To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Komunikaty - Pytania techniczne

Aragonte - Wto 10 Mar, 2009 22:28

Anaru napisał/a:
Owszem, w Mozilli ;)
Chcesz ten swój?

Mam Mozillę. Ale nie wiem, jak to zrobić, na razie wszystko siadało.

Anaru napisał/a:
Co chcesz skasować???

89 stron, którymi nie chcę obciążać forumowego serwera.

aneby - Wto 10 Mar, 2009 22:35

Dlaczego posty przeniesione do wątku SPN cały czas wiszą mi jako nie przeczytane ? :mysle:
Anaru - Wto 10 Mar, 2009 22:46

aneby napisał/a:
Dlaczego posty przeniesione do wątku SPN cały czas wiszą mi jako nie przeczytane ? :mysle:

Może błąd ;) , mnie się ukazały jako przeczytane ;) .
Jak odznaczysz wszystkie jako przeczytane, znaczy całe forum, to znikną ;)

Aragonte napisał/a:
89 stron, którymi nie chcę obciążać forumowego serwera.

Uhm, chcesz, to Ci prześlę ;) , skopiowałam sobie sukcesywnie jak zaczęłaś kasować, bo wprawdzie jeszcze nie zdążyłam przeczytać rozdziałów, ale przeczytałam wszystkie komentarze dookoła ;) .

Ale tak serio, to zapytaj Admina na ile wątek bez obrazków itd obciąża serwer.
I zostaw może :kwiatek: , chyba, że będziesz chciała nowy wątek utworzyć?

Aragonte - Wto 10 Mar, 2009 23:07

Anaru, nie czytaj scen z wątku, jeśli je skopiowałaś - są często bez poprawek. Masz chyba pliki? One są bardziej aktualne.
I jeśli możesz, to prześlij mi to, co masz :kwiatek:
Ale najchętniej sama opanowałabym sztukę archiwizowania wątków...
Nie wiem, czy utworzę nowy wątek.

Anaru - Wto 10 Mar, 2009 23:26

Aragonte napisał/a:
Anaru, nie czytaj scen z wątku, jeśli je skopiowałaś - są często bez poprawek.

Scen nie czytałam, mam zamiar całość od Ciebie. Natomiast czytałam komentarze i burze mózgów. :)

Zapisywałam "zapisz jako..." stronę www kompletną w Mozilli i strona się zapisywała normalnie.

Zaraz Ci wyślę.

Aragonte - Wto 10 Mar, 2009 23:38

A mnie to nie wychodziło - próbowałam zrobić dokładnie to samo i wszystko się wieszało :(
Tzn. niby coś się zapisywało, ale nie dawało się otworzyć, może to kwestia tego, że ogółem mam pewne problemy z kompem.
Dzięki, Anaru :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Wobec tego mogę dokonać egzekucji :roll:

Anaru - Wto 10 Mar, 2009 23:43

Aragonte napisał/a:
Wobec tego dokonać egzekucji :roll:

E, no zostaw...
Po co to chcesz wywalać? :shock:
A w ogóle dotarło?

Aragonte - Wto 10 Mar, 2009 23:59

Tak, dotarło, dzięki :kwiatek:
trifle - Sob 21 Mar, 2009 21:19

Zepsułam sobie przeglądarkę (Operę).. Próbowałam ściągnąć plik ze strony, ale mi się zapisywała w formacie htm, więc za drugim razem w jakichś właściwościach wpisałam avi i nawet się zapisało, ale za to każda strona zamiast otwierać się normalnie w przeglądarce eee otwierała się w mediaplayerze, tzn po enterze nie przechodziło do strony tylko otwierał się wmp i mi mówił, że zły plik. Jak ostatni łoś myślałam, że umoże coś naprawię i znowu gdzieś coś pozmieniałam (nie wiem, już gdzie :frustracja: ) i teraz po enterze w pasku pojawia mi się np.
file://localhost/C:/Users/Monika/AppData/Local/Opera/Opera/profile/cache4/temporary_download/default%20(2)
Odinstalowałam już operę przez panel sterowania, zainstalowałam ze strony nową, ale tylko mi się właściwie grafika zmieniła, a ustawienia wszelkie zostały.
Co mogę zrobić? :frustracja:

ŁukaszG - Sob 21 Mar, 2009 23:57

trifle napisał/a:
Zepsułam sobie przeglądarkę (Operę).. Próbowałam ściągnąć plik ze strony, ale mi się zapisywała w formacie htm, więc za drugim razem w jakichś właściwościach wpisałam avi i nawet się zapisało, ale za to każda strona zamiast otwierać się normalnie w przeglądarce eee otwierała się w mediaplayerze[...]

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale chyba skojarzyłaś sobie rozszerzenia typowe dla stron internetowych jak htm czy html z odtwarzaczem. Można łatwo to sprawdzić i ewentualnie przestawić:
1. uruchom Eksplorator Windows
2. menu Narzędzia / Opcje folderów
3. zakładka Typy plików
4. w kolumnie znajdź rozszerzenia HTM i HTML (są koło siebie, ponieważ cała lista jest ułożona w kolejności alfabetycznej rozszerzeń) - sprawdź czy przypadkiem nie ma obok nazwy odtwarza, jeśli jest to wciśnij przycisk [Zmień] i z listy programów wybierz Operę - prawdopodobnie będzie wśród programów zalecanych na samym początku listy.
Daj znać czy to było to.

Pozdrawiam
Łukasz

trifle - Nie 22 Mar, 2009 02:02

Aaaaaaa! Zrobiłam to przywracanie systemu i działa! Opera działa! :mrgreen:
Ale bez niektórych znaków :paddotylu:

Jak piszę posta to znaki wszelakie są normalnie... A jak wyślę....

Edit: No a jak wyślę, to już nie są :zalamka:

ŁukaszG - Nie 22 Mar, 2009 08:09

trifle napisał/a:
[...]Edit: No a jak wy�l�, to juş nie s� :zalamka:

A teraz mamy problem z kodowaniem.
W Operze: Widok / Kodowanie znaków / Unicode / UTF-8
Zobacz co się stanie i daj znać jakie tam były ustawienia.
Ewentualnie przełącz - bo może nie było - na wybór kodowania Automatyczny... może coś z tego pomoże, a jak nie to będziemy kombinować dalej.

Łukasz

trifle - Nie 22 Mar, 2009 11:23

Hmm.. przy unicode pojawily sie w miejsce smiesznych znakow takie kwadraciki. Na poczatku bylo ustawione wlasnie kodowanie automatyczne.
Moze teraz cos da odinstalowanie i ponowne zainstalowanie opery?

ŁukaszG - Nie 22 Mar, 2009 11:53

trifle napisał/a:
Hmm.. przy unicode pojawily sie w miejsce smiesznych znakow takie kwadraciki. Na poczatku bylo ustawione wlasnie kodowanie automatyczne.
Moze teraz cos da odinstalowanie i ponowne zainstalowanie opery?

Można spróbować, czy coś pomoże, ale zrób to w następującej kolejności, aby całkowicie wykluczyć Operę z tych problemów:
1. wyeksportuj sobie swoje Zakładki: menu Zakładki / Menadżer zakładek... menu Plik (z obrazkiem dyskietki) / Eksportuj zakładki Opery... - zapisz do pliku w znanej sobie lokalizacji
2. z Panelu Sterowania z miejsca Dodawanie, usuwanie programów czy coś takiego (nie pamiętam jak jest w Viście, wiem, że jakoś zmienili nazwę) odinstaluj Operę (wszystkie wersje jakie tam znajdziesz - może ewentualnie zgłosić problem, że czegoś tam nie ma - anuluj w takich przypadkach
3. skasuj całe katalogi Opera (domyślnie w Program Files)
4. zainstaluj jeszcze raz najnowszą stabilną wersję (9.64)
5. zaimportuj sobie zapisane wcześniej zakładki (polecenie Importowania z pliku jest obok Eksportu).

Jeśli to nie pomoże to sprawdź czy w innych programach korzystających z systemowych czcionek - np. pierwszy lepszy edytor tekstu, nie dzieje się nic dziwnego z takimi czcionkami jak Ariel, Helvetica, Tahoma.

Łukasz

trifle - Nie 22 Mar, 2009 12:52

Zrobiłam wszystko wg punktów i jest już dobrze! Hurra! Ale, co mnie dziwi - bo i odinstalowałam, i usunęłam folder Opera z Program Files - nie musiałam importować zakładek ani na nowo ustawiać strony szybkiego uruchamiania. Wszystko było... Mój komputer jest aż taki mądry, że sam sobie wszystko znalazł? :mysle:

W każdym razie, Łukasz, bardzo dziękuję za pomoc :kwiatek:

I Mag! :kwiatki_wyciaga:

ŁukaszG - Nie 22 Mar, 2009 13:02

trifle napisał/a:
[...] Wszystko było... Mój komputer jest aż taki mądry, że sam sobie wszystko znalazł?

Obecne wersje zapisują profile użytkowników w katalogu z programem, nie wiem jednak jak było wcześniej, np. FireFox trzyma takie dane w odpowiednich podkatalogach w katalogu danego użytkownika w Documents and Settings. Istnieją dwie możliwości: albo załadował spersonalizowane ustawienia z innego katalogu od jakieś starszej wersji, albo przy kasowaniu katalogu Opera nie skasował zawartości podkatalogu profile.

Tak czy siak też się cieszę, że jest już OK :wink:

Łukasz

Anaru - Nie 22 Mar, 2009 19:44

No to ja mam teraz pytanie :kwiatek: - od jakiegoś czasu (ze dwa tygodnie chyba) codziennie minimum raz przeładowuje mi się znienacka komputer w trakcie działania, nigdy nie wiem kiedy to zrobi. :wsciekla:
Zawsze potem pokazuje mi się komunikat typu:

Co mam z tym fantem począć? Błąd w Mozilli? Błąd w Avg? Odinstalować i zainstalować coś ponownie? :mysle: Wirusów chyba nie ma. :mysle:

ŁukaszG - Nie 22 Mar, 2009 20:05

Anaru napisał/a:
[...]Co mam z tym fantem począć? Błąd w Mozilli? Błąd w Avg? Odinstalować i zainstalować coś ponownie? :mysle: Wirusów chyba nie ma. :mysle:

Możesz odinstalować i zainstalować ponownie Avg - choć nawet do końca nie wiem co to jest ;)
Jednak powiem szczerze, że w Twoim przypadku - kiedyś Ci chyba osobiście Ci o tym wspominałem - powinnaś się zastanowić nad UPSem. Z tego co pamiętam, kiedyś wspominaliśmy o marnej jakości napięcia sieciowego w Twoim mieszkaniu, nie wiem, czy właśnie to nie jest powodem wielu Twoich problemów z komputerem. Pomyśl o tym, w miarę sensowne urządzenia można już kupić za 130-150zł (używane już od 50-60zł), wiem że to nie mała kwota, ale pomyśl o tych wszystkich dyskach a teraz o przypadku, kiedy komputer z niewiadomych przyczyn się restartuje.

Łukasz

Anaru - Nie 22 Mar, 2009 20:24

adminluc napisał/a:
Możesz odinstalować i zainstalować ponownie Avg - choć nawet do końca nie wiem co to jest ;)

Antyvir chyba, w każdym razie tylko to kojarzę o tej nazwie w moim komputerze ;)
Całkiem nawet dobry, ale może ostatnio coś mu się popsuło? :mysle: Faktycznie, nie tak dawno miał jakiś problem z aktualizacjami, niby je pobiera, a od czasu do czasu pyszczy, że nie może. :mysle:

adminluc napisał/a:
w Twoim przypadku - kiedyś Ci chyba osobiście Ci o tym wspominałem - powinnaś się zastanowić nad UPSem.

Wspominałeś również ostatnio nawet w mailu, ale mi w połowie pisania odpowiedzi coś przeszkodziło i mail dalej siedzi w roboczych... :rumieniec:

Mam UPSa od ponad roku - jak tylko wróciłam z Anglii to była jedna z pierwszych rzeczy jakie kupiłam do komputera, niejednokrotnie uratował mi komputer, bo ja nadal mam regularne problemy z prądem - czasem to są przerwy rzędu ułamka sekundy, tyle tylko, że pstrykanie słyszę, czasem takie, że mi UPS zaczyna piszczeć, a piekarnik traci zegar (swoją drogą nawet nie pamiętam jak się tam ten zegar ustawia, tyle tylko, że mam wcisnąć 2 guziki naraz, nie wiem które. Pamiętam, że mi to kiedyś w moment ustawiłeś, ale nie wiem którymi ;) , wciskam 4 naraz i jakoś mi zegar wskakuje, ustawić mi się jakoś nie udało, bo nie wiem czym przejść z minut na godziny... :rumieniec: Ale to pikuś, nie muszę mieć zegara w kuchni ;) ).

Natomiast mam problem z komputerem konkretnie - on się po prostu ni z tego nie z owego resetuje, zamyka i otwiera z własnej, nieprzymuszonej i niechcianej przeze mnie woli. A potem "odzyskuje sprawność po poważnym błędzie" bla bla bla... Na pewno nie jest to kwestia prądu w tym przypadku, bo UPS idealnie wytrzymuje te chwilowe przerwy (ale jest tak cholernie prądożerny przy tym :zalamka: - nie wiesz czy są jakieś energooszczędne? Kupiłabym chyba gdyby było coś takiego).
Nie wiem co mam zrobić, żeby ten błąd zlikwidować, spróbuję odinstalować Avg, zobaczymy.

Admete - Nie 22 Mar, 2009 20:53

Miałam tak, choc błąd mi inny wyskakiwał. Znajomy informatyk cos tam pozmieniał, ale nie wyjaśnił mi co...
Anaru - Nie 22 Mar, 2009 20:59

Admete napisał/a:
Znajomy informatyk cos tam pozmieniał, ale nie wyjaśnił mi co...

Wiesz, to mi nic nie wyjaśniło :rotfl:

aneby - Nie 22 Mar, 2009 21:20

Nie ma to jak mieć znajomego informatyka :wink: Ja mam problem z kolei z odtwarzaczem dvd :roll:
Admete - Nie 22 Mar, 2009 21:27

Anaru napisał/a:
Admete napisał/a:
Znajomy informatyk cos tam pozmieniał, ale nie wyjaśnił mi co...

Wiesz, to mi nic nie wyjaśniło :rotfl:

Ale Cię rozśmieszyłam ;) Chociaż to nic śmiesznego, pewnie uznał mnie za zbyt głupią na wyjaśnienia ;-)

Anaru - Nie 22 Mar, 2009 21:36

Admete napisał/a:
Ale Cię rozśmieszyłam ;)

To już wisielczy humor :frustracja:
Nie wiem co się dzieje, ale na razie nic nie pomogło z dotychczasowych działań...
Odinstalowaniem się pobawię jak będę trochę bardziej przytomna - po weekendowym zlocie i dramatycznych godzinach chodzenia spać ledwo na oczy patrzę. ;)

ŁukaszG - Nie 22 Mar, 2009 21:43

Anaru napisał/a:
Nie wiem co się dzieje, ale na razie nic nie pomogło z dotychczasowych działań...

Jeśli ten AVG to antywirus, który tylko przysparza Ci jakiś problemów, to może zmień antywirusa na Avasta, darmowy dla użytkowników domowych, polecam, sam używam od kilku lat. Pamiętaj, że nie powinno się instalować więcej niż jeden program antywirusowy w Windowsie.

Łukasz