszcze o dramie Gunman In Joseon - dodatkowa zachęta: gra w niej nasz ulubiony Złoczyńca z perłą na glowie - Gi Cheol z Faith czyli Yu Oh Seong

Plakaty i zdjęcia

Admete - Pią 13 Cze, 2014 11:57

Czasem przedłużanie tylko pogarsza sprawę. Na przykład w KoD nie oglądam ostatniego odcinka - kończę na 17 i to tak w połowie ;) Ogólnie zasady rządzące dramalandem są dziwne. Zresztą w Ameryce nie lepiej. Tyle razy mi kasowali dobre seriale...
Aragonte - Pią 13 Cze, 2014 12:01

Admete napisał/a:
Była o tym rozmowa z prezesem. Powiedział Ji Yoon, że umowa jest do końca roku i nawet jeśli się wyprowadzi, to i tak mieszkanie będzie opłacone i puste. Powiedziała mu, że się wyprowadzi i da mu znać kiedy.

A, to dobrze, że nie zapomniano o tym szczególe. Umknęło mi to - nic dziwnego, że albo przewijam, albo oglądam bez napisów.

Admete napisał/a:
Zróciłam uwagę. Mam nadzieję, że to znak odzyskiwania pamięci, a nie czegoś gorszego. Bo wyjdzie na to, że postać KMM zawsze obrywa ( poza Bad Family, ale to była lżejsza drama ).

No właśnie mam wrażenie, że może znowu oberwać :-|
Może scenarzyści zdecydują się jakoś demonstracyjnie "ukarać" Seok Joo, żeby jego pokuta była pełniejsza??

Trzykrotka - Pią 13 Cze, 2014 12:02

Admete napisał/a:
Czasem przedłużanie tylko pogarsza sprawę.

Oj tak - te ciągnięte na siłę dodatkowe odcinki na które żywcem nie ma pomysłu - nie lubię tego.

Admete - Pią 13 Cze, 2014 12:08

Aragonte napisał/a:
A, to dobrze, że nie zapomniano o tym szczególe.

Też się cieszę, że myślą o takich drobiazgach. Jak dla mnie mogliby zostawić zakończenie otwarte w sprawie ewentualnych związków uczuciowych. W zasadzie tak bywa w życiu - spotykasz kogoś, ale rzadko jest ten grom z jasnego nieba. Raczej trochę się ludzie poznają, coś z tego wychodzi lub nie. Jeżeli skończy się na tym, że SJ założy swoją firmę albo będzie kontynuować pracę ojca, to JY może u niego pracować i kto wie co będzie? To samo z narzeczoną. Można to dać w zawieszeniu - wybór gdzieś tam w życiu.

Plakaty do Joseon Gunmen są ciekawie zrobione :) Jak 20 odcinków, to może da się obejrzeć. Trzykrotko, a co zrobili w YAAS?

Aragonte - Pią 13 Cze, 2014 12:11

Admete napisał/a:
Jak dla mnie mogliby zostawić zakończenie otwarte w sprawie ewentualnych związków uczuciowych. W zasadzie tak bywa w życiu - spotykasz kogoś, ale rzadko jest ten grom z jasnego nieba. Raczej trochę się ludzie poznają, coś z tego wychodzi lub nie. Jeżeli skończy się na tym, że SJ założy swoją firmę albo będzie kontynuować pracę ojca, to JY może u niego pracować i kto wie co będzie? To samo z narzeczoną. Można to dać w zawieszeniu - wybór gdzieś tam w życiu.

Takie otwarte zakończenie byłoby moim zdaniem wiarygodne. Dużo bardziej wiarygodne niż próba połączenia kogoś z kimś w ostatnich odcinkach.
I tak sobie pomyślałam... a co by było, gdyby prokurator Lee dała kolejną szansę Sang Tae? :-P

Admete - Pią 13 Cze, 2014 12:13

Aragonte napisał/a:
a co by było, gdyby prokurator Lee dała kolejną szansę Sang Tae?

O rany! No tak - dawna miłość ;) Wiesz co? Ona jednak ma wyższe standardy ;) Jak to drobna kobieta ;) Cytując SJ :lol:

Trzykrotka - Pią 13 Cze, 2014 12:25

Admete napisał/a:
Trzykrotko, a co zrobili w YAAS?

W YAAS aktor miał wypadek - coś z okiem :( W związku z tym w tym tygodniu pojawił się tylko jeden nowy odcinek, a drugi załatano jakimś "odcinkiem specjalnym."

Gunman wygląda ciekawie, a ja lubię ichnie seguki 20-odcinkowe - i Faith i Gu Family Book i Arang i różne inny miło wspomniam. Po doświadczeniach Empress na więcej niż 24 odcinki nie dam się namówić. Tylko Baek Dong Su 38-odcinkowy chcę zobaczyć, bo mnie aktorzy kuszą - jakby nie było - dwaj cesarze: Nefrytowy Cesarz i Cesarz Yuanu Huizong :wink:

BeeMeR - Pią 13 Cze, 2014 13:02

Trzykrotka napisał/a:
To są właśnie wady i zalety elastyczności kręcenia dramy - wystarczy wypadek, poślizg, oglądalność (mała czy duża) i już - ucinanie... dokręcanie... przerwy - jak na przykład teraz w You're All Surrounded
Z ucięciem dramy to się pierwszy raz spotykam - niby to zrozumiałe, jak mają hopla żeby odcinki szły parami, to dokręcają brakujący, a w NL dwa razy wypadł dramie po odcinku - to im się sparowało inaczej. Ciekawe, czemu nie opóźnili następnej dramy o ten tydzień, przecież NL nie ma niskiej oglądalności, tylko normalną, około 10%. Może jednak dla stacji to za mało :mysle:

Trzykrotka napisał/a:
W YAAS aktor miał wypadek - coś z okiem :( W związku z tym w tym tygodniu pojawił się tylko jeden nowy odcinek, a drugi załatano jakimś "odcinkiem specjalnym."
W dodatku ten jeden odcinek to w dużej mierze retrospekcja. Właściwie kilka - pewne rzeczy i tak musieli dopowiedzieć prędzej niż później to może lepiej raz a dobrze. Absolutnie wszyscy w tych retrospekcjach mają przeokropniaste peruki. :zalamka:

To jest dla mnie niesamowite, że dramy nie robią zapasu materiału na bodaj odcinek czy dwa więcej niż trzeba do najbliższej transmisji.

Admete - Pią 13 Cze, 2014 16:15

Ja nie rozumiem dlaczego nie można kręcić nieco wcześniej i potem emitować? Zbrodnia to by była jakaś czy co? I potem wszystko na łapu capu.
BeeMeR - Pią 13 Cze, 2014 17:04

YAAS 10
Tja, wyraźnie widać miejsca, w których Żabul powinien z założenia być (bo poza nim cała reszta ekipy jest) a go nie ma, niemniej zrobiono to bez szkody dla akcji.
Do tego cała masa retrospekcji - ale w gruncie rzeczy w większości potrzebnych, jak np. wyjaśnienie skąd się znają Pan Seok i czarno ubrany złoczyńca. Tudzież kto skradł medalion będący dowodem w sprawie.
Kilka innych zagadek zostaje jeszcze na przyszłość - np. co zaszło między ex-żoną a szwagrem Koszmity (noona romance? ;) ), że ona go unika a on wręcz przeciwnie (czyżby dla niej zmienił zawód?)

Moja ulubiona scena odcinka to Go Ara czytająca Żabulowi horoskop, którego ten zupełnie nie chce słuchać :lol:
WTF odcinka to rozwiązanie zagadki kto zepsuł samochód durnego wielbiciela paprotek

Spoiler:

Obawiam się że nie jest to możliwe - nie wiem z czego ten kot musiałby być :wink: (mielibyśmy regularnie potrzebę wymiany szyby :P ) :roll: ale jeszcze spytam wieczorem specjalisty ;)

Aragonte - Pią 13 Cze, 2014 23:43

Odcinki 11 i 12 NL obejrzane - oj, dzieje się. I też wyrażę nadzieję na to, że Ji Yoon zostanie na powrót wkręcona jakoś mocniej w akcję, bo teraz wyraźnie została odsunięta na bok.
I czy ja dobrze rozumiem, że ex-sędzia przestał już być jej obiektem zainteresowania??
Mam wrażenie, że wiadomy zegarek jeszcze odegra jakąś rolę :wink:

Czekam też na rozwinięcie współpracy Seok Joo i pani prokurator :cool: I na dalszy ciąg bromance na linii Seok Joo - Sang Tae.

Admete - Sob 14 Cze, 2014 07:15

Tylko mnie lekko wczoraj przeraziłaś stwierdzeniem, że Sj na końcu zabiją... Mam nadzieję, że jednak tak nie będzie. Fakt, że w 12 jeden człowiek stwierdza, żs Sj powinien uważać po zmroku, bo ma dużo wrogów. Ciekawa jestem czy Sj odzyska na koniec pamięć, czy nie.
Aragonte - Sob 14 Cze, 2014 11:01

Mam nadzieję, że to się nie sprawdzi :trzyma_kciuki: