To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji część 2 wątku

Trzykrotka - Śro 11 Cze, 2014 11:23

Numerki 2,5,7,8 ding dong! :banan:
Prokuratorowi jakby przybyło ciała w wojsku :wink:

Admete - Śro 11 Cze, 2014 12:32

Prokurator to już chyba nawet wyszedł z wojska. Ciekawe czy uda się mu wrócić do grania. W 11 odcinku NL będzie kolejna sprawa oparta na faktach:

Cytat:
Later part of episode 11 will feature mid-small sized companies on the verge of going bankrupt because of kiko options. Since this show is based on real cases that happened in Korea (Taejin = Hyundai, Yurim = Tongyang, etc.), it may be good to brief you on what has actually happened in Korea.
Basically, the companies who bought into this were the ones who mostly exported their goods. So, from their perspective, the higher the value of the USD, the better. The banks seduced them by explaining that doing this deal will protect them from losses if the value of the USD went down. However, they had set a knock-out barrier so that if the exchange rate went below that amount, the deal was off and the bank didn't lose anything. On the other hand, if the exchange rate went up, the companies had to sell a certain amount of USD to the banks at the previously agreed lower rate, and twice the amount if the exchange rate went above the knock-in barrier. Since this deal did not set a knock-out barrier for the upper limit of exchange rates, that meant the higher the exchange rate, the more losses for the banks, especially because the loss doubled if the knock-in barrier was exceeded, and this was what happened.
In other words, the banks didn't have much to lose while there was no upper limit for the potential loss of the companies, but the banks didn't explain that (and there have been recordings of conversations among bankers basically mocking the businessmen for falling into this trap). If the agreed exchange rate was 950 KRW per 1 USD and by the end of this contract, the value of 1 USD was between 900-950 KRW, the companies could have saved some money (as the bank would have bought a certain amount of USD from them for the agreed price of 950 KRW instead of the lower market value), but in reality, the value of 1 USD went up above 1,500 KRW, so for every USD in the agreed amount, they had a loss of 1,100 KRW (2 x the 550 KRW difference).
The Korean Supreme Court deemed that this deal was not unfair, so many small-mid sized companies went bankrupt.

BeeMeR - Śro 11 Cze, 2014 13:09

6 to mi wygląda na szwagra Koszmita :mysle:
Acz nie pasuje to do wymienionych filmów ;)
Reszty nie kojarzę :mysle:

Co wygrałam w poprzednim konkursie?
Fioletowe adidaski z autografem Dokko? ;)

Cytat:
Znalazłam wczoraj niesamowitą kopalnię zdjęć wszelakich - będę penetrować, jak archeologo Dolinę Królów - po kawałku :banan:
Ufam, że będziesz się dzielić - jako i czynisz obecnie :kwiatek:

Ano Oski nie poznałam - wierciła mi się myśl pod czaszką, że ja znam ten głos i sposób mówienia - tylko nie mogłam załapać skąd. A panów poznaję po różnych cechach czy częściach ciała - np. brwiach czy uszach - doktorek z TGL też ma wielce charakterystyczny kształt :mrgreen:

Cytat:
Wczoraj miałam siłę tylko na YAB, odcinek 14 (dwa do końca, chlip) - no tak... zaczynają się komplkacje i zawracanie głowy tym, kto jest czyim dzieckiem i jak to wpływa na to drugie :roll:
No to teraz najlepsze już za Tobą - przygotuj się na dramatyczne dramatozy ;)
Jeremy faktycznie ma swoje 5 minut - dla mnie to ciekawa postać długo była w pewien sposób ciekawsza niż Shin Woo, ale na szczęście ktoś sobie przypomniał, żeby mu też trochę charakteru dodać, prócz dobroci i słodyczy.

Trzykrotka - Śro 11 Cze, 2014 13:26

BeeMeR napisał/a:
6 to mi wygląda na szwagra Koszmita :mysle:
Acz nie pasuje to do wymienionych filmów ;)
Reszty nie kojarzę :mysle:

W spoilerze rozwiązanie

Spoiler:

1. Misiek :wink:
2. Rzygacz
3-4 F4 nr 4 i 3
5. Dziennikarz z Nine
6. Chan Young z Heirs
7. Żabul
8. Prokurator

BeeMeR napisał/a:
Co wygrałam w poprzednim konkursie?
Fioletowe adidaski z autografem Dokko? ;)

Ziemniaka z kiełkiem! W bonusie kryształowy kieliszek :banan:

Cytat:
Ufam, że będziesz się dzielić - jako i czynisz obecnie :kwiatek:

Nie wątp w to - zasypię was :serce:

No, YAB już jakoś zmogę... Siostry Hong tradycyjnie cierpiały na zadyszkę finałową. Choć kiedy idę przez odcinek 15 TGL, kwiczę z radości po dawnemu - mimo tego skoro w czasie - "w trzy miesiące później." Akcja z "Dokko jest prezentem dla Ae Heong" i czerwoną kokardą - pękałam ze śmiechu :rotfl:

Dziś NL :excited: Bardzo jestem ciekawa, co dalej - Admete, dzięki :kwiatek:

BeeMeR - Śro 11 Cze, 2014 13:45

Trzykrotka napisał/a:
Ziemniaka z kiełkiem! W bonusie kryształowy kieliszek :banan:
Kochana, ziemniaki to u nas już dawno kwitną - czym nieustannie wywołują u mnie uśmiech - w ziemi, jak przystało na wiejskie, porządne ziemniaki ;)

YAB niestety to nawet nie jest zadyszka i pospieszne łatanie wątków - bo wszystko jest jasne co i jak - zostaje tylko kwestia "piosenki" (wyjątkowo mnie nie przekonała argumentacja tutaj, ale to pogadamy jak skończysz dramę) i wzajemnego żalu, to nie nijakie rozmemłanie bardziej klasyczne "noble idiocy" :roll: Podwójne.
Ale są i humorystyczne wstawki - bo to chyba tam jest potrójna wizja przyszłości Mi Nam z każdym z trzech panów :lol:

TGL byłoby doskonałe, (przynajmniej dla mnie ;) ) gdyby nie ten nieszczęsny ppl, który zaatakował tam z potrójną siłą. Ale jakby nie zwrócić na niego uwagi, to drama rozwiązana jest idealnie - nie ma nadmiernych dramatoz, nie ma pośpiechu, nie ma zapomnianych wątków, jest za to humor i powaga w odpowiedniej ilości.

Każcie mi się zamknąć bo wróciłam do TGL (od miejsca w którym przerwałam) i mogłabym zapisać pewnie ze trzy stroniczki a4 na temat "za co kocham tą dramę i co mi się w niej podoba" :love_shower:
A już przecież pisałam ;)

Trzykrotka - Śro 11 Cze, 2014 13:58

BeeMeR napisał/a:

A już przecież pisałam ;)

Jak dla mnie - pisz, pisz! :excited: Bo ja tę dramę kocham równie mocno

3 zdjęcia CSW, które ściągnęły mój wzrok

Agn - Śro 11 Cze, 2014 18:12

Zooshe napisał/a:
Zresztą ogólnie jestem pod dużym wrażeniem wizualnej strony Gap Donga.

Im bardziej czytam o GD (pomijając spoilerowe opisy odcinków), tym większego nabieram przekonania, że powinnam spróbować szczęścia z tą dramą. Wygląda naprawdę fajnie.
Trzykrotka napisał/a:
Wiedźma niby zakochana, ale smutna, Polarny Miś z permanentnym zatwardzeniem, przyjaciele obojga oraz jej mamusia patrzą ze współczuciem na Mordercę Puszystych Króliczków.

KWIK!!! :rotfl:
Trzykrotka napisał/a:
wypromieniowuje w kierunku Wiedźmy takie ilości intensywnego seksapilu, że buty spadają. Scena, w której nachyla się nad nią, aby pomóc odzyskać zagrożony plik, a pokazana przez li i jedynie ujęcia ich rąk, na pewno skoczy do 1 dziesiątki najseksowniejszych scen bez kissu.

W głowie się nie mieści, że taki szczypiorowaty gładysz jest w stanie być tak seksownym. Ale jednak może. Nieustannie mnie to zadziwia. :D

Trzykrotka napisał/a:
Nie wiem, co oni mają z tym zasłanianiem twarzy... Wiem że to w gruncie rzeczy łatwe, ale dla zabawy zgadnijcie, kto jest kim:

Jak zasłonią usta, to jak się zagapisz w oczyska... już wiesz, o co chodzi? :twisted:
BeeMeR napisał/a:
A KMM powróci jako detektyw K :mysle:

Ke...?
BeeMeR napisał/a:
To mi przypomniało, że pisałyście o tym, ale musiałam zapomnieć :mrgreen:

Naprawdę dobrze, że nie łapiesz morderców. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Znalazłam wczoraj niesamowitą kopalnię zdjęć wszelakich - będę penetrować, jak archeologo Dolinę Królów - po kawałku :banan:

tumblr?
Ja za to znalazłam rysunki fanów LMH. I tym razem trafiłam na udane, kiedy to nie był narysowany europejczyk ze skośnymi oczami, tylko azjata jak się patrzy.
Trzykrotka napisał/a:
Teraz trochę trudniejszy konkurs. Kogo my tu mamy?

No dobra, spróbuję tych, co mi się WYDAJE, że rozpoznaję.
1. Misiek
2. ???
3. najpierw mi się wydawało, że to Księciul, ale chyba... Kim Joon? mogę się mylić :mysle:
4. Kim Bum?
5. Nine!!!
6. wygląda trochę jak Woo Bin, ale pojęcia nie mam
7. ???
8. Prokurator???
Zooshe napisał/a:
3 LMH???

*pada na zawał* :thud:

Trzykrotka napisał/a:
6. Chan Young z Heirs

Serio? Na zdjęciu podciągnęłabym go spokojnie pod Woo Bina, bo on czasem na zdjęciach tak wychodzi.
Btw - co za włosy! :lol:
Trzykrotka napisał/a:

No, to drugie to w pełni rozumiem, też mi się do niego najpierw oczka przykleiły. :twisted: Bardzo zgrabne plecki. :)

Admete - Śro 11 Cze, 2014 19:02

Podejrzałam sobie odcinek 11 NL i na końcu SJ opuścił w końcu firmę prezesa Cha. Najwyraźniej mu ulżyło...
Agn - Śro 11 Cze, 2014 21:14

Za tydzień w Warszawie Festiwal Kultury Koreańskiej!
Tam będę! :D
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Agn - Śro 11 Cze, 2014 21:30

Trzykrotko, czy 5 odcinek Wiedźmy zaczynał się ni z gruszki, ni z pietruszki jakąś wycieczką? Bo oglądam i nie widzę związku z poprzednim odcinkiem. Na gd.net też niby to figuruje jako 5tka. :mysle:

Edycja: No nie, Morderca Puchatych Króliczków jest tak rozkosznie dżentelmeński, że daję głowę, że oprócz króliczków ma na sumieniu także niejedną muszkę, której z sadystycznym uśmiechem wyrywał skrzydełka. :thud: Zadba o Wiedźmę, ale w razie czego jej dosoli, zaopiekuje się młodszą koleżanką z drużyny, dba o wszystkich dookoła, wisi na telefonie i martwi się czyimś (brata?) zdrowiem, nosi ciężkie torby innych... GDZIE SĄ TACY FACECI!?

BeeMeR - Śro 11 Cze, 2014 21:51

Agn napisał/a:
GDZIE SĄ TACY FACECI!?
w dramach :P

Trzykrotka napisał/a:
Plecy, zdecydowanie plecy :serce:

Odnośnie detektywa K - będzie druga część tego:
http://forum.northandsout...5623.htm#385623

Jeszcze nie jestem pewna, czy chcę to oglądać :P Część pierwsza była... eee... specyficzna. ;)

Agn - Śro 11 Cze, 2014 22:07

No właśnie ja też widziałam - głupiutkie do bólu i, że tak powiem, wolałabym, by KMM nie wracał do takiego repertuaru.
Choć pewnie dla niego obejrzę. :P
BeeMeR napisał/a:
Agn napisał/a:
GDZIE SĄ TACY FACECI!?
w dramach :P

Li i tylko. Chlip!

Edycja: Koniec 5 odcinka. Aajajaj! Szkoda kwiatuszka! Tak się Wiedźma starała... ech...

Agn - Śro 11 Cze, 2014 22:42

Nie powiem, twórcy GB wiedzą, jak stopniować napięcie.
Widzicie tę wysoką chudzinkę w czarnej skórzanej kurcie i czarnych (acz nie wiem, czy też skórzanych) spodniach?

To jest LMH. :mrgreen:

Admete - Czw 12 Cze, 2014 09:15

Podkręcają atmosferę ;) A ja po 11 odcinku NL - nadal dużo prawniczych terminów, ale jako że posiadam mniejszą zdolność do analizy, a większa do syntezy, to łatwiej mi to ominąć mentalnie ;) Najpierw napiszę, ze Seok Joo jest najlepszy jak kopie tyłki innym na prawniczym polu ;) Utrata pamięci czy nie - to jest tygrys a nie kot domowy. Rodzinka narzeczonej jest z piekła rodem i gdyby miał z narzeczoną zostać, to musiałaby się całkiem od nich odciąć. Zaczynam jednak myśleć, że nie są stworzeni dla siebie. Nowy SJ chyba pójdzie w ślady ojca. Mam wrażenie, że może na końcu przejąć jego biuro i pracę. Byłoby to pięknym zadośćuczynieniem za wcześniejsze zło. W końcu SJ porzucił firmę i demonicznego prezesa Cha, który najwyraźniej obawia się, że jego dawny as nie będzie łatwym przeciwnikiem, jeśli zdecyduje się stanąć po drugiej stronie...a że się zdecyduje to pewne. W następnym odcinku wraca prokurator Lee ( już się cieszę ), a dawny sędzia zaczyna pracę dla diabła ;) Mam nadzieję, że dadzą teraz więcej czasu stażystce, bo ją lubie i brak mi jej postaci. Przepadam za Sang Tae - nie znam tego aktora, ale wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Aż sobie go wygoogluję ;)

http://asianwiki.com/Oh_Jung-Se

No proszę ma ogromne doświadczenie filmowe. Grywa też w teatrze. Całkiem fajny ;) W wieku mojego młodszego brata jest.

Agn - Czw 12 Cze, 2014 09:20

Ja jeszcze nie widziałam, bo nie miałam jak coco jumbo. Ale może jutro bladym świtem... :mysle:
Aragonte - Czw 12 Cze, 2014 10:45

Też podejrzałam 11. odcinek NL. Mnie by pasowało takie rozwiązanie, że Seok Joo zostaje ostatecznie - dla odkupienia win - obrońcą praw człowieka :) A Ji Yoon może mu pomagać :)
A Sang Tae jest świetny :D

Trzykrotka - Czw 12 Cze, 2014 10:54

Admete napisał/a:
Przepadam za Sang Tae - nie znam tego aktora, ale wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Aż sobie go wygoogluję ;)

Marry Him If You Dare - bardzo fajną postać starszego brata głównej bohaterki grał, producenta TV - takiego choleryka, z zapędami kwoki. Ładnie rozgraniczał aktorsko sceny z aktorką, która grała jego siostrę w realnym czasie (czyli młodszą, głupią, niedoświadczoną - jego zdaniem) i starszą od niego, która grała jego młodszą siostrę z przyszlości.
I ma już kolejną dramę w zanadrzu - latem ma być wyświetlana :oklaski:

Wiedźma mnie tak wessała (2,5 odcinka do końca i aż piszczę z radości przy niektórych scenach :banan_czerwony: ), że mam tyly z innymi dramami.
Agn - połapałaś się w tych odcinkach i wyjazdach integracyjnych? To podczas wyjazd Wiedźma grała w przeciąganie liny mając na nogach buty narzeczonej SJ - tez ćwiekami. Podziwiam kobiety, która zasuwają na szpilkach niemal 24/24

Aaaa!! :excited: na dramabeans podejrzałam, że w odcinku 15 będzie wiedźmowa powtórka z rozrywki
:excited:
Spoiler:

Agn napisał/a:

W głowie się nie mieści, że taki szczypiorowaty gładysz jest w stanie być tak seksownym. Ale jednak może. Nieustannie mnie to zadziwia. :D

Aj, aj, ten chłopak to dla mnie Odkrycie Roku nr 2 (po Koszmicie). Jest przeuroczy, choć totalnie niepozorny na pierwszy rzut oka.

W YAAS widać skutki wypadku Żabula: zamiast normalnego odcinka jest "drama special" - buuu... żeby tylko to nie było coś poważnego.

Agn napisał/a:

Widzicie tę wysoką chudzinkę w czarnej skórzanej kurcie i czarnych (acz nie wiem, czy też skórzanych) spodniach?

:excited: Ci to wiedzą, jak podgrzać emocje! Kurcze, ależ on (tak swoją drogą" jest wybujały i jakie ma długie nogi :thud:
Przy okazji upchnę Kącik Siwona

Całkiem w podobnym stylu to zdjęcie. Nie miałabym nic przeciwko takiemu spotkaniu gdzieś na ulicy :flirtuje2:

Agn napisał/a:

Jak zasłonią usta, to jak się zagapisz w oczyska... już wiesz, o co chodzi? :twisted:

:excited: chwytam ideę i zamysł - szacun, koleżanko za inspirację :cheerleader2: Gorzej, jak się model zapędzi i zrobi tak

(Świrus ci to jest...)

Agn napisał/a:

Trzykrotka napisał/a:
Znalazłam wczoraj niesamowitą kopalnię zdjęć wszelakich - będę penetrować, jak archeolog Dolinę Królów - po kawałku :banan:

tumblr?

Nieee, jak od jakiegoś czasu tylko na pinterescie szukam zdjęć. Popatrzcie na konto tej noony :serduszkate:
http://www.pinterest.com/purplenette/

BeeMeR - Czw 12 Cze, 2014 11:36

Cytat:
Admete napisał/a:
Przepadam za Sang Tae - nie znam tego aktora, ale wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Aż sobie go wygoogluję ;)

Marry Him If You Dare - bardzo fajną postać starszego brata głównej bohaterki grał, producenta TV - takiego choleryka, z zapędami kwoki. Ładnie rozgraniczał aktorsko sceny z aktorką, która grała jego siostrę w realnym czasie (czyli młodszą, głupią, niedoświadczoną - jego zdaniem) i starszą od niego, która grała jego młodszą siostrę z przyszlości.
I ma już kolejną dramę w zanadrzu - latem ma być wyświetlana :oklaski:
Tez go bardzo lubię - jako oppa zwłaszcza "starszej" Mirae podobał mi się ogromnie - w NL podoba mi się również, będzie grał także w wysokich obcasach z CWS któe obejrzę :mrgreen:
A skoro o wilku mowa lubię też to zdjęcie - takie zwykłe, a inne od najczęściej widzianych:

A wracając do Mirae - obejrzałam ostatnio dwa fv - ale Yong Hwa się zmienił :thud:
http://www.youtube.com/watch?v=5UheQUzi_e4
http://www.youtube.com/watch?v=jg6_3RNub2c

Admete - Czw 12 Cze, 2014 13:23

Trzykrotka napisał/a:
I ma już kolejną dramę w zanadrzu - latem ma być wyświetlana

Daj znać, jak się pojawi. Nie wiem, czy temat mnie zainteresuje, ale aktor mi się spodobał.

Chętnie obejrzałabym ten film - japoński tym razem:

http://www.filmweb.pl/fil...syn-2013-685538

Trzykrotka - Czw 12 Cze, 2014 14:11

Admete napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
I ma już kolejną dramę w zanadrzu - latem ma być wyświetlana

Daj znać, jak się pojawi. Nie wiem, czy temat mnie zainteresuje, ale aktor mi się spodobał.

Age Ending in Nine Boy. Tu masz trzy słowa opisu
http://asianwiki.com/Age_Ending_in_Nine_Boy

Nie wygląda jakoś szczegolnie porywająco... :mysle: Po Gap Dongu będzie jakaś "randkowa" drama, a po niej wchodzi właśnie ta.

Admete - Czw 12 Cze, 2014 14:24

To faktycznie niezbyt porywające.
BeeMeR - Czw 12 Cze, 2014 15:28

Trzykrotka napisał/a:
Chętnie obejrzałabym ten film - japoński tym razem:

http://www.filmweb.pl/fil...syn-2013-685538
O, Masaharu Fukuyama od Galileo!
Co mi przypomina, że mam drugi sezon do obejrzenia :mrgreen: (Admete, czy Ty widziałaś japońskie Galileo?)
A ten film też bym zobaczyła, tylko nigdzie nie widzę (ale też nie mogę znaleźć angielskiego tytułu :mysle: )

Admete - Czw 12 Cze, 2014 16:10

Nie widziałam Galileo. Gdybyś kiedyś na ten japoński trafiła, to wiesz ;) On chyba u nas z opóźnieniem do kina trafia, ale nie ma co liczyć, że będzie na prowincji. Tytuł angielski: Like Father, Like Son
Trzykrotka - Czw 12 Cze, 2014 16:52

BeeMeR napisał/a:

A wracając do Mirae - obejrzałam ostatnio dwa fv - ale Yong Hwa się zmienił :thud:
http://www.youtube.com/watch?v=5UheQUzi_e4
http://www.youtube.com/watch?v=jg6_3RNub2c

Dorósł bardzo - na korzyść :wink: Czasmi lubię sobie oglądać sceny z Marry Him. Tutaj jeszcze jeden fv z moją ulubioną sceną Eun Hye-Yong Hwa - czyli oglądaniem filmu
http://www.youtube.com/watch?v=GA8ZwA6oeZE

Jak ja kocham Dokko :serduszkate: No po prostu :rotfl: :rotfl: Przywitanie po rekonwalescencji zepsuł mu doktorek, zamiast "melo, komedii romantycznej albo erotyku" Dokko odstawił horror, a Ae Jeong przesżła w tryb dramy familijnej proponując obiad :rotfl: (kocham te ich matafory), po czym Dokko, odzyskawszy skrycie pierścień zaręczynowy ( z buta wyjęty :paddotylu: ) dysponuje, żeby dzisiejsze powitanie odwołać, udawać, że go nie było i jutro przywitać się od nowa, w wybranym przez nią gatunku.
Aktor do szpiku kości :oklaski:

Admete - Czw 12 Cze, 2014 18:13

A co powiecie na to:

http://www.dramabeans.com...-joseon-gunman/